15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Molnibalage
    A japán tengók me sokat értek a rajtuk levő legyénységgel. Az egész háború alatt lényegében semmi komolyat nem értek el.
  • robgros
    Molni, ez még csak bevezetés, a java még hátra van.
    Először is: hogyan alakulhatna a Midway-i győzelem?
    Talán így: Yamamoto egy tengeralattjárókból álló bekerítő hadrendet állít fel Hawaii és Midway között napokkal korábban. A tengók biztosítják a japánok korai figyelmeztetését az amerikaiak jöveteléről, mihelyst megpillantják őket. Nagumo ahelyett, hogy az ellenség felületes keresgélésében bízik, az összes kísérőhajó fedélzetén lévő repülőt felküldi még hajnal előtt, hogy pontosan határozzák meg az ellenfél helyzetét.
  • Molnibalage
    És, ha elfoglalják Ausztrália északi részét, akkor mi van? A fontos városok onnan pár ezer km-re vannak. Az összes lent felsorolt állást képtelenek lettek volna megtartani. Hawai-t elfoglalni nem is ment volna. Több nagy sziget.
  • robgros
    Csak azt írom, Molni, amit ezek az angolszász történészek elképzelnek.
    Theodore F. Cook irományában elég sivár kilátásokat vázol fel az amerikaiak számára az akkori helyzetben.
    A japánok beveszik Midway szigetét, majd egy sziget-ugró terv eredményeként elszigetelik Ausztráliát. Végül belefoghatnak abba, amit csak úgy hívtak, A keleti hadművelet, mely nem más, mint Hawaii inváziója.
    Mindazonáltal Cook is kételkedik abban, hogy alapból megnyerhetik a japánok az amerikaiak elleni háborút, még ha Midway-nél és azután is tartogatnak számukra meglepetést.
  • Molnibalage
    Semmi sem történt volna. Van egy oldal, am ezzel foglalkozik. 1943 közepére 9 CV-t gyártott le a jenki hadiipar...

http://www.combinedfleet.com/economic.htm
  • robgros
    A következő esszé, amit beírok, azt taglalja, vajon milyen hatással lehetett volna a csendes-óceáni háború menetére, ha a japánok csapdát állítanak az amerikai flottának Midway-nél.

Bevezetésül annyit, hogy már a Rhode Island-en fekvő Newport-i Nawal War College játékosai is sokszor eljátszották már a '42-es Midway-i csatát, csakhogy nekik soha nem sikerült az amerikaiak győzelmét produkálni. Pedig fordulópont volt a háború menetében: egyik pillanatban még a japánok számítottak az óceán urainak, a másikban viszont már az amerikai fél rendelkezett ezzel az előnnyel.
    Hogy mi történhetett volna a Midway-i japán győzelem után: nem tudni, mekkora ellenállást fejthetett volna ki az amerikai haditengerészet, ha csupán egyetlen hordozó képes elmenekülni a csata helyszínéről.
  • robgros
    Jól van, harcu, mos már minden teljesen világos. Én érthettem félre valamit. Mivel alternatív történelmi topik nincs, új topikot pedig nem áll szándékomban létrehozni, ezért maradok itt.
    Mivel itthon nincs nagy divatja az ilyennek, nem nyitok ilyen témát, mert nem biztos, hogy értelmes hozzászólások születnének.
  • SZU
    Pont erre jó. Ha sokan nyomnak rá, hogy nem hasznos a te hszed, be lehet állítani mindenki érzékenységétől függően a profiljában, hogy hány minusztól ne lássa a szóban forgó user hozzászólásait.
  • harcu
    Csak nagyon offtopicok. Ezért viszont gond nélkül mehet a "Nem hasznos hozzászólás" szerintem. Egy "alternatív történelem" topic való erre, nem a "II. világháború". Idézném a topic ismertetőjét: "Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet". Ebbe nem esik bele a "mi lett volna, ha" téma.
    De ha úgyis sokan kíváncsiak rá, akkor jóval több lesz a plusz, mint a mínusz, így nincs belőle probléma.
  • robgros
    Nos, harcu, erre azt tudom mondani, az alternáló történelmi kommentjeim ne olvasgasd, ha nincs ínyedre. Mások kíváncsiak rá, ezért nem mondhatom, hogy akkor most itt be is fejeztük emberek!
  • harcu
    Hát pl. az alternáló történelmedre kifejezetten szívesen használnám a mínusz jelet. Pláne a II. világháború topicban.
  • robgros
    Mi ez a hasznos, nem hasznos komment gomb? Mit találnak még ki?
  • robgros
    Mielőtt folytatnám az alternate history műfajt, szeretném tudni, mennyi infótok van a Weserflug P. 1003-ról? Ez a tervezet, melyet egy osztrák mérnök-Rohrback- ötlött ki a Luftwaffe számára, felszálláskor helikopterként, továbbhaladáskor repülőként működött volna. Google-ban találtam róla pár linket, de biztosra akarok menni.
  • Molnibalage
    Atomenergia topik.
  • Ulvar
    OFF:

Szén???? Megújuló energia forrásból próbálják majd nyerni, ami persze nem olcsó és nem könnyű. Az emberek fogják pénzben megérezni majd...

ON
  • Molnibalage
    OFF

http://www.hir24.hu/kulfold/2011/09/07/danianyi-aram-hianyzik-nemetorszagban/~~gazdasag

ON
  • manome
    [OFF]

Erről a 8 évvel ezelőtti énem jut eszembe. Amikor fizika tanulmányi kirándulás címén a BME kísérleti atomreaktorában jártunk, akkor az előadó professzortól lehetett kérdezni. Senki nem kérdezett, ezért bevágtam egy kérdést:

"Ha felrobbanna ez a reaktor akkor mekkora területet tarolna le?"

Na amit kaptam az életem legerőteljesebb méla undora volt ami kiült az előadó arcára. Egyből lerítt róla, hogy minden hülye középiskolás csoportban van egy ilyen gyökér aki ezt megkérdezi. Persze aztán én is előjöttem Csernobillal, de neki valahogy nem volt ereje tízmilliomodik alkalommal is elmagyarázni. Csak azt mondta, hogy legyek szíves utánaolvasni.

Csernobilban sem a reaktor robbant fel, hanem a reaktort is magában foglaló reaktortérben történt egy gázrobbanás, mely szétvette az épületrészt, majd a betonfödém is rázuhant a reaktorra. Emiatt került sugárzó anyag a levegőbe. A reaktor viszont nem robbant fel. Fukushima esetében is az okozta a gondot, hogy beömlött a tengervíz a reaktortérbe, ez pedig heves gázképződést okozott. Mellesleg ezért nem szoktak atomerőművekben a reaktorhoz közeli üzemi balesetek esetén vízzel oltani, csak ha már végképp elkerülhetetlen annak használata.

Aki nem ért hozzá annak persze mindegy, mert benyalja az atomhisztit, meg azt is elhiszi, hogy ez teszi tönkre legnagyobb mértékben a környezetet. Majd kíváncsi leszek mennyivel nő majd meg a németek légszennyezése annak hatására, hogy leállítják az összes atomerőművet és visszaállnak a szén alapú erőművek használatára.

[ON]
  • Scharnhorst
    Leszedtem a film soundtrackjének "virágbolti" verzióját, de nem volt rajta.
  • Freeda Krueger
    Talán legegyszerűbb ha megrendeled a film Soundtrackját.Azokban általában van szövegezés is.
  • Scharnhorst
    Üdv!

Régóta keresek egy japán katonai indulót, melyet egy filmben láttam. A film címe Four Days of Snow and Blood és 1:35:42-től kezdődik. Fogalmam sincs mi lehet a címe és honnét lehetne beszerezni. Aki tudna bármit erről kérem ossza meg velem. Előre is köszi.

részlet belőle angolul:

Oh how troubled are the waters
    As storm clouds gather over Mt. Fuji
    Standing here amidst this filth
    My blood boils with indignation...
  • Molnibalage
    Azért írtam legtöbb esetet. 10 Mt felett egyszámjeyű pukkant el.
  • V43 1105

• V43 1105

" target="_blank" class="bb-link">]

• Ulvar
    Sztálingrádban milyen könnyű és közepes tankok voltak (esetleg nehéz bár ezt kétlem) amik szerepeltek a harcokban a városon belül konkrétan. Mind két fél részéről érdekel a dolog.
  • Ulvar
    Ja a Cár bomba is elég kis erejű volt 61-ben. Az pedig levegőben pukkant.
  • Molnibalage
    A bombák a legtöbb estben igen csekély hatóerejűek voltak és '60-as évektől kezdve a légköri robbantás igen ritka volt. '67 után az akkor deklarált atomhatalmak felhagytak emlékeim szerint a légöri és magaslégköi kísérletekkel is.
  • Prof William
    Komoly ez a video. Mintha kitört volna az atomháború.
  • Molnibalage
    Gázrobbanás volt és nem nukláris robbanás. Nagyon nem mindegy..,
  • Peti95
    "Az átlagember számára Csernobilban is felrobbant az erőmű."

Szerinted nem?
  • Ulvar
    Az átlag ember szerint 2 atom bomba robbant a világban és csak pár kísérlet.

Videó leírásban meg van minden info, de asszem már volt is itt ez a videó.
  • Molnibalage
    Erre a csak az tudom mondani, hogy az áltagemberek 50%-a semmilyen komoly döntés meghozását nem bíznám...
  • harcu
    Az átlagember számára Csernobilban is felrobbant az erőmű.
  • Molnibalage
    http://tiboru.postr.hu/az-eltunt-atombombak
  • Gundark 1 1
    Nem egy és nem két baleset történt nukleáris eszközökkel amíg a B52-esek meg a többiek folyamatosan a levegőben voltak hogy válaszcsapást adjanak a szovjeteknek.

Aztán jöttek a SSBN-ek akik csendesebben és bár kevésbé látványosan de ugyan ezt csinálják. Csak ott ugye az az alapkoncepció hogy nehezen lehet megtalálni őket mint mozgó indító platformokat. Ezért fejleszti mindenki a SSN-jeit :) de ez egy másik szép (és drága) történet :)
  • Ulvar
    Hát ez van. Most erre mit mondjak? :).
  • Molnibalage
    Valahol szomúrnak tartom, hogy ezt még el kell magyarázni akár egy átlagembernek is... :(
  • Ulvar
    hmmm...jó minden nap valami újat tanulni.
  • Prof William
    A nuke azon kevés bombák egyike amely tényleg nem robban fel csak ha robbantják. Felrobbanhat a gép ami viszi beleeshet a tűzbe, lávába stb-be de akkor sem robban fel hanem csak szétroncsolódik.

• Ulvar
    Hát nem hiszem hogy egy égő gép jót tenne neki.
  • harcu
    Azért ezen még gondolkozz egy kicsit, hogy miként indul meg a nukleáris reakció. Ilyen módon tárolni sem lehetne a bombákat, meg ki a fene engedélyezné, hogy az USA felett folyamatosan járőrözzön jópár gép teljes nukleáris fegyverzettel.