1651
  • Gabo
    Light:
    Amit írtál az a legvisszataszítóbb kalandmesteri önkényeskedés példája. A szabályok a KM-re is vonatkoznak, ha más nem a világ logikai szabályai amiben mesél. Ha ezeket nem tartja be, azzal a játékosokban a világról alkotott összképet teszi tönkre, megszüntetve azokat a közös alapokat, amire az egész felépül. Ha pedig a játék szabályait rúgja fel, azzal a játékosai belé vetett bizalmát ássa alá, saját hitelét rontja.
    Ez egy hibás szemlélet, ami azon a feltételezésen alapul, hogy a játékosok és a KM egymás ellenfelei és valamelyiknek győznie kell a másik felett. Nem ez a szerepjáték lényege!
    Ennek a társasjátéknak a közös történetalkotásról kell szólnia, ahol minden résztvevő hozzájárulása egyaránt számít. Az asztalnál ülök egyenjogúak, csupán a KM felelőssége nagyobb. Ha ő nem következetes, akkor azzal a többiek szórakozását fogja elrontani.
    Az pedig szintén hibás szemlélet, amit a csata lemeséléséről mondasz. Rossz beidegződés az, hogy a KM-nek kell szórakoztatnia a társaságot. Az események leírásának is közös feladatnak kellene lennie. Csak hát ha egy rendszer a látványos akciókat nem jutalmazza valamilyen formában, hanem néha szinte bünteti...
  • Gabo
    A '90-es évek óta foglalkozom a szerepjátékokkal, bár az utóbbi időben leginkább csak elméleti téren. Ennek az időnek nagy részében KM-ként ténykedtem és volt szerencsém kipróbálni jó néhány játékot és játékost. Ezen kívül elolvastam az összes általam hozzáférhető rendszer szabályait, mert egy saját világot és egy saját kampányt szeretnék hamarosan elindítani. Végig rágtam magam jó néhány a szerepjátékok pszichológiájával és ehhez kapcsolódóan az emberi elme működésével foglalkozó íráson is.
    Szóval azt hiszem van némi tapasztalat a hátam mögött, hogy meg tudjak ítélni egy játékrendszert.

A lenti példa lehet, hogy sarkított volt, de a jelenség létezik. Tapasztaltam mint játékos, mint KM és a nemzetközi fórumokon is lehet olvasni jó néhány hasonló írást.
    Mindent vissza lehet vezetni oda, hogy a szabályok kikényszerítenek egyfajta játékosi magatartást. A kötött rendszereknél ez erősen arról szól, hogy csinálj mindent a szabályok szerint, legyen minden tulajdonságod a legmagasabb, törekedj mindig a legnagyobb helyzeti módosítókra, mert csak így lehetsz sikeres. Lényegében a karaktert úgy viszed végig az akadályokkal teli pályán, mintha egy távirányított tank lenne. Ha nem így teszel, elbuksz. Ezekben a rendszerekben egy beteg, nyomorék, félszemű koldus eleve halálraítélt, pedig szerepjátszás szempontjából lehetne egy igen egyedi, izgalmas lehetőségeket rejtő karakter. (Ez megint egy sarkított példa volt. Bár ha megnézzük a horror történteket ott szép számmal akadnak ilyen kaliberű főszereplők.)

Nem a M.A.G.U.S.-sal van alapvetően a probléma, mert maga a világ nagyon is eltalált. (Bár erősen a Forgotten Realms-ra hajaz...) A készítők anno belevágtak egy saját rendszer kialakításába és sikerült nekik egy viszonylag használható, de ezer sebből vérző D&D klónt összehozniuk. Hosszas foltozgatás után úgy döntöttek, hogy akkor átállnak a D20-ra. (Mert éppen e rendszer körül volt a legnagyobb hype és a kiadó ebből remélt több bevételt.) Most pedig, mivel a D20-asra nem volt elég nagy kereslet, ismét megpróbálnak egy saját K100-ra épülő valamit összehozni.
    Ez mind szép meg jó, csak közben nem látom, hogy a játékosok igényeit valóban ismernék. Ott a probléma, hogy miden áron egybe akarják integrálni a játékot és a háttérvilágot. (Minden új kiadással újabb összegeket lefejve a játékosokról.) Utána meg a játékegyensúlyra hivatkozva elkezdik foltozgatni az egészet. Szerintem értelmesebb megközelítés lett volna inkább egy önálló, csak a hátteret tartalmazó kiadványt összehozni (volt rá kísérlet, de ez sem sikerült igazán jól nekik...), és utána ehhez egy külön szabályrendszert kiadni vagy meglicenszelni.
    Ezzel az utóbbi megoldással sokkal szélesebb körben vált volna használhatóvá a M.A.G.U.S., hiszen mindenki használhatta volna hozzá a saját kedvenc rendszerét, anélkül, hogy különösebben sokat kellett volna dolgozni a konverzióval.
    Szóval ahogy írtam már, szerettem az AD&D-t, szerettem a M.A.G.U.S.-t. Lehet velük játszani, lehet velük élvezetes kalandokat összehozni, de mára látom a hibáikat is. Voltak olyan játékosaim, akikkel élmény volt együtt játszani és sajnos szép számmal akadtak a lentihez hasonló szemléletűek is. Nekem megadatott, hogy újrakezdhetem a dolgot, ezért ezúttal olyan rendszert szeretnék használni, ami mind az új játékosaimnak, mind nekem élvezetes játékot tesz lehetővé háziszabályok gyártása és állandó szögelgetés nélkül is. Illetve azt a fajta játékosi stílust jutalmazza inkább, amelyik a szerepek kijátszását helyezi előtérbe. (Több egyéb szempont mellett.)
    Lehet egy dolog jó, de ha lehet jobb is, akkor miért ne?
  • Shiwo
    az se tudod, hogy miről van szó, de gagyi...
  • tommyg
    ez mi gagyi
  • Nuki
    akkor a másikat se választhattad mert nincs nyoma... lehet egy harmadikat választottál.
  • light00
    "Mikor kisebbek voltunk" loool, ezt a szöveget :DDDD
    Hát ja, voltak olyan idök is....De tudod, nem tul jo a memoriám, mikor kicsi voltam, elvitt a nagymamám egy vén kuruzslohoz, és megkérdezte tölem: "mit akarok, nagy himvégtagot, vagy jo memoriát?"...hát arra sem emlékszem mit válaszoltam :\
  • Nuki
    igen mert még mikor kissebbek voltunk, hittük azt a "lat"-ra hogy egy hordócska.... :)
  • light00
    Most nézem hogy latban lehet vásárolni. :\
    Arra emlékszem, hogy egy kis löporos hordo került elö a játékban, és azzal küldték melegebb éghajlatra a wargokat. Jo hogy a saját kalandjaimra igy emlékszem :D
  • light00
    Akkor nemtudom, az a kis hordo, amiben vásárolni lehet a MAGUSban, na annyi volt ott. :P
  • Nuki
    van erre nekem oldalam, csak elkapkodtam a válaszírást:
    1 (bécsi) lat = 17,502 g.... szóval azzal még EGY wargot sem robbantasz fel, nemhogy hármat

(mellesleg énis, és a karakterem is ott volt light barátunk által említett esetnél, de én nem a memóriámról vagyok híres...)
  • R4VII
    Google jó barátod! :)
  • Nuki
    a lat az még mindig 1 vagy 2 g, nem? :)
  • R4VII
    Amugy találkoztatok már olyan emberekkel akik E/3 ban játszanak?
  • shaba23 #1158
    ha érdekel vkit Rúna magazin:

I. évfolyam 10. szám
    II. évfolyam 1.,2.,3.,4. szám
    III. évfolyam 1.,2.,3.,4. szám
    IV. évfolyam 1., 2. szám
    V. évfolyam 1.,2.,3. szám
    VI. évfolyam 2.,3.,4.,5. szám

és/vagy
    M.A.G.U.S. Második Törvénykönyv (1995-ös)
    M.A.G.U.S. Kalandmodul - Láplidérc (+Az úrnő bajnokai)
    ARMAGEDDON 2092 - MARS szerepjátékkönyv
    AUVRON a legendák földje szerepjátékkönyv?

INGYEN elvihetőek, költözés van folyamatban és sajnáltam kidobni őket
    nem, nem postázom, nem viszem vidékre, de ha valaki érte jön a III. kerületbe akkor már viheti is :)
    akinek kell az itt vagy PMbe jelezheti aztán megbeszéljük
  • light00
    Nem azt mondtam, hogy mindig kell korlátozni, de ha egy hasonlo szituácio lép föl, akkor valamit lépni kell. De tény, még én sem találkoztam még hasonloval sem.
    Másrészt némileg izgalmasabbá teheti a kalandot, hogy mondjuk azt a varázslatot épp nem tudják használni, amivel két másodperc alatt megoldhatják a feladatot, hogy kicsit gondolkodjanak a játékosok is játék közben. Ezt nem minden esetre kell érteni, hanem csak néha-néha, hogy fordulatossá tegyük a kalandot.

Mondjuk egy hasonlo eset, mikor a csapatnak (3) egynéhány (5) wargot kellett likvidálnia. Amiknek az értékei joval meghaladják a karakterek értékeit. Igy a harcot kizártam nekik, mert ne csak arrol szoljon a játék, hogy egy orán át csak ütik egymást, hanem találjanak ki valamit, hogy ne keljen meghalniuk egy esetleges szemtöl-szemben csatában.
    És igy történt, hogy az egyik játékosnál volt egy lat löpor...
  • Brolly28
    tegnap jót játszottunk
  • Shiwo
    akkor megnyugodtam :P
  • R4VII
    akarom mondani mozaikmágia
  • R4VII
    Ma zozaikmágia csak a varázslókra vonatkozik
  • Shiwo
    "A játékosok pedig akár milyen mágiát , képzettséget használhatnak ezt nem korlátoztam le sosem"

remélem csak félreérthető ez a mondat, és nem minden karakter rohangál mozaikmágiát meg aquir hatalomszavakat használva :)

amúgy én sem szoktam korlátozni a játékosokat, és inkább rögtönzök, mert volt pár rossz élményem olyan mesélőkkel, akik erőszakkal tartották a csapatot a kijelölt kalandmederben
  • R4VII
    Ha mi játszonk akkor az ülések 90% ban én mesélek. Álltalában teljesen szabadjára engedem a lyátékosokat, és a játékot teljesen a karakterekhez alakítom, mert ugy érzem nekik ez igy tetszik (mellesleg nekem is), és igy jó. Szóval nekem a kaland majd 50%-át rögtönöznöm kell, nem tervezhetek hosszú távlatokban előre. Ha valahova el kell menniük arra ugy vezetem rá őket, mintha teljesen az ő gondolatukból született volna az ötlet. Ehez nehéz egy kicsit hozzászokni, mármint a sok rögtönözéshez, de igy lessz a KM számára is ugyanolyan izgaglmas a játék. A játékosok pedig akár milyen mágiát , képzettséget használhatnak ezt nem korlátoztam le sosem, Legyen akár egy végtelenűl kreatív mozaikmágus, vagy egy enyveskezű tolvaj. Ha jót dobnak rá és sikerül a próba, mondjuk egy titkosajtókeresés vagy egy zsebmetszés, lehet hogy rögtönözve szinte az egész kalandot ár kell alakítanom emiatt, de seha sem korlátoztam az ilyeneket. Ezt Brolly és Auren ismegmondhatja.
  • Nuki
    Nagyon sajnálom hogy így félreismerted a MAGUS-t.
    Remélem belátod, hogy én mindig egyetértettem veled amikor úgy éreztem jót mondtál, de most kivételesen máshogy látom a dolgot.
    Ezek szemelvények a kosztokból, és a mágiarendszerből (azért ami bevallhatod, a FATE-ben is van, kell hogy legyen, hogyha kicsit elrugaszkodunk a földről(mármint mágia)).
    Egyáltalán nem ilyen bonyolult, csak felsoroltam a lehetőségeket milyen lehetőségek vannak ilyen sors-szerűen befolyásolni a kalandot.

Az apró színjátékok is amiket az előbb leírtál, csak sajnálni tudom hogy azt hiszed, egy MAGUS kaland ebből áll. Ne mond hogy nem lehet vérpistikésen kihegyezni egyik játékrendszert sem, mert igen csúnyán fogok rád nézni. Te pont azt a helyzetet írtad le. Én egyáltalán nem találkoztam még az általad leírt, vagy ahhoz HASONLÓ jelenettel sem. Kicsit szélsőségesen próbáltad megmagyarázni ezt a szabály-orientáltságot, addig amíg nem ismerem például a FATE szabályrendszerét, addig csak azt tudom mondani, hogy ugyanaz lehet a sablon mint egy másik játékrendszerben.

Nem azt mondom, hogy nincs igazad, vagyis hogy nincs szerepe a szabályoknak. Szabályokra MINDEN játékrendszerben szükség van. Szabályok nélkül (hadd dobálózzak énis szélsőséges esettel, nem hozzáértően), mondjuk felhasználva egy ilyen univerzális pontot, azt mondom fizikai korlátaimat átugorva felugrom egy erőd tetejére... elvégre kötetlenek a szabályok, vagy mi?!
    Nem akartalak megsérteni, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy most kivételesen kissé eltúloztad a mondanivalódat, ami nem szokott rád jellemző lenni :P
  • light00
    Ez teljesen igaz, de ezért van a km kezében a mesélés fegyvere. Ezeket bármikor, akár rögtönözve is lekorlátozhatja, hogy
    "most nem varázsolhatsz hatodik érzéket"
    "miért nem?"
    és erre jöhet az egyszerü válasz, hogy "mert csak", csak ez elveheti a játékos kedvét, ezért inkább találjon ki valamit a mesélö, hogy "valami korlátozza a hatalmad, nem hagy koncentrálni", "képtelen vagy a jelen helyzet izgalmában megtenni", vagy bármit berögtönözhet.
    A kockacsörgetés meg szintén nem a játék, ha kockázni akarok, megyek kockapokerezni az elsö kocsmába, nem MAGUSozok egy napot. A km dolga körülirni, leirni a csatát, ugymond "megfilmesiteni", hogy a kockacsörgetés, és Fp-Ép lehuzogatás közben ugy meséljen, hogy a csata tényleg meginduljon a lelki szemeid elött.
    egy NJK kidolgozását nem kell tulbonyolitani, ha rögtönözni kell egyet, akkor abban a pillanatban csak azt az értéket adod meg neki, amire ott és akkor szükség van, a többire meg késöbb forditasz idöt.
    Az egész játék erröl szol, hogy használd a fantáziád ;)
  • R4VII
    Nem érdekel. Majd valahogy kimesélem, de sztem még játszani sem fog jönni. Misimeg pláne nem, ugyhogy ezt a kalandot
  • Brolly28
    és molival mivan érdekes lesz az út ha tényleg olyan hosszú lesz
    kicsit meg fog hülyülni már a 2. héten
  • R4VII
    Ma ete Magusozunk! Gorvik-ba megy a csapat. Krán tartományaiban nincs sok esély a túlélésre......nah jó, nem olyan szörnyű hely az a Gorvik. Hosszú út lessz, mert Haonwell-ből mennek hajóval.
  • Gabo
    Igen, ezek valóban hasonló megoldások.
    De arra az egyszerű dologra, hogy a játékosoknak adjunk egy kicsit több lehetőséget a történet közvetlen befolyásolására, sikerült nekik legalább öt különböző megoldást kitalálniuk mindegyikhez külön mini szabályokkal és korlátozásokkal. Ez így inkább tűnik holmi háziszabály tákolmánynak, mint egységes szabályrendszernek. Egy kicsit átgondoltabb tervezéssel mindezt meg lehetett volna oldani egy kicsit elegánsabban is, egyetlen szabállyal, ahogy azt több más rendszernél már előttük is megtették. (Nem kell feltalálni újból a melegvizet, csak "kölcsön" kell venni a jó ötleteket. ;o) )

Amúgy azt hiszem elég szerencsétlen így összehasonlítgatni a rendszereket. A FATE teljes mértékben a történet orientált játék támogatását helyezte az előtérbe, míg a M.A.G.U.S. jelen formáiban sokkal inkább szabály-centrikus megközelítésű. Mind a kettőnek vannak előnyei, hátrányai és függ a csoporttól is, hogy kiknek melyik fekszik inkább.
    A történet-centrikus játékoknál a közös történet mesélés kapja a hangsúlyt és a szabályok is ehhez vannak igazítva, ezt támogatják.
    A szabály-centrikus játékok mindent megpróbálnak leszabályozni. Itt inkább a szabályok ismerete és a taktikázás számít.
    Persze mind a kettőben meg lehet próbálni a másik elvei alapján játszani, de ez elég körülményes tud lenni. (Ez csupán az eddig kitárgyalt dolgokból is látszik.)
    Minden esetre Én nem egy túlbonyolított sakkjátékot akarok játszani, hanem történeteket mesélni. Nagy változás ez ahhoz képest, ahogy annak idején elkezdtem játszani, de belefáradtam az ilyen szitukba:
    KM: - Beléptek egy szobába...
    JK1: - Ok. Hatodik érzék be. Csapdát keresek. Titkos ajtót keresek.
    KM: - De még le se írtam a szobát...
    JK2: - Az nem számít. Én beleolvadok az árnyékokba és lopakodok.
    ...
    Vagy egy másik helyzet, mikor a csata alatt a játékos össz. részvétele a csata elbeszélésében:
    - Ütöm. (és kockacsörgetés...)
    esetleg
    - Mögé kerülök és ütöm. (és kockacsörgetés...)
    ...

Nem tudom, hogy vagytok vele, de erre nekem nem kezd el pörögni a film a lelki szemeim előtt.
    Arról nem is beszélve, hogy számomra a kalandok előkészültének élvezetes része a történet kidolgozása, az NJK-k személyiségének megalkotása. Az NJK statok kiszámítgatása viszont sírba tud vinni. Egy nagyobb kampány előkészítése esetén az összes egyedi NJK (tehát nem a vágóhídra szánt töltelékek) kidolgozása nem kevés meló. Ha pedig menetközben még rögtönözni is kell néhány életszerű NJK-t, az maga a halál egy kötött szabályrendszer esetén.

Érdekes kísérlet lenne, hogy játékélmény szempontjából milyen lenne ugyan azt modult a kötött szabályokat és a FATE-et használva végigjátszani. Talán majd egyszer... :o)
  • Nuki
    MAGUSban a következőképpen vannak ilyenek (isteni beavatkozás, sors kegyeltje, egyebek címén képesség felvehető, és alkalmazható játék során):

Képességből választott:
    - dobást tudsz módosítani a kívánt irányba (naponta egyszer), legfeljebb 1-et egy alkalommal, szinthez van kötve hányszor... "Szerencsefi"
    - újradobathatsz játékalkalmanként 2 dobást (könyv szerint kb. 4 (valódi) órának vegyük ezt a játékalkalmat, ha sokáig tart :P ) "Kiválasztott"

Kasztból adódóan: -csak papoknál!!- ezek is egy fajta képességek
    - egy csapás ami 0 Életpontra, vagy az alá ütne, célt téveszt, vagy nem talál. "Égi Patrónus"
    - 0 Életponton lévő halálban lévő karakter gyógyul k4 Ép, urának kegyelméből. "Feltámadás"
    ( e kettő képesség 23 vallás közül 7 vallás papja veheti föl, speciális körülmények között, az a lényeg ha szeretné hogy valamelyik képesség meglegyen neki akkor meglehetősen kevesebb sikeres 'varázslást' tudhat majd magának később az illető, úgyhogy nem osztogatják olyan ámmal ezeket)
    (egy pap egyszerre csak 1 istent szolgálhat... és ezért mivel mind a két képességet más vallás miatt lehet megkapnia papoknak, ezért egyszerre csak az egyiket tudják fölvenni).

A papoknak van még egyéb isteni beavatkozással járó 'varázslatuk' (elvégre ezért papok :)

"A hit hatalma" egy csatában, a pap eljut a kiszemelt céljához (ez általában a legerősebb ember az ellenfelek közül.... ez azért van így, mert azon vallás papjai, akik ezt a fohászt használják, a harcot keresik, az erős ellenfeleket, ezért.) , a harcban a többiek (lények, emberek) félreálnak, hagyják hogy a pap eljusson akihez akar. Ezután párbaj kezdődik, és ha KM által dobott kockával szerencséje van az embernek, apróságok is segítik a harcát ( lábatlankodó apró állatok, egy kiálló gyökér, stb...:).

egy picit bonyolultnak hangozhatnak, de annyira nem azok csak nem tudok fogalmazni :P
  • Gabo
    A sors pontok a FATE esetében elég szorosan kapcsolódnak a komplikációkhoz. Ha a karakternek olyan jellemzője van, ami hátrányt jelenthet neki egy adott szituban, akkor az sors pontokat generálhat neki. A sors pontok aztán felhasználhatóak a dobások módosításához, egy negatív jellemző érvényesülése ellen (nincs próbadobás, hogy a kari ellen tud-e állni kapzsiságának, helyette a sors pontjaival fizethet), illetve az előzőleg említett kisebb narratív beavatkozáshoz. (Meg még néhány más dologra is.)
    Igazából az ilyen felhasználást lehet egyfajta kisebb szavazatnak venni a játékosok részéről, hogy nem érdekli őket, hogy hogyan, de szeretnék ha ilyen irányba mennének a dolgok tovább.
    Persze ha a elfogynak a karakter sors pontjai akkor a negatív jellemzői érvényesülésének sem tud ellenállni... A következményeket azt hiszem lehet sejteni. (Kapzsi karakterünk társaival mit sem törődve rohan a pénze után... Ugyanis nincs próbadobás.)

Ez a megközelítés azért szimpatikusabb nekem, mert így nem csak a KM kegyein vagy éppen a vak véletlenen múlik a történet formálása. A játékosok tudni fogják, hogy ha most kedvezett nekik a sors, legközelebb meglehet a böjtje.
    Tehát csak sors ponttal nem fogja tudni megmenteni a világot, legfeljebb időben odaérhet, hogy lehetősége legyen rá. (Ha már ennyire sarkítjuk a dolgot.)
    Egyébként ugyan ezek a lehetőségek az NJK-k számára is nyitva állnak. Szóval lehet egymás fölé licitálni. ;o)
  • light00
    De ha mindenkinek van egy? :\
  • Nuki
    Az egy idő után elhasználódik gondolom... :)
  • light00
    Ha már nem szerencsézünk, hanem tudományoskodunk, akkor nem 1/20ad, hanem attol függ, hogy hogy fogod a kockát, de ebbe ne menjünk bele..:D

#1131: csak azért nem mindegy, hogy ki a játék vezetöje, a km vagy a játékos. Az ilyen "1 sorspont és megmentem a világot" szisztéma szerintem a fagyi visszanyal esete, alapjaiban tudná tönkretenni a játékot, mert minden kihivásra azt mondaná a karakter: "áh, nem érdekel, van egy sorspontom, oszt' jóvan".
  • Nuki
    Ez az előre kidobott próbadobások jó ötlet. :)

Utolsó két sor: fogadóba való sietés esete. Ez egy nagyon összetett kérdés amit felvetettél.
    Kockadobást, vagy apróbb eseményeket módosító tényezők, ha jól emlékszem vannak a magus fehér könyvében (az E.T.-ben nem emlékszem lenne-e ilyen).
    Képesség (perk) vagy ha rendelkezel isteni keggyel, akkor ezt is felhasználhatod. Persze nem olyan értelemben hogy -1 pont és ott vagyok időben, mint ahogy azt az általad említett módon például FATE rendszerben lehetséges, de valamilyen úton-módon lehetséges. (nem tudom mennyire ismered a MAGUS fehér könyvet, azért nem akarok belemenni ezekbe a dolgokba mélyremenően).

Visszatérve a fenti (vagy lenti) esetre, a MAGUS rendszerében ahhoz hogy egy csapattag visszaérjen a kocsmához, lehet nagy rakás próbát dobatni. Ekkor a mesélő felvállalja mind a két kockázatot, egy jó mesélő tud improvizálni, nincs ezzel gond.
    Tudvalevő, hogy minden szerepjáték mesélő-függő, szóval nagy részben a mesélő cselekedetei dominálnak, az hogy a kalandozó csoport hogy-hol-mit jár, az mellékes. Éppen ezért a mesélő megteheti, mondhatja azt is (képességpróbák, vagy egyéb dobások helyett), hogy "odaértetek a városőrök előtt").
    Így magában megjegyezte, hogy most nekik szerencséjük volt (vagy sorspontot mondtál? oké, így hozta a sors, vagy valami felső erő, hogy odaérjen(ek) időben.
    Cserébe viszont egy későbbi esemény folyamán ha úgy kívánja (mert ugye nem kötelező kiegyensúlyozni, hogy ha jó történt, történjen feltétlen rossz is), egy olyan helyzetben, ahol a végkimenetel nem nyom sokat a latban a kaland vékimenetelét illetően, akkor úgy 'történnek' (ergo KM úgy rendezi őket:) hogy most egy picit rosszabbul járjanak, hogy meglegyen a böjtje a múltkori jónak.
    Mondom ez egy opcionális dolog, a mesélő dönthet úgyis, hogy kalandonként 1-2 pozitív módosítás jár mindenkinek és nem hoz a nyakukba EZEK MIATT! még több balszerencsés fordulatot (azon felül amit eredetileg eltervezett, ami szükséges a történet folyamán, ugye... ;).
  • Gabo
    Nekem ez egy kicsit a tehén meg a gatya esete...
  • Gabo
    Tény, hogy ma már egy rakat szerepjátékot "be lehet szerezni" a neten keresztül, de minek warezolni?

Akadnak igen komoly nevű játékok is, amiket ingyenessé tett a kiadója az újabb verziók megjelenése miatt. Ilyen a Witchcraft, a Hunter, az Ars Magica, Marvell Super Heros (MSH vagy FASERIP)...
    Akad egy rakat általános rendszer, ami szintén szabadon használható.
    Az általános rendszerekhez pedig elérhető jó néhány remek setting is. (Némelyik a hivatalos "gyári" kiadványokat is kenterbe veri. Pl. amik itt találhatóak: http://www.serenadawn.com/)
    Szóval ma már egy életen keresztül el lehet játszogatni 0 kiadással, törvényszegés nélkül.

De ezekkel is, meg a többi "beszerzett" játékkal is az a probléma, hogy magyar fordítás hiányában lényegében alig-alig használható. (Nekem nem okozna gondot, de egy kezdő játékos egy kukkot sem értene belőle.) Annak idején az AD&D-nél a legtöbb problémánk játék közben az állandó szabályértelmezési vitákból adódott. Ebből nem kérek többet. Szóval inkább egy egyszerű rendszer, ami nem áll a szerepjátszás útjába és vagy létezik hozzá magyar fordítás, vagy könnyen elkészíthető a rövidsége miatt.
    A többi anyagot pedig legfeljebb átolvasásra, ötlet "kölcsönzésre" használom fel. Ha esetleg mégis úgy alakulna, hogy valamelyiket élesben használnánk, akkor mindenképpen megvenném.
    A döglött fa verziót legalább ágyban heverészve is lehet olvasni, lapozgatni. ;o)
  • Shiwo
    több d20-ba is hoztak be ilyen akció-pontokat vagy minek hívjákokat.. különböző hasznos dolgokra lehet felhasználni (pluszt ad egy dobáshoz, egy körben plusz akció, stb)
  • Shiwo
    ha nem keres, akkor én észlelést szoktam dobatni...persze nagyobb célszámra..meg néha csak úgy dobatok velük...így sose tudják, hogy van-e valami, vagy csak úgy dobtak egyet..
  • Shiwo
    és a karilap folytonos elvevését megspórolod, ha leírod magadnak, hogy milyen értékei vannak..vagy legalábbis a fontosabbakat..
  • Shiwo
    1/20 esély ...hát..van olyan haverom, akinél ez több..az esetek 85%-ban 15 fölé dob, és vagy 30%, hogy 20-ast dob..és nem cinkelt a kockája, más kockáival is simán hozza...és nem is az a kimondottan ügyeskezü típus, szal nem hiszem, hogy lenne egy "bűvésztrükkje" amivel jókat dobál..egyszerüen ennyire mákos..elég szívás is, mikor ő mesél :D
  • Shiwo
    ezért kell velük néha akkor is dobatni, ha 1általán nincs ott semmi...akkor óvatosabbak lesznek...de volt olyan játékosom, aki full paranoid volt..gondolta a folyosón tuti van csapda, és nekiállt keresni...vagy ötször dobott, de nem talált semmit..a végén már huszast dobott, és kiakadt, hogy még azzal se találja meg a csapdát, milyen brutális csapdát tettem be...pedig nem is volt ott csapda :D