1651
-
#1291 tök mind1
tudod miről van szó és kész:( -
Nuki #1290 moláris... loál :D
Ez inkább a kémiára jellemző
Hallottál már munka-morálról? Esetleg lehet egy városban rossz a morál...
-
#1289 u.i. a templomból el akarta lopni darton szimbólumát XD
am. az átok az asztrálját rombolta napont 1et vett le 16-os volt most már csak 13 az én jóvoltamból
a kaland végére volt 1 lvl upom és az a smucik fasz meg 20 arany fejében akarta nekem megtanítani a pszy MF-ot -
#1288 na szal így volt:
mivel haver karija áltólag élőholt vadász
bement a necropoliszba és egyszer csak az árnyéka tetstet öltött
azzal próbált harcolni de nem sikerűlt
erre bemenekűlt 1 templomba beengedi a pap beszélgetnek NYUGODTAM semmi konfliktus nem volt, a pap elkisérte volna vmi lakhelyre ahol este lehet erre lemaradt a paptól kirúgta a templom ajtaját kiment az árny megint űldözte + most már a papok is
megint bemenekűlt abba a templomba volt 1 papnő az oltárnál leállt vele beszélgetni és kérdi:
papnő:
-miért van itt?
haver:
élőholtat ölni.
papnő:
és miért?
haver:
mert utálom őket
erre a papnő elkedet ordibálni vele h mit képzel...
erre haver fogja és tecchalál diszciplinát használtam
ugye a papok azt hitték h halot és feláldozták de mivel nem volt halott ezt a lelke nem jutott el az istenhez
végülis 1 koporóban ébredt ott mászkált bejött 2 pap bebújt 1 asztal alá ami takarásban volt 1ik elment a másikat leütötte erre betoppant aki elment megátkozta jött 1 démon kinyírta a papot :O
beszélt vmi havernak démonúl és csak 1 valamit értett belőle 1 evet
az a név pedig azé akit én stabilizáltam a batáron (sötét varázsló)
és elmen haver is kiment... -
#1287 az 1ik paptól kapott de azt megölte vmi démon :|
végülis haver elment az uwelitákhoz volt 1 tárgyalása elég hamar de mivel dartoninták és ő sem csináltam különösebben semmi negatival ezért 50 arany fejéban vették le róla az atkot aminek persze a felét én fizettem -.-
végülis úgy sikarűlt a templomot megszentségteleníteni h 1 árny űldözte és úgy ment be de a többiről már ő tehet -
#1286 "29-es erősségű átkot mondtak rá és megszentségtelenített egy darton templomot"
és vagy mert ?
és esetén nem lesz hosszú életü
mert esetén eltom képzelni milyen átkot kapott a sötét humor nagymesterétől :P -
#1285 uhhh tegnap 22-től ma 6-ig játszottunk végre megint összeültünk
akkora szívás volt
éppen visszatértem toronból 1ik ismerőshöz amikor jon 1 kobra h el kell intézni 1 melót, a meló h be kellett mennem az erigowi szegénynegyedbe és elkapni 1 faszit.
nos megvan a háza bevágon az ajtót megkeressük és csak a nevünk kérdezte de ugye állnaet használtünk erre meg felordít "Meghaltolk" és csinált maga köré villámpáncél és meg engem is megrázott na erre berágtam 5m-ről nekirohamoztam és és csupán csak 90-el ütöttem túl. az megdöglött de megint meg is rázott. erre kaparás hallunk a pince felöl és elkezdünk kifutni, kitör a pincéből 11 zombi kutya 4 a haver után ment, 7felém csak 4 leszakadt mert találtak mást.
nos egy ideig menekűltem előlük majd azzal a 3al elkezdtem harcolni, ritka szarokat dobáltam de a végéra bejöttek a jók és meghaltak, csakhogy a maradék 4 megint megjelent.ezekkel már nem harcoltam mer 59fp-ből már csak 6 volt
elkezdek futni amennyire tudok és láttam 1 batárt és ki ült rakta? a haver mert ügye ő vmilyen mágikus membránt nyomott rám és tudta h nagy bajban vagyok nos nagy nehezen beugrottam a batárba de túl lassú volt meg a zombik is 130km/h-al tudtak szaladni. nos felugráltak a kocsira és a varázló haver elsőre túl ütötték minden 0-ra ment mert am. is csak 5ÉPje volt, a km alkalmazta a moláris szobájt (vagy mit) mind1 10 körig ha nem stabilizálja vki meghal.a batáron még volt 1 bárd de az nem tudott kötözni.
1 zombi felugrott a tetőre és pedig dupla 0-val felszakítottam a kocsi tetőt a kis dög meghalt
stabilizáltam a varázslót erre 1 zombira nem figyeltünk és elkezdte ölni a lovat a ló elesett a batár felborúlt 6-ból lett 2 fp a haver megintcsak halálszélén állt és akkor beugrott a szakácsunk (aki melleseleg toroni iker)kinyírta a maradék dögöket és hazamentünk...
mellékesen a másik ismerős pedig úgy döntött h bemegy a nekropoliszba öldökölni csak úgy jött ki onnan h 29-es erősségű átkot mondtak rá és megszentségtelenített egy darton templomot
röviden ennyi -
Nuki #1284 Hát mivel könyves ismerős, éshát ajjjaj :D
Asszem ráficcenek (pedig a fehér könyvet megjelenés ELŐTT kaptam meg anno emlékszem )
Játékegyensúly= teljesen egyetértek Gabo-val. Ennyi. Akinek van agya, szinte bármit meg tud oldani.
Egyedül az a gond, hogy a számítógépes játékokat így be-stikázod.
Pl.: Fallout kettő: egy templomból kéne kijutnod, mint kiválasztott és ahhoz hogy kijuss, meg kell verekedned egy társaddal. Az emberek túlnyomó többsége 'jólvan legyen' megküzd, ám vannak akik lebeszélik erről. Ezért is jár a pont. -
#1283 Nah ennek örülök. Mostanában kapok pénzt, úgyhogy ha hagytok nekem, lehet bepróbálok egy könyvet :D -
#1282 hát..így elnézve az rpg.hu fórumára írt kommenteket, lehet jobban jár az ember, ha fogja a szabálykönyveket és gyúr belőlük magának valami saját használható rendszert... -
#1281 hoppáré..
vki már megvette esetleg ? -
Gabo #1280 Játékegyensúly...
Emlékszem, hogy a M.A.G.U.S. minden kiadása/javítása/kiegészítése után újból és újból elkezdődött a játékegyensúly miatti hörgés. ("Ez vagy az a karakter milyen tápos, a többihez képest...") Meg persze más játékoknál is elő-elő jön a téma.
Pedig nem biztos, hogy akkora feneket kell kerekíteni a dolognak, mint sokan azt tették és teszik.
Erre akkor ébredtem rá, mikor a Kult rpg-vel foglalkozgattam. Modern nagyvárosi horrorként az egyes karaktertípusok a társadalom elég erősen különböző rétegeiből is kikerülhettek, ráadásul a képzettségeik is erősen eltérhettek egymástól. Amíg a dúsgazdag cégtulajdonos aranyifjú lazán profi testőrséget bérelhet magának, addig a hajléktalan csóringer jó esetben egy csődarabbal vagy késsel tud felfegyverkezni. Az egyetemista valószínűleg egy egyszerű ökölpárbajban is alulmaradna és a lőfegyverekkel is inkább csak magában tenne kárt, ezzel szemben a veterán tengerészgyalogos egy valódi túlélő- és gyilkológép. Ebből egy dolog adódik, mégpedig az, hogy az egyes karakterek bizonyos helyzetekben komoly előnyben lesznek a többiekkel szemben.
Ez a legtöbb játékos esetében előbb-utóbb felhozza a kérdést, hogy akkor hol az egyensúly? A válasz az, hogy nincs!
Nincs is rá szükség. A való életben is erősen eltérnek egymástól az emberek lehetőségei. A dolog lényege az, hogy egy adott problémára mindenkinek meg kell találnia a saját megoldását. Egy fenyegetéssel szemben a céges a fogdmegjei mögé fog bújni (míg rá nem jön, hogy sem azok és sem a pénze nem ér semmit (o;), a csöves pedig megpróbál a helyi bandánál vagy éppen a környék valamelyik templománál segítséget kérni... (És ezek csak egy-egy lehetőséget jelentettek az ezernyi másik közül.)
Ez az alapvető különbség a számítógépes és a hagyományos szerepjátékok között. A számítógépes változatnál általában csak egyetlen helyes megoldás van (legyakni bármi áron az ellenfelet), míg az asztali változatban a szerep kijátszásával is megoldható a probléma.
Azt hiszem azok, akik a játékegyensúly miatt problémáznak hajlamosak megfeledkezni erről. Nem gondolkoznak elég nyitottan ahhoz, hogy felismerjék a kínálkozó lehetőségeket.
Persze ha egy rendszer a tapasztalati pontokkal a leölt ellenfelekért ad jutalmat és nem hangsúlyosan a szerepjátszásért, akkor nincs is min csodálkozni. Az előbbi esetében ha megfutamodik a karakter, akkor nem fog fejlődni, míg az utóbbi esetében a megfutamodás egy teljesen elfogadható alternatíva, ha ez a szerep eljátszásából adódik.
Ha valakit untat a gondolat menés, szóljon! Minden esetre szerintem érdemes ilyen jellegű játéktechnikai témákat is boncolgatni időnként... -
#1279 én személy szerint mindkettőt szeretem -
Gabo #1278 Izlés kérdése.
Nekem jobban bejön ez a fajta megközelítés. Ha belegondolsz a való életben sem varázsütésre fejlődik az ember tudása, hanem szépen apránként, fokozatosan.
Persze ahogy lejebb is írtam, ez sem tökéletes megoldás önmagában.
Nehezebb egymással összemérni a karakterek tudását. Nehezebb a "játékegyensúlyt" fenntartani. (Amúgy ez a játékegyensúly kérdés is egy baromság, de erről majd inkább holnap...) -
#1277 van olyan ismerősöm, aki nem szereti a ponteloszlást, mert nem látszik annyira, hogy fejlődne a karija.. -
Gabo #1276 Egy kis elméleti fejtegetés...
No igen, ez egy kellemetlen hátulütője a szintlépés alapú fejlődést használó rendszereknek.
A fejlődés túlságosan ugrásszerűen megy végbe, hiányoznak a fokozatok az egyes jártasságok ismeretében. (Nem tudja / Af / Mf) Illetve nehéz lekezelni a kalandok közötti holtidőben lévő gyakorlást, tanulást. (Mivel kell fizetnie ezért a játékosnak, kell-e érte fizetnie, illetve ez mennyire része a szintlépéseknek...?)
A pont elosztásos rendszerek esetében az egyes kalandok után a fejlődés pontok közvetlenül felhasználhatóak a kaland során igénybevett képzettségek fejlesztéséhez. A fejlődés sokkal egyenletesebb, és kisebbek a lépésközök is az egyes tudásszintek között. Illetve a kalandok közötti időszakra is félre lehet tenni a pontokat az új képzettségek megtanulásához.
A fejlődés pontokat értelemszerűen az új varázslatok kifejlesztésére, felépítésére is fel lehet használni. Ha a karakter rögtönözni kényszerül egy új varázslatot akkor meg lehet nehezíteni a képzettség próbáját, vagy meg lehet emelni a mana költséget. Ha a fejlődés pontjait felhasználva "begyakorolja" a varázslatot, akkor legközelebb már nincsenek ilyen korlátozások a használatára. Bővíti az eszköztárát. Persze a többi karakter ugyan akkor más képzettségekben valószínűleg el fog húzni mellette. Na, ezt kiegyensúlyozni egy művészet. (De miért van erre szükség? Nincs olyan szabály, ami eleve lekezeli ezt a kérdést valamilyen szinten?)
Az a kérdés, hogy mennyire akarja az ember megnehezíteni a saját és a játékosai életét. Mind a két rendszernél, hacsak a szabályok eleve nem tartalmaznak valamilyen megoldást a kérdésre, a KM feladata lekezelni a problémát. Ez pedig így-vagy-úgy többlet számolgatással, adminisztrációval jár, ergo bonyolítja a játékot. Azt meg nem igazán szeressük... -
Gabe1994 #1275 szivesen mennék, csak messze van Bp... -
#1274 Akit esetleg érdekelne... -
#1273 az a személyes aura védelme miatt kilökődne sztem, mielött anyagiasul.. -
Gabe1994 #1272 meg ami még halálos lehet, csak jó időzítés kell hozzá, hogy egy kőre légiességet mondunk, majd úgy dobunk meg valakit, hogy mikor lejár a varázslat, éppen a testében tartózkodjon a kő, mert mikor viiszaalakul az emberkéből lejön egy adagnyi ÉP -
Gabe1994 #1271 jó időzítéssel az ellenfél nem takarítja le, 100°-os elemi hőnél gyorsan vályogtégla lesz -
#1270 szerintem kétujjnyi földet simán letakarítasz magadról, de igen, így lehet ezeket kombózni :D -
Gabe1994 #1269 mármint a kétujjnyi sárréteg megteremtéséig írták, utána saját fantázia -
Gabe1994 #1268 meg ami jó mozaikvarázslat lehet, az amit már említettek a könyvben, vízaurát küldünk valakire, aztán egy ősföldet csóva formában, majd elemi hővel, csóva vagy aura formában rákövítjük a jó kétujjnyi sárréteget. Garantáltan nem fog elmozdulni onnan jópár körig. -
Gabe1994 #1267 de ha simán láthatatlanná teszed, akkor nem tudja a fantomharcos megfogni, mert átsiklik a kezén -
#1266 Minek mithrillt rakni a kardba, hogy láthatatlanná tedd? nem egyszerűbb a kardot úgy ahogy van eltüntetni? valahogy nem értem.
Amúgy meg nem, van egy Harc vakon módosító, azt kell használni. -
#1265 régi rendszerben könnyebb megoldani a láthatatlan überharcost..csak egy bárd kell hozzá meg egy mesterfoku pszihasználat körkörös látással -
Gabe1994 #1264 mert akkor ha mithrillt raknak a markolatára a kardnak, akkor láthatatlanná tehető, és a fantomharcosnak odaadható. Így nem csak az embert nem látják, és nem tudják megütni, hanem nem látják azt, hogy az ütés merről jön, így min.70-80-nal leszedi a VÉ-t, vagy akár alapból nullázza -
#1263 sztem nem, lévén mágikus...úgy tudom, az abbitacél az, ami nem mágikus, s így az a legkeményebb nem-mágikus fém -
Gabe1994 #1262 mithrill változtatható láthatatlanná? mert a mágikus tárgyakról tudom, hogy nem, d ea mithrill nem mágikus, mégis a 4. anyagcsoportba tartozik -
Gabe1994 #1261 ETK előtti időböl származik sztem, most nincs előttem, valami "kézikönyv kalandozóknak, és útmutató kalandmestereknek" -
#1260 még mielött további értetlenkedés lenne.. a dnd = d&d = dungeons and dragons ... a modernkori szerepjátékok "atyja".. -
#1259 Hasznos a szerepjátékot szabálykönyvvel, más néven az ELSŐ TÖRVÉNYKÖNYVvel kezdeni, ugyanis az tartalmazza a játék alapjait a világ leírásától a varázslatokig. Na hajrá olvasni. A másik, "keményfedelű, hosszúcímű zöld könyvem"nek is biztos van címe, próbáld leírni, és inkább hagyd az ET utánra az olvasgatását. -
#1258 ...nálunk volt olyan, hogy dnd-ben..
szal nyugi..mágusba nem kell... -
Gabe1994 #1257 hát nekem keményfedelű, hosszúcímű zöld könyvem van, meg a neten most találtam meg az ETK-t, amiről szintén tudom, hogy zöld, és teljesen új dolgok is vannak benne. -
#1256 Attól függ. Melyik rendszerről van szó? A Zöld vagy a Fehér könyv szerint?
A zöldben már mindet ismeri a legelejétől kezdve, a fehérben nem. Az más kérdés, hogy hiába ismeri, ha nincs elég manája elcastolni az adott varázslatot. -
Gabe1994 #1255 de most nem az volt az előbb, h ha kikerült az iskolából, akkor tudja a mozaikokat, és abból már megcsinál mindent amit akar? -
#1254 Arra értette, hogy ha kalandot visztek, közben nem tud visszamenni a tanonc a toronyba, ahol tanult, hogy új varázslatokat tudjon megtanulni. -->varázskönyvébe átmásolja. (lényegében csak a szinesítés, hogy átmásolja a könyvbe, magyarul megtanulja)
De lényegében semmit nem kell tenni, szintet lépsz és megtanulod a varázslatot. Más kérdés, hogy ez eléggé tönkreteheti a játék élményét, hogy csata közben hirtelen megtanulod a Tűzvihart, és levágsz mindenkit. Kicsit irreális elképzelni is. Ezért van az, hogy miután szintet lépsz, (foramlitás!) visszamész a tanítódhoz, aki tovább tanít téged, új dolgokat tanít. Ez abban nyilvánul meg, hogy pl két kaland között a KM megengedi, hogy okés, megtehetted, megtanultad. -
Gabe1994 #1253 mi ez a könyvébe átmásolás? mégis kell vmit csinálni a tanuláshoz? -
#1252 hát attól függ.. ha olyan kalandmodulok vannak, melyek relatíve rövidebb ideig tartanak, és 1-1 kaland közt van idejük, akkor a köztes időben megtanulhatja a dolgot..ha életutat játszik az ember, és gyakorlatilag folytonos a történet, akkor bizony a mesélőnek figyelmet kell szentelnie arra, hogy hol vagy kitől és mikor tud tanulni a karakter.. (nálunk volt olyan, hogy dnd-ben 7-8 mesélésnyi idő alatt léptünk 3 szintet, és bizony szerencsétlen varázsló hiába kapott volna elvileg új varázslatokat, nem volt semmi olyan lehetősége, hogy új varázslatokhoz férhessen hozzá, s másolhassa át a varázskönyvébe