Hunter

Újabb csapást mérhet a politika a dohányiparra

Az ausztrál kormány május első napjaiban egy törvényjavaslatot tett közzé, ami a várakozások szerint fordulópont lehet a dohányzás elleni globális harcban.

Ha a törvény elfogadásra kerül, 2012 januárjától a cigaretták és a cigarettadohány kizárólag sima barna csomagolásban hozható forgalomba, aminek szinte a teljes felületét szemléletes illusztrációkkal ellátott egészségügyi figyelmeztetések foglalják el. A márkákat csupán a doboz valamely kis területére szabványos betűkkel nyomtatott név különböztetné meg egymástól. Ez a megoldás a szigetországban mutatkozhatna be először.

A törvényjavaslat szerint maguk a cigaretták is minden jelzéstől vagy díszítőelemtől mentesek lennének, a dohányosok búcsút mondhatnának a színes vagy ízesített papíroknak, az arany csíkkal díszített füstszűrőknek, és a különböző méreteknek. Az intézkedéssel az ausztrál kormány egyértelmű üzenetet fogalmaz meg a cigaretták kivételesen káros mivoltára. A jövő generáció már nem találkoznának a boltok polcain az édességek és a fűszerek társaságában elhelyezett, finom kivitelű cigarettás dobozokkal.

Nicola Roxon, Ausztrália egészségügyi minisztere egy évvel ezelőtt kötelezte el magát a törvényjavaslat keresztülvitele mellett, miközben a dohányipar igyekszik mindent megmozgatni a terv meghiúsítása érdekében. A becslések szerint az ipar szereplői 10 millió dollár körüli összeget fektettek be eddig az indirekt ellenkampányba, jól tudva, hogy saját hitelességük túlságosan is mélyre süllyedt ahhoz, hogy nyíltan szembe szálljanak a kormány terveivel. Egy korábban soha nem hallott szervezet, az "Ausztrál Kiskereskedők Szövetsége", amit a British American Tobacco, a Philip Morris és az Imperial Tobacco pénzel, hitelesnek mutatott boltosokon keresztül bizonygatja a különböző médiákban, hogy az új csomagolás nem fog beválni, hangoztatva, hogy "nincs valós bizonyíték", ami alátámasztaná az új politikai gyakorlatot. Ezeket a hangokat erősíti a politikai ellenzék egészségügyi szóvivője, Peter Dutton is.

Az igaz, hogy egyetlen nemzet sem vezette még be a teljesen sima csomagolást, így az új politika eredményességét nem lehet közvetlen bizonyítékokból leszűrni, ezért is tekinthető ez a dohányipar fő fogódzójának. A kormány azonban koránt sem alap nélkül bizakodik a tervezet sikerében, számtalan belső dohányipari dokumentáció és kereskedelmi magazin emeli ki a csomagolás fontosságát, különösen egy olyan területen, ahol a reklámozást amúgy is erős kötöttségek övezik. "Ha a márkád többé már nem üvölthet a hirdetőtáblákról, nem is szólva a televízió képernyőkről, vagy egy képes folyóirat oldalairól... akkor is megnyerheti magának a dohányosokat a boltok polcairól, vagy bárhol helyezzék is el" - tanácsolja a World Tobacco egy 1999-es cikke.

"Ha dohányzol egy cigarettás doboz azon kevés rendszeresen használt dolgok egyike, ami meghatározhatja a megítélésedet. A cigarettás doboz az egyetlen, amit naponta hússzor is előveszel, kirakva az asztalra, ahol mindenki láthatja. Ez egészen más mintha egy mosóport vennének egy általános csomagolásban" - magyarázza egy 1985-ös ipari dokumentum. "A sima csomagolás megölheti az üzletet" - fogalmaz drámai egyszerűséggel a Tobacco Journal International egyik 2008-as vezércikke.

2007-ben a Morgan Stanley tanácsadó cég is figyelmeztette az iparág képviselőt, hogy az adóterhelés és a reklámozási tilalom mellett a homogén csomagolás és a pult alóli értékesítés jelenti a legnagyobb veszélyt számukra. Az ipari dokumentációk is azt bizonyítják, hogy a dohányosok nem tudják azonosítani kedvelt márkáikat a csomagolás nélkül, és több kísérlet is bizonyítja, hogy a márkajelzések eltávolítása után az emberek kevésbé találták vonzónak a terméket, csökkent a pozitív várakozás a cigaretta ízével kapcsolatban, és összességében is negatívabban ítélték meg a terméket.

Az ausztrál bejelentés után a BAT és az Imperial Tobacco órákon belül közleményt adott ki, miszerint meg fogja támadni a döntést, és milliárdos kártérítési pereket akaszt a kormány nyakába "intellektuális tulajdon elkobzása" címén. Az ausztrál kormány szerint a törvényjavaslat túl fogja élni a megpróbáltatásokat,.

Mark Davison, a Monash Egyetem jogtudományi professzora szerint a dohányipar érvei annyira gyengék, hogy gyakorlatilag nem is léteznek. "Nincs olyan jog, ami kimondja, hogy használni kell a WTO (Kereskedelmi Világszövetség) által kiadott védjegyeket. Van olyan jog, ami meggátolja, hogy mások használják egy adott cég védjegyét, ez azonban nem értelmezhető úgy, hogy a cégek kötelesek saját védjegyeiket használni" - nyilatkozott Davison professzor a The Australian napilapnak.

A reklámozási tilalmak terjedésével egyre több generáció válik úgy felnőtté, hogy soha nem volt kitéve a dohányreklámoknak. Ausztráliában a 17 évnél fiatalabb gyerekek egyike sem látott közvetlen dohányreklámot, ami tükröződik a dohányosok számában is, az ország történetében soha nem volt olyan alacsony a fiatal dohányosok száma, mint napjainkban. A tilalom csomagolásokra történő kiterjesztésével az ausztrál kormány csupán befejezi azt, amit elkezdett.

A politikai dominó elv eddig is jól működött a dohányzással kapcsolatban, így ez a történelminek nevezhető döntés lezárhatja azt az időszakot, amikor a dohányipar rákkeltő és függőséget okozó termékeit éveken át tartó, mindenre kiterjedő piackutatásainak eredményeként megalkotott, figyelemfelkeltő csomagolásban tálalták az emberek elé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chriskardos #194
    Mindazoknak akik egyetertenek az anti-dohanyzas mozgalommal:

    http://www.sott.net/articles/show/221013-Health-Benefits-of-Smoking-Tobacco

    http://www.sott.net/articles/show/234667-Pestilence-the-Great-Plague-and-the-Tobacco-Cure

    http://www.sott.net/articles/show/236457-First-They-Came-for-the-Smokers-And-I-said-Nothing-Because-I-Was-Not-a-Smoker

    http://www.sott.net/articles/show/164368-Tobacco-used-as-medicine
  • Sailor1959 #193
    Úgy látom, elfogyott már a szufla.
    Wednes és torreadorz érveihez csatlakozom magam is.
    Sokak kezdenek szörnyülködni az ilyen-olyan rákkeltők miatt. Rögtön sorolják is: a táplálkozás, a munkahely, a stressz, stb. És nem sajnálnak százezrekért mindenféle csodaszereket venni.
    Pedig sokszor tök egyszerű a dolog: el kell dobni a cigit, még passzív formában is. Ma Magyarországon azért hal meg évente kb. 12.000 ember a rák különböző formáiban, mert 20-30-40 éve bagózik. Azért vágják le csak a mi városi kórházunkban hetente 6-8 ember lábát (azaz évente 300-400!!!!), mert 20-30-40 éve füstöl. Azért fuldokolnak oxigénen naponta egy tucatnyian, mert előtte évtizedekig füstöltek.
    És tudjátok, a kórházi betegek jelentős része - nem tudok %-ot, de szemmel láthatóan nagy része - a cigarettázás következményei miatt jár életének utolsó évtizedében szinte haza a kórházba, ahelyett, hogy a kertjét kapálná! A fulladozás igen kellemetlen dolog!
    És nem ellenérv Churchill 90-valahány éve, ha minden ilyen esetre jut 100, amikor sokkal rosszabbul végződik a dolog.
    Szóval, jól teszik az ausztrálok, hogy csökentik a dohánytermékek reklámlehetőségeit. Szeretném, ha is minél előbb követnénk!

    És ami a többi drogot illeti - a társadalom el fogja dönteni, mi éri meg, mi nem. Most a dohányzás van soron - ez, tisztán látszik, nem éri meg. Ha ez a meccs eldőlt, lehet készülni a következőre, ha kell.
  • NEXUS6 #192
    Oppá, bocs.:)
    (Csak Molni fölhúzott).
  • wednes #191
    Én is ugyan ezt mondom, ebből is látszik, hogy irtó lassan terjed a dohányzás elleni fellépés.
    Nem olyan világban élünk, ami azonnal reagál a problémákra. Hiába fedezed fel, hogy a Föld gömbölyű, ha kb senkit nem érdekel és ellentmond a közfelfogásnak.
  • NEXUS6 #190
    Nem az 50-es évekről beszéltem. Az első komolyabb vizsgálatok talán a 60-as években voltak és a 70-es/80-as évektől indult komolyabb kampány a dohányzás ellen. Ma a 2010-es évek eleje van.

    Szerinted?
  • wednes #189
    Dehogy tudták, vagy ha tudta 2 orvos, akkor se foglalkoztak vele, mert nem illet a nagy szabadságba bele, hogy bárki is megmondja a frankót.
    Az 50-es években azzal se foglalkoztak, hogy a radioaktivitás káros az egészségre. 60-as évekbe le volt magasról szarva az egészséges élet, csak a "hülyék éltek el" idős korig, ez volt a felfogás. Fiatalon meghalni (sok zenész, sztár, versenyző) az volt a "menő". Mert csak egy életünk van, úgyhogy bulizzuk szét.
    Ez az egészségügyi mizéria nem is létezett. A biztonsági-öv ellen is kereszteshadjárat volt hirdetve. Az milyen lobby érdeke lehetett? Biztos a gyógyszergyártóké, mert hullákkal már nem lehetett etetni már pirulákat. Szegény temetkezési vállalkozók, megélhetése meg ott került veszélybe.

    Nem öntik ki a fürdővízzel a tyúkot, mert kb 150 év mire a dohányzás drasztikusan visszaszorul, talán, esetleg. Már a 80-as években megkezdődött a dohányzás korlátozása, és 30 évnek kellett eltelnie, hogy egyáltalán elérjünk idáig.
  • NEXUS6 #188
    Pl. Matek:
    "A dohányzásra kevesebbet fognak költeni az emberek, de a fogyasztás áttevődik más cikkekre és a gazdaság a váltásnak aligha látja kárát. Ráadásul a folyamat sem most kezdődött. A kilencvenes évek elején 25-26 milliárd szál volt a cigarettafogyasztás Magyarországon, tavaly pedig már csak 14,2 milliárd. Ez húsz év alatt több mint tízmilliárdos csökkenés, ami persze csak a zárjeggyel eladott cigarettákra vonatkozik. Ehhez jön még a csempészett cigaretta fogyasztása, de így is legalább 10 milliárd szállal kevesebb cigarettát szívnak a dohányosok, mint egy évtizede...
    Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke szerint a korlátozást követő első évben 7-9 százalékkal csökkenhetnek az állam bevételei, ami a 2010. évi 350 milliárd forintos bevételt tekintve harminc-negyvenmilliárdos kiesést jelenthet."
    Szal 2 nagyobb kérdésem lenne:
    1.) Akkor most mennyi is a csempészcigi nagysága?
    2.) OK vezessük be, de miért is akkor, amikor a legnagyobb gázban van a költségvetés az utóbbi 20 évet tekintve. Egészségügyi hatása, meg több év múlva fog megmutatkozni. Ha egyáltalán megmutatkozik pl. költségvetési oldalról, ugyan is az egészségügyre soha nem annyi pénzt költenek, amennyit kellene ahhoz, hogy xy dohányosrákosgecit még 1-2 hónapig életben tartsák, hanem amennyi marad erre a költségvetésből, a többit a kedves család majd kipótolja, ha van miből, ha nincs akkor így járt.
  • NEXUS6 #187
    "Nem mert rájöttek (elég későn), hogy sokkal több kiadása van, mint amennyi adóbevételt hoz. Nálunk minden ötödik ember halála köthető a dohányzáshoz. Bármilyen egészségtelen élet (nem csak a dohányzás) hihetetlen módon megterheli például az egészségügyi kasszát. Olyanok is betegek lesznek, akik nem is dohányoznak, pl: vendéglátásba dolgozó alkalmazottak.
    Azt a pénzt meg másra is lehet költeni, nem veszne el egyáltalán."

    Hát persze!
    Ez kb a propaganda, csak éppen erre kb 50 éve jöttek rá, és akkor hogy a faxomba van, hogy kb ua része bagózik a társadalomnak, mint akkor?

    Ok amcsiban nem. De hogy is harcolnak mindenhol, csak hogy a dohánytermékek jövedéki adóját meg emelik, nem a csillagos egekig, csak amíg lehet, amig kb ua jövedelmet hozzák, mint előtte a több.

    Örülök, hogy azért van aki jóljár, kiszabadul az ördögi kőrből, nincs kitéve olyan szinten a káros hatásnak, de azért láthatólag a kormányok nem akarják kiönteni a fürdővízzel az aranytojást tojó tikot, hogy kellően ironikus legyek.

    Amúgy itt egy viszonylag rövid cikk, hogy nálunk mi várható, mik a dolgok háttere.
    A cikk minden mondata újabb kérdéseket vet fel.
  • opeca #186
    Igazából ilyen alapon - ha úgy vesszük még ki másnak árt a rossz szokásával az illető - rengeteg mindent szankcionálni lehetne. Kezdve a zajszennyezéstől a munkahelyi stresszen át nagyon sok mindent ide lehetne venni.

    A dohányzás az ügyeletes mumus. Nem azért mert amúgy jó, hanem mert könnyű vele bánni. Mármint a szankcionálásával. Csak ki kell tiltani valahonnan, egy táblát felfüggeszteni vagy egy matricát kiragasztani és máris döngethetjük a mellünket a nem-dohányzóknak, hogy milyen ügyesek vagyunk, szavazzatok ránk.

    Tipikus példája volt ennek a MÁV szorgalma, amikor elkezdte radikálisan csökkenteni a dohányzó kocsik számát. Nem egyszer utaztam olyan kocsiba, ahol még a hamutartókat sem szedték ki csak kiragasztottak egy matricát.

    Önmagában az egészségvédelem egy jó dolog, csak ez így nem őszinte, álságos és kétszínű.
    Legyen szigorítva legyen, csak ne csupán a dohányzás hanem sok más, egészségre káros dolog is.

    Jó példa amikor az Aréna Pláza épült, szakemberek felhívták a figyelmet, hogy pont egy levegőztető csatornába akarják beépíteni, ami a környéken felgyülemlett szmog jó részét szorgalmasan távolítja el.

    Érdekes, még sem hallgattak rájuk. Csak oda épült. Jéé, már nem is az egészség volt az első.
  • A1274815 #185
    Hát ja, vagy kéne valami szer ami visszaállítja az agyműködést és/vagy blokkolja a nikotin hatását vagy tényleg valami bió-fegyver ami kinyírja az össze dohány növényt, esetleg csak a nikontint kódoló gén mutálja.

    Mondjuk apám lánc dohányos volt, aztán amikor már napi 4 dobozt szívott, akkor megijedt és leszokott. De még ez azelőtt volt, hogy megnősült volna.