Hunter

Vírusok felismerését díjazta a Nobel-bizottság

Az idén a vírusok elleni küzdelem dominált a Nobel-díj odaítélésében, a HIV és a HPV felfedezői megosztva kapták az orvosi díjat.

A HIV felismerésében végzett úttörő munkájukért a francia Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagniert ismerték el, míg a német Harald zur Hausen a humán papillómavírus és a méhnyakrák közötti összefüggés felfedezéséért vehette el a Svéd Királyi Akadémia díját.

Az AIDS vírusa 1981 óta 25 millió halálos áldozatot követelt, jelenleg több mint 33 millió fertőzöttet tartanak nyilván világszerte. Barre-Sinoussi professzor és dr. Montagnier voltak az elsők, akik a HIV-t azonosították bűnösként, miután 1981-ben sorozatosan jelentek meg egy új immunhiány szindrómáról szóló jelentések. Indoklásában az Akadémia a felfedezés fontosságát méltatja, ami megindította a vírus biológiájának megismerése utáni kutatásokat. A francia páros munkája a fertőzött betegek diagnosztizálási módszereinek fejlődésében és a vérkészítmények szűrésében játszott nagy szerepet, ami segített járványszerű terjedésének lassításában, ugyanakkor a gyógykezelések kifejlesztéséhez is hozzájárult.


Francoise Barre-Sinoussi és Luc Montagnier

Bár ellenszere még mindig nincs a HIV-nek, sokak számára azonban már nem egyenlő a halálos ítélettel, köszönhetően az utóbbi évek kutatásainak és gyógyszerfejlesztéseinek. Megfelelő kezeléssel a HIV fertőzöttek évtizedeken át élhetnek betegségükkel, más kérdés hogy a szegény országokban nehezen hozzáférhetők a készítmények, illetve ezek a kezelések. "Soha azelőtt nem volt olyan gyors a tudomány és a gyógyszerészet egy új kór felfedezésében, eredetének azonosításában és kezelésének biztosításában" - olvasható az indoklásban. "A sikeres anti-retrovírus terápia eredményeként a HIV fertőzöttek várható életkora jelenleg hasonló szintet ér el, mint a nem fertőzött embereké."

"Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier vitathatatlanul megérdemlik az orvosi Nobel-díjat. Munkájuk rendkívüli jelentőségű volt, hatalmas haladáshoz vezetett a HIV megismerését és kezelését illetően" - nyilatkozott Nick Partridge a brit Terrence Higgins Trust, az AIDS ellen küzdő jótékonysági szervezet részéről. Érdekes, hogy a '80-as években Montagnier mellett az amerikai Richard Gallot tartották a HIV és az AIDS közötti kapcsolat felfedezőjének, éveken át együtt emlegetve a két nevet. Sokáig rivalizáltak a címért, ami jogi, sőt diplomáciai vitákhoz is vezetett Franciaország és az Egyesült Államok között, a Nobel-bizottság azonban nem említette meg Gallo nevét.


Harald zur Hausen

Zur Hausen professzort az "általános dogmával való szembeszállás" miatt magasztalta a bizottság, amivel felfedezte, hogy a HPV fertőzés méhnyakrákot okoz. A HPV a méhnyakrákkal küzdő nők 99,7 százalékánál detektálható és a vírussal való tartós fertőzés a becslések szerint az összes rákos megbetegedés több mint 5 százalékáért felelős világszerte. Zur Hausen munkája ugyancsak nagyban hozzájárult a HPV elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez, amit ma már rutinszerűen adnak tizenéves lányok millióinak világszerte a méhnyakrák megelőzése érdekében.

A 72 éves zur Hausen professzor a díj felét kapta, míg a 61 éves Barré-Sinoussi és a 76 éves Montagnier a másik félen osztoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #12
    Erdekes lenne ez a parbeszed koztetek ha leirnad hogy miert gondolod igy.
  • immovable #11
    nemértem miértnem az sg-ről kerülnek ki a nobel-díjasok.
    asszem ez a topik mehet a magyar mentalitás topikba, mint standard gyertya. :D
  • Epikurosz #10
    Szép megfogalmazás.
  • kukacos #9
    Hüle vagy, ha azt hiszed, személyes okokból fikázom a dolgot. Nyilván többet ér mindkét ember, mint én valaha is fogok, de a csúcsról nézve más a helyzet.

    A wiki szerint nem is a kapcsolatba hozásban jeleskedtek, hanem az izolálásban. Elég tanulságos a wiki idevágó oldala Montagnier-ről:

    In 1982, he was asked for assistance with establishing the possible underlying retroviral cause of a mysterious new syndrome, AIDS, by Willy Rozenbaum, a clinician at the Hőpital Bichat hospital in Paris. Rozenbaum's role was vital, as he had been openly speculating at scientific meetings that the cause of the disease might be a retrovirus, and it was from a lymph node biopsy taken from one of Rozenbaum's patients that the breakthrough was to come. Jean-Claude Chermann played a vital role in the discovery as well. By 1983, this group of scientists and doctors, headed by Montagnier, had discovered the causative virus.

    Magyarán az ötlet sem az övé volt és a kivitelezés sem. Ő a menedzser volt, csak ügyesen azonosította magát a felfedezéssel. Aztán nyakig is merültek egy szennyes vitába az amerikaiakkal, ki volt az első. A fickó meg szebben dekorált, mint Brezsnyev volt anno, szervezeteket vezet, kétlem, hogy az utóbbi húsz évben volt rajta fehér köpeny egyáltalán :)

    Amit mondani akarok, az az, hogy ma már a biológiában nincsenek egyedi eredmények (és egyre nagyobb számban más területeken sem). Kivételes tehetségek lehetnek ott is, de team nélkül nem érnek semmit, és tehetségük elveszik a zajban. A Nobel-díj ma általában csapatmunkát jutalmaz, bár technikailag személyhez kötött. Odaítélésének módja elavult és politikai üzenetekkel teli.

    A másik meg, hogy az "okosság" csak egy része a jó tudós személyiségének. Tudnia kell menedzselnie magát, szorgalmasnak kell lennie, satöbbi. Nobel-díjasból az lesz, akiben minden megvan együtt. Amit sajnálok, hogy biológiában szerintem egyre inkább a menedzserképességekre tevődik a hangsúly, és lassan érdektelen, hogy valójában ki milyen kutató.

    De ha te az okosságot díjaznád, itt van pár ember, akik talán a legelképesztőbb aggyal születtek a Földön:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Grothendieck
    http://en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman

    Személyes életük alapján persze inkább őrültek... :) No, őket kéne karámban tenyészteni.
  • kukacos #8
    Hát igen... az én kedvencem Pensias és Wilson (mikrohullámú háttérsugárzás), akik azt se tudták, mit fedeztek fel, amíg az okosok meg nem mondták nekik. Kapicával együtt kapták a díjat, aki viszont nagyon megérdemelte - nyilván ez is politika volt, tombolt a hidegháború, egy orosz jelölthöz amerikait is kellett találni.
  • immovable #7
    abban biztos vagyok nálad nem okosabbak.
    de sajna én már csak ilyen maradi vagyok és nem értek a mikrobiológiához.
    de hát ez biztos az én korlátoltságom jele.
  • moikboy #6
    Elég sok Nobel-díjat osztottak ki véletlenek folytán felfedezett dolgokért... pl. Fleming sem célzott kutatással fedezte fel a penicillint.
  • AzUs #5
    Francoise Barre-Sinoussi-ról ez a kép tisztára mintha photoshop-olva lenne
  • kukacos #4
    Szerintem meg nem, és kicsit furcsa, politikai szagú ez a díj. Egy vírus és egy betegség kapcsolatba hozásáért nem adnék Nobel-díjat. Az ilyen felfedezések (és nagyjából az élettudományi felfedezések általában) úgy működnek, hogy senki sem sem tudja, melyik vírus is okozza a betegséget, de mindegyik mellett lehet kezdetben gyenge érveket hozni, amelyek egyre erősebbek lesznek a bizonyítékokkal.

    Tehát a tudósok elkezdenek fogadni szaklapokban, hogy A vírus vagy B vírus, persze gyártanak hozzá szép elméletet is, ami kb. egyformán igaz lehet mindegyik esetben. Aztán növekedni kezd a bizonyítékok száma valamelyik tipp mellett, valamelyiknek végül bejön, és elviszi a főnyereményt. Az eredeti tipp megtevője híres lesz, de díjat adni neki viszont kb. olyan, mint további díjakat adni a lottónyertesnek. Egyáltalán nem biztos, hogy pályáján kiemelkedő képességű, csak szerencséje volt és elég vakmerő is ahhoz, hogy tippet mert adni egy korai szakaszban, amikor valójában még semmit sem lehetett tudni.

    Persze ettől még lehet, hogy az életművük alapján megérdemlik.
  • Epikurosz #3
    már->miért