Hunter

Odaveszett egy Progressz teherűrhajó

Vészhelyzet alakult ki a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátmányát szállító orosz robot teherűrhajó fellövése során, a Progressz a Szojuz rakétával együtt visszazuhant a Földre.

A kilövésre a kazahsztáni Bajkonur Kozmodrómban került sor, helyi idő szerint délelőtt 9 órakor. Ez lett volna Oroszország 44. teherszállítmánya az ISS-re, a harmadik fokozat hajtóműrendszerének meghibásodása azonban idő előtti leállításhoz vezetett, meghiúsítva a pályára állást, ezáltal a küldetést.

A 9 perces emelkedési szakaszból körülbelül 6 percen át az összes kommunikáció megszűnt a három fokozatból álló Szojuz rakétával. Az első fokozat a kilövést követő 5. percben levált, átadva a teret felső fokozat négy fúvókás hajtóművének a megfelelő pálya eléréséhez szükséges kerozin és folyékony oxigén elégetéséhez. A Progressz M-12M, nemzetközi jelzése szerint 44P leválásának 9 óra 9 perckor, magyar idő szerint 15 óra 9 perckor kellett volna bekövetkeznie, ezután kezdhette volna meg kétnapos útját, melynek végén, pénteken összekapcsolódott volna az űrállomásra.

A harmadik fokozat idő előtti leállása miatt azonban a rakéta a teherűrhajóval együtt visszazuhant a Földre, az orosz Interfax hírügynökség jelentése szerint az űrjármű kelet-Oroszország felett lépett be a légkörbe és valahol a mongol-kínai határ közelében csapódott be. Az mai napig a Progressz 100 százalékos mutatóval büszkélkedhetett, a 43 repülés mindegyike sikerrel zárult. Az űrsiklók nyugállományba vonulásával az űrügynökségek kizárólag a robot teherűrhajókra támaszkodhatnak a különböző ISS-rakományok feljuttatásában.

Az űrállomás fel van készülve az ilyen esetekre, vagyis megfelelő készletekkel rendelkeznek, így egy szállítmány kiesése nem jelent veszélyt az ISS programra. A 7,3 méteres űrhajó közel három tonnányi ellátmányt, élelmiszert, pótalkatrészeket, életfenntartó felszerelést és kísérleti hardvereket, valamint az űrállomás manőverezéséhez szükséges üzemanyagot szállított, 2012 márciusának végéig maradt volna az ISS-hez kapcsolódva . A balsorsú teherhajó az állomás Zvezda kiszolgáló moduljához csatlakozott volna, a Progressz 43P helyére, amit hétfőn csatlakoztattak le. A régi űrhajó szeptember 1-én lép be a légkörbe, előtte többnapos műszaki teszteket hajtanak végre.


Egy hét leforgása alatt ez már a második orosz rakéta meghibásodás. Augusztus 18-án egy Proton rakéta állított rossz pályára egy telekommunikációs műholdat. A Progresszhez egy Szojuz-U rakétát használtak, ami nagyon hasonló az emberi űrrepüléshez használt Szojuz kapszulákat pályára állító rendszerhez, éppen ezért a nemzetközi partnereket elég érzékenyen érintette a mai meghibásodás és biztosítani szeretnék, hogy a jövő hónapban induló következő ISS-legénység fellövésekor ne következhessen be hasonló meghibásodás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Ny #38
  Ez a három p nagyjából csak a világ felére igaz. A világ másik fele másmilyen nemű, és nem kell nekik pina. Evvan.
 • Molnibalage #37
  Ezt az UL-t is hallottam. Más gépnek is van utánégetője mégsem okoz RCS problémát. Az F-22 is bír utánégetővel, ahogy mindne más készülő stealth gép.

  Mi van a gázsugárban, ami visszaverő nagy RCS felületet generál? Mert a hajtóműből meleg gáz jön ki, ami gyakorlatilag levegő. A gáturbinák iszonyatos mennyiségű levegőt szívnak és és miniális kerozint égetnek el a levegő tömegéhez képest. A kerozin égésterméker nem tudom, hogy milyen kémiai összetételű, de úgy mégis milyen gázról verődne vissza rádóhullám...?
 • fonak #36
  Az SR-71-nél állítólag a hajtóműből kilépő gázsugár keltett akkora jelet a radaron, hogy simán tudták követni.
 • Molnibalage #35
  A B-2-es 1976-as demója finom nincs, hogy honnan jön.

  http://www.youtube.com/watch?v=tAw9p-vzj4Y

  Bár a gép fejlesztése titkos volt, de a gép létét nem titkolták, mint az F-117 gépnél. A '80-as évek legvégén készült 'Atomkorszak' című dokufilmben is benne volt az esemény.

  Leszarom a wikit az SR-71-ről, mikor a tények mást mondanak. A VSZ erői nyomon tudtka követni a gépet.

  Az elméleti alapokat többen rakták le - a XB-49-néi is észrevették a kisebb RCS értéket - de orosz csak publikálta. Csoda, hogy engedték neki. Szép dolog az elmélet, de gyakorlati alkalmazásba más rakta át.
 • Irasidus #34
  A sok fikázónak írom ez az első Progress teherűrhajó ami odaveszett. 33 év alatt első veszteség (reméljük az utolsó is)! Nem rossz.
 • MacropusRufus #33
  Mind az F117-át mind a B2-est 1970-es években fejlesztették (B2-öt 1976-ban mutatták be a közönségnek)

  SR71: képes volt valamelyest elbújni a radar elől!
  "Az SR–71 volt az első lopakodó repülőgépek egyike, melyet kifejezetten alacsony radarhullám visszaverő formára terveztek." - wikipedia

  Egyébként ha már radartükrözés: az alapjait már 1960-ban lefektette egy orosz tudós.
 • kamov #32
  Mielőtt teljesen pánikba esnél...

  Ez nem a Shuttle. Megesett már hogy 15 nappal egy kereskedelmi Szojuz-U felrobbanása után Szojuz indult a Mirre. A legutóbb visszatért Szojuz TMA-20-nak meg egy hét alatt cserélték ki a komplett visszatérőkabinját, miután szállításkor odacsapták az egészet a daruzáskor...

  A most fennt lévő Szojuz-TMA-02M szavatossága meg 2012 februárjában jár le.

  Másik. A nyári pályaemelések óta az ISS süllyedési sebessége a harmadára csökkent. Pályaemelés nélkül is két évig fenn biztonságosan fennt tud maradni. A következő ATV meg jövő márciusban esedékes 4,5 tonna üzemanyaggal.
 • kvp #31
  Ha nem szedik ossze magukat az oroszok, akkor gond lesz. Kell egy uj progress, foleg tesztelesre, lehetoleg 1 honapon belul. Kell egy uj sojuz, mert ha a fent levo lejar, akkor evakualjak az allomast. Akkor pedig elobb-utobb leesik, mivel a mostani progress-en ment volna a palyan tarto uzemanyag is. Szoval vagy kialalnak valamit az oroszok (esetleg europa vagy japan) vagy oda az iss is.
 • Molnibalage #30
  10 m2 az nagyjából az F-15 gépek RCS értéke táján van. Akárhonnan nézem nem stealth a gép geometriai méretének tökéletesen megfelel.
 • Crane #29
  Ezt meg honnan vetted? :D ... de egy paródiában tényleg vicces lenne.

  De meg bizonyára szabotázs volt a 3,5 tonnás ISS szállítmány eltérítése is. Úgy van! Az ISS-en szolgálatot teljesítő orosz csapatot kívánták ezzel jól megbüntetni. :D

  Jahajj... Istenem!