Hunter

Növelhetik a rák kockázatát a klórozott medencék

Egy új tanulmánysorozat szerint a klóros vízben úszás növelheti a rák kialakulásának esélyét, a fertőtlenítőszerrel kezelt medencékben több, mint száz kémiai mellékterméket találtak.

A kutatások még túlságosan szűk körűek és előzetesek ahhoz, hogy bárkit eltanácsoljanak az uszodák és strandok medencéitől, emelte ki Manolis Kogevinas, a barcelonai Környezeti Járványtani Kutató Központ epidemológusa. A tanulmányok csak közvetett bizonyítékokat mutattak a rák kialakulására, csak a rákhoz kötődő vér markerekben tapasztaltak emelkedést. Ezzel együtt Kogevinas úgy véli, a felfedezések arra utalnak, hogy csökkenteni kellene az emberek klórnak való kitettségét. "Az embereknek nem kell félniük az úszástól, nekünk azonban több kutatómunkát kellene beleölnünk a medencék fertőtlenítése új módszereinek kidolgozásába" - nyilatkozta. "Mindez csupán a költség és a haszon viszonyának kérdése."

A klór kiválóan alkalmas a mikrobák elpusztítására, az évek során azonban a tudósok egyre növekvő aggodalommal figyelték az egészségre mért lehetséges hatásait. A vízben a klór reakcióba lép a verejtékkel, a vizelettel, a bőrsejtekkel és más szerves anyagokkal, mindenféle kémiai mellékterméket hozva létre. Az állatokon végzett tanulmányokban az egyes melléktermékek asztmához vagy hólyagrákhoz kapcsolódtak.

Egy új tanulmányban - amin kívül még további kettő is megjelent az Environmental Health Perspectives szaklapban - kémikusok először elemezték a barcelonai uszodák klóros vizeinek összetevőit, amivel több mint száz, többségében mérgező mellékterméket sikerült beazonosítaniuk. Egyes anyagokkal korábban soha nem találkoztak a medencékben vagy a klórral kezelt ivóvízben.

A másik két tanulmány 50 egészséges embert vizsgált, akik 40 percen át úsztak a medencék vizében. A kutatók az úszás előtt és után megmérték a különböző anyagok szintjét az úszók vérében, vizeletében és leheletében. Minden mérés egy markert figyelt, egy jelet a testben végbemenő folyamatokról.

A kutatók elsősorban légzőszervi problémák jeleire számítottak, mivel több korábbi tanulmány kimutatta az asztma kialakulásának magasabb arányát az úszómesterek és versenyúszók szervezetében, valamint az uszodai dolgozóknál a szem, orr és torok irritációjának gyakoriságát. A légzőszervi bántalmak markerei között a kutatás csupán egyetlen emelkedését észlelte, ami arról tanúskodik, milyen könnyedén hatolnak be a tüdőhártyába a vegyületek. Ez egy olyan jel, ami a gyulladásos és asztmatikus megbetegedések kockázatának emelkedését mutatja.

A legmegdöbbentőbb eredmények akkor következtek, amikor a rák markereit kezdték elemezni. A 40 percnyi úszás után erőteljes növekedést produkáltak a rák kialakulásában szerepet játszó DNS sérülések markereinél. Az úszás után a négy leggyakoribb melléktermék koncentrációja hétszer magasabb értéket mutatott. A klór melléktermékei a bőrön át jutnak be a szervezetbe, de a víz felszínén történő levegővétel is hozzájárul a kitettséghez, a vegyületek itt ugyanis illékonnyá válnak. Amikor az úszók nagyobb erőbedobással úsznak, légzésük szaporábbá válik, így még több kemikália kerül a légutakba.

Alfred Bernard, a brüsszeli Louvain Katolikus Egyetem toxikológusa szerint túl korai lenne még kijelenteni, hogy a markerekből leszűrhető rövidtávú változások hosszútávú egészségügyi problémákhoz vezetnének, azonban ő is úgy véli, hogy ez már elegendő ok arra, hogy kellően elővigyázatosak legyünk. "Elég bizonyítékunk van, hogy óvakodjunk ezektől a vegyi anyagoktól. Talán a klór nem a legjobb megoldás az úszómedencék fertőtlenítésére" - összegzett.

Bár nem túl elterjedtek, léteznek alternatívák. Egyes uszodák ózont, réz és ezüst ionokat, vagy akár mohát is alkalmaznak a baktériumok megöléséhez. De ha a klórozást választják is, annak mértéke csökkenthető lenne, sokat segít ugyanis a medencék rendszeres leengedése és tisztítása, igaz ez növeli az üzemeltetés költségeit. Az úszás előtti zuhanyzás is segít, ezzel ugyanis lemoshatjuk a klórral reakcióba lépő szerves anyagok többségét, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az úszás még mindig jóval egészségesebb, mint ha hanyagolnánk a testmozgást, figyelmeztet Kogevinas.

Bernard szerint célszerű körültekintően kiválasztani a létesítményt. Ha erős klórszaggal mászunk ki a medencéből, vagy a gyerekeknél kiütéseket észlelünk a bőrön, illetve légzési nehézségeket tapasztalunk, érdemes egy másik uszodát keresni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #34
    Hogy erted, hogy atalakitja? Tudomanyosan nekiulnek es high tech-kel genetikai modositasokat vagy kiber es nano cuccokkal?
    Nem hiszek benne, de ha megis meg lehetne oldani, hogy kikuszobuljuk a lentebb emlitett hatasokat, mire a tudomany odaig fejlodne, valoszinu addig egy hatalmas tores a civilizacionkban megakadalyozna azt a technikai fejlodest.
    Az alabb emlitett okok miatt.
    Az a szemlelet pedig, hogy nem baj, hadd romboljunk magunk korul, majd ugyis hozzaalakitjuk magunkat kb. kepregenymuveltsegre utal. :)
  • halgatyó #33
    "A kerdes nem is a mara vonatkozik, hanem a jovore!"

    A jövő beláthatatlan. Ha a JElenlegi társadalmi elképzelés- és jövőkép-rendszert nézzük, akkor NEM a különféle vegyszerek meg egyéb civilizációs hatások jelentik a legnagyobb gondot, hanem a természetes szelekció megszűnése.
    Sőt, a helyzet még ennél is sokkal rosszabb, mert erős kontraszelekciós hatás érvényesül (nem akarok durva politikai vitát, ezért inkább nem részletezem, úgyis tudja mindenki)

    Ha viszont az ember átalakítja saját magát (ez szerintem 200 éven belül elkerülhetetlen, több lehetséges irány) akkor a civilizációs hatások jelenlegi formái érvényüket vesztik.
  • halgatyó #32
    Vajon miért van az a sanda érzésem, hogy valaki hamarosan egy újfajta úszómedence tisztító készüléket fog gyártani????
    (Ami persze jóval drágább lesz, mint a klórozás.... valahogyan ki kell ütni a konkurrenciát, hmmm.)
  • halgatyó #31
    Már megint egy kis riogatás.

    Vajon mi lesz/van a versenyúszókkal, akik naponta akár több órát töltenek el a medencében? Akkor ők feltűnően gyakran kapnának mindenféle rettenetes betegséget! Hullanának mint a tiszavirág...
    Valahogyan erről nem tudnak, hogy nekik haldokolniuk kellene, ezért aztán ők a legegészségesebb emberek

    Meg mi a helyzet az otthoni medencékkel? Amit újgazdagék építgetnek a kertjükbe (érdemes a műholdas gúglimepszen megnézni, az ember néha még a lakása közvetlen közelében is lát ilyeneket, amik az utcáról nem is látszanak... lebuktak újgazdagék derekasan! És milyen sokan!
    Ők aztáb döntik a klórt a medencébe, van ilyen fehér por, kb. kilogrammos adagokban, múanyag hengerekben lehet kapni (baumax, obi, stb...)
    Nem hiszem, hogy bármelyikük dekázgatná azt a port, pláne ha már egyszer el-algásodott a medencéjük.
    Mégis jóóó sokáig élnek ezek a gazdagok, bizony. Rámutatva ezzel arra, hogy a szegénység (és a statisztika szerint az alacsony iskolai végzettség) a legnagyobb élettartam rövidítő!
  • qtab986 #30
    Magyar uszodákban, meg b@sznak zuhanyozni a zemberek, mielőtt a medencébe mennek. Így több anyagot visznek a vízbe, amivel a ezek szerint a klór reakcióba lép. Sose láttam, hogy az úszómester kib@szott a gecibe valakit, mert zuhanyzás nélkül ugrott a medencébe. Már az ugrálásért is megérdemelnék.
  • Tetsuo #29
    A helyzet az, hogy a statisztikai atlageletkorban ill a korfaban is megfigyelhetok bizonyos civilizacios hatasok.
    Az pl. teny, hogy 150 eve nem voltak muanyagok, nagymerteku vegyszerezes a kornyezetunkben, laboraromak az etelben. Tisztabb volt a levego.. stb Amik vitathatatlanul jobb tenyezok voltak akkoriban. Persze, ma tobbfele betegseget tudnak "tuneti kezelni", na ez megint egy tema..

    Vegulis ma nem olyan rossz a helyzet, ugye. Az atlageletkor elfogadthato. A kerdes nem is a mara vonatkozik, hanem a jovore!
    Mi lesz kesobb? Hova vezet ez? Milyen vilaga lesz az unokaidnak? Mindent elcseszunk nekik?
    Gondolj bele, ez egy folyamat. Itt meg nincs vege.
    -Egyre tobb idegen anyag mutathato ki az emberi verben, egyre tobbfele muanyagot hasznalunk, amirol egyre inkabb kiderulnek hogy karositanak, egyre tobb vegyszert hasznalunk kornyezetunkben, egyre tobb a mukaja, egyre tobb izfokozo, szinezek, allomanyjavito.. egyre tobb gyogyszer.
    -A kutatok, akik latjak a szamokat meg a legtobb anyagrol nem tudjak, hogy milyen hatasa van, az mindig kesobb derul ki.
    A torvenyek pedig csak azt tiltjak, amit mar hosszasan vizsgaltak, sokszor azt sem, mert nagyon eros a piaci erdek. Az erdekervenyesites is egyre erosebb.
    -A Foldbol pedig csak 1 van, nem tudjuk azt mondani, hogy bocsi, elqrtuk, probaljuk meg ujra.. Az allatok es novenyek elettere folyamatosan es eleg drasztikusan csokken, a 7 milliard ember, a sok beteg genjevel, ami ugye tunetileg kezelve van; Novekvo fogyasztassal, hatalmas termeszeti ertek-pazarlassal, folyamatosan tobbet es tobbet vesz el a termeszetttol, ami egyszercsak nem birja kiszolgalni az igenyeket.
    E-civilizalt folyamatok hatasara a fold, a viz es a levego, egyre csak mergezettebb lesz, egyre tobb es tobb anyagot mutatunk ki bennuk es talalgatjuk, hogy az vajon kozombos-e?
    Itt tartunk most.
  • remark #28
    És annak a fele hülyeség is. Mikor valaminek az okát keresik, akkor megoldásként vagy a "mindent"-t találják, vagy a "semmi"-t. A lényeg mindkét esetben az, hogy NE TUDD, hogy egyes okozatoknak mi volt az okuk.
  • remark #27
    "hivatalosan annyit kozolnek, hogy a nemzetkozi ertekek alatt vannak, igy csupan minimalisan novelik a megbetegedesek kockazatat"

    "Szeretem" mikor a nevemben vállalnak be valami kockázatot azzal a felkiáltással, hogy "ugyanmár, pógártárs, hát ennyi belefér!"... Ha neki belefér a klór, a fluor meg a többi, akkor egyen azt reggelire is.
  • remark #26
    Ezt használom én is. Kíváncsi lennék, hogy az előnyei mellett vannak-e hátrányai? Pl. hogy a szűrőből kerül-e olyasmi a vízbe, ami aztán problémát okoz?
  • remark #25
    Tudsz valamit azokról a kancsókról, melyek meg is szűrik a vizet? Használom egy ideje az egyik fajtát, a szűrt víz íze jobb, és pl. kevesebb a vízkő is benne. Arra lennék kíváncsi ahogy ezen és más előnyei mellett vannak-e hátrányai?