IL-2 Sturmovik, CloD, BoS
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Jak-3-ban ugyanannak a szutyok Klimov motornak a változata volt, ami miatt a LaGG-ot underpowerednek minőstítték. A Jak-3-ban is azt hiszem 1300 lóerőt tudott leadni, bár az adatok eltérnek, mert többféle változat volt. Mondjuk árulkodó, hogy a replikákat most nem Klimov, hanem Alison motorokkal szerelik. Azzal az Alisonnal, ami a Kobrában is dolgozott. :-)
Lavocskin legfőbb mérnöki teljesítménye pedig az volt, hogy kidolgozott egy módszert, amivel préselt fából lehet repülőgépet gyártani (a fém máshova kellett a háború alatt).
Az mítosz, hogy a P-39-et elsősorban földi támadásra használták. Nagy előnye volt, hogy fémből készült, így nem kellett tartani attól, hogy szétesik egy rácsapáskor.
Azt nem vitatom, hogy a szovjet repülőgépgyártás rengeteget fejlődött a háborúban, ez tény. És azt sem, hogy a La-7, Jak-3, Jak-9-esek egyes változatai felvették a versenyt a német gépekkel. De szerintem még akkor is volt lemaradásuk. Koreában az elején például a Mustangok halomra lőtték a La-7-eseket, Il-10-eket.
A különség egyébként szerintem legalább annyira adódott a gyártástechnológiából, mint a tervezésből. A szovjet gyártásról csak annyit: páran még emlékeznek a Zsigulikra itt. Na most abból is ki lehetett fogni jót, de inkább szarok voltak, akkora ráhagyásokkal dolgoztak a gyárban. Ha elhozta az ember szerelőhöz kellett vinni, hogy rakja össze rendesen. De még utána sem versenyezhetett kifinomultságban egy nyugati típussal.
Utoljára szerkesztette: Papa01, 2017.11.25. 11:50:48
If you ask me, you do what you want... :) Intel Xeon E5-2678 v3, 12-Core, 3300 MHz (33 x 100) | 32 Gb RAM | Geforce 1660Ti 6Gb
www.smart-bus.hu
ui: A cenzúra nem csak azon az oldalon működött. Hartmann utolsó interjújának nagy része lényegében a róla szóló könyv utolsó fejezetének rendbe tétele. Hogy valójában hogyan is történt a fogságba esés, és mi történt a fogságban, stb. Ezt tette rendbe.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2017.11.25. 11:38:56
Ezt hogy érted? szerinted találnak valamit ami itt változást hozhat, vagy megértik annak az 1 % amit ott kint látnak?
Si vis pacem, para bellum
@Solt: Mesélj!
Utoljára szerkesztette: Papa01, 2017.11.25. 11:37:31
If you ask me, you do what you want... :) Intel Xeon E5-2678 v3, 12-Core, 3300 MHz (33 x 100) | 32 Gb RAM | Geforce 1660Ti 6Gb
Nem vagyok híve az elméletek gyártásának,de még az is lehet,hogy van már valami a tarsolyukban ami egészem más ,csak mi nem tudunk róla.
Mert nekem értelmetlennek tűnik az a közöny ahogy most hozzáállnak ehhez a űrhajózás kérdéshez .Olyan terelésnek tűnik.Magáncégek,hobbisták,lelkes amatőrök.Mikor a jövő az ott kint van.
Utoljára szerkesztette: LacAI, 2017.11.25. 11:21:37
www.smart-bus.hu
Na most elolvasva az előző mondatomat még én is viccesnek érzékelem😊
Utoljára szerkesztette: LacAI, 2017.11.25. 11:13:47
@Laca: Kénytelenek lennének, mert nem lenne mivel embert feljuttatniuk... 😊)
Arról nem is beszélve, hogy a gyorsitó fokozat is lehetne már olyan ami visszaszáll mint a spaceX féle igy az egész ujrahasznositható lenne. de ha a 60 év alatt folyamatos lett volna a fejlődés akkor már önálloan gyorsitó fokozat nélkül menne fel és le egy sikló.
Dehogy hagynák. Ott a nemzetközi űrállomás.Szerinted hagynák ,hogy csak úgy legyen ha nem lennének az oroszok?
Utoljára szerkesztette: LacAI, 2017.11.25. 11:00:58
@Repvez: Elvileg az Oriont fejlesztik...de hogy mikor lesz kész? 😊
Ma meg amikor már az okos órákban nagyobb számítás teljesítmény van mint akkor és a tervezést is számítógépekkel szimulálva alkotják meg, meg nem képesek 60 évvel késöbb ujabb és jobb rakéták kifejlesztésére amivel újra elérhető a hold .
Oké ,hogy nincs űrverseny, de azért 60 év alatt történt egysmás ha a repülés első 60 évét nézzük akkor ahoz képest visszalépés történt nem elöre.
A kapitalizmus az már csak ilyen😊)
A NIKE sincs rászorulva,hogy Kínában gyártasson,csak több lé marad a zsebben😊
Ez minden úttörő technológiánál igaz, és ez nem veheti el az elsőségüket. 😊 Pont az űrrepülőket hoznám fel, aminek a leállításában szerintem szerepet játszott a drága üzemeltetés mellett a két tragédia is...
"Van egy 1000 éves raketályuk ,meg egy ezer éves szűk kapszula hozzá..."
Szerintem upgrade-elik azokat is szépen...
"Braun által megálmodott technika: "
Ugyanezt a technológiát szedik elő most újra az amcsik is...,oké, hogy modernebb lesz, de jelenleg rá vannak szorulva az oroszokra...
Utoljára szerkesztette: Papa01, 2017.11.25. 10:45:43
Gondolj bele. Az amik már kukázták az űrrepülőt is ezek meg még mindig a Braun által megálmodott technikát alkalmazzák.
Aztán ami az elején volt az inkább hazárdjátéknak illett be. Vajon hány emberük pusztult el amíg egyet nagy nehezen vissza is hoztak?
Volt a Burán( lekoppintották az űrsiklót,csak nem sikerült) aztán ennyi.
Bakker.Még a T34 es hajtása is amerikai. pl pontosabban majd az egész koncepció
Vagy vegyük az AK-t. Mert megálmodta a betegágyán az a szerencsétlen ja.
Utoljára szerkesztette: LacAI, 2017.11.25. 10:35:25
A La7 44 közepétől kezdett megjelenni. Jó előtte volt a LaFN. 45 re vége lett mindennek.Volt egy év amíg tevőlegesen szerephez jutottak. Ráadásul egy meggyengült ellenfél ellen már amely egyszerűen számbelileg is vicces helyzetbe került velük szemben. Kíváncsi lettem volna,mondjuk mit produkáltak volna az USA légiereje ellen a lavorok amikor azok a nagy bomber kötelékek 8-10 ezren körülvéve pónikkal megindultak volna ellenük.
Én csak azt mondom,hogy mire egy jó gépet összeraktak addigra elszállt felettük az idő. Már mindenki a csöves korszakra gyúrt még az Amik is addigra.
Én nem nézem le az oroszokat soha de az biztos,(mint egy öreg pilóta II.VH,ismerősöm mondotta annó) a szamováron kívül ezek maguktól semmit sem találtak ki. De mint utólag kiderült a szamovár sem orosz találmány😊
Utoljára szerkesztette: LacAI, 2017.11.25. 09:08:18
Tényleg az volt az egész háború leggyorsabb és technikailag legfejlettebb gépe, ez így van. Viszont mennyi volt belőle a háború végén, egy század? A Novotny kommandó...kb. 20 bevethető gép volt, de addigra a tapasztalt pilóták nagy része is meghalt, és hiába volt gyors, pár gép nem tudja megváltoztatni a háborút.
A 262-es technikája már 41 körül rendelkezésre állt, csak akkor hoztak Göringék egy olyan döntést hogy minden katonai fejlesztést leállítanak ha az láthatólag nem lesz bevethető egy egy éven belül. Ezért a 262 is 44 vége felé készült el, és még akkor is gyorsbombázó lett belőle, nem pedig elfogó vadász. (amúgy szerencsére, belegondolni sem merek hogy mi lett volna ha ezt favorizálják, és van hozzá elegendő gyártási kapacitásuk is)
Szóval egyetértek veled abban hogy a német (amcsi) technológia a háború elején felülmúlta a ruszkit, de hamar összekapták magukat ők is. Én nem írnám le őket ennyivel hogy egyszerű, fából készül szarokat tudtak csak csinálni 😊
Szerencsésebb ha az azonos kategóriájú , azonos évjáratú gépeket hasonlítjuk össze, és bizony azok között a Jak 3 és a La 7 is megállta a helyét, a P51 a Spit és a Fóka mellett is.
GOOBY, pls
Erich Hartmann meg nem mondott semmit csak lelőtt egy raklap gépet a BF jeivel😊 Volt köztük Lavór 7 is ha jól rémlik😊
Egy messerhez képest persze,hogy jobb gépek voltak ezek az orosz vasak,csak nézzük meg ,hogy a BF mikor is keletkezett.És ugye sokat nem változott alapjaiban az évek során.De pl egy 262 es ellen mi a bánatot tudott volna csinálni? Nézi?
www.pumaszallas.hu
A P39 az amcsiknál megbukott mert ők közepes-nagy magasságú vadászt akartak, és arra nem volt alkalmas a motorja miatt.
A ruszkik meg alacsony magasságban használták, földi célpontokat is támadtak vele, és arra bevált. Olvastam valahol hogy pl. a gépkocsiajtó miatt is szerették mert kis magasságból könnyebb volt így kiugrani. Az amcsik meg rühellték pont emiatt. Meg pl. Kozsedub szerint a La 7 volt a legjobb gép amivel repült (ehh, Tom megelőzött 😊
Szóval ami valakinek xar, az a másiknak nagyon is lehet jó. Ez még nem bizonyítja azt hogy a P39 jó gép lett volna (vagy jobb mint az akkori ruszkik), illetve hogy témánál maradjunk, mondjuk a Jak 3 rosszabb lett volna.
Azt is olvastam pl. hogy a Jak 3-tól annyira fostak a németek hogy 6000m alatt tiltották a légiharcot vele.
Persze ez is lehet urban legend (ahogy Pokriskin hozáállása a ruszki gépekhez), mindenesetre a késői ruszki gépek hatalmas minőségi ugráson mentek keresztül a háború elejiekhez képest, ez biztos.
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2017.11.24. 19:46:52
GOOBY, pls
Pilóták véleményére, visszaemlékezésikre ezért nem lehet számítani amikor precíz adatokkal kellene dolgozni. Remek sztorikat mesélnek, de pontos adatokat, összehasonlító adatokat senki ne várjon tőlük, ráadásul mindenki elfogult azzal a géppel szemben, amivel végigrepülte és túl is élte a háborút.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2017.11.24. 19:44:34
www.pumaszallas.hu
Utoljára szerkesztette: mustangdc3, 2017.11.24. 15:06:37
Si vis pacem, para bellum
A Jak 3 talán nem véletlenül volt a háború egyik legjobb gépe 😊 És a La7 is kiforrott már a vége felé, 44-45-ben.
Persze az elején a sok xar MiG 3 meg Jak1, Lagg3, azok tényleg fosadékok voltak.
GOOBY, pls
Google-ba keresőbe írd be, hogy "russian patriotic games", rengeteg cikket fog kiadni erről.
Ezt minden esetben érdemes számításba venni, amikor valaki oroszok által készített játékkal akar játszani, ami a Keleti Fronton játszódik. Hogy BoS-ban mennyire van ez jelen, azt nem tudom, de amióta LOFT-ot kirúgták, tényleg sokat javult a BoS. De pl a DCS-nél az ellenkezője látható, hogy az amerikai AMRAAM rakéták, amik valóságban az egyik legjobb és legeredményesebb BVR fegyver, a DCS-ben eljutottak oda, hogy konkrétan egy hulladék, pontatlan lassú és gyenge szar. Több baja nincs 😊 3-4 indításból talán egy betalál olyan távolságból, ahonnan a pilóta kézzel is hozzávághatná kb <#alien>#alien> . Ezért félek nagyon DCS F-18-tól, hogy abban milyen papírok alapján modellezik le, és mit fog tudni a végleges gép? <#csodalk>#csodalk>
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2017.11.24. 14:59:53
www.pumaszallas.hu
Megnéznék erről egy mindkét oldal adatait szakszerűen elemző tanulmányt.
Harcoltak azzal amit kaptak,ami volt. Egy iparilag fejletlen ország vs egy csúcstechnikát képviselő ország. Aztán kinőtték magukat.Mindamellett nem tudom mi lett volna velük ha az amik nem tolják a rengeteg hadianyagot nekik. Csak teherautóból valami elképesztő mennyiséget kaptak. Bár gyanítom előbb utóbb ugyan így felőrölték volna a németeket.
De eszembe jutott még valami.Az angelus csata idején a Duce odaküldött ugye jó pár olasz pilótát a "remek" gépeikkel. Asszem igen hamar feladták 😊 Ennyit a gépekről.
Ezert bizok kicst a Bodenplatteban. Ott hasonlóak a gépek. Atán majd meglatjk.
Az orosz vasak, vagy vasak és fák ;-)
Erdekes dolgokra voltak kepesek, olvastam arrol, hogy a ruszkik fedetlen gyárban akár-20, -40, celsius fokban is szakepzetlen munkaerővel gyártották, tehát nem kell csodalkozni.
Régebben Tom mutatott egy írást ahol orosz pilcsik meséltek a háborús tapasztalataikról kendőzetlenül. Sok esetben a frontra nem tudták átrepülni a remek fa szerkezetet mert széthullott. Meg eldeformálódtak,meg ilyesmik.Mondjuk amilyen számban és ütemben fogytak olyan nagyon nem kellett attól tartaniuk ,hogy javítani kell ezeket. És én evvel nem az orosz pilótákat ekézem,mert szerintem semmivel nem lettek volna rosszabbak ha megvan az adott technika is nekik. Én ezért szeretem az Angliai csata időszakát.Két iparilag fejlett ország fiai ,azonos technikai feltételekkel mérkőztek meg,ott nincs mese.Nézzük csak meg a Lengyeleket .Remek pilóták ,remek teljesítménnyel,ahogy megfelelő cuccot kaptak meg is mutatták,hogy nem alávalóbbak senkinél. Vagy a Magyarok.Ahogy lett BF és a retek olasz vasakat kukázták ,rögtön lettek eredmények is.Eleve nem is értem,hogy a RE 2000 et ,hogy engedhették ki a frontra, ki volt az a balfék akkortájt aki kitalálta,hogy olyan kell nekünk.
Szóval ez a balance dolog lévén játékról van szó sajna elkerülhetetlen bizonyos területeken. Mégis ki akarna Jak ,meg Lavorral na meg MIG el kóricálni,ha boldog és boldogtalan lelövi?
Utoljára szerkesztette: LacAI, 2017.11.24. 09:20:44
vagy nem. A sérülés modell az valoban furcsa ebben a játékban. Mikor szóvátették akkor talán azt mondták, hogymivel az orosz gépek több fát tartalmaznak, ezert van, nem tudom mi összefügges van. Én ugy gondolom, mikor valamibe belelősz 3-4 db 20 mm gépágyúlőszert annak nagyon elrontod a napját. Aztan ez a ballansz miatt van vagy másért nem tudom, gondolom szarul esne az oroszoknak, ha mindig szetesne alattum a repcsi. Én inkabb valósághűbbnek tartanám ha online játekbn vagy a csatákban a gepek számával ballanszolnak mint az a valóságban volt, kb 30-70 %, 30 nemet és 70 ruszki gep, vagy valami ilyesmi. Remelem nem mondtam nagy hülyeséget.