91307

IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • Sidewinder
    Ismerem ezt a gépet :) Tetszik is. Viszont bevallom,hogy jobban tisztelem a Szuhojt. Igaz,hogy ők csak 1996-ban repültették először a Szu-37-est,de ha megnézzük az USA-ban, vagy Németországban akkor uralkodó állapotokat, akkor látható,hogy sokkal nehezebb lehetett az oroszok dolga.
    A külföldön imádott, jelcini pénztelenség időszakát élték a 90-es években(98-ban konkrétan csődbe ment az ország) és mégis megcsinálták ezt a gépet is. A Kamov cég vezérigazgatója és főtervezője,Szergej Mihejev nyilatkozta a 90-es évekről, a "Первым делом вертолети" című dokumentumfilmben,: volt olyan év, amikor az egész gyári kollektíva 9 hónapig fizetés nélkül járt be dolgozni! És senki nem külföldre dolgozni.
    Tehát ilyen körülmények uralkodtak az országban, és mégis megépültek olyan különleges, vagy épp áttörést jelentő típusok, mint a Szu-37-es vagy a helikoptereknél a Kamov Ka-50 és Ka-52.
    A Szuhoj Szu-37 fel és lefelé kitérő GSF-el működő tolóerővektoros rendszert kapott, valamint side stick-et. A program főpilótája a katonai pilótamúlttal nem rendelkező Jevgenyij Frolov volt. Frolov a Polgári Repülésügyi Minisztérium berepülőpilóta iskoláját végezte el, utána került a Szuhojhoz. Ahol mint válogatott műrepülő pilóta, részt vett a Szuhoj Szu-26-os műrepülőgép kifejlesztésében. Első harci típusa az irodánál a Szu-25-ös volt, később pedig már repülhette a Szu-27-es különböző változatait is.
    A program 2000-ben törölve lett a gépet visszaépítették Szu-35 változatúra( nem olyanra mint ami most Szu-35SZ néven szériagyártásban van,a régi Szu-35 még egy más gép volt),kivették a tolóerővektoros rendszert,a side sticket. Ezzel a Szu-35-össel indultak a dél-koreai vadászgép tenderen. A tolóerővektoros rendszer hiányát egy új FBW szoftver segítségével próbálták kompenzálni, a koreai bemutatót látva elég nagy sikerrel.A Szu-35 változatra visszaépített géppel már Vascsuk repült,de ezt sem rendszeresítették az orosz légierőnél, mert nem volt pénz, a koreai tendert sem nyerték meg, hiába manőverezett jobban mint az F-15,ez önmagában kevés volt a győzelemhez.
    Szu-37 Párizsban:

Szu-37 zenés megemlékező videó(belső kamerás felvételek is vannak):

Végül következzék a Szu-35,a régi Szu-35, még 2001-ből Dél-Koreából. A 711-es oldalszámú prototípus miután vissza lett építve Szu-35 változatúra indult a dél-koreai vadászbombázó beszerzési tenderen, de alulmaradt az F-15E-vel szemben. A 711-es 2002 augusztusában repült utoljára, a Zsukovszkij légibázistól nem messze, lezuhant és megsemmisült. A pilótája Jurij Vascsuk volt, sikeresen katapultált. Vascsuk gerince valami különleges anyagból lehet, tekintve, hogy már volt 2 katapultálása, és mégis gond nélkül repül jelenleg is, hol a Szu-35Sz-el, hol a Szu-57-es "PAK-FA" géppel, pedig nagyon sokan már egy katapultálás után alkalmatlanok lesznek a további szuperszonikus gépekkel történő repülésre.
    Történelem óra vége, ha túl sok a szöveg, akkor elnézést kérek :)

• PhantomAss
    Mi fotelpilóták ezen elvitatkozgatunk, de azért én is hozzáteszem az én egy mondatomat, ha már olvasom a fórumot :)
    Egyetértek azzal hogy ez tök jó dolog, meg biztonságosabb a repülés tőle, viszont szerintem ez a szempont nem fontos annyira a harci repülésben hogy sok pénzt öljenek bele. Ezért úgy gondolom hogy ez egy fejlesztési zsákutca, kb. mint a változtatható szárnynyilazás. A tolóerő vektoros kormányzás drága, bonyolult, és a mai bvr / elektronika uralta harcban talán felesleges is. Sokkal többre mennek hogy ha a gépek elektronikáját -radar, szenzorok, lopakodó kialakítás- és a fegyverzetet fejlesztik (vagy esetleg az ember nélküli drónokat), ha már a távolabbi jövőbe nézünk.
    Persze itt is át lehet esni a ló túloldalára, mint amikor a 60-as években az F4 Phantomokba gyárilag nem raktak gépágyút mert minek az ugye, csak rakétákat. Aztán amikor semmire sem mentek a rakétáikkal akkor szépen visszarakták a gépágyúkat. Ugyanígy, most ugye mindenki az elektronikára gyúr, de lehet hogy egy idő után megint csak előtérbe fog kerülni a minél jobb manőverező képesség a légiharcban, de itt meg már az emberi tényező a leggyengébb láncszem, már ma is. Szerintem a manőverező képesség újabb fokát már a pilóta nélküli gépek fogják jelenteni, addig meg igazából felesleges a vektorálás, az is bőven elég amit egy mai vadászgép nyújt.
    Természetesen ez csak az én véleményem, lehet vele vitatkozni, de én így látom.
    Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2017.12.18. 21:46:58
  • Sidewinder
    A legnagyobb tisztelettel, de ez az oldalra és ellentétesen mozgatni felesleges kijelentés szerintem kissé eltúlzott a részedről. A Szuhoj is onnan indult mint ami a Raptornak van, nevezetesen a fel- le mozgatható szögletes keresztmetszetű GSF-től még a 80-as években. Aztán jött a nagy jelcini pénzhiány ami lefékezte őket. Végül a 90-es évek közepén megjelent a Szu-37,ez is fel le kitérítéssel dolgozott, de hagyományos, kör keresztmetszetű GSF-et használva. Aztán utána 1999-ben megjelent a Szu-30MKI indiai pénzből fejlesztve. Itt sem volt a fúvócső még teljesen körkörösen mozgatható,viszont a mozgási síkot 32 fokkal oldalra döntötték, így érték el azt, hogy fel és le mellett kissé oldalra is mozduljon, ezzel komoly oldalirányú erőket is generálva. Viszont ez nem volt még igazi, minden irányban kitéríthető, vagy másként mondva 3D-ben kitéríthető GSF. Mert az még bonyolultabb felépítésű és vezérlésű, mint ez.
    Ilyen rendszert az oroszoknál először a Klimov cég csinált „Klivt” néven. Ott minden irányban 15 fokra téríthető ki a GSF. A rendszer 2003-ban lett kész, 2005-ben repült a MAKSZ-on először, a MiG-29OVT-be építve. Utána a MiG-29OVT-vel 2006-os angliai RIAT abszolút kategóriáját nyerte meg vele Pavel Vlaszov, a MiG cég akkori első számú berepülőpilótája,aki az egyik nagy orosz tv csatornának nyilatkozva a győzelme után, a gép mellett magyar kollégájáról Vári Gyula nyugállományú őrnagyról is nagyon elismerően szólt :)
    Szerintem, az oldalirányú kitérítés hasznos e vagy sem, legjobban azok tudják, akik tervezik ezeket a gépeket, meg persze a FBW rendszer számítógépe :) Egyes USA fanok szerint (akik se szimulátorban, se a való életben nem repülnek semmivel) az egész tolóerővektoros rendszer úgy hülyeség ahogy van, egy tévút, mert az F-35-ben nincs. Viszont akik repültek ilyen gépekkel, azok általában dicsérik, mert az alapvető repülésbiztonságra is pozitív hatással van, mert gyakorlatilag átesési sebesség alatt is irányítható marad a gép a segítségével.
    Persze ha valaki elcseszi, így is kell magasság az életben maradáshoz, de kevesebb, mint az ilyen kormányrendszerrel nem rendelkező gépek esetén.
    Itt egy régebbi videó a 2011-es MAKSZ-ról,ahol jól megfigyelhető a tolóerővektoráló rendszer mozgása több manővernél is. Például amikor lapos dugózik, akkor differenciáltan oldalra tér ki az egyik GSF, a harang manővereknél is érdekesen mozog. Itt még Szergej Bogdan repülte a Szu-35Sz-t, ezt azért tartom fontosnak leírni, mert más a múltja és a stílusa is, mint Vascsuknak.
    Bogdan vadászpilótából lett berepülőpilóta a Szuhojnál, míg Vascsuk a DOSZAAF-nél volt oktatópilóta, és válogatott műrepülő pilóta,mielőtt a Szuhojhoz került volna. Légiharcban lehet,hogy nincs haszna az oldalirányú kitérítésnek, de más helyzetekben könnyen lehet,hogy van. Ha ezzel megmenthető a gép akkor miért ne?Igazából úgy érzem,hogy a legjobban azok ismerik a tolóerő vektoros rendszer előnyeit és esetleges hátrányait(pl a hajtómű nagyobb karbantartási igénye a mozgatórendszer miatt) akik repülnek ilyenekkel, vagy tervezik, szerelik őket.

MiG-29OVT a RIAT győztes repülés, a pilóta kommentálásával, láthatjuk a Klivt rendszer felszállás előtti tesztjét is

• Lysandus
    Persze, hogy van az oroszoknál is fly-by-wire. Elég régóta már, talán a 80-as évek közepétől?

Nem is a harcászati részt néztem alapvetően. Mindig megragadom az alkalmat, hogy megemlékezzek az X-31-ről, nekem az egyik kedvenc gépem, pedig még fegyver sem volt rajta. :-) Forradalmi szerkezet volt a maga idejében, pedig úgy legózták össze. Szerintem az utolsó izgalmas X gép. Nem lett belőle szériagép, de még ember ült a pilótafülkében. :-) Ugyanakkor egy pár gépben ott van az öröksége.
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2017.12.17. 23:44:11
  • VO101Tom
    Sidewinder videójában inkább a fly by wire volt a lényeg, Repvez írta korábban, hogy nem tudja oroszoknál van-e ilyen.

Ami a tolóerővektor eltérítést illeti, senki nem mondta, hogy az amerikaiak azért nem építenek ilyet mert nem tudnak. F-22-esnek is van függőleges eltérítése, mert az tényleg fontos ha már BVR-on belül jut valaki, de oldalra meg ellentétesen mozgatni tök felesleges. Főleg amikor olyan infra rakéták vannak, amik sisakcélzóval az orrtól 80-80 fokra enged célozni és indítani...
  • Lysandus

Hihetetlenek ezek a masinák. És mi az ami ezt már 95-ben is tudta? Hát egy Messerschmidt. :-) A Rockwell-Messerschmitt-Bolkow-Blohm X-31. 3D tolóerővektoros kormányzás. Egy technológiai demonstrátor volt, amerikai-német koprodukcióban egy csomó más gépből legózták össze (F-18, F-16, a Eurofighter prototípusa, de még talán B-1-es alkatrészek is voltak benne). Mivel X gép, a NASA égisze alatt folytak a tesztek, 1990-95 között. Egy csomó adatot gyűjtöttek. Aztán 95-ben az egyik leesett, amikor az eredi fűthető pitot csövet egy nem fűthetőre cserélték, ezért az rossz adatokat közölt a repülésvezérlő számítógéppel. A pilóta túlélte, kattintott. A másik Németországban van kiállítva.

Itt van egy kis ízelítő arról, hogy mit tudott, 1:50-től jön az airshow, hihetetlen, ahogy nagy állásszögű repülésből átmegy nagy állásszögű fordulóba, vagy éppen fordítva. Vagy amikor a függőleges kereszttengely körül forgatja a gépet:

És egy másik vidi, egy nagy állásszögű (kb. 70-80 fokos AoA) besiklásról és leszállásról (szerintem ez ihlette a Space Cowboys extrém nagy állásszögű besiklásos űrsikló leszállását, csak az egy film volt, ez meg a valóság ):

Mivel ez egy 90-95-ös történet, HD videó nem nagyon van fenn a neten az X-31-ről.
  • VO101Tom
    Ok. Köszi.
  • VO101Tom
    Tudunk róla, ez most az elsődleges prioritás amit próbálnak a programozók megtalálni, hogy miért. Szerver adatokat nézve vannak missionok amik kiakasztják a szervergép 1-2 CPU magját, más missionok meg teljesen jók. Több ok is lehet, lehet szerver oldali gond, mission gond vagy 4.5 netkód hiba is.
  • mustangdc3
    ATAGON 80-an vannak most fent és lehetetlen lőni(találatot elérni) mert laggol
    Utoljára szerkesztette: mustangdc3, 2017.12.17. 22:03:05
  • LeonSilver
    Szerintem mindig. Most próbáltam és csinálja.
  • VO101Tom
    Illetve annyi kérdésem még lenne, hogy ez mennyire gyakori? Minden alkalommal, néhányszor, vagy csak 1-2x jött elő?
  • lala42
    Savas!
    Neked megy már a game?
  • LeonSilver
    Látványos manőverek. Qrva jól mutatnak a repnapokon.
  • macleody
    Brutális.
  • LeonSilver
    Oki
  • Sidewinder
    A Szuhoj T-4 "Szotka" nevű bombázó volt, az első fly by wire szovjet/orosz gép. A jelenleg gyártott gépeik mindegyike tisztán fly by wire. Legyen az Szuhoj, vagy éppen a MiG-29K. Arról nem is szólva, hogy a legnagyobb előállítói az úgynevezett tolóerővektoros kormányzású gépeknek.(Szuhoj Szu-30 MKI, MKM,MKA,SZM és a Szu-35SZ,Szu-57). Ez a kormányzási mód a hajtómű fúvócső, pontosabban a GSF fel le és oldalirányú kitérítésével történik. Adott esetben aszimmetrikusan kell kitéríteni a GSF-eket. Ennek a mozgatását is a fly by wire rendszer számítógépe vezérli.
    Ezzel a rendszerrel a repülőgép olyan kis sebességen is vezethető marad,ahol a hagyományos kormányfelületek már hatástalanok. Például a lapos dugóhúzó manőverből is könnyen kijön a gép a rendszer segítségével. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele lezuhanni.
    Szu-35SZ gyakorlása az idei MAKSZ-2017 kiállításra. A pilóta Jurij Vascsuk. Ajánlott végignézni az egészet, főleg az 5:35 utáni rész elképesztő:
  • VO101Tom
    Max TS, de reppenni ma nem tudok.
  • VO101Tom
    Nem, köszi, ennyi elég. A hangmérnök gyerek tudni fogja, hogy mi van vele.
  • sakkay
    Aha. Leszel mostanában ts?
  • LeonSilver
    Ja, erre emlékszem - ha egyről beszélünk.
    Kell valami pluszba? dxdiag vagy ilyesmi?
  • VO101Tom
    Hmm, köszi, ezért szólni fogok.
    Volt ilyen bug a hanggal korábban is, de azt hittem kijavították (az mondjuk annyival volt másabb, hogy ott konkrétan a játékot kellett újraindítani, hogy elhallgasson).
  • LeonSilver
    Nálam a Beaufighter hangja (lövés) beakad és csak akkor hagyja abba, ha újra lövöldözni kezdek.

• VO101Tom
    Úgy függ össze a PP és a futó, hogy a vitorla PP leállítja a hajtóművet és ettől elmegy a hidraulika nyomás is.

IRL működő hajtóművet egyébként előírás szerint tilos vitorlába tekerni, ment tönkremehet tőle és sok esetben még földön állva is leállítja a hajtóművet.
  • VO101Tom
    A prop pitchet jeleztem már én is beta tesztek alatt, ez a kódnak a hibája, sajnos a 4.5-be nem fért bele kijavítani. Manuálisan csak 08:30-as állásig kellene tudnod letekerni, a vitorla fokozatnak egy külön kapcsolóállásnak kellene lennie a PP kapcsolón, bekattintva legalul. A légcsavart vitorlába akkor állítsd, ha a hajtómű leállt és siklanod kell. Ha nincs hajtómű, és elment a hidraulika nyomás, akkor a futómű vésznyitóval tudod kioldani. Akkor lassabban ugyan, de ki fog nyílni a futómű.

Az olajhőtű kar mögötti kis tábla azt jelzi, hogy elől volt csukva (Zu), hátul volt nyitva (Auf). Eddig fordítva működött. A kis ikonok továbbra is fent jelzik nyitva, az nem változott.
  • sakkay
    A radiátor inverz lett tudják a bugot javítják. A motor leállást pont beszéltük Tommal, mondta, hogy utánakérdez, hogy bug vagy valósághű. A kerék kirakás szerintem nincsen összefüggésbe az állásszöggel. Megnézem.
  • mustangdc3
    teszteltem az állásszög dolgot ép géppel is. Az logikus számomra hogy ha egy bizonyos értéknél lejjebb veszem az állásszöget akkor nem engedi ki a futót mert kvázi sikló üzemre vált a repcsi. Bár én nem ismerem olyan jól a meszát hogy tudjam műszakilag ez meg volt e oldva benne de itt most nem engedi ki ha kb 5 óránál alacsonyabb értéken van, 2 óránál a motor is leáll amit viszont nem értek. Azt vettem még észre hogy az olaj radiátor nyitó záró kar is fordítva működik ami nem lényeges szintén csak for info only.
    Szívesen venném az okítást ebben témában (is)
  • sakkay
    Du valaki repülni???
  • sakkay
    Nagyon jó lett. Atagon lelőttem egy hurit, meg egy másikat is megsoroztam egy fordulóban, a társa viszont megcsapott, de egy flik-flakkal simán leléptem közben észrevettem, hogy húzom a füstöt. Elkezdtem gépészkedni. A huri észrevehette a füstöt, megint becserkészett, de volt annyi erő még a gépben, hogy full gázon megint lerázzam, és akkora előnyre tettem szert, hogy a huri hazament. A csatorna közepén állt le a motor, de vitorlázó propellerrel még tudtam haladni valamennyit. Kurva jó az új modell! 2 killt meg is adott
  • Klusi86
    Nem tudom, hogy a játék alapból felteszi-e magának ( a régi cliffs of dover telepítés után az első indításnál igen, a blitz-nél nem találkoztam vele) a függőségeit, ezért szerintem nézz rá .....\Steam\steamapps\common\IL-2 Sturmovik Cliffs of Dover Blitz\_CommonRedist mappára és az ott lévő dolgokat rakd fel.
    Utoljára szerkesztette: Klusi86, 2017.12.17. 11:37:02
  • sakkay
    Gyorsan terjed!
  • mustangdc3
    Tegnap megnéztem magamnak az állásszög álllítást. Sérült volt a gép és azt tapasztaltam hogy ha teljesen vitorlába állt a légcsavar leállt a motor és nem jött ki a futómű. De nem tudtam eldönteni hogy a sérülés miatt vagy itt is változott a Mighty Mesza. Mert korábban sérülten is mindig kijött a futó
  • sakkay
    Harminchatan vannak ATAG-on
    MOST!
  • lala42
    Nos az eseménynaplót bogarászva, azt írja az okosság,hogy NET runtime hiba, az hogy nem indul el a Blitz.
    Evan ni.
    Application: Launcher64.exe
    Framework Version: v4.0.30319
    Description: The process was terminated due to an unhandled exception.
    Exception Info: System.IO.FileNotFoundException
    at cHAy4yFQT4LzFL7YXFQcfbbMtMW.iyigsD2Z3cwx0tt9DaKcpGoZfOB(System.String, System.String, System.String[])
    at cHAy4yFQT4LzFL7YXFQcfbbMtMW.Rm5pSvrbSpSh4PmskNvu39zY2VM()
    at maddox.Launch.Program(System.String[])
    at Launcher.Program.Main(System.String[])

Ezzel összfüggésben írja.
    Első hiba ez:
    A hibát okozó alkalmazás neve: Launcher64.exe, verzió: 1.0.0.0, időbélyeg: 0x59c99be6
    A hibát okozó modul neve: KERNELBASE.dll, verzió: 6.1.7601.18015, időbélyeg: 0x50b8479b
    Kivételkód: 0xe0434352
    Hiba pozíciója: 0x0000000000009e5d
    A hibát okozó folyamat azonosítója: 0x2398
    A hibát okozó alkalmazás indításának időpontja: 0x01d376be60d26d81
    A hibát okozó alkalmazás elérési útja: D:\Steam\steamapps\common\IL-2 Sturmovik Cliffs of Dover Blitz\Launcher64.exe
    A hibát okozó modul elérési útja: C:\Windows\system32\KERNELBASE.dll
    Jelentés azonosítója: 9fb92e05-e2b1-11e7-9999-1c6f65c566b2
    Erre jön az előbbi.
    Ez a két hiba renderesen együtt jelentkezik.
    Szóval lesz karácsonyi elfoglaltságom.
    Utoljára szerkesztette: lala42, 2017.12.16. 23:56:03
  • sakkay
    Hát gyerekek ma atagon kergetőztem egy spittel a felhőkben-kurva nagy élmény volt! Nagyon jók lettek az új felhők, és ugyan nem horizontig van kirajzolva, de jóval messzebb mint eddig, és nem előugrik, hanem szépen elősompolyog a távolból, és így nem is olyan zavaró. Ráadásul a magasságban is rétegződik-vagy olyan termikes' és nagyon nagy élvezet repkedni ilyenkor.
  • sakkay
    Hát a fene tudja..nehéz megállapítani-de amúgy tényleg lehet.
  • VO101Tom
    Ez akkor fontos, ha új szoftverekkel akarsz játszani. Szerencsére a régi dolgok gépigénye nem növekszik magától.
  • Ludowik
    Sajna én ezt a fejlesztési versenyt már el fogom veszíteni.2015 ben volt az utólsó elem ami frissült a konfigban a videokártya. Most jönne az hogy komplett új kell mindenből. Na ez már nem igen fog megtörténni. Ahhoz ez a hobbi már k...drága.
  • VO101Tom
    Köszi.
  • VO101Tom
    A PBR alapú textúrák nagy előnye, hogy mivel minden fizikai változót grafikus mappokon kódolnak le, nem kell a procinak, GPU-nak ezeket külön számolnia, ezért qrva gyors és nagyon szép végeredményt ad. Minden manapság kiadott játék ezeket a PBR textúrákat használja már (pár éves standard, de qrva gyorsan elterjedt, ég és föld a különbség a régi textúrázási megoldásokhoz képest - keress rá google-ban, hogy "PBR materials", látni fogod melyekről van szó).
    Az egyetlen hátránya viszont, hogy ugyanarra a textúra felületre 4-5-6 különböző mapot is elhasználhat, mert sok, való világból szkennelt fizikai jellemzőt tárol el. Van amelyik RGB van amelyik Grayscale, azokat össze lehet vonni RGBA channelekre, de akkor is többszörös a textúra mennyiség mint korábban. A videokártyák memória foglalásának közel 90%-át a textúra adja.
    Ezen lehet segíteni, ha a textúra felbontást lejjebb veszed. De alapvetően azt látni, hogy a játékok egyre több és egyre részletesebb textúrákkal, mappokkal dolgoznak, videokártyát én 4GB memória alatt ma már nem vennék meg, az általában elég, de lehet hogy néhány éven belül az új játékoknak az is minimal lesz.
  • croatianus
    Na, ez konkrét infó, köszi! Akkor ezek szerint az igazi "jövővédelemhez" lehet, hogy még a 4GB is kevés, mivel úgy tűnik, most ez az új divat - márhogy a bazinagy felbontású textúrák.