• NEXUS6
    #188
    Pl. Matek:
    "A dohányzásra kevesebbet fognak költeni az emberek, de a fogyasztás áttevődik más cikkekre és a gazdaság a váltásnak aligha látja kárát. Ráadásul a folyamat sem most kezdődött. A kilencvenes évek elején 25-26 milliárd szál volt a cigarettafogyasztás Magyarországon, tavaly pedig már csak 14,2 milliárd. Ez húsz év alatt több mint tízmilliárdos csökkenés, ami persze csak a zárjeggyel eladott cigarettákra vonatkozik. Ehhez jön még a csempészett cigaretta fogyasztása, de így is legalább 10 milliárd szállal kevesebb cigarettát szívnak a dohányosok, mint egy évtizede...
    Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke szerint a korlátozást követő első évben 7-9 százalékkal csökkenhetnek az állam bevételei, ami a 2010. évi 350 milliárd forintos bevételt tekintve harminc-negyvenmilliárdos kiesést jelenthet."
    Szal 2 nagyobb kérdésem lenne:
    1.) Akkor most mennyi is a csempészcigi nagysága?
    2.) OK vezessük be, de miért is akkor, amikor a legnagyobb gázban van a költségvetés az utóbbi 20 évet tekintve. Egészségügyi hatása, meg több év múlva fog megmutatkozni. Ha egyáltalán megmutatkozik pl. költségvetési oldalról, ugyan is az egészségügyre soha nem annyi pénzt költenek, amennyit kellene ahhoz, hogy xy dohányosrákosgecit még 1-2 hónapig életben tartsák, hanem amennyi marad erre a költségvetésből, a többit a kedves család majd kipótolja, ha van miből, ha nincs akkor így járt.