1651
  • pöttyöspanna
    Sziasztok! Jó rég jártam erre, de sajna játszani még mindig nem tudtam. Sok a meló, de látom ti irogattatok széépen.
  • Nuki
    köszönöm
  • shaba23 #1209
    itt is Raoul Renier, nem Raul
  • shaba23 #1208
    na szal...

1. Raoul Renier - A hitehagyott (1996)
    2. Raoul Renier - A kárhozott (1997)
    3. Raoul Renier - A kívülálló (2001)
  • Nuki
    Könyvesbolt, antikvárium, (vagy internet)... csak ezért :P

Majd körbenézelődöm akkkor, köszi ^^
  • shaba23 #1206
    hülyeséget nem akarok mondani, de szerintem 2000 környéke:)
  • Nuki
    Igen megköszönném!! ^^

Oké megfogadom tanácsod! Ezek mennyire új/régi kiadások (megszerezhetőség szempontjából pl)
  • shaba23 #1204
    Te NEM olvasol Raul Reniert??!!! Javaslom olvasd el ezeket: A hitehagyott, A kívülálló, (meg a 3. aminek nem jut eszembe a címe:D) és "mindent" megtudsz Hermetikus mágiáról és Háromszor Nagy Hermész rendjéről :)
    (megtaláltam még1 RUNA magazint, szólj ha érdekel, most már nem kell messzire menni érte)
  • Gabo
    A mutatvány alapú mágia lényege a következő:
    A karakter rendelkezik egy xxx különleges képesség Jellemzővel. (Pl.: Mágikus érzék.) Ehhez a Jellemzőhöz kapcsolódva a fejlődés pontjaiból vehet magának képzettségeket, amik egy-egy mágikus iskolának felelnek meg. (Pl. Tűzmágia.) A képzettséghez pedig szintén a fejlődés pontjaiból vehet mutatvány pontokat is.
    A Jellemző szintje megmutatja a nyers tehetséget, ami a karakterben szunnyad. A képzettség szintje megmutatja, mennyire járatos az adott mágia használatában. A mutatvány pontok pedig megmutatják, hányszor használhatja ezt a képzettséget.
    A képzettség alap esetben kisebb trükkökre használható mutatvány pontok nélkül is. (Pl.: egy apró lángnyelv fellobbantása, a lángok színének megváltoztatása.)
    Mutatvány pontokra akkor van szükség, ha valami komolyabb hatás kíván elérni a képzettség használója vagy harc közben szeretne mágiát használni. (Pl.: tűzcsóva teremtése, egy tűzgolyó felrobbantása, sértetlenül sétálgatni egy máglya közepén.)
    A mutatványpontok frissítésére több lehetőség is van. Az adott mágikus iskola kidolgozásakor lehet eldönteni, hogy milyen módon lehet frissíteni őket. Pl.: meditáció, alvás, valamilyen szertartás elvégzése, stb..
    Az iskolához korlátozásokat is lehet (sőt kell) rendelni. A FATE példájában a tűzmágus elveszti képességeit ha vízbe merül a teste vagy elázik egy esőben. Képességeit a következő teliholdig nem is nyeri vissza.

Azt hiszem az látszik, hogy elég laza, rugalmas rendszerről van szó. Lehetőséget ad egy csomó rögtönzésre és a mágiától kezdve a harcművészek chi trükkjeiig minden belefér.
  • Gabo
    A hermetikus mágia követői Hermésztől eredeztetik tanaikat. Ez lényegében egy általános mágia rendszer és egyben egy világnézeti, filozófiai irányzat is. Több iskolára oszlik, pl. az elemek befolyásolása, a természet befolyásolása, anyagok átlényegítése, átváltozások, stb.. Lényege, hogy a dolgok hatással vannak egymásra. Egy idézet Hermész tanaiból: "Ami fent, az van lent. Ami lent, az van fent.". Tehát az égi jelenségekből következtetni lehet a földi történésekre. (Lásd: asztrológia.) Illetve a földi eseményekkel az égi történésekre is hatást gyakorolhatsz. A középkori európai misztikusok és alkimisták jó része Hermész tanait követte.
    (Ez persze erős egyszerűsítés a játék kedvéért...)
    Az ötletforrások Umberto Eco: A Foucault-inga és az Ars Magica szerepjáték, ami teljes egészében erre épül.
  • light00
    És milyen az a mutatvány alapu mágiarendszer? Csak mivel te már ismered a FATE-et, könnyebben el tudnád magyarázni, mintha utánanéznék...(najo csak lusta vagyok :D)
  • Nuki
    Mi az a hermetikus mágia?
  • Gabo
    Ha eljutok odáig, lehet róla szó. :o)
    Azért azt előre jelezem, hogy messze nem egy hivatalos kiadvány szintjén lesz a dolog.
    A részletessége kb. a képregények, animék háttérvilágának részletességét fogja elérni. Tehát a meghatározóbb részletek mellett bőven marad hely új elemek számára is. Reményeim szerint így játék közben a többiek is hozzá tudnak majd járulni a megformálásához. (Illetve gátlástalanul lophatok tőlük majd ötleteket. ;o) )
    Ugyan ez vonatkozik pl. a mágiára is. Mivel alapvetően lusta dög vagyok, ezért nem igazán fogok kidolgozni egy teljes mágia rendszert. Néhány ötletadó megoldást le fogok ugyan írni, de a többit a játékosokra fogom hagyni. A FATE mutatvány alapú mágia rendszerét fogom használni elsősorban, így igazából a játékosok kreativitásán fog múlni, hogy mit tudnak kihozni a belőle. Ezzel el tudom érni azt, hogy egyetlen játékmechanizmussal le tudom fedni a boszorkány mágiát, a vudut, a hermetikus mágiát, a vérmágiát vagy éppen a harcművészek különleges képességeit. Ha megnézzük a képregények szuperhősei is szinte mindig az adott helyzethez igazítva, sokszor rögtönözve használják a képességeiket, így ez tökéletesen passzolni fog az elérni kívánt hangulathoz.
  • Nuki
    Aztán ha lesz publikus része, mutasd meg nyugodtan! :)
  • Gabo
    Én vagyogatok, csak a témában nincs mit írnom.
    Továbbra is dolgozok a saját hátterem kialakításán. A szabim alatt negyedszer vagy ötödször kezdtem teljesen az elejéről kidolgozni az egészet. Nem voltam teljesen elégedett a metafizikai résszel, így azon farigcsáltam nem is keveset. Talán mostmár elnyerte végleges formáját. Elég nagy ecsetvonásokkal dolgozom, de azért nem árt ha illeszkednek egymáshoz a kép egyes elemei. ;o)
    Jelenleg a FATE és az eddig kialakított háttér figyelembe vételével néhány minta ellenfelet próbálok összeállítani. Lévén modernkori horror témájú játékot szeretnék összehozni, így zombik, vámpírok, vérfarkasok kidolgozásával szórakozom éppen.
    Ha ez a rész elkészül, hozzálátok a játékosoknak szóló segédlet összeállításának.
    Szerencsére a doksik szövegének egy részét az előző verziókból újra fel tudom használni, így azért valamivel kevesebbet kell gépelnem. :o)
  • Nuki
    Jó neked.
  • light00
    Inkább suli :(
    és nincs idö jáccani. Csak nekünk :D
  • Brolly28
    topik halál:(
  • light00
    (nincs mit, alap ;) mellesleg igen, csak nem tudom, miért pont neki kellett elvinnem, amikot te vagy az egyetlen aki még távolrol sem látta :\)
  • Nuki
    köszi szépen!! :D

#1191: köszi az sms-t! sikerült kézbesíteni a könyvt?
  • light00
    (ja és amit nem küldtem: Boldog Szülinapot Lekv Áron)
  • Shiwo
    amúgy BSZ Nuki
  • light00
    fegyelmezettség? az mi?
    nem, nem arra, hanem a helyzetek vázolása, szabályok, modositok, izébigyo minden hasonlo. erre gondoltam.
  • Nuki
    most a fegyelmezettségre gondolsz? azt ettől a bandától ne nagyon várj, de azt is valahogy meg kéne teremteni. megpróbáljuk :)
    de 100% -osan vasfegyelmű játékot sem szeretnék. keressük a ballanszot ;)
  • light00
    jovanmá', csak sokan elvesztek az aproságokban, és állandoan megakasztották a kalandot :$
  • Nuki
    Fú én nem toleráltam volna hogy úgy beleszólj, mint ahogy azt tetted ha én lettem volna a km... :D

én voltam az egyik tolvaj...
  • light00
    ah végre eljutottam odáig, hogy van idöm irnni. Hát kezdjük azzal hogy a kmünk ugy döntött nem jön el, igy egy instant kalandot mesélt egy srác, ami szerintem elég jol el lett mesélve (mondjuk kalandmodulbol készitett kaland volt, igy a történettel sokat veszödni nem kellett :D).
    Lényeg a lényeg, játszani tudtunk, csak nem azt, amit eredetileg játszottunk volna. Jo kis csapat volt, 2 tolvaj, 2 Ranagol-lovag, egy khál meg egy albino amund volt. Érdekes :D
    Hát szokás szerint megint engem utáltak mert mindenbe belekötöttem, még jűátékosként is, de azért sikerült idöben befejezni :D
    Ja, mondtam már hogy végre játszottunk? (!!!)
  • light00
    Jo, oké, elhiszem, hogy kicsi mennyiség, de kishordo volt :D

És ma végre játszunk!!! ugye Nuke? :)
  • Nuki
    mégiscsak jól emlékeztem azzal hogy 1 vagy 2 g... :P
    mert van itt egy nyomtatott kis lapom, ami azt hiszem még a szürkecsuklyás testvériségtől lett lopva netről, és abban:
    1(ynevi)lat = 1g
    van.
  • Nuki
    nem lenne imba, ha figyelembe venné mindenki azt a szabályt, hogy nem minden varázslatot tud megtanulni, csak annyit, amennyi a származása, vagy taníttatásának módja miatt indokolva van (erigowi, ilanori, stb..)
  • Shiwo
    csak ha elötte elfelejtette mondani a mesélő, hogy totálisan nem hallani semmi neszt, úgy már cinkes..
  • light00
    Jo de a bárd milyen imba már :DDD
    najo, lényegében mivel hogy olyan helyzetröl irtam, ami a kaland szempontjábol fontos, igy az elöre megtervezett, amugy meg egy jo mesélö, aki ismeri a szabályokat kivülröl-belülröl, az tud rögtönözni olyan helyzeteket, hogy ne lehessen varázsolni (pl Csendaura van a szobán, igy a varázsigés varázslatoknak annyi)
  • Shiwo
    meglehet úgy írni, de akkor előre tervezetten és jól indokoltan ne működjön ott a mágia, ne csak hirtelen azért, mert különben a játékosok megoldják a dolgot.. nekünk pl volt olyan játékunk, ahol első szinten kinyírtunk egy felnött árnysárkányt, mert nem gondolt a mesélő mindenre :P
  • Nuki
    Akkor tessék olyannak megírni a kalandot hogy ne legyen szükség arra hogy 'pont ezt az egy varázslatot nem használhatod' szituáció alakuljon ki :P
  • light00
    Épp a KMi önkényeskedés ellen irtam, hogy nem az a megfelelö válasz, hogy "csak", hanem valamilyen, a játék szabályainak keretein belül MEGENGEDHETÖ lehetöséggel éljen, és igy terelje a kalandot más mederbe. Ugy nézem valamit igen félreérthettél szavaimban. Pont ugyanezt irtam le neked is, hogy ha ilyen önkényes válaszokkal irányitja a km a kalandot, akkor tönkreteheti a kalandozok játékélményét.
    És mivel sok ember nem érdekelt abban, hogy játékosként is mesélgessen, hogy mit tesz, akkor a kmnek kell megirnia a történetet...
  • Nuki
    Sajnálom hogy félreértettük egymást (főleg én téged).
    Az elején rossz példát hoztál föl a szabálycentrikusságra, de ez a mászós dolog ez telibe talált, és elindított valamit bennem. Hirtelen arra gondoltam hogy lehetne valamit átültetni ebből az én általam hőn szeretett játékba (főleg világ), de mivel most legtöbbet a d20-as rendszerű MAGUS-al játszom, ezért abba. Aztán rájöttem hogy nem kéne elkapkodnom a dolgot, és inkább elolvasni kéne az egész általad javasolt FATE rendszert, és ha jó, esetleg 'átültetni' Ynev világára...

Mivel nekem nincs '90 óta tartó szerepjáték tapasztalatom, ilyen széles látóköröm és tapasztalatom a szerepjátékkal (MAGUS, Vampire, Káosz - ez utóbbiak 1-1 játékalkalom játékosként), ezért úgy vélem nem ok nélkül mondod azt amit, de az én szívem nehezebben fogadja be annak a szerepjátéknak a lehordását (nem, ez túl erős, de remélem érted mire gondolok), amin gyakorlatilag 'felnőttem'... érzelmi kötődés alakult ki köztem, és a játék, a világ között, úgyhogy a szívem mélyén mindig is szeretni fogom a hibáival, mindennel együtt.
  • Gabo
    Igen, őket kifelejtettem a szövegből amikor átszerkesztettem. Eredetileg őket is felemlegettem...

Ez a baj azzal, amikor a marketingesek próbálnak diktálni. Nem könnyű a helyzetük, hiszen erős a konkurencia és a piacukat több oldalról szorongatják a számítógépes játékok is. De pont ezért kellene átgondoltabb stratégiát követniük.
    Azt hiszem ennek köszönhető az is, hogy akad néhány játékfejlesztő aki inkább ingyen dobja piacra a saját rendszerét ha már annyi munkája volt benne.
  • Shiwo
    "A készítők anno belevágtak egy saját rendszer kialakításába és sikerült nekik egy viszonylag használható, de ezer sebből vérző D&D klónt összehozniuk. Hosszas foltozgatás után úgy döntöttek, hogy akkor átállnak a D20-ra. (Mert éppen e rendszer körül volt a legnagyobb hype és a kiadó ebből remélt több bevételt.) Most pedig, mivel a D20-asra nem volt elég nagy kereslet, ismét megpróbálnak egy saját K100-ra épülő valamit összehozni."

itt annyiban tévedsz, hogy nem a készítők gondolták, hogy nosza, csináljuk meg d20-ban.. kiadóváltás volt mind a két esetben és az új kiadó ragaszkodott a váltáshoz
  • Gabo
    Ravasz
    A karakter-centrikus történetalkotás nekem is szimpi. A kampány amin dolgozok teljes mértékben így épül fel.
    Szerintem nagy előnye a történetszálakból felépített mesékkel szemben, hogy ezt kevésbé tudják a játékosok felrúgni és nem is érzik tőle magukat úgy, mintha hullámvasútra lennének ültetve.
    Az alap szituáción és az események vázlatos lefolyásán kívül egyedül az NJK-kal kell foglalkozni. Lényegében csak az a fontos, hogy legyenek kész a kulcsfontosságú szereplők. A kaland elkezdése után pedig nem kell lényegében mással törődni, mint az egyes szereplők céljaival, és hogy azt hogyan szeretnék elérni. Lényegében az egész történet önmagát generálja és a szereplők ismeretében lényegében bármerre el lehet vinni.
  • Gabo
    Nuke:
    Valamit nagyon félreértettél.
    A rugalmas, kötetlenebb szabályok és a sors pontok nem erről szólnak.
    A sors pontokkal nem tudod a világ törvényszerűségeit megszegni, azok továbbra is vonatkoznak a karakterre, csupán egy kicsit nagyobb narratív szabadságot biztosít a használatuk. Tehát kis mértékben beavatkozhatsz a történet elbeszélésébe.
    Maradjunk az általad felhozott példánál: A JK fel akar jutni egy erőd falának tetejére.
    Az erőd fala meredek, nyálkás moha borítja és a szorosan kapcsolódó kövek miatt kevés a kapaszkodó. Egy karakter, akinek átlagos a mászás képzettsége egy ilyen falon segédeszközök használata nélkül nem tudna felmászni. Valószínűleg meg se próbálná a mászást, mivel nem akar elpatkolni, de tegyük fel, hogy mást nem tehet.
    Egy kötött rendszerben a KM feltenné a kérdést, hogy van-e mászóvas vagy csáklya kötéllel a JK hátizsákjában. Nincs. Akkor azok nélkül kell másznia. Próbadobás sorozat x méterenként, hiszen a szabály ezt írja. Ha bármelyiket elvéti, lezuhan. Zuhanási szabályok, sérülés számítás. A dolog eredménye vagy azonnali karakter halál vagy olyan súlyos sérülések, amivel véget is ér a kaland.
    (Ez így nem igazán hősies, pedig heroic fantasy-t játszunk vagy mit...)
    A FATE esetében a KM ugyan úgy felteszi a kérdést. Segéd felszerelés nincs. A játékos úgy dönt elhasznál egy sorspontot, mert szeretne valahogy könnyebben feljutni. KM elmondja neki, hogy miközben a fal tövében keres egy könnyebben mászható részt, belebotlik néhány rozsdás, de még viszonylag használható állapotú ácskapocsba, amik rögtönzött mászóvasként talán felhasználhatóak.
    Mászás közben elvéti az egyik dobást a játékos. Ha ilyen magasról lezuhan, akkor biztosan meghal a karakter, így a játékos elkölt egy újabb sors pontot, mivel szeretne valami kapaszkodót találni, amiben megkapaszkodhat, vagy amivel lelassíthatja a zuhanását. A KM elmondja, hogy néhány méter rémisztő zuhanás után az ujjhegyeivel éppen sikerül elkapnia egy vízköpőt. Persze az elhasznált sorspontok később még jól jöhettek volna, de ez egy másik kérdés...
    (Ez így már inkább közelebb áll ahhoz, ahogy a filmekben vagy a hőstörténetekben meg szokott történni.)
    Tehát a JK nem fog tudni csak úgy az erőd tetejére felugrani, hacsak nem valamilyen Wuxia filmeken alapuló játékról van szó. ;o)
    Ha megnézed nem lettek megszegve se a világ fizikai törvényei, se a játék szabályai. Az első esetben viszont a karakter csak akkor maradhatott volna életben, ha a KM a szabályokat áthágja.