Cifka Miklós

Jövőlatolgatás NASA módra I. rész

Az űrrepülőgépek kiállítási tárgyak lesznek, de a utódjuk kissé döcögősen indul.

- I. rész - | - II. rész - | - III. rész - | - IV. rész - | - V. rész - | - VI. rész - | - VII. rész - | - VIII. rész - | - IX. rész- | - X. rész - - XI. rész - | - XII. rész - | - XIII. rész - | - XIV. rész - | - XV. rész -


Arról már volt szó a korábbiakban, hogy hányszor és hányféleképpen próbálták az űrsikló utódját megalkotni. A végső megoldásnak 2001-ben a Constellation program tűnt, amit George W. Bush hívott életre, és a célja szerint a 2020-as évekre újra amerikai űrhajós járhat majd a Hold felszínén. Csakhogy ezt a programot a politikusok álmodták meg, és a hozzá való eszköztárat is nagyban ők határozták meg. Azzal, hogy előírták, hogy az űrrepülőgép alkatrészeiből minél többet felhasználjanak, gúzsba kötötték a NASA kezét, hogy leépíthesse és rugalmasabb, kisebb kiszolgáló személyzettel működtettethető űrhajót és hordozóeszközt hozhasson létre. Mi sem természetesebb, hogy ráadásul mindehhez igazából kellő mennyiségű plusz pénzügyi hátteret sem biztosítottak a számára. Ja, és el ne felejtkezzünk még egy apró részről: az ISS űrállomást 2015 után egyszerűen megsemmisítjük (deorbitáljuk), hogy ne vigye tovább a pénzt - szólt az üzenet. Szerencsére ez utóbbi döntést rövid idő után felülvizsgálták.

Klikk ide!
Az Orion CEV legyártásával megbízott Lockheed illetve a NASA képviselői, a megbízási szerződés bejelentésekor, az első verzió makettjével - klikk a nagy verzióért

A NASA számára a kihívás meglehetősen komoly volt, hogy a szűkös keretből hogy gazdálkodjon. A megoldás végül az Orion (CEV - Crew Exploration Vehicle ~ Személyszállító Felfedező Jármű) nevű űrhajó lett, ami alapjaiban egy megnövelt Apollo, amely négy embert vihet a Holdra és hatot Föld körüli pályája. A két induló (az egyik a Boeing - Northrop, a másik a Lockheed Martin vezette konzorcium) közül 2006 augusztus 31-én hirdették ki a Lockheed-et győztesnek. A szépsége a dolognak az lett, noha elviekben 2012-re már emberrel a fedélzetén kellene a világűrbe indulnia az Orion-nak. 2006-ban ez már 2014-re, aztán ez alig egy év múlva már 2015-re, néhány kanyar levágásával 2012-re, majd lassan 2016-ra módosult - holott még mindig csak a tervezés fázisában vagyunk!


Az ARES I. és az ARES V., a Constellation program igáslovai

Az Orionnak az ARES rakétacsalád orrán kellene feljutnia. A kisebbik ARES I-nél fogták az űrsikló szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétájának egy hosszabb (4 helyett 5 szegmensből álló) változatát, és hozzácsaptak egy második, folyékony hajtóanyagú fokozatot az orrára, amely egy J-2X hajtóművel rendelkezett ami felett az Orion foglalhat majd helyet. A nagyobbik ARES V. két szilárd gyorsítórakéta közé helyezett egy új (de az űrsiklóéhoz hasonló) üzemanyagtartályt, aminek az alján öt új RS-68 rakétahajtómű lenne elhelyezve és akár 188 tonnát vihet fel. Az eredeti tervekben szerepelt még az ARES IV. is, amelyik az ARES V. első fokozatát és az ARES I. második fokozatát házasította össze. Ez a kisebb, olcsóbb verzió még mindig 41 tonnát lett volna képes Hold-körüli pályájára juttatni - ezt a verziót később kiváltották.

Klikk ide!
Különböző Jupiter változatok a v2-es tervekből - klikk a nagy verzióért

Azonban alighogy napvilágra került az ARES - Orion rendszer rögtön jöttek a kritikus hangok is. Egy független mérnökcsapat fogta magát, és kidolgozott egy alternatív verziót. A Jupiter-rakétacsaládként is emlegetett DIRECT terv onnan kapta a nevét, hogy egy az egyben átvenné az űrsikló elemeit. Tehát nem kell öt szegmensből álló szilárd gyorsítórakéta, nem kell új üzemanyag-tartály, megoldható a kitűzött cél a meglévő négy szegmenses gyorsítórakétával és póttartályra építkezve. A vázlatnak indult tervekből aztán lett második, végül harmadik verzió is, válaszul a DIRECT-et ért kritikákra. A harmadikban már az RS-68 hajtómű is dobva lett, helyette maradtak az űrsikló SSME hajtóműveinél. Egyszerűbb, kevesebb új elemet, és ezáltal kevesebb fejlesztést igényelt az egész elképzelés - vagyis olcsóbb lehet, igaz kisebb terhet vihet csak fel, mint az ARES V. Persze a maga cirka 130 tonnás teherbírásával így is a legerősebb rakéta lehet a Saturn V. óta.


Az űrrepülőgép és az LRB (Liquid Rocket Booster (folyékony hajtóanyagú gyorsítórakéta) rajza az 1980-as évekből

A DIRECT megbolygatta az állóvizet, az ARES opciójaként levakarhatatlan lett, végül már "hivatalossá" is vált ez a verzió. Ebben az egész "űrsikló alapú" elgondolásban az a félelmetes egyébként, hogy a NASA anno egyes részelemeitől szabadulni akart. A szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta további használata mellett például nincs igazán érv, azon túl, hogy itt van (majdnem) készen. A fajlagos tolóereje ugyanis messze elmarad a folyékony hajtóanyagú rakétahajtóművekétől, ezért a NASA már az 1980-as években elkezdte tervezgetni, hogy majd lecseréli, csakhogy pénzt nem kaptak rá. Bő húsz évvel később pedig még mindig ott tartunk, hogy erre építkeznek a tervek. A ragaszkodás hozzá már csak azért sem érthető, mert az ARES I. folyamatosan problémákba ütközött, így az eredetihez képest sokkal többe kerül, sokkal később lesz csak elérhető és ráadásul kisebb hasznos terhet vihet csak fel.


Orion fantáziarajz még a "kövér" időkből

Utóbbi tényállás az Orion-nak is betett. Az eredeti, előremutató metán-oxigén üzemanyagú hajtómű helyett először hidrogén-oxigén, majd végül az egyszerűség kedvéért a már bevált toxikus hidrazin-alapú hajtóműveknél maradtak. Szintén az egyszerűség kedvéért a túlnyomásos tehertérről is letettek, amelyben ellátmányt vihetnének például az ISS-re. (Ezt akkora már "megmentették" a 2015-re kitűzött pusztulástól.) Azonban érdekes adalékként légzsákokat kapott, amellyel az Apollo-hoz hasonló tengerre való leszállás helyett a szárazföldre érkezhet, amely szintén jelentősen egyszerűsíti a szükséges kiszolgáló eszközparkot.

Klikk ide!
Az Orion 605-ös belső kódú, légzsákos/szárazföldre szálló változat klikk a nagy verzióért

Ekkor csapott be a hír, hogy az ARES I. nem lesz képes az eredetileg tervezett tömeget feljuttatni, így az Orion tömegét drasztikusan meg kell vágni, valahova 21 tonna környékére. Ebből született az úgymond végleges, 607-es kóddal illetett terv, amelynek nincs légzsákja, tehát ismét a tengerre fog megérkezni és kisebb a műszaki modulja is. Természetesen ezek a folyamatos változtatások a fejlesztést is késleltették, így mintegy két év csúszást jelentett csak az, hogy az ARES I-el a gyártó, az ATK mit hozott össze. Az ARES V. pedig még a kanyarban sem volt, de már a tervezőasztalon különböző problémákra derült fény az öt hajtómű elhelyezése kapcsán; a teherbírása 160, illetve egy "egyszerűbb" ARES V. Lite (könnyű) elképzelés szerint 140 tonnára csökkenne.

Klikk ide!
A "sovány" 606-os belső kóddal illetett Orion - klikk a nagy verzióért

Hogy ebből a lehetetten helyzetből valahogy kikecmeregjenek, újra életre hívták az Augustine-bizottságot, hogy felmérje az állapotokat, és kiutat mutasson a NASA számára - úgy, hogy a 2010-re tervezett éves költségvetésnél többre nem számíthatnak az azt követő években sem. A bizottság 2009 októberében végzett a munkájával (innen letölthető / megtekinthető a teljes dokumentum). Velősen kijelentették, hogy az amerikai emberes űrutazás jelenlegi céljai belátható időn belül a rendelkezésre álló pénzügyi háttér mellett nem elérhetőek.

Leszögezték, hogy nemhogy 2020-ra, de még 2030-ra sem lép amerikai űrhajós ismét a Hold felszínére. A felvázolt öt célhoz összesen nyolc opciót vizsgáltak meg: három cél az eredeti Constellation végigvitele a 2010-es költségvetéssel számolva a jövőben, a negyedik a Holdra való visszatérés minél hamarabbi megvalósítása, illetve egy rugalmas megközelítés, ahol az elsődleges cél inkább a Föld-közeli objektumok (Near Earth Objekts, NEO) meglátogatása, aztán a Hold. Hogy a hellyel spóroljak, egy hevenyészett táblázatban olvashatóak a részletek:

Klikk ide!
Klikk a teljes méretű képért

Az Augustine-jelentés még egy fontos megállapítást tett le (másodszor) az asztalra: ha azt várják a NASA-tól, hogy az egykori Apollo-programhoz hasonló ambiciózus terveket valósítson meg záros határidőn belül, akkor ahhoz az Apollo-korszak csúcsának (az 1960-as évek közepének) megfelelő költségvetést is kell biztosítani. Ez a 2010-es költségvetésnél majdnem kétszer volt magasabb, ha az inflációt is figyelembe vesszük. Ha viszont szűkösebb apanázst állapítunk meg számára, akkor vagy a célokból, vagy a határidőkből vegyünk vissza, tették helyre a döntéshozókat.

Klikk ide!
Az Augustine-jelentés "rugalmas" megközelítésének lehetőségei: először csak Hold-körül utak, majd NEO-k, végül holdraszállás, opcióként marsraszállás - klikk a nagy verzióért

A jelentés érezhetően hurráoptimista hangvételben íródott, levezetve, hogy a középtávú célnak az emberes Mars-misszió kell, hogy legyen, és azt javasolják, hogy növeljék meg a NASA pénzügyi támogatását, hogy eme célt el is érhesse középtávon, 2030-ig. A másik jelentős megállapítás az, hogy komolyabban kell a kereskedelmi alapú megoldásokra támaszkodni, amelyek jóval olcsóbbak lehetnek, mint a NASA által jelenleg rendelkezésre álló, illetve eddig felvázolt elképzelések.

Klikk ide!
Az Augustine-jelentés "Először a Mars" elképzelése, amely 900 napos emberes űrmisszióval számol, ebből 540 napot töltenének a Marson - klikk a nagy verzióért

Klikk ide!
Az ARES első tesztverziója, az ARES I-X
indítása - klikk a nagy verzióért
Az Obama-kormányzat nem támogatta a NASA költségvetésének az emelését, sőt, az ország gazdasági helyzetére hivatkozva meg is vágta azt. A Constellation-program elkaszálását 2010 elején jelentették be, ám ez hosszú és morbid következményekkel járt, mivel a már folyó feladatok egy részét még befejezik, amit persze ki is kell fizetni. A szövevényes jogi helyzet tömören annyi, hogy amíg a 2011-es költségvetés nincs kész, addig a Constellation-programot nem lehet leállítani, köszönhetően egy betűzött mondatnak, amit Richard Shelby alabamai szenátor harcolt ki. (Alabama államban végezték az ARES rakéták fejlesztését, a képviselő a helyi munkások érdekeit védte.) Úgyhogy a NASA szépen kifizetett 500 millió dollárt olyasmire, amit erősen valószínű, hogy soha nem fog használni.

A politikai vitákat fűszerezi az, hogy a Constellation-program prominens támogatókkal is bír a NASA-n belül, illetve a NASA holdudvarában. Michael Griffin, az előző NASA vezető még a Kongresszusban is felszólalt a program érdekében, ami meglehetősen szokatlan, Charles Bolden ellenben annyira nem ragaszkodna a hányatott sorsú projecthez Persze az is igaz, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy 9 milliárd dollár (ennyit költöttek eddig a programra) elment úgy, hogy annak kevés hasznát látja a jövőben a NASA.


A Nasaology.com karikatúrája arról, ahogy Bolden és Griffin küzd egymással. Bolden mögött a Constellation kaszáját követelő kereskedelmi cégek, Griffin mögött pedig a már zsíros megrendelést kapott cégek képviselői

Hogy a képlet ne legyen egyszerű, a Constellation törlésével még megmaradt az Orion űrhajó, "csak" az ARES hordozórakétákat és az Altair nevű holdkompot, illetve a tervezett holdfelszíni felszerelések fejlesztését törölték. Az Orion immár többfeladatú személyszállító jármű (Multi-Purpose Crew Vehicle, MPCV) jelzés alatt született újjá. Az ismét megváltoztatott igénylistából teljesen kikerült az űrállomás kiszolgálása, kifejezetten a Föld-közeli objektumok és a távolabbi jövőben a Hold, majd később talán a Mars elérése lesz a feladata.


Videó arról, ahogy az Orion űrhajósai egy NEO aszteroidát vizsgálnak meg


Az Orion MPCV a Mars körül...

Azt hitted vége? Nem úszod meg ilyen könnyen, még mindig folytatjuk!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #63
    Az interkoninentális járatok egy része sajnos szárazföld felett kell, hogy repüljön, ha legrövidebb utat választja. Nyugat-Európából lényegében az összes főbb távol-keleti célponhoz vezető legrövidebb út szárazföld felett megy. Egy része Szibéria felett, de akkor is szárazföld felett. Kérdés, hogy lakatlan területek felett engednék -e a szuperszonikus repülést. Kanada, Alaszka és n+1 helyen ez kit zavarna...?


    Akár hiszed, akár nem, de ez nem biztos hogy igaz. Magasabban, nagyobb sebességgel repülni általában kevesebb üzemanyag fogyasztást jelent! Aztán ha 2-3X-os M mel repülne, lényegesen kevesebb idő alatt tenné meg ugyan azt a távolságot, ami azt jelenti, hogy adott úton kevesebbet használódik a gép.

    Az elhasználódás az jellemzően igénybevétel x erőhatások / ellenállóképesség (tervezett élettartam). Szóval lehet, hogy 3-szor rövidebb az út, csak ha sokszorosan terheli a szerkezetet, akkor a hajadra kenheted. Azon felül a M3.0-as repüléshez a mezei szerkezeti anyagok nem megfelelőek.

    Az tudod, hogy a mai vadászgépek élettartamuk hány %-át töltik hangsebesség felett? Olyan 3%-át átlagosan. Egy MiG-25 nyilván többet, de egy jellemzően csapásmérő feladatkört repülő F-15E még talán ennyit sem...


    Ahogy írták könnyű úgy kezelni a helyzetet, hogy ha MÁR megvan a gép, akkor üzemanyagban nincs nagy difi. Az a baj, hogy ilyen szuperszonikus gépből talán vennének az egész világon 40 darabot, ez igencsak megemelné a gyártási és fejlesztési költségeket. A A380 is pengeélen táncol, pedig az "csak" egy nagy gép, semmi különleges nincs benne igazán, nem annyire szélsőséges, mint az új Boeing kompozit csoda... Mennyi is rendeltek belőle eddig? Olyan 240-et. B747 különféel verzióiból meg eddig gyártottak +1000-et...

  • Molnibalage #62
    Na igen. Monibalage időnként kimondja hogy ő az aki a repüléshez leginkább ért, és mindenki más a fasorban sincs.

    Soha nem mondtam ilyet.

    1. Nem szép dolog más nevében nyilatkozni.
    2. Akkor meg főképp nem, ha pofátlanul hazudsz is...
  • NEXUS6 #61
    1. Ez nagyjából így van.
    És az is vastagon bejátszik, hogy a jelenlegi légiközlekedési szabályok miatt, csak óceánok fölött tudna hangsebesség fölött repülni egy erre alkalmas gép, ezért csak interkontinentális járatoknak lenne célszerű alkalmazni. De ott viszont igen csak ajánlottan.

    2. Akár hiszed, akár nem, de ez nem biztos hogy igaz. Magasabban, nagyobb sebességgel repülni általában kevesebb üzemanyag fogyasztást jelent! Aztán ha 2-3X-os M mel repülne, lényegesen kevesebb idő alatt tenné meg ugyan azt a távolságot, ami azt jelenti, hogy adott úton kevesebbet használódik a gép. A nagyobb magasság és a súrlódás miatti hevülés miatt nem csapódik ki a pára gép sárkányszerkezetére, kevésbé korrodálódik, öregszik.
    Ha a repülési időből indulunk ki, akkor egy gép ugyan azt az útvonalat adott idő alatt 2X is teljesítheti, szemben a jelenlegi gépekkel. Ha van igény, akkor az fele annyi géppel is kielégíthető!

    3. A kőolaj ára nem azért annyi amennyi, mert tudósközgazdászbácsik eldöntik, hogy mennyi legyen, hanem mert akik ebből élnek gennyesre akarják magukat keresni. A 70-es évek után úgy 83-ra az ár visszazuhant és kb 2003-ig ugyan azon a szinten stabilizálódott kisebb fluktuációkkal. Az, hogy most mennyi annak sokkal inkább van köze az USA nem túl sikeres közép-keleti háborúihoz, gazdasági gyengeségéhez, a globális pénzügyi válsághoz és természetesen a növekvő Kínai kereslethez, mint a kőolaj folyamatosan huhogott elfogyásához.
    Miért ennyi, röviden? Mert ennyit is kifizetünk érte, mert a félelmeink miatt elhisszük, hogy ennyit is megér.
    A légiutasforgalom évente 5%-kal stabilan növekszik! És ezt minimálisan zavarják a háborúk a válságok.
    A környezetvédelem sokkal kevésbé zavarja a légiforgalmat, mert ha utas-km-re vetítjük pl az üzemanyag fogyasztást, akkor a légiközlekedés meglepően környezetbarát. Pl a buszozáshoz képest mindenképp.
  • Alfa Of NS #60
    " Technikailag megvalósítható a gazdaságos szuperszonikus utasszállítás."

    Én ezzel némiképp vitatkoznék. Azt el tudom képzelni, hogy ha most utánaszámolnánk, akkor gazdaságosra jönne ki, de...

    1. Drágább lenne egy ilyen gép kifejlesztése, mint egy szubszonikus társáé, ugyanakkor alacsonyabb darabszámba gyártanák. Így együtt eléggé megdobja az árat.

    2. Drágább lenne üzemeltetni is. Magasabb a kilométerre vetített üzemanyagfogyasztása és drágábbak lennének az alkatrészek is.

    3. Olyan irányba változik a világ, ami pont nem kedvez az ilyennek. Például nő a kőolaj ára és ez nem fog változni. Környezetvédősebb szemléletű világ van, amibe kevésbé illeszkedik az ilyen. Olyan társadalmi változások vannak, aminek hatására csökken a középosztály mérete, akik a jelenlegi utasok nagy részét adják. Ezt kevésbé kompenzálja az, hogy a kőgazdagok száma meg növekszik.
  • NEXUS6 #59
    "A pénzügyi befektetők és a járulékos sallang miatt nem csinálják."
    így van!
    Gyakorlatilag a piac marhára kockázatérzékeny, minden vonatkozásban. A polgári repülés ma már talán csak erről szól.
    Ma azon spórolnak a légitársaságok, hogy a hosszútávú járatokon a gyapjútakarókat valami vékony akármilyen fóliára cserélik, mert 1/10-akkora súlyúak.
    A légitársaságok vezetésének egy ilyen új repülő technológia, újfajta utas kiszolgálás, stb bevezetése olyan átláthatatlan, hogy ezért nem vágnak bele. Lehet, hogy jó lenne, sőt valószínű, de annyira biztosra kell menniük, olyan nagy a verseny, hogy a valószínű sem elég.
  • teddybear #58
    "A NASA az egyik Tu-144-gyel 1996-ban csinált egy tesztsorozatot szuperszonikus utasszállító megvalósíthatóságára vonatkozóan."

    Erre emlékeztem én is, de az eredményre nem. Viszont annyira képben vagyok a repülésben, hogy alapvető hülyeséget csak ritkán mondjak. Technikailag megvalósítható a gazdaságos szuperszonikus utasszállítás. A pénzügyi befektetők és a járulékos sallang miatt nem csinálják.

    "Ezt Molnival mondjuk már 1-2X lejátszottuk, nem tudom nem-e gumicsontként jött-e ez megint elő, mert 1-200 hszt megér önmagában is."

    Na igen. Monibalage időnként kimondja hogy ő az aki a repüléshez leginkább ért, és mindenki más a fasorban sincs. Mindegy.

    Erről a mondjuk leginkább hőelemnek nevezhető átalakítóról nem olvastam még, ha a hatásfoka ennyi, akkor szvsz gazdaságosabb lenne minden hőerőművet a lehető leggyorsabban átépíteni, kezdve Pakssal. Annak per pillanat 33%-os a hőenergia/villamosenergia átalakítási hatásfoka. Átalakítás után majdnem két és félszer nagyobb teljesítményt tudna, megszabadulnánk végre az áramimporttól.

    Ami a fúzióserőművek energia-átalakítását illeti, a magnetohidrodinamikai elven működő plazma-kicsatolást is ígéretesnek tekintik a kutatók.
  • Irasidus #57
    Elég rossz hatásfokú lenne, ha csak 1000 (wiki szerint 1300) Celsius fokig lenne kinyerhető az energia. A másik, hogy a fúziós hőnek csak egy kis része sugárzódik rá a tokamak tartályra, még ezer fok sem. De nem rossz ötlet, talán a keletkezett hulladékhőt lehetne ilyen módon hasznosítani.
  • NEXUS6 #56
    A NASA az egyik Tu-144-gyel 1996-ban csinált egy tesztsorozatot szuperszonikus utasszállító megvalósíthatóságára vonatkozóan.

    A vizsgálatok szerint egy új technológiákat alkalmazó, kifejezetten interkontinentális repülésekre tervezett, kb 300 fő befogadó képességű gépek olyan +30% jegyárakkal tudnának üzemelni! Ha azt nézzük, hogy egy Távol-Keleti utazásnál nyerhetek 1 napot, akkor simán megéri a turistáknak.

    Ezt Molnival mondjuk már 1-2X lejátszottuk, nem tudom nem-e gumicsontként jött-e ez megint elő, mert 1-200 hszt megér önmagában is.
  • NEXUS6 #55
    Léteznek a hőspektrumra optimalizált fotocellák, "napelemek". Ezek a legutóbbi eredmények szerint akár 85%-os hatásfokúak is lehetnek, ráadásul viszonylag magas hőmérsékletű tárgyakról kibocsájtott hősugárzást képesek hatékonyan átalakítani, + 1000 C fok. Ez jó is lehet, mert nem kell hűtés, víz/gőz/generátor rendszer ha a reaktor kb ilyen hőmérsékleten üzemel.

    Pl link

    Jó pár éve csináltak egy ilyen elven működő hibrid kocsit is, csak nincsenek olyan cégek, amelyek ebben érdekeltek lennének.

    Viking29
  • kvp #54
    Ha mar mindenkeppen meglevo technologival akarnank a Marsra menni, akkor en vasimr hajtomuvekkel es fisszios reaktorokkal szerelt jarmuvet hasznalnek a ket bolygo kozott, ami kb. ugy nezne ki mint az iss. A felszinre lejutast es onnan a feljutast pedig hagyomanyos kemiai raketakkal oldanam meg. A leszallasnal ejtoernyot, a felszallasnal pedig egyszeru szabalyozhato toloereju es iranyithato sugaru szilard hajtoanyagu raketat alkalmaznek. Nem tul kifinomult megoldas, de egyszeru. Minden rendszert redundansra kell epiteni, tehat a fo urhajot erdemes tobb kisebb hajobol osszerakni. Ha el is romlik egy resze, a hasznos tehertol megvalva meg mindig hazajutnak az urhajosok.

    Arrol nem beszelve, hogy eleve Marsi urallomasra kellene alapozni az egeszet, tehat a leszallas elott mar lenne egy allandoan uzemeltetett Mars koruli, es egy Fold koruli allomas, mivel a fo urhajo(k) nem tudnanak leszallni egyik bolygon sem. A bolygon pedig nem csak latogatni lenne erdemes, hanem egy kutatobazist is letre kellene hozni, mivel az lehetove tenne a felszereles tobbszori felhasznalasat es a folyamatos emberi jelenletet.

    Fuzios rendszerek eseten ket jo energiakivonasi megoldas van:
    -egyreszt vilagit a plazma mint a nap, megfelelo tipusu napelemekkel nagyon jo hatasfokkal lehet energiat kinyerni
    -masreszt magas a plazma termikus sugarzasa is, ez a burkolatot melegiti, amit amugy is huteni kell, akkor viszont erdemes ezt a hoenergiat felhasznalni

    Az iter tenyleg tul kis meretu, a legnagyobb polywell is csak 1 kilowattos, viszont mukodik es kepes pozitiv energiamerleget elerni. A nagyobb gond az, hogy nagyon keves penzt feketetnek bele, nem veletlen, hogy ausztralia, kina, de meg iran is kutatja az utolso nyilvanos adatok alapjan lemasolva a technologiat. (valamiert ok sem publikalnak)