Hunter

184 évvel megelőzte egy szerzetes Coriolist?

A kozmosz imádja az iróniát. Egy olasz szerzetes miközben azt próbálta bizonyítani, hogy a Föld mozdulatlan, a Coriolis-erőhöz nagyon hasonló hatást írt le. Az enyhe kitérést eredményező Coriolis-erő egy forgó vonatkoztatási rendszerben mozgó objektumokra hat. közel 200 évvel hogy Gustave Coriolis, francia matematikus kidolgozta volna 1835-ben.

Miután Nikolausz Kopernikuszt heliocentrikus világképe miatt az egyház 1616-ban eretneknek nyilvánította, megindult annak bizonygatása, hogy az égbolt szemmel látható mozgása nem a Föld forgása és Nap körüli keringésének eredménye. Giovanni Riccioli csillagász, jezsuita szerzetes 1651-ben, 184 évvel a francia matematikus, Gustave Coriolis felfedezése előtt 77 bizonyítást tett közzé a Föld mozdulatlansága érdekében. Bizonyításai között a pokol rossz elhelyezkedése, valamint a harmónia és az arányosságokkal kapcsolatos esztétikai kifogások mellett több tudományos megközelítés is felmerült.

A kétes értékűnek tartott művet végül Christopher Graney, a Kentucky állambeli Jefferson Műszaki Főiskola csillagászati és asztrofizikai karának munkatársa fordította le latinról, felfedezve Riccioli találgatásai között egy jelenséget, ami a Coriolis-erőre emlékeztette. Riccioli bizonyítása szerint, ha a Föld forogna, akkor a különböző szélességi fokokon különböző lenne a felszín sebessége, vagyis ha az egyenlítő környékéről északi vagy déli irányba kilövünk egy ágyúgolyót, az enyhén kitérne kelet vagy nyugat felé, mivel a repülés során a forgási sebesség különbözetéből adódóan a felszín alá fordulna. Akkoriban senki nem ismert ilyen hatást, vagy ha ismert is, máglyán végezte, ezért levonta - tévesen - a következtetést, hogy a Föld egy helyben áll.


Valójában a Coriolis erő létezik és bár nagyon minimális, észlelhető, főként a nagyarányú rendszerek, mint az időjárási sémák, vagy az óceáni áramlatok esetében. Graney szerint Riccioli kutatásait Kopernikusz-ellenessége miatt többnyire figyelmen kívül szokták hagyni, azonban pontosabb mérések hiányában az olasz szerzetes érvelése ebben az esetben helytálló volt. "Figyelembe véve a kor tudását, ez egy meglepően jó bizonyítás volt" - mondta Graney.

Owen Gingerich, a Harvard Egyetem történésze szerint mindez nem von le semmit Coriolis érdemeiből, mivel a matematikus ismerte fel, hogy az eltérés nem csupán az északi vagy déli, de bármilyen irányba mozgó objektum esetében felmerül. "Nem keverendő össze a valódi Coriolis-erővel" - mondta Gingerich a New Scientistnek. Riccioli főként a Hold tanulmányozásával szerzett érdemeket, Francesco Maria Grimaldival közös munkájának eredménye a Hold felszíni jegyeinek ma is használatos nómenklatúrájának jelentős része.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kara kán #195
  Védessem le, mi?
 • MaRee #194
  Nem érzitek nevetségesnek, hogy a zsidókról meg Erdélyről meg holmi vallásokról megy a vita három oldalon keresztül egy tudományos/fizikával foglalkozó cikknél?
 • gybfefe #193
  Hintajáték, köpönyegforgatás, taktikázás, nevezzétek ahogy akarjátok a románoknak egy Erdélyt hozott ez a szerencsejáték, de Horthy játszott volna ellenük egymaga?
  Mondom én hogy nagyembervót! :)
 • NEXUS6 #192
  Vazze!
  Pedig istenbizony, hogy akartam Sir Dr. Phd. Lsd Joseph von Antall eme legsikerültebb mondatát idézni. Csak a szememben ez a vezetők néppel szembeni cinikus lenézésére, attól való elkülönülésre a legjobb példa.:D
  A nép békésen szándékozta megtenni ezt a fordulatot, ezért választotta őket, amit viszont ők a nép jobbulása helyett, saját jobbulásukra fordítottak.
  Kitalálták pl., hogy nem kérünk adósság átütemezést, viszont a benzint sürgősen megemelték. Lett is taxissztrájk, amivel a nép a forradalmat úgy nagyjából le is tudta.

  Amúgy a revízióra a román forradalom, majd a déslszláv háborúk során is lett volna lehetőség. Két dolog hiányzott: 1 kicsit is ütőképes hadsereg (de ugye minden kormányunka rendszer váltás óta azzal volt elfoglalva, hogy a katonákat szétkergessék. Az nem zavarta őket, hogy a határ túloldalán forradalom, háború van.) 2. Nagyhatalmi támogatás.

  Az 1.-ben ugye már Horthy sem volt otthon, lova volt, tankja, pláne hajója meg nem, ez nem újdonság a magyar történelemben. A nagyhatalmi jószándékot, meg mint írtam, nagyjából szintén Horthy játszotta el, a hintapolitika nevű szerencsejátékon.
 • hangulati #191
  ha egyszer elobb elt, persze, hogy megelozte... (a cimhez)
 • kukacos #190
  Szegény Horthy, mindjárt sírva fakadok, nem gondolhatott ő se mindenre, felelőssége persze nincs. S mai politikusokat akkor miért szidod? Szegények, ők is csak nyomás alatt vannak, meg nem gondolták volna, meg így ám meg úgy ám, és még csak meg se ölték az ország hét százalékát a vezetésük alatt...

  "Az egész felhajtás azért van"

  Ennek semmi köze sincs ahhoz, melyik oldal mekkora gazember. Egy háborúban nem azt kell nézni, ki a morális, hanem hogy ki fog győzni. Pláne, ha csak két rossz közül lehet választani.
 • gybfefe #189
  "Nem csípom a komcsikat és a vérzsidókat sem." - há' milyen szúnyog vagy te, hogy pont őket nem csípod!? :)
  Arra meg nem kértelek, hogy tekintsd példaképnek, még én se tekintem vitéz NAGYbányait a magam példaképének, bár senki mást se.
  Területi revízióra peniglen ígysem meg úgysem leend esély, egyszerűen bántotta a szemüket a nagyhatalmaknak egy ilyen szép nagy ország Európa szívén, me' a szív az ugye a bal oldalon van, nem teljesen középen.
  Jozef Antall legelhíresültebb mondata, a tetszettek volna forradalmat csinálni, pedig kifejti igazamat, miszerint a nagy vezetők együtt lélegeznek a néppel, de ha a népnek nincs akkora tüdeje, hogy a zsarnokság utolsó porszemét is kifúlla az országból, akkor csak céltábláivá válhatnak köpködéseinek.
  Sajnos NEXUS6-nak ezért ma én csak négy pontot adok.... - vicsoracsta
 • NEXUS6 #188
  Nézd. A magam részéről valszeg inkább azon az oldalon állok, ahol te is, a jelenkor problémáját tekintve.

  Csak éppen nem vagyok hajlandó egy pancsert példaképnek tekinteni, aki miatt ide jutottunk, és ez vonatkozik, Horthyra és Antall-ra is. Leírtam mi volt a gondom Horthy-val és mit gondolok róla, hogy lehetett volna talán elkerülni, hogy ilyen csapdába kerüljön.

  Most, hogy Antallt felhoztad érdekes módon hasonlít hozzá. A nyugodt erő, aki (illetve inkább a követői) elkezd szélsőségesen komcsizni, zsidózni egy olyan országban, ahol a családok 80%-ban ott van egy volt párttag, és zsidók is vannak szépszámmal.

  Nem csípom a komcsikat és a vérzsidókat sem. Csak éppen mindahányszor, amikor valaki ehhez az uszítós eszközhöz nyúlt az visszafelé sült el.
  Mit gondoljak egy olyan ember szellemi képességéről, aki nem egy, nem két történelmi példát lát erre és csak azért is megpróbálkozik vele?
  És itt most általában gondolok a magyar politikusokra.

  Végig nézve a magyar történelmet nem látok egy emberkét sem, aki tisztában lett volna az egész ország/nemzet érdekeivel és ne csak, és ez most csúnyaszó: "osztályérdekei" szerint cselekedett volna.

  A magam részéről, amikor Horthyt szidom, csak azt az apróságot hányom a szemére, hogy utána az orosz megszállás alatt élt ez az ország 40 évig, és még csak esély sem volt, és nem is lesz a területi revízióra. Ezt jórészt csak neki köszönhetjük.
 • gybfefe #187
  Azért most már sejtem hogy jutottatok el a coriolisi erőktől a kormányzói erőkig, mindenesetre jól meg van kavarva az egész :) Amit még hozzá tennék csak annyi, hogy ti pár hónap tökölés címszó alatt vádaskodtok, holott mit csinálnak most négy év alatt a politikusok? Arról nem beszélve, hogy nem ti voltatok a fehér lovas bőrében, aki biztos jobban érezte a sajátján mi is az a német nyomás, mégis megpróbálkozott egy kiugrással, gondolom csettintett egyet, hogy ha a románoknak sikerül akkor nehogymánemosmátélleg...
  Az egész felhajtás azért van mert a háború borzalmait leginkább a németeknek tulajdonították, de kérdem én Katyinban kik voltak kegyesek?
  Vagy amikor a zsidó törvényeket hozták ki gondolt a haláltáborokra? Nem hinném, hogy egy magyar vitézzel, még ha hitvány is lett vón ahogy ti mondjátok, olyan intézkedéseket iratnak alá mely ezeket a borzalmakat vázolja. Vegyük például a magyar falvak elcigányosodását, ki merne egy ilyen folyamatot a fasizmus fátyla után bárhogyan is megoldani? De említhetnénk a zsidóbűnözést is ami főként gazdasági, politikai tevékenységből áll. Van egyáltalán a kuruc.info oldalon kívül értelme ennek a szónak? Csak a cigánybűnözés kifejezést fogadta el a magyar nép egy része? Tényleg fölösleges különbséget tenni a zsidó és magyar politikai, gazdasági bűnözés között, mint ahogy a cigány és magyar tolvajok és bűnözők között is hülyeség. Az viszont lehet egy nemzet reális törekvése, hogy a kisebbség valamint hátrányos helyzetű szövegezetektől ebben a kontextusban eltekintsen és ne szolgáljon nagyobb bűntudattal irányukban. Egy budavári gimnáziumba jártam, ahol Antall József is tanított egykoron. A szép az volt amikor zsidó évfolyamtársak olyan újságot terjesztettek amiben lefasisztázták. Ez volt a 90-es évek. A rózsadombra, ahova a zsidó barátomhoz jártam föl az oszlopokra már akkor fel volt írva a náci fidesz felirat. Ilyen hangulatban az embernek van kedve Horty-t dícsérni. :) Sajnos a lendület azóta sem fogyott el, mindkét oldalnak megvannak morális tévedései, jómagam nem sértődök meg ha valaki magyar barátomnak hív, ha valakit zsidó barátomnak hívok még megsértődhet. Így megy ez. Akár Drezda lebombázása. (csak hogy érthető legyen: Az ötös számú vágóhíd)
 • kukacos #186
  Visszaígérték, felhasználtuk, és? Aztán meg amikor eljött az idő, és a németek hátbaszúrása szolgálta volna az ország érdekeit, Horthy nem tett semmit. Olvass utána, hogy manővereztek ügyesen hasonló helyzetben nálunk sokkal ravaszabb politikusokkal megáldott országok, pl. Románia meg Finnország.

  Egyébként nem lett volna rohadt mindegy annak a donkanyarnyi magyarnak, hogy hol hal meg? Horthynak azon kellett volna dolgoznia, hogy a ruszkik is megígérjék a területeket (vagy legalább VALAMIT megígérjenek), ha Mo. szembefordul a németekkel. És nem ám akkor, amikor azok már a küszöbön álltak, hanem amikor még ért volna valamit az oroszoknak a magyar segítség.

  Horthy persze utálta a vörösöket, a térképről meg nem volt hajlandó ránézni. Még Teherán után is sokáig ábrándozott arról, hogy majd az amerikaiaknak adjuk meg magunkat... valamikor augusztusban kezdett lépni, amikorra már iszonyat rossz helyzetbe manőverezte magát. Háborúban az elvekkel semmire se megy egy ország. Gazemberek, gyors gondolkodók és aktív lépések (reálpolitikusok) kellenek. Horthy alkalmatlan volt, meg is lett az eredménye.