1651
-
Ezek általában "ráragadnak", mert most végigmesélni ezeket, felesleges, de kalandok közepén úgysem szoktak szintet lépni a játékosok, így egyszerűen megoldható, hogy tudja és kész :) -
Gabe1994 #1250 Az ETK-ben le vannak írva a képzettségeknél, h hogyan lehet megtanulni őket? (sok gyakorlás, mesternél 1-2 év, ilyesmik) És mondjuk mikor a lovag 4. TSZ-en kap Af Pszi-t, akkor kell 2 évig tanulnia, vagy ezek a képzettségek ráragadnak? -
Gabe1994 #1249 Kösi! a mozaikmágiát értettem eddig is, csak azt nem tudtam, h a mozaikokra kell-e vmit még áldozni h megtanulja -
a varázslónak tudtommal semmit.. a varázsló-iskolában (Doran, Pyarron, stb..) megtanulja a mozaikmágia alapjait, magát a mozaikokat, és a késöbbiekben azokból "rakosgat" ki magának új varázslatokat.. kábé úgy lehetne elképzelni, hogy van 30-40 különböző színű pirulád, és attól függően, hogy melyikeket veszed be,melyikekből mennyit veszel be és milyen sorrendben, más-más hatása alakul ki..hogy pontosan milyen hatás, annak kiderítésére 2 verzió van..hosszas, aprólékos kutatómunka vagy vakon próbálkozás..utóbbi esetben lehetnek csunya mellékhatások :P -
Gabe1994 #1247 Hy!
Én is magusozom, és amit már régóta nem értek, a varázsló karakternek kell vmit csinálnia ahoz, h megtanulja a varázslatait? mert se abban az ócska lassan széteső 10éves könyvemben(amit mellesleg 1 hónapja vettem) semmit nem írnak ilyesmiről, csak valahol valamilyen cikkben olvastam hogy KP-t kell rákölteni, de lehet hogy félreértettem, szóval hogy van ez?
egyébként van könyvben GyU-m, bescanelném, de asszem 300 oldalas (1245-re) -
ha nincs speciális helyzet ( pl meglepetés ), akkor a két harcoló fél kezdeményezést dob (k10) ehhez hozzáadja a fegyvere kéjét és a saját kéjét, amelyiküké nagyobb, az kezdi a csapásmérést. varázshasználatnál a z számít hogy hány szegmenses az adott varázslat
támadáshoz dopsz k100 al, ( ha ez 01 akkor elbénáztad, elestél stb.) ezt hozzáadod a saját TÉ értékedhez, és még a fegyvered TÉjéhez. ezt veted össze az ellenfél VÉ+fegyvere VÉjével ( ha a szituáció olyan, akkor a fegyvere VÉje nem számít bele, például akkor ha ugyan annyi a kezdeményezés ) ( vagy lehet olyan, amikor van rá hely és mód, akkor az ugrás százalékos képzettség 5% onként +1VÉ érték )( de használhat pajzsot, stb.. )
ha a a támadás kisebb mint a védekezés, akkor elhárította a támadást,
túlütés vé+50-nél van, kivéve ha van rá képzettséged, akkor 40-45 től,
ha támadásnál 00 át dobsz ( belédszállt az ördög és profin csaptál ) akkor automatikus 3 ÉP sebesülés, és a páncél SFÉje nem számít stb.
sebzésnél a páncél annyit fog fel ugye amennyi az SFÉje, túlütésnél ez az érték eggyel csökken
[kiegészít] -
Nuki #1245 Van valamelyikőtöknek digitális formátumban Lord of the Rings szabálykönyve? -
Nuki #1244 Nem tudom melyik MAGUS rendszerre gondolsz, ezért próbálom a sablont leírni:
Van Támadóértéked, dobsz egy kockával. A dobás eredményét és a TÉ-det összeadod. Ha ez nagyobb, mint az ellenfél VÉDŐÉRTÉKE (VÉ) akkor eltaláltad.
Ilyenkor FP-t (fájdalomtűrés-pontot) sebzel.
Ha a támadásod (Té+dobás) SOKKAL TÖBB mint az ellenfél védőértéke (le van írva a szabálykönyvben amivel játszol) akkor túlütöttél, és a sebzésed az ellenfél ÉP (életerő-pont)-jából vonódik le. Ezenfelül még kétszer ennyit sebződik FP-t is kötelezően.
A csata körökre van felosztva. Mindenki a körben annyit támadhat amennyit tud. Azt hogy milyen sorrendben azt az az eredmény dönti el, hogy kinek lett a legmagasabb eredményü a dobása + kezdeményező érték.
Érthető-e voltam? :P -
amaronn #1243 Helóóó
létszi valaki én még kezdő vagyok a magusban mármint a szabályaival illetőleg
értek mindent mindent meg is szerztem ami kell kivétel a csata lefolyását
megköszöném ha valaki röviden leirná ide (mikor van túlütés mikor találom el és mit mihez adjak mivel dobjak)
előre is köszi létszi nagyon kéne:) -
Nuki #1242 Én próbálgattam kalandjaimba beleépíteni előző JK-im eseményeit, az ő általuk gerjesztett szelet (pillangó effekus szerüen) csak nem mindig mennek úgy a játékosaim ahogy én akarom, és ezért kénytelen vagyok kihagyni az ilyeneket...
Aztán azért nem lövöm le nekik mit szerettem volna, mert később elmondom:
-ád1 úgyse fognák föl nagyon hogy másik kalandban lehetett, csakha nem meséltem róla órákat nekik
-ád2 miért is mondanám el, mi van a tartalékomban :P
...természetesen ez nem akkora nagyságrendű, mint amit te meséltél a The Legend of the five rings-ről, de az én lelkiismeretemnek, belsőmnek azért elégedett érzés ha el-el tudok sütni egy ilyet :P -
Gabo #1241 Lehet, ennyire nem mélyedtem bele a játék múltjába.
Minden esetre nagy ötlet, hogy a hivatalos versenyek eredményeit teszik meg a játék történelmévé. Ha valami, akkor ez gondoskodik arról, hogy a játék hosszabb távon is talpon maradjon, hiszen a részvétel elég komoly motiváló tényező a közösség számára. -
amennyire én tom, a L5R alapja egy dnd-s kieg volt, az oriental adventures, majd mikor a tsr-től megvette a wizards a dnd-s jogokat, kiadták immár önálló szerepjátékként, d20 alapokkal, és ezzel egyidőben kártyajátékként is, immás L5R néven.. -
Gabo #1239 Egy fiktív történelemben miért kellene azzal mélyebben foglalkozni, hogy melyik sogun vagy császár név szerint milyen intézkedéseket hozott?
A játékosok és a játék szempontjából valószínűleg csak az adott időszak éppen hatalmon lévő sogunja (ha van egyáltalán kinevezve) és császára (vagy császárai) által hozott döntések lehetnek fontosak. Nem kell több száz évet átfogni ilyen szempontból. Elég csak az aktuális modul időszakát részletezni. Vagy éppen ki lehet találni egy teljesen saját történelmi háttere is.
A magatartás a vallási, az udvariassági szabályokból és a törvénykezésből adódik. Ebbe csak a játékos társaság elvárásainak megfelelő mélységben érdemes belemenni. A legtöbb esetben nem kíván meg semmivel sem komolyabb szerepjátszást, mint pl. egy toroni etikett betartása. Ha a játékosok megértik a legfontosabb irányelveket, akkor már boldogulni fognak. A japán társadalom egy szégyen alapú társadalom. Ez annyit tesz, hogy az emberek mindent megtesznek azért, hogy a megszégyenülést elkerüljék. Egyébként ha az NJK-kon keresztül bemutatsz egy viselkedési formát, azt a játékosok is át fogják venni.
Szerintem a fent említett szabályokról azért is érdemes írni, mert csak ezeken keresztül lehet megérteni az emberek mentalítását.
Ami a szamuráj hűségét illeti, szinte az összes chanbara film fő témája e körül forog. Kinek tartozik nagyobb hűséggel a szamuráj? Az urának, a sogunnak vagy a császárnak?
Amúgy a Legend Of The Five Rings rpg megközelítése is nagyon tetszik. (Ennek a háttere csak nagyon lazán kapcsolódik a történelmi Japánhoz, de azért nem rossz.) A játék eredetileg egy gyűjtögetős kártyajáték, erre építettek rá később egy teljes értékű szerepjátékot. Ami viszont igazán szimpi a játék fejlesztőinek hozzáállásában, hogy a hivatalos L5R versenyeken lezajlott eseményeket beépítik a játék történelmébe. Magyarul a JK-k valóban történelmi figurákká válnak, a kártyacsaták kimenetele pedig alapjaiban befolyásolja a főbb történéseket.
Ha belegondolsz ezt kicsiben is meg lehet valósítani. Egy-egy kampány cselekményei adják a következő történelmi alapjait. Ezzel a módszerrel a játékosoknak meg lehet adni a lehetőséget, hogy valóban fontos személynek érezzék a karaktereiket. -
Ez igaz, a történelem nem nagyon meghatározo, az elég mondjuk nagy vonalakban, csakhogy azért Japán alakulásával azért tisztában legyünk (Ez a sogun ezt vezette be, az meg azt törölte el - hogy azért ilyen is létezett).
Nagyon jol leirtad, hogyan lehet jol nekiállni, én többé-kevésbé ezt követtem, amivel sokat szorakoztam, az az egy város élete volt, hogy egy-egy falu, nagyobb kikötöváros hogyan élte mindennapjait a legaljárol a tetejéig. Ez sem olyan vészesen sok, csak sok kicsi...)
Meg leginkább a merev magatartás volt az, amin gondolkodtam, hogy hát csak egy szerepjáték, ahol nem vigyázban szeretnének lenni a játékosok, és hogy mit hogyan tudnék modositani, mert ugye akárki nem mondhatott anno bárhol bármit, és ezt mégis nagyjábol jol visszaadni. Mert ugye ha már a fegyvered felé nyultál, már fülét-farkát behuzta mindenki a régi Japánban.
(meg ha jol emlékszem, a szamuráj mindigis a földesurának tartozott (persze kiv. a ronin)
Szoval embere válogatja ki mennyire hűvé illetve játszhatová szeretne tenni egy játékot. -
Gabo #1237 Saját anyag fejlesztésekor, pláne ha egyedül dolgozik az ember, nagyon fontos, hogy mindig szem előtt tartsa az elérni kívánt célt.
Végig kell gondolni, hogy mik azok a stílus elemek, motívumok, amik leginkább meghatározzák az adott témát és a munka elején szigorúan ezekhez kell igazodni, ezekre kell koncentrálni. Később, ha a váz már megvan, akkor jöhetnek a cicomák és a kiegészítések. Ha egyáltalán szükség van rájuk.
Japán esetében mik lehetnek a legfontosabbak?
Ha nem fontos a történelmi hűség, akkor a hivatalos történelmi tényeket máris át lehet ugrani, esetleg csak azokat figyelembe venni, amik érdekesek lehetnek egy játék szempontjából.
Ami érdekes lehet:
Az társadalom felépítése. (Ha az emlékeim nem csalnak: eta / földművesek / harcosok / udvaroncok / császári család / császár, iskolák, klánok, stb.)
Törvénykezés nagy vonalakban. (A szamuráj kaszt jogai...)
Az udvariassági szabályok.
Esetleg még lehet az építkezési szokásokról is írni.
A vallás azaz a Buddhizmus és a Sintoizmus. (tabuk, szokások, hatáskör, szentélyek és templomok, mágia)
A bebetonozott karakterkasztok helyett foglalkozások. (Pl.: zarándok, pap, masszőr, szamuráj, ronin, gésa, stb....) A japánoknál nem volt ritka az, hogy egy ember élete során több különböző foglalkozást űzött. (Pl.: Egy harcos kasztú egy ideig lehet hogy szamurájként ténykedett, majd a spirituális utat választva egy ideig zarándokként vagy papként élte az életét. Ha viszont a klánja szólította, visszatért a szamuráj feladatköréhez.)
Képzettségek.
Felszerelések, használati tárgyak, fegyverek.
Ahhoz, hogy igazán fantasy legyen még szükség van néhány szörnyre és valamire, ami mozgásba hozza az egészet. (Pl.: A káosz és a rend állandó harca.)
Mivel nem a történelmi hűség a legfontosabb, ezért a városok közül is csak a császári fővárosról és esetleg még néhány fontosabb városról kell röviden szót ejteni. Illetve a játékosok indulási helyét érdemes még kidolgozni. A térkép többi része maradhat fehér. Menet közben majd apránként ki lehet egészíteni az újabb helyszínekkel.
Valószínűleg ha ismét előveszem az anyagot, akkor valahogy így fogok elindulni vele. -
Igen-igen, csak sajna van egy rossz szokásom, hogy szeretem átlátni a helyzetet, igy inkább felesleges dolgokat is megtanulok, átnézek, amit majd késöbb ugyan kiszemetelek, de legalább tudom, hogy létezik, mégha nincs is rá szükségem. Nagyobb rálátást nyujt adott témá(k)ra. Igy hát kicsit hosszadalmasan oldok meg ilyesféle dolgokat, csak a türelmem rövid :D -
Gabo #1235 Japán és Kína nagyon komoly mennyiségű feldolgozandó anyagot jelent. Sokkal könnyebb a helyzet akkor, ha nem közvetlen forrásból, hanem egy már kivonatolt anyagból lehet dolgozni.
A középkori Japánt több RPG-ben is felhasználták már, így egyszerűbb azok valamelyikéből kiemelni a leglényegesebb, legfőbb stílus elemeket. Persze az eredmény nem lesz tökéletes, de ha jó a hangulata, akkor ez úgyse nagyon számít. A lényeg az, hogy nem szabad elveszni a részletekben, mert akkor tényleg reménytelen a dolog. -
Hát legalább te tudod mivel töltsd el a szabadidöd :D
Japánosat énis terveztem mikor még nagyon Japán-lázban égtem (najo, még mindig, csak szolidabban) csakhát a Japán kulturvilágbol utáltam, hogy minden könyv mást mondott. Meg nagyon komoly szabályok vannak ott. Igy baromi nehéz volt válogatni mi jo s mi nem, igazábol sikerült, de nagyon nehéz dolgom volt vele, ezért meguntam és hát..feladtam. Mondjuk még megvan, amit hagytam belöle. (ami a legjobb, az James Clavell: A sógun könyv, és a film is! ez rendezte el legjobban a sok hülyeséget az agyamban egésszé) -
Gabo #1233 Bár csak hobbi projekt az egész, eleve úgy írtam az anyagot, hogy másnak is a kezébe lehessen adni. Szóval ha elkészül, akkor akit érdekel, annak szívesen át fogom küldeni.
Elég sok forrásból merítettem hozzá az ötleteket. Pl.: WoD (Vámpírok, Hunter, Wraith), Kult (ennek a játéknak van talán a legjobb a háttere a horror RPG-k között), Witchcraft, All Flesh Must Be Eaten (a zombis, rinyálos, túlélős horror RPG kategória kötelező darabja), mangák, animék, képregények, H. P. Lovecraft regényei, Horror filmek minden mennyiségben és még a Heroes sorozat is.
Igazság szerint az egész azzal indult, hogy a Heroes hatására szerettem volna valamilyen szuperhősös anyagot kerekíteni. Aztán ebbe belekeveredett egy jó adag horror is... ;o)
A félkész anyagaim között akad még egy fantasy a középkori Japánra és a chanbara, anime filmek hangulatára építve, valamint egy Star Wars alternatív Sith-háborús anyag is. Valószínűleg ha ezzel a mostanival elkészültem ezeket fogom majd ismét kezelésbe venni. -
Látom te is meritesz filmötletekböl :D
Az elfet nem komolyan gondoltam, hanem magasabb rendü lényként, persze, csak azt hosszabb lett volna leirni :D
Érdekes lesz, majd feltétlenül kérek egy dedikált példányt belöle :) -
na hurrá végre ma már játszunk "talán"
-
Gabo #1230 Tudom, hogy így egy kicsit hiányos a dolog, de a teljes anyagba a Másvilág kérdésköre is taglalásra kerül. Tömören: A halandó lelke élete végén jó esetben útrakél a hite szerinti Másvilág felé. Ott eltölt némi időt, majd az emlékeitől megfosztva újjászületik. (A teljes metafizikai hátteret most nem fogom leírni.) A szellemek csak tesznek némi kitérőt. Szóval szellemünknek ha sikerül neki felemelkednie, akkor jó esetben eljut a saját Másvilágába.
Több párhuzamos létsík is lesz a játék világában, de mivel modern horrorról van szó, ezért elfek nem lesznek. (Hacsak álomlényként nem kerülnek létrehozásra.) ;o)
A FATE rendszerében a fizikai és a lelki sérülések ugyan úgy egyetlen táblázatba kerülnek vezetésre. A sérülés tábla utolsó mezője a Legyőzött státusznak van fenntartva. Ha valaki ilyen állapotba kerül, véget ér számára az adott konfliktus, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan meghal az illető karakter. A Legyőzött státusz jelentheti azt, hogy az illető elájult a fájdalomtól, sokkot kapott, vagy egy sikeres megfélemlítés után teljesen demoralizálódott, esetleg az átélt borzalmaktól némileg megbomlott az elméje. (A végeredmény teljes mértékben az előzményektől függ.)
Így harc esetén a morális támadások teljesen egyenértékűek a fizikai károkozással.
Szóval szellemünk ugyan nem képes fizikai sérülést okozni, de a szó legszorosabb értelmében a frászt hozza az emberre. Márpedig a félelembe akár bele is lehet halni.
Egyébként a lenti lény leírást kiegészítve pár dologgal pillanatok alatt elő lehet állni egy kalandmodullal.
Pl.:
Valahol a kertvárosban áll egy elhagyatott ház. A család tagjai akik ott éltek szörnyű körülmények között lelték halálukat.
Apuci féltékenységében fojtogatni kezdte a párját, majd lehajította a lépcsőn. Az asszony nem halt meg azonnal, hanem törött nyakkal, tehetetlenül végignézte, ahogy a párja falhoz csapja a macskát, majd a fiúkat belefojtja a kádba. Ezután a férfi a holttesteket felvitte a padlásra, majd felakasztotta magát.
A ház azóta elhagyatott. Azt beszélik, ha valaki belép az ajtaján, azon egy átok fogan meg és hamarosan meghal.
Kiegészítésként meg egy idézet: "Ha valaki haraggal a szívében hal meg, akkor halála helyén egy átok fogan meg. Ha valaki belép erre helyre az átok lesújt rá és végez vele is..."
Valahogy a karaktereket bele kell vonni az egész eseményben, ami igazán nem lenne nehéz és már kész is a modul.
A címe pedig lehet akár: Az átok / The Grudge ;o)
Ha belegondolsz, a filmben szereplő szellemeknek sem volt semmivel se több képessége, mint a kreálmányomnak. -
És mi lesz szegény szellemmel, ha a Másvilágba kerül (felemelkszik - jo gondolom ujjászületik elfként vagy nemtom, csak érdekel)? Vagy az csak ugy van, mint pl Magusban a külsö sikok?
Meg nem lesz közvetlen támadási modszere?(érintö sebzés, stb) No nem mintha zavarna, igy jobb. ("szellemesebb" :D)
Amugy egész pofás, tényleg grat hozzá
-
Gabo #1228 Ha akadnak kérdések, jöhetnek! -
Gabo #1227 Sziasztok!
Mivel nincs valami túl nagy élet a topikon, gondoltam bedobok egy kis státusz jelentést az anyagomról.
A KM részére készülő írás, nagyjából elkészült. Talán még egy-két lény leírását hozzá csapom, de nem biztos. A meglévő anyagot még össze kell fésülnöm, csiszolnom egy kicsit, meg valami formázás sem fog ártani neki.
Ízelítőnek, íme ilyenek lesznek a szellemek a játékomban.
Ez a leírás még nem teljesen a végleges változat, itt-ott még finomítani fogok rajta. Valószínűleg az Érzelmek befolyásolása képzettséget ki fogom dobni és helyette maradnak a hagyományos képzettségek, mint pl. a Megfélemlítés.
(Hosszú lesz egy kicsit... ;o) )
Szellemek és lidércek
A szellemek olyan lelke, akik életük végeztével ilyen vagy olyan oknál fogva úgy döntöttek, hogy az halandók világának közelében maradnak. Ennek oka lehetett megrázó haláluk, amelyet nem tudtak teljesen elfogadni, befejezetlen feladataik vagy küldetésük, melyet bármi áron teljesíteniük kell, mielőtt távoznak, esetleg erős ragaszkodásuk szeretteikhez. Néhányuk a Másvilágon rájuk váró büntetéstől rettegve döntött a maradás mellett. Másokat pedig erőszakos haláluk miatt érzett bosszúvágyuk tart itt.
A szellemek többsége az anyagi világgal párhuzamosan létező Árnyékvilág lakója. Ide térnek vissza hanyatló emlékeik közé erőt gyűjteni, ha már túl gyengék ahhoz, hogy az élők világában maradjanak. Az Árnyékvilágban emlékeik kézzelfogható, tapintható formában öltenek testet számukra. Ha ismét erőre kapnak, a két világ között nyíló számtalan átjáró valamelyikén ismét átkelnek, hogy megpróbálják sorsukat beteljesíteni.
A szellemeket mondhatni az érzelmek táplálják. Fennmaradásukhoz saját halványuló emlékeik által kiváltott érzelmekből, vagy éppen mások érzéseiből merítik az erőt. Minél erősebb ez az érzelem, annál több energiát képes belőle meríteni a szellem.
Az Árnyékvilágban ragadtak számára a három lehetséges út áll nyitva.
Az egyik a lassú hanyatlásé, a Feledés útja. Emlékeik apránként kifakulnak, és ezzel lassan minden kötödésük megszűnik előző életükhöz. Általában a legerősebb érzések és emlékek maradnak utoljára. Ahogy ezek is halványulni kezdenek, úgy a lelket előbb-utóbb magával ragadja a Feledés vihara. Ezek a lelkek, mivel emberi létezésük minden emlékét elfelejtik, általában valamely alacsonyabb szintű létformában öltenek ismét testet. Ezt az utat azok a szellemek szokták választani, akik csupán szeretteik közelében akarnak maradni, és figyelni őket, ahogy tovább élik az életüket.
A másik út a Felemelkedés útja. Ehhez a léleknek be kell teljesítenie azt a feladatot, ami még az élők világához láncolja. Ha sikerrel jár, megnyílik számára a lehetőség, hogy felemelkedjen a Másvilág felé.
A harmadik út az Árnyékvilágban maradás lehetősége. Ha valamely lélek képes saját halványuló emlékei helyett másokét megszerezni, és az ehhez fonódó érzéseket megcsapolni, úgy akár az idők végezetéig dacolhat a Feledés viharával. Azokból a lelkekből, akik ezt az utat választották maguknak, váltak az Árnyékvilág urai. De szinte minden szellem rákényszerül az emlékkufárkodásra, ha el akarja érni céljait. Ezért van akkora értéke az Árnyékvilágban a frissen érkezett, emlékekkel teli, tapasztalatlan lelkeknek. Ezt az utat azok a szellemek választják elsősorban, akik rettegnek a másvilági bűnhődéstől.
A szellemek és a lidércek között az alapvető különbség az, hogy míg az előbbiek ritkán ártanak a halandóknak, addig az utóbbiak már rég elfeledték, hogy mi célból maradtak az élők közelében. Mára létezésük egyetlen értelme, hogy a többi lelket, élőt és holtat egyaránt, kínozzák, gyötörjék. A szellemek igyekeznek távol tartani ezeket az eltorzult lényeket saját Árnyékvilágbéli városaiktól. A szellemvilág urai elrettentésként, vagy éppen hasznos fegyverként, előszeretettel tartanak néhány lidércet saját trónjuk közelében.
Az emberi lelkek mellett néha az állatok lelkeiből is szellem válik. Ha valaki halálra kínozz egy állatot néha az állat szelleme visszatér, hogy bosszút álljon. Az emberi szellemekkel ellentétben őket továbbra is ösztöneik vezérlik. Mindent megtesznek azért, hogy valamikori kínzójukat gyötörjék. Viszont előfordul, hogy némelyikük az átéltekbe beleörülve már nem képes különbséget tenni a halandók között, és így minden élőre ugyan azzal a gyűlölettel veti rá magát. Az általuk megszállt emberi áldozatok intellektusa teljesen a háttérbe szorul, helyette a legalantasabb állati viselkedés nyilvánul meg.
A szellemek az érzelmek és az érzékszervek befolyásolásának mesterei. Anyagtalan lényként legtöbbször csupán ezeket képesek fegyverként használni, ha a rákényszerülnek, hogy valakivel szembeszálljanak. Természetfeletti érzékeiknek köszönhetően az ellenfeleik érzelmeiben úgy olvasnak, mint egy nyitott könyvben. Képesek felismerni az egyes érzéseket és ezeket vagy a végletekig felfokozzák saját érzéseiket kivetítve, vagy kioltják elszívva az áldozattól őket. Akármilyen szélsőséges érzelemről is legyen szó, a szellem mindenképpen erőt merít belőle. Trükkjeik többsége is ezen célt szolgálja. Még ha képesek is testet ölteni, vagy tárgyakat mozgatni, akkor is inkább az érzelmek manipulálásához szoktak nyúlni. Bár támadásaik mentális jellegűek, ennek ellenére az ellenfeleik sérülés táblázatába kell vezetni őket. Ha valaki ezektől a sérülésektől Legyőzött állapotba kerül, akkor az azt jelenti, hogy az illető mentális egyensúlya teljesen felborult. Ez értelmezhető úgy, hogy beleörült az átéltekbe, esetleg katatón állapotba vagy kómába került, szélsőséges esetben akár azt is, hogy halálra rémült. A szellemek többsége viszont ritkán sieti el ennyire a dolgokat. Jobban kedvelik azt, hogy ha hosszabb idei lakmározhatnak áldozataik érzelmeiből. Ha valahol egy szellem tanyát ver, jelenlétének árulkodó jele lehet az, hogy a környéken lakókon erős depresszió és letargia lesz úrrá, vagy éppen látszólag indokolatlan erőszak hullám veszi kezdetét.
A szellemek is sebezhetőek ezekkel a módszerekkel. Legyőzésükre több lehetséges megoldás kínálkozik. Megfelelő mágikus módszerekkel csapdába lehet ejteni őket, vissza lehet űzni őket az Árnyékvilágba, akár anyagtalan testüket is el lehet pusztítani, vagy emlékeik törlésével meg lehet szüntetni erejük forrását. Ha sikerül rálelni arra a valamire, ami az anyagi világhoz köti őket és ezt a dolgot sikerül elpusztítani, akkor az adott szellemet magával sodorja a Feledés vihara. De ennél sokkal kifinomultabb megoldás az, ha segítenek nekik beteljesíteni azt a feladatot, ami haláluk után is maradásra kényszeríttette őket.
Mivel a szellemek mások érzelmeivel táplálkoznak, ezért amennyi sérülés pontot okoztak áldozatuknak mentális támadásaikkal, ugyan annyit gyógyulnak ők maguk. A fizikai világban töltött miden napjukért 1 sérülés pontot fizetnek saját erejükből. Ez alól csak akkor mentesülnek, ha annak a helynek vagy személynek a közelében maradnak, amihez a leginkább kötődnek az élők világában. Ez a hely lehet haláluk helyszíne vagy egy olyan hely, amely életükben fontos szerepet töltött be. A személy vagy személyek lehetnek közeli szeretteik, vagy az, aki halálukért felelős. Ha egy szellem minden erejét elveszíti a fizikai valóságban, akkor tehetetlenül visszazuhan az Árnyékvilágba, és mindaddig kénytelen ott maradni, míg elég erőt nem gyűjt ahhoz, hogy visszatérjen.
Játéktechnikai szempontból a szellemeket érdemes nevesített ellenfélként kezelni. Ez alól talán az egyéniségüket mér rég elvesztett lidércek jelentenek csak kivételt.
Minden szellem rendelkezik egy Érzelmek befolyásolása képzettséggel, mely a Szellem Jellemző alá tartozik, de a képzettség piramis részét képezi.
Ezen kívül többségük előbb-utóbb szert tesz néhány különleges képességre is. Ezeket összefogva a Kísértés képzettség takarja, mely szintén a Szellem Jellemző alá tartozik, de nem része a képzettség piramisnak. Ez a képzettség külön fejleszthető, kezelése megegyezik a FATE szabályainál leírt „Mutatvány alapú mágia” kezelésével. (FATE szabályok, 53. oldal.)
Jellegzetességek:
Az anyagi világban minden nap 1 sérüléspontot veszítenek erejükből.
Kötöttség. A szellemek erősen kötődnek bizonyos helyekhez, tárgyakhoz vagy személyekhez, közelükben 1 sérülés pontnyi erőt nyernek minden nap. Egyben ez biztosítja számukra az utolsó kapcsolatot is az élők világával. Ha a kapcsolat megszakad, a szellemet magával ragadja a Feledés vihara.
Csak saját emlékeikhez kötődő érzelmeikből, vagy mások érzelmeiből képesek erőt meríteni. Ahány sérülés pontot okozott mentális támadásuk áldozatuknak, ők ugyan annyit gyógyulnak. Ezzel a módszerrel tudják a Kísértés képzettség mutatvány pontjait is feltölteni.
Anyagtalan mivoltuk miatt csak a Kísértés képzettséggel tudnak a fizikai világra közvetlenül hatást gyakorolni.
Extrák:
Anyagtalanság. A szellemek nem rendelkeznek fizikai testtel. Így képesek átsétálni a falakon és immúnisak a fizikai sérülésekre. Csak mágikus módszerekkel lehet sérülést okozni nekik, de a lelki manipulációk is hatásosak ellenük. A fizikai világban való jelenlétük egyik mellékhatása, hogy közelükben a hőmérséklet akár 10 Celsius fokot is esik.
Láthatatlanság. A szellemek alapvetően láthatatlanok, igen komoly erőfeszítést igényel tőlük, hogy a fizikai világra hatást gyakoroljanak vagy láthatóvá váljanak.
Természet feletti érzékek. A szellemek egyszerre képesek érzékelni a fizikai világot és a valóság szövete mögött megbúvó erőket. Látják a láthatatlan teremtményeket és mind az élők, mind a holtak kisugárzását érzékelik.
Érzelmek befolyásolása képzettség. Ez a képzettség lehetővé teszi a szellem számára, hogy mások érzelmeit manipulálja és az érzelmek hatására felszabaduló energiákból erőt merítsen.
Kísértés
A szellemek különleges képességeit a Szellem Jellemző alá tartozó Kísértés képzettség takarja. Ez a képzettség nem része a képzettség piramisnak, külön fejleszthető, kezelése megegyezik a FATE szabályainál leírt „Mutatvány alapú mágia” kezelésével. (FATE szabályok, 53. oldal.)
A mutatvány pontok a szellemek belső erőtartalékát jelképezik. A sérülés pontokhoz hasonlóan mások érzelmeit megcsapolva, vagy saját emlékeik által keltett érzelmeikben elmerülve képesek pótolni az elhasznál pontokat.
Az egyes trükköknek nem kerülnek automatikusan a birtokába a szellemek, ezeket egymástól leshetik és tanulhatják el.
Mutatvány pontok nélkül a következőkre használható a képzettség:
- Átjárók észlelése. A képzettséggel a szellem érzékelheti a közelében lévő, az Árnyékvilágba nyíló átjárókat.
- Médiumok észlelése. A szellem akár nagyobb távolságból is észlelheti, azoknak a halandóknak a kisugárzását, akik képesek a szellemekkel kommunikálni.
Mutatvány pontokkal a képzettség a következőkre használható:
- Megtestesülés. A szellem egy jelent idejére képes valódi fizikai testet ölteni, illetve kedve szerint képes ezen idő alatt az anyagtalan és az anyagi forma között váltani. Ha a szellemet legyőzik, vagy elveszti erejét a test nyomtalanul szétfoszlik. A test legtöbbször ugyan úgy néz ki, mint amilyen a szellem halálakor volt, de ezen kedve szerint változtathat.
- Jelenés. A szellem képes láthatóvá tenni saját magát, illetve képes hallható hangokat kiadni. A szellem alakja az éppen látható, áttetszőtől a szinte teljesen anyaginak tűnőig terjedhet. A megjelenő alak legtöbbször ugyan úgy néz ki, mint amilyen a szellem halálakor volt, de ezen kedve szerint változtathat. A hangok erőssége az alig hallható suttogástól a vérfagyasztó sikoltásig terjedhet.
- Tárgyak mozgatása. A szellem képes kisebb-nagyobb tárgyakat mozgatni. A szellem ereje átlagosnak számít. A képességgel egyszerre több tárgyra is hatást lehet gyakorolni, nincs olyan megkötés, hogy csak a „két kezét” használhatja. A mozgatott tárgyakkal fizikai sérülést is okozhat, ha így kívánja.
- Átkelés. A szellem képes valamelyik az Árnyékvilág és az élők világa közötti átjárót megnyitni, és azon átlépni.
- Megszállás. A szellem képes egy halandó ember, vagy állat testét megszállni, és saját céljaira használni. Ha a kiszemelt áldozat nem tud akaraterejével ellenállni a szellem próbálkozásának, akkor a szellem átveszi a test felett a hatalmat a következő nap hajnaláig. Ekkor a szellem dönthet úgy, hogy távozik, vagy a képesség ismételt használatával meghosszabbítja a megszállást. Ezen idő alatt az áldozat legfeljebb szemlélője lehet a testével történő eseményeknek. Sikeres akaraterő próbával esetleg egyetlen jelent idejére a teste felett visszanyerheti az ellenőrzést. A szellem nem jut áldozatai emlékeinek a birtokába, mások érzelmeiből sem tud erőt meríteni és továbbra is elszenvedi a napi 1 sérülés pontnyi erővesztést. Viszont a testi létezés okozta élményekből visszanyerheti erejét és többségük mindent meg is tesz a helyzet kihasználása érdekében. Ha az áldozat elveszti az eszméletét, akkor a test is kiszabadul a szellem irányítása alól. Viszont ahogy az áldozat ismét magához tér, a szellem újra próbálkozhat.
- Illúziók. A szellem ezzel a képességgel nem létező dolgokat láttathat egy jelenet idejéig. Például: táncoló árnyékok, hunyorgó fények, vérző, hullámzó falak, stb.. -
Nuki #1226 De. Múltkor perkeltet ettem, volt szaftja, jó. -
nincs régen játszottunk már mi is -
pangunk. :\
nincs senkinek valami szaftos kis sztorija? :C -
Gabo #1223 menü:
Ha érdekel a téma, nézz el a lenti linkre!
A cikkek között fogsz találni olyan ismertetőt, ami alapján már képet tudsz alkotni a szerepjátékokról.
http://www.rpg.hu/
Ha vannak még kérdéseid ne kímélj mindket! -
Nuki #1222 Csak annyit hogy képzelje magát ennek a parasztnak a helyébe (kb. mint egy Dungeon Siege-s kezdés) 
#1221: Lehet mellettünk, Marci is szokott cigizni néha, megengedtük emlékszel?
-
a pipával semmi, ne riogass, csakhát olyan anti-egézséges életet éltek, hogy mellettek pipázni sem lehet...:CCC
....nemhogy még kérnétek...:D -
azért full kezdőknek nem árt valami szabályrendszerbe foglalni a dolgot..és a fogalmazása alapján gőze nincs, hogy mi ez...lehet valami számítógépes gémnek gondolja... -
Nuki #1219 Nem kell szabálykönyv, a világba bemesélsz 2-3 közember kasztút, és játszotok, elég ha a KM tudja mi hogyvan, a többiek csak néznek és cselekszenek... Sokszor próbáltam tervezgetni ilyen kalandot, de mindég más ötletek kerekedtek rajtam felül.. :P
#1218: Mi történt? :o -
Biztos arra gondolt, hogy nem kell leülni, állva is játszható 
(bárcsak én is mondhatnám ugyanezt, hogy vizipipa...:( ) -
| #1214 + vizipipa;)
| #1216 akkor mirö? -
Nuki #1216 Nem feltétlen, kevesebbel is meg lehet úszni... (nem az illegális letöltésre gondolok)
-
jah
röviden ennyi -
veszel 1 szabálykönyvet, fogod 4-5 haverodat, átolvassátok, oszt leültök és játszotok :) -
menü #1213 hogy lehet játszani ezzel a játékkal?
-
Nuki #1212 Amint tehetjük ^^
Nekünk is megkezdődött az élet, úgyhogy nekünk se jut időnk játszani (nem mintha eddig oly' sok időnk lett volna) :)