15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • [NST]Cifu
    Annyira elszigeteltnek nem mondanám. Példa:

1944 Augusztus 18.-én az 51st Highland Division egyetlen nap alatt 40 (negyven) légi támadást kapott baráti repülőgépektől.

Forrás
  • Freeda Krueger
    Valószínüleg csak nagyon elszigetelt esetekben fordult ilyen elő.
  • [NST]Cifu
    Pont ezért kérdezem. Ugyanis a szövetséges erőket jelentős mennyiségű baráti tűz érte. Éppen erről firkálok, és a 30th Inf. Div. esetén annyi támadást kaptak a IX. TAC-tól (akik figyelmen kívül hagyták a sárga füst általi baráti jelzést), hogy parancsba kapták a légvédelmi tüzérek, hogy minden repülőgépre nyissanak tüzet. Főleg a baráti gépekre.

Ebből gondolom, hogy hátha volt példa arra, hogy a szövetséges járműveknél is jól látható zászlóval jelezték esetleg hovatartozásukat...
  • Freeda Krueger
    És szerinted a hegylánc leküzdhetetlen akadály? :)
  • Pluskast
    Ez mind csak fikció:)
  • Freeda Krueger
    Lehet nem is volt,hiszen a nagy fehér csillag megfelelt azonosításra.
  • Molnibalage
    Na az lett volna a legnagyobb baromság. Ott is csak 2-3 hegylánc csak kis hazánkig...
  • Pluskast
    Azért nem egésszen, mert Velence fele ki lehet jutni csak persze úgy kicsit nagy lett volna a kerülő. Vagy egy partra szállás Dél-Franciaországban. Ott amúgy sem volt kiépített védelem. Vagy esetleg megvalósíthatták volna Curchill ötletét a balkáni partra szállást.
  • Molnibalage
    És legfeljebb az Alpokig jutottak volna, mert Berlin félé onnan nem lehet menni.
  • Pluskast
    Biztos, hogy így is elveszítették volna a háborút. A ruszkikat nem lehett megállítani és abban az esetben elmasíroztak volna egészen Párizsig. Bár Berlin elestével bukott volna minden (szerintem). Amúgy meg ha normandia nem jött volna be még mindíg ott volt egy, már "kész" front Olaszországban, szvsz legfeljebb onnan erőltettek volna egy komolyabb nyugati offenzívát.
  • [NST]Cifu
    Kérdés: látott valaki példát arra, hogy brit vagy angol harckocsin / harcjármnűvön amerikai/brit zászló volt ráterítve azonosítás céljából a repülőgéppilóták számára? Most keresgélek ilyen képet, de nem találok....
  • Prof William
    Presztisként is órási veszteség lett volna de ugyanakkor elbuktak volna X ideje ( pontos idő most így nem ugrik be munkahelyről gépelve. ) előkészített tervet az összes összpontosítással stb-vel egyetemben. Beletelt volna valamennyi időbe amíg újra próbálkoztak volna. Hitler pedig törődhetett volna az orosz fronttal. Azt viszont nem tudom hogy így lett volna e esélye bármin változtatni. Azért az oroszok már elég szépen haladtak a 2front nélkül is. Lehet hogy csak kissé lelassította volna a az orosz gőzhengert de ugyanúgy elveszti a háborút. SZtálinnak meg megérte volna az a +5-10 millió orosz halott hogy pl Franciaországig az egész Európa az övé legyen.
  • robgros
    Mit gondoltok, mekkora presztízs veszteség lett volna az angolszász hatalmak számára, ha a normandiai partraszállás kudarcba fullad?
  • robgros
    Mielőtt folytatnám(esetleg) a What if teóriáit, ismerős valakinek az alábbi?
    Henry Stevens: Hitler's suppressed and still-secret weapons, science and technology.
  • robgros
    Beírod a google-ba és kiadja a rövidke tartalmát magyarul.
  • robgros
    Címe 11/22/63.
  • robgros
    Mint írtam OFF topic: a szerző nemrég jelentetett meg egy új könyvet és érdekes módon némi alternatív történeti lehetőség is helyet kap benne. Röviden annyi a lényege, hogy egy kisvárosi tanár visszakerülhet egy pajtán keresztül a hidegháborús évekbe.
    Csak furcsállom, hogy még ezzel is megpróbálkozik, mivel inkább a horrorban remekel.
    OFF vége
  • Willenbrock
    Hogyne lenne egyik kedvenc íróm de hogy jön ő ide? :)
  • robgros
    Csak nem írtam oda, hogy egy kis kitérő(akarom mondani OFF topic) ebben a témában.
  • robgros
    Ismerős Stephen King neve?
  • Willenbrock
    A bombázóst mégsem ő írta hanem Manfred Griehl.
  • Willenbrock
    Vettem,nem rossz csak jobban szeretek megtörtént dolgokról olvasni.Mike Spicktől a Luftwaffe Ászai van még meg és a Német bombázók Anglia és Oroszország felett,ezek tetszettek.
  • robgros
    Nálam Számvébertől A Waffen-SS Magyaro.-on van meg.
  • robgros
    Mike fiú? Én is forgattam azt és nekem eléggé bejött. Úgy látszik az ízlésünk némileg eltér. Kölcsönözted, vagy vetted?
  • Willenbrock
    Mike Spick:A Diadalmas Luftwaffe,a Kard a Pajzs mögött nem hiszem hogy letölthető de múltkor valaki belinkelte ezt ,ez is a Konrád hadműveletekről szól de nem ugyanaz mint az említett könyv.
  • robgros
    Jó csemege. Gondolom letölthető verzió nincs, bár van egy htm formátum Számvébertől. A fikciósnak mi a címe?
  • Willenbrock
    helyiségharc helyett helységharc.
  • Willenbrock
    Kard a Pajzs Mögött,a Konrád hadműveletek története,egy csomó helyiségharcot részletesen leírnak benne és elég sok a ritka fotó is.
  • robgros
    Csupán azért kérem, mert mostanában szinte már mindenevő vagyok.
  • robgros
    Na Willen, elő a címével!
  • Willenbrock
    Érdekesek lehetnek ezek a "mi lett volna ha" történetek de -nekem személy szerint-érdekesebb az hogy mi volt és miért úgy volt ahogy.Európa és Magyarország szempontjából pedig az európai front sokkal fontosabb volt.
    Nekem speciel a magyarországi harcok jelentenek mostanában "csemegét" mert eddig csak nagy vonalakban hallottam az alföldi csatáról pl. és azt sem tudtam hogy a Konrád hadművelet Komáromból indult és hogy Dunaalmáson kemény harcot vívott a Totenkopf hadosztály.Utóbbiak nekem azért is érdekesek mert itt lakom a közelben és eddig ezekről nem tudtam,a magyarországi harccselekmények eléggé felületesen és sokszor tévesen voltak eddig bemutatva.Számvéber N. könyvei ezen a téren nagyon alaposak és nekem nagyon sok újat mondtak.Azért van egy fikciós könyvem is,a Luftwafféról szól-úgy van megírva mintha lenyomták volna az angolokat-de nem volt túl érdekes könyv.
  • robgros
    Magyarul: ha időben szolgálatba állítják a lökhajtásos gépeket és a rakétákat, mennyire kockázatos a szövetségeseknek a berepülés?
  • robgros
    Talán máskor. Egy kérdésem viszont lenne a fórumtagokhoz. Ha a légvédelmi rakétákat is hadra foghatóvá teszik a lökhajtásos gépek mellett, mekkora lehetett az esélye annak, hogy a szövetséges légi betöréseket minimumra csökkentsék, vagy akár ki is iktassák? Úgy tudom, ebből a fegyvertípusból is állt rendelkezésre (nem is kevés), épp csak későn jutottak el abba a fázisba, hogy bizonyíthasson. A Wasserfall nevű rakétával kapcsolatban láttam olyan feltételezést, hogy a megfelelő számban és megfelelő helyeken felállított rakétaütegek egy áthatolhatatlan függönyt képeztek volna. Illetve ott a Fliegerfaust kézi légvédelmi rakéta, mely elvileg szép pusztítást vitt volna végbe az ellenséges csatarepülők között.
    Tudom, túl sok a ha, a feltételezés, de szerintem megérdemel egy kis eszmefuttatást.
  • TakyL
    Részemről mindegy csak leírtam a véleményem a koncepcióról. Amennyiben óhajtod nyugodtan írd le a további részeket is.
  • robgros
    Akkor hagyjam ki a távol-keleti színteret?
    Megtehetem, mert ezen kívül már csak pár anyag van hátra, azok pedig inkább Európával foglalkoznak. Olyan viszont van, hogy az értekezés visszanyúlik ugyan a világháborúba és mégis a hidegháború eseményei közé tették, mert a lehetséges kihatások túlmennek 1945-ön.
    De ha már nincs szükség az elméletek fordítására, jelezzétek!
    Fölöslegesen nem óhajtom terhelni sem a fórumot, sem a kommentelőket.
  • TakyL
    Bocsánat, hogy belezavartam az írásba, de az ilyen fikciókkal az a probléma, hogy 1-2 nem döntő jelentőségű csatát, legalábbis az egyik fél esetében (US) túlzott fontosságúnak tüntet fel a háború menetét illetően. Ráadásul a csendes-óceáni hadszíntér másodlagos volt az USA kormányzatának, egy ilyen vereség csak a prioritásokat változtatnák meg.

Meglehet Számvéber hatása, de egyre kevésbé izgatnak a mi lett volna ha feltevések, és ez ráadásul elég ingatag alapokon van.

Cifu bocs. voltak flotta hordozó(k) által kísért konvojok, bár ez az eset nagyon speciális. Hiszen a Málta ellátását biztosították 1940-42 közötti időszakban. Itt a tengelyhatalmak légifölénye indokolta ezt.
  • robgros
    Lassan fontolgatom azt is, hogy idő előtt befejezem az egészet, a többi esszét hagyom a francba.
    Willen, még annyit mondanék, fikciós írások, regények találhatók a uchronia.com oldalon, ott szétnézhetsz, ha érdekel, mit változtatnak meg a történelemben.
  • robgros
    Willenbrock, egy fikciós regényhez azért jóval több cselekmény szükséges. Mindössze azokat az értekezéseket (és az elképzeléseket) fordítgatom, amiket a történészek állítottak össze. Lassan azért haladok, mert vannak olyan kifejezések, melyeknek egyszerűen nem találok jó magyar megfelelőt. Molni, mentségemül szolgáljon, hogy soha nem írtam cikkeket, ergo dunsztom nincs az ilyesmiről. SZU, csak azért írom be ezeket, mert korábban megkérdeztem a topikon, hogy írjak be esetleg ebből-abból valamit, és jöttek a válaszok, hogy írhatom mindet, ami a könyvben van. Arról már tényleg nem tehetek, hogy ezeknek eléggé fantazmagórikus színezetük van(reagálásotok alapján nem is egy helyen), de ott az alcím a What if alatt: military historians IMAGINE what might have been. Ami azt jelenti, hogy ezek elképzelik a jelen tényei, infói alapján, mennyire és hogyan változott volna az egész.
    Ha akartok magyar megfelelőt, lapozzatok bele Kenneth Macksey A végső győzelemig könyvébe. Na ott aztán találtok esszéket dögivel arról, hogy változott volna a háború európai lefolyása, ha Hitler bizonyos döntéseket megváltoztat.
  • Molnibalage
    Hát ahhoz képest, hogy unatkozik lassan és haramatosan csinálja. Ennyit egy jó cikkíró fél óra alatt összehoz, csak nem ennyire bénán...
  • SZU
    Szerintem csak unatkozik. Én már el sem olvasom.