Hunter

Egy ősi gyógyszer enyhítheti a kemoterápia hatásait

Egy ősi kínai, gasztrointesztinális, vagyis az emésztőcsatornával kapcsolatos problémák ellen használt gyógyszer megszüntetheti a kemoterápia bélrendszerre mért kellemetlen mellékhatását, fokozva a kezelés hatékonyságát, állítja egy új kutatás.

Az 1800 éves recept egy kínai csukóka (Scutellaria) faj virágaiból, bazsarózsa kivonatból, édesgyökérből, valamint a varjútövis levéből készül. A Huang Csin Tang elnevezésű elixírt mind a mai napig alkalmazzák gyomorbántalmak és hányinger kezelésére. A Connecticutban található PhytoCeutica gyógyszercég és a Yale Orvosi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a keverék segítheti a rákterápiákat is, csökkentve a vastagbél- és végbélrákkal küzdő betegeknél a kemoterápia által okozott hasmenést és a bélrendszer sérüléseit.

A gyógyszer működését vastagbélrákban szenvedő egereken tesztelték, amelyeknek egy kemoterápiás gyógyszerhez, az irinotecanhoz adagolták a gyógynövény-koktélt. Az így kapott keveréket PHY906 jelzéssel láttak el. A kutatók eredményei azt mutatták, hogy a PHY906 képes helyreállítani a bélsejteket, amiket az irinotecan elpusztítana, utóbbi készítmény önmagában ugyanis blokkolja egy DNS replikációban érintett enzim tevékenységét.

A PHY906-al kezelt egerek lényegesen kisebb mérgező hatást szenvedtek el, kevesebb súlyt veszítettek és magasabb antitumor aktivitást észleltek náluk, mint a kontrollcsoportnál, melynek tagjait kizárólag az irinotecannal kezeltek. A PHY906 az úgynevezett Wnt jelátviteli útvonal génjeinek felszíni receptorszámának növelésével elősegítette az új bél-őssejtek szaporodását és meggátolta a gyulladás kialakulását is.

"A kemoterápia és a gyógynövények kombinációja a nyugati és a keleti rákkezelési módszerek összeházasítása" - nyilatkozott Jung-Csi Csang, a Yale egyik gyógyszerésze, a PhytoCeutica vezető tudományos tanácsadója a Medical News Today folyóiratban. "A kemoterápia betegek millióinak okoz gyötrelmeket, a PHY906 azonban számos biológiailag aktív összetevővel rendelkezik, melyek jó hatást gyakorolnak a kellemetlenségek forrásaira."

A PHY906 gyulladáscsökkentő mechanizmusa még ismeretlen, a kutatók azt gyanítják, hogy a gyógyszer a gyulladáshoz kapcsolódó gének elnyomásával éri el a hatást. Csang reményei szerint hamarosan megkezdődhetnek a II. és III. fázisú kísérletek az Egyesült Államokban és Európában egyaránt, többen azonban úgy vélik, hosszú utat kell még bejárnia a szernek mielőtt a rákkezelésben is alkalmazhatóvá válik. "Amikor egy kiegészítő és alternatív gyógyszer alkalmazását mérlegelik a rák kezelésében, számításba kell venni az elő-klinikai felfedezések megismételhetőségét a klinikai gyakorlatban, a gyógynövény termékek minőségének biztosítását, és az alternatív terápiához kapcsolható potenciális mérgeződéseket" - figyelmeztet Cathy Eng, a houstoni Texas Egyetem kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #35
    Nem magamról beszéltem, de manapság sehol sincs biztonságban az ember. Még a 15 éves sem.
    A helyzet egyre rosszabb lesz, mert először Berlusconi, most meg Sárközy is bekeményített. Utána következhet Svédország, Hollandia, Spanyolország, Kanada...
  • djhambi #34
    Költözz Pestre, külvárosba, ez tiszta környék, magas életszínvonallal. És ugyan melegeket nem látsz az utcán, az emberek toleránsabbak egymással, mégha sokszor ez inkább közöny. A lényeg, hogy ha kerülöd a nyóckert és a Nyugatit este, akkor nem kell késeléstől tartanod.
  • djhambi #33
    Esetleg, ha szednéd a gyógyszereidet, akkor nem befolyásolnád a saját reakcióidat, amit az orvosok várnak tőled, és úgy meg tudják állapítani a problémádat. Dr. House ettől szokott falramászni, ha valaki azt hiszi, hogy majdnem 10 év orvosi tanulás pár cikk elolvasásával pótolható. Persze, ez csak baráti tanács, nem számonkérés, az életeddel te rendelkezel.
  • Kara kán #32
    Nem elég az, hogy nő az esély a magasabb életkorra, ezzel párhuzamosan csökkenteni kell a bűnözést is, mert hiába mentenek meg a doktorok, ha egy fekete lelkű rablógyilkos beléd döfi a kést.
  • djhambi #31
    "Négyből négy alkalommal, hogy kórházba kellett kerülnöm?"

    Egyéni említésre méltó véletlenek mindig akadnak. De nézzük nagy számokra:

    "Magyarországon 1993 és 2009 között évente húszezerrel csökkent a halálozások száma, a lakosság arányához viszonyítva 14,5 ezrelékről 13 ezrelékre. A születéskor várható élettartam 69,1 évről 74,1-re emelkedett, és az elmúlt száz évben azonban először fordult elő, hogy a nők életkilátásai kevésbé javultak, mint a férfiaké." - vilagtudomany.hu

    17 év alatt 5 évet javultak a kilátások. Hatékonynak tűnik a rendszer.

    (Ha a gyógyszerek nem hatnának kellőképpen, akkor a többi versenyző gyógyszerfejlesztő és gyártó cégek részesülnének előnyben. Kartell lényegében kizárható, a tökéletes verseny érvényesül.)
  • hdo #30
    lol

    Köszönöm az ajánlatot, de inkább maradok a doktorok esetlen próbálkozásainak összekombinálásánál józan paraszti ésszel, illetve google barátom és wiki barátném segítségével. Például éppen most próbálom leinfózni, hogy az ezüst-szulfadiazin és a körömvirág mennyire ellenségek, vagy barátok! :D

    Nameg most, hogy megtudtam hogy a vazelin anális közösülésen kívül másvalamire is jó - vicc volt, el ne hidd :P -, azt is fogom használni saját célra.

    A gyulladáscsökkentőjüket meg kenjék a hajukra, tünetkezelés nem kell! :D
    Minden olyan gyógyszert utálok aminek -csökkentő, -csillapító van a nevében, mert az csak a tünetet kezeli, a gondot nem oldja meg.
  • Kara kán #29
    Lelövöm a poént: mondhatnád persze azt is, hogy okés, egyet ismerek a sok közül, a többit nem volt alkalmam megismerni, mert nem élték túl.
    Persze, ismertem olyant is, akinél a kemoterápia sem vezetett eredményre, és már elhunyt.
  • Kara kán #28
    Én ismerek egy olyan embert, akinek kezdődő vastagbélrákja volt kb. 10 éve, és kemoterápiával kikezelték. Most kb. 65 éves és egészségesnek tűnik, egyéb bajokat leszámítva.
    Nincs egyetlen üdvözítő út - itt sem! - és sokszor a véletlenen, a szerencsén múlnak a dolgok.
  • polarka #27
    Igazad van, de a kemo mellékhatásai ellen már van egy ősi megoldás:
    Ne menj kemora! Se bajod, se tünetkezelés.
  • polarka #26
    Még nem öregedtem meg eléggé és nem születtem defektesen.