Hunter

A vadvilágot is veszélyezteti a rák

A vadon élő állatoknak és sorstársaiknak a pusztulásában a rák legalább olyan jelentős szerepet játszik, mint nálunk embereknél, állítja egy új kutatás, hozzátéve, hogy az ember által kibocsátott szennyezőanyagok nagy szerepet játszhatnak a folyamat kialakulásában. A kutatás szerint a természetvédelmi szervezetek általában nem veszik számításba kockázati tényezőként a rákot. Az állati esetek ugyanakkor betekintést nyújthatnak saját egészségünk alakulásába is.

"Összességében nem sok különbség van az emberek és az állatok között, valamint a náluk kialakuló betegségekben" - mondta Denise McAloose a New Yorki Wildlife Conservation Society vezető patológusa, aki az állati esetekkel fel szeretné hívni a rákkutatók figyelmét, hogy a más fajoknál kialakuló daganatos megbetegedésekből is sok új ismeretet szerezhetnének a népbetegséggé vált kórról.

Az állatkísérletek és megfigyelések természetesen nem idegenek az orvostudomány képviselői számára, a kutatók azonban eddig jellemzően egyszerre csak egy faj egy adott rákos megbetegedését tanulmányozták. Ahhoz hogy lássuk, a vadvilág esetei mit árulnak el saját környezetünk egészségéről, McAloose és munkatársai összegyűjtötték az esettanulmányokat. A legsúlyosabb példát az amúgy is veszélyeztetett tasmán ördög szolgáltatta. A kutyaméretű patkányra emlékeztető állat a világ legnagyobb húsevő erszényese, Tasmánia csúcsragadozója.

Az 1990-es évek közepén a fajnál egy ritka ráktípus fejlődött ki, ami közvetlenül terjed az egymással folytatott verekedések harapásai és marásai következményeként. A kór már a populáció több mint felét elpusztította, a tudósok pedig attól tartanak, hogy a betegség az állatok teljes kihalásához vezethet.

Ez lenne az első eset, hogy egy fertőző rákbetegség egy faj eltűnését eredményezné. Egy csúcsragadozó elvesztése pedig felborítaná a teljes tasmán ökorendszer egészségét és biológiai sokszínűségét, figyelmeztet McAloose. "Ez nagyon magasra helyezi a lécet a vadvédelmi és egészségügyi közösségek számára" - mondta. "A teljes tudományos társadalom érdeke, hogy megértse, miért alakulnak ki ezek a rákos megbetegedések."

A tasmán ördögnél tomboló ráknak - szerencsére - nincs emberi megfelelője, sok más, állatoknál előforduló típusnak azonban akadnak párhuzamai a mi világunkban is. a csirkék limfómái, a teknősök fibropapillomatózisa, ami a bőrrákban kap szerepet, valamint a delfinek nemi szervi daganatai mind olyan ráktípusok, amiket vírusok okoznak, ugyanúgy mint a nőknél méhnyakrákot okozó humán papillomavírus. Valójában a tudósok hamarabb fedezték fel az állatoknál a rák vírusok általi terjeszthetőségét, mint az ember esetében.


A Wildlife Conservation Society kutatói beteg teknősöket vizsgálnak

Sok esetben az állatok megbetegedései gyakoribbak a szennyezettebb környezetekben. Az alumínium olvasztó létesítmények környezetében élő beluga bálnáknál például a rák a halál második leggyakoribb oka, míg az ipari területeken élő halaknál rendkívül magas a bőr- és a májrák szintje. Ezek a rákok az utóbbi egy-két évtized során alakultak ki, mondta Richard Montali a Johns Hopkins Egyetem állategészségügyi patológusa. Állítása szerint a vadon élő állatok egyfajta szenzorként szolgálhatnak azokra a környezeti toxikus anyagokra, amik az embert is fenyegethetik. "Mi mind élő sejtek vagyunk, legyen szó állatról, vagy emberről" - mondta. "Ahol pedig sejtek vannak, ott rák is lesz."

A vadvilág rákos eseteinek tanulmányozása azonban korántsem egyszerű, ami egyben meg is magyarázza, miért ilyen elhanyagolt ez a terület. "Ez nem olyan egyszerű mint egy orvos esetében, akihez elmennek a betegek" - mondta McAloose. "Itt nekünk kell eljutnunk az állatokhoz, ami sok esetben elég nagy kihívást jelent."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #43
    "csak éppen nem lehet általánositani...öröklött genetikai betegségek vagy hajlamok valamiféle betegségre:)"
    Örökölt genetikai betegségek nagyon kevés embert érintenek, és én szinte biztos vagyok benne, hogy azok is valamilyen káros hatás következtében alakultak ki. Hajlamok valamiféle betegségre, gyanítom 90%-ban nem örökölt tulajdonság (mint ahogy ráfogják... én egyre kevesebbszer látom/hallom egyébként!), hanem valamiféle egészségtelen körülmény miatt. Csak egy példa, dohányzás, vagy dohányfüst érheti terhesség alatt az illetőt, már nő az esélye, hogy valamilyen rendellenességgel fog születni a gyereke (lyukas tüdővel, légúti betegségekkel, gyenge immunrendszerrel, stb.).
    Ettől függetlenül, azoknál sem biztos, hogy 1-2 betegség nem azért jön elő, mert hiányzik valamilyen vitamin, nem végez testmozgást, stb.

    "Bár elismerem,most valamennyivel jobban tolod:)"
    Vagy végre elgondolkodtál ezeken? :P

    "de azért nem kellene 1 náthából való gyógyulást erre fogni,csak mert közben az immunrendszer tette a dolgát:)"
    Nem kell semmit semmire fogni, csak tudni, hogy a negatív gondolatok meg ilyenek negatív hatással vannak az immunrendszerre. Nem arról van szó, hogy az miatt gyógyulsz meg, hanem hogyha nem gyógyulsz meg (vagy csak jóval lassabban), akkor lehet, hogy AZ MIATT NEM. Oda kell figyelni mindenre, és pozitívan gondolkodni, ekkore NORMÁLISAN fog működni a rendszer, és elkerülhető a mai betegségek nagy része.

    Számomra egyértelmű, hogy ugyan abból a vírusból én azért gyógyultam ki 5 nap alatt, osztálytársam meg 3 hét alatt sem teljesen, mert szedtem vitamint, pihentem, és pont akkor volt egy program amiről semmiképp nem akartam lemaradni, osztálytársam meg semmi ilyesmit, csak szedte az antibiotikumot, feküdt, és már az iskolát is utálta (inkább csak kényszerből volt ott, gondolhatod, hangkultúra szakon volt és abbahagyta félév után, hogy hosztesz legyen :P). Lehet öröklődésre , vírusmutációra, hajlamra, meg bármi másra fogni. Szerintem jobb elfogadni a tényeket, hogy ezek együtt határozzák meg azt, hogy a szervezet mennyire tud megkűzdeni a különböző rendellenességekkel, vírusokkal, hatásokkal.
  • cateran #42
    Már megint zsongitasz?:) Bár elismerem,most valamennyivel jobban tolod:)
    DE! Bármennyire is úgy látszik,pont a racionalitás hiányzik az érvelésedből:) (bár itt és most a legtöbb kommenteddel egyetértek)
    Klasszul hangzik hogy hinni kell,hogy egészségesek maradhatunk, csak éppen nem lehet általánositani...öröklött genetikai betegségek vagy hajlamok valamiféle betegségre:)
    Bár aláirom..bizonyos körülmények közt a pszichológiai hatás billentheti el a mérleget akár halál és élet között is,de azért nem kellene 1 náthából való gyógyulást erre fogni,csak mert közben az immunrendszer tette a dolgát:)
  • Balumann #41
    "élvezni kell minden slukkot, mint ha az lenne az utolsó, és kinevetni az okoskodókat."
    Élvezd ahogy szétárad a tüdődben a kátrány, károsodnak az érfalaid, csökken a véred oxigénszintje, csökken a teljesítőképességet, csökken az illat és ízérzékelésed (nem jelentősen bár), csöken az ellenállóképességedet, növeled az esélyt a betegségek elkapásában, hogy elbutít, hogy büdös lesz mindened tőled, hogy nem bírsz meglenni nélküle, és had nevessenek azok, akik kurvasokat profitálnak (nameg az állam is a jó nagy adóból) a hülyékből akik rászoknak. Kevés szánalmasabb dolog van a dohányzásnál, a hatása meg egyértelmű (BIZONYÍTOTT, ALÁTÁMASZTOTT, KIMUTATHATÓ és ÉRZÉKELHETŐ!!!), legtöbben fogalmuk sincs - legalábbis a hosszabb távú hatásairól, kérdésre azt válaszolják, hogy úgyis meghalunk valamiben...

    Olvastam a nocebós cikket, csak azért működik mert elfogadta, beletörődött "sorsába", és feladta. Én meg azért írok, hogy hátha megértettem valakivel, hogy pont ez az amit nem szabad, kűzdeni kell az egészségért és soha nem feladni, határozottan hinni benne hogy egészséges maradhatsz. Az ilyen szánalmas dolgokat, mint a cigaretta meg elvetni messzire. Persze te dolgod.

    "A Melanómás is fogadja meg a tanácsot, és tartózkodjon a naptól, mert beleverték a fejébe, hogy a napozás melanómát okoz? A frászt."
    Nem tudom te hogy vagy vele, én nem véletlenül írtam, hogy több helyen utána kell olvasni a dolgoknak. Amúgy igen, a bőrrák is egy létező betegség, a túl sok ultraibolyasugárzástól károsodik a melanin réteg. Akkor fordul elő, ha valaki túl hirtelen túl sokat van napon, előtte meg keveset (illetve elég 1-1 részét úgy érnie). A leégés is egy hatása, de előfordulhat rákidnító (sejtmutációt elősegítő) hatása. Megoldás meg nem az, hogy tartózkodjon a naptól, hanem vannak naptejek, meg már kitalálták, hogy eleinte érdemes többet tartózkodni az árnyékba, és nem ész nélkül kifeküdni a napra ameddig bírom alapon.
  • sz4bolcs #40
    A fenét. Nem kell elfogadni, hogy a dohányzás beteggé tesz, halált okoz, élvezni kell minden slukkot, mint ha az lenne az utolsó, és kinevetni az okoskodókat.
    Fogadjuk meg a tanácsot? Melyik okostojásét? A Melanómás is fogadja meg a tanácsot, és tartózkodjon a naptól, mert beleverték a fejébe, hogy a napozás melanómát okoz? A frászt.
    "A bölcs ember a végleteket elkerülve még középen sem foglal helyet."
    Forrást majd pár nap múlva tudok adni, addig olvasgasd a nocebós cikket, ott is van egy eset, mikor bemesélték az orvosok az ürgének, hogy valami rákja van, aztán mint a jó gyerek, bele is halt.
  • Balumann #39
    Lol hát van benne valami, de ha jól belegondolsz, nagyrészt 2 véglet van, vagy hogy elfogadom, hogy a betegség normális, ettől is beteg leszek de ha nem ettől akkor úgyis valami bajom lesz (ezerszer olvastam meg hallottam már másoktól), vagy hogy megakarom őrizni az egészségem és mondjuk a dohányzáson kívül minden fontosat megpróbálok (habár nem fog menni, mert csökkenti a teljesítő képességet, akadályt épít az érhálózatban (csökkenti az oxigén ellátást), nehezíti a légzést, stb.). Aki dohányzik, nem fog természetes halállal meghalni, és mindenféle betegség nélkül meghalni. Ugyanez igaz mindenkire aki nem figyel oda a táplálkozásra, nem végez testmozgást rendszeresen, nem figyel arra hogy lelkileg kiegyensúlyozott legyen, hatások miliói teszik tönkre ezeket bennünk.

    Mindenesetre mégha van igazságtartalma is ennek, akkor is egy baromság, de az emberek miatt. A feliratokat hibáztatják, ahelyett hogy megfogadnák annak a tanácsát, és elkerülnék minél messzebbre.

    Az ilyen kísérletekhez légyszi adj valami forrást, hogy melyik könyvben olvastad.
  • sz4bolcs #38
    Valami könyvben olvastam, hogy csináltak ilyen kísérleteket, hogy egy embert belefektettek egy kád vízbe, a csuklóját megkarcolták, és azt mondták neki, hogy el fog vérezni, miközben fokozatosan vörösre festették a vizet.
    Az ürge belehalt.
  • sz4bolcs #37
    Nagy fenét nem. Ha valaki elhiszi (elhitetik vele), hogy a dohányzástól beteg lesz, akkor az is lesz tőle.
    A gyilkos kanyar...
  • Balumann #36
    Mondom én, hogy csak összevissza gyűjti az infokat ^^ Én videót nem néztem még tőle. De mondom, nem szó szerint kell értelmezni mindent, hanem több helyen utánanézni, mit írnak a másik oldalról (mint pl. írtam előző topikban ,hogy a transzzsírokról nem fogsz találni pozitívat, valahol már be is tiltották bizonyított ártalmasként, már a McDonalds is kivette, nálunk meg még tömegesen csinálják azzal a süteményeket, holott bizonyítottan lerakódik az erekben, és okozza az érelmeszesedést, és nagyobb mennyiségben az infarktust).
  • Balumann #35
    De nem attól leszel beteg, hogy azt mondogatják beteg leszel. Hanem attól, hogy elfogadod, beletörődsz, sajnálkozol és utálod az életet miatta, és szeded a gyógyszereket talán történik valami. (többség)
    A helyes ilyesmi: nem igaz, lehetek még egészséges, megteszek mindent azért hogy minél hamarabb egészséges lehessek, megpróbálom minél inkább kerülni az egészségtelen, ártalmas dolgokat, mert az élet szép, stb...

    Az agykontroll könyvet olvasd ki, mégha nem is tudod elsajátítani a meditációt (tanfolyam nélkül szinte lehetetlen), és nem is hiszel el benne mindent (pl. a végén már jóslást is említ, meg álomfejtést), utána nem fogsz ilyen hülyeségeket kérdezni :) Mindent jól elmagyaráz (Silva féle agykontroll)
  • sz4bolcs #34
    Szendi Gábor meg a videóban, amit egészség topicodba linkelt Aquir -kerek perec kimondja, hogy a napozás nem okoz melanomát, sőt, gyógyítja. :D