Hunter

Kétszer olyan poros a Föld, mint egy évszázada

Bizonyára többeknek feltűnt - főként azoknak, akik részt vesznek a házimunkákban - hogy a lakás berendezéseit egyre gyorsabban lepi be a por. Ez nem feltétlenül a takarítási képességeink hiányosságait jelzi, egy új tanulmány szerint ugyanis egyre több por van a levegőben, a 19. századhoz képest megduplázódott a mennyisége, a drasztikus emelkedés pedig hatással van az éghajlatra és az ökológiára egyaránt.

A Natalie Mahowald, az Egyesült Államokbeli Cornell Egyetem föld- és légköri tudományok professzora által vezetett tanulmány a rendelkezésre álló adatok felhasználásával és számítógépes modellekkel becsülte meg a légkörben található talajrészecskék, vagyis a sivatagi por mennyiségét, nyomon követve az elmúlt évszázad során végbement gyarapodását. Ez az első tanulmány, ami egy évszázadon át nyomon követi egy természetes aeroszol globális fluktuációját.

A sivatagi por és az éghajlat egy seregnyi egybefonódó rendszeren keresztül, közvetve és közvetlenül is befolyásolják egymást. A por például korlátozza a Földet elérő napsugárzást, ami elleplezheti a növekvő légköri széndioxid szint melegítő hatását, emellett befolyásolhatja a felhőket és a csapadékot, ami aszályokhoz, ezáltal elsivatagosodáshoz, és még több porhoz vezet. Az óceánok kémiájára is hatást gyakorol, a por ugyanis a vas egyik jelentős forrása, ami létfontosságú a planktonoknak és más, a levegőből szenet elnyelő organizmusok számára.

A sivatagi por fluktuációjának egy évszázadot felölelő elemzéséhez a kutatók a fellelhető összes forrásból, a jégmagokból, tavi üledékekből és korallokból nyert adatokat felhasználták, melyek mind az adott területek múltbéli porkoncentrációjáról tanúskodnak. Ezután minden mintát társítottak a mintavételi területtel és időszakokra levetítve kiszámították a por lerakódásának arányát. Az értékeket betáplálva a CCSM (Community Climate System Model) számítógépes modellező rendszerbe a kutatók rekonstruálták a por hőmérsékletre, csapadékra, óceáni vaslerakódásra és a földi szénelnyelődésre gyakorolt hatásait.

Az eredmények szerint a regionális hőmérséklet- és csapadékváltozások globálisan 6 ppm csökkenést okoztak a 20. század során a szénelnyelődésben. A modell azt is kimutatta, hogy az óceánokban lerakódó por ugyanezen időszak alatt 4 ppm-mel megnövelte a vizek szénelnyelését. Míg az aeroszol-hatásokkal kapcsolatos kutatások nagy része az emberek által közvetlenül kibocsátott aeroszolokra összpontosít, az új tanulmány rávilágít a természetes részecskék szerepének jelentőségére is.

"Végre van némi információnk a sivatagi por fluktuációjáról, aminek valóban nagy jelentősége van az éghajlat érzékenységének megismerésében" - mondta Mahowald, külön kihangsúlyozva az adatgyűjtés folytatásának és a becslések további finomításának a fontosságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johnsmitheger #34
    "a por ugyanis a vas egyik jelentős forrása" - vazzeg aszittem a vasbánya!

    nem több a por barátaim, hanem kevesebb a takarító...
  • jofer #33
    Hatalmas cikk, és a hozzászólások is zseniálisak!

    De most 100 évvel ezelőttről van szó, vagy a 19. századról? Ugyanis 100 évvel ezelőtt is már jócskán a 20. században jártunk. (1911). Mert nem mindegy! A fene sem akar 80-90 év múlva naponta takarítani...
  • lammaer #32
    Ehe, látom valaki már lelőtte a poént :)
  • lammaer #31
    Igen, nekem is feltünt, hogy az 1800-as években még nem kellett minden héten por törölnöm, manapság meg hetente kétszer.

    Vazze, ekkora hatásvadász cikket... "bizonyára többeknek feltűnt - főként azoknak, akik részt vesznek a házimunkákban - hogy a lakás berendezéseit egyre gyorsabban lepi be a por". Elég sokan vagyunk igy 150 év felett... :)
  • daninet #30
    az első homokvihar tejüvegre fújja az összes napelemet és csókolom
  • Peetor #29
    Már volt róla hír tavaly nyáron, hogy német nagyvállalatok terveznek naperőműveket egy 400 milliárd eurós beruházás keretében olyan fél Magyarország területen. Na most ez még hosszú évekbe fog telleni, ha egyáltalán elkezdik. A cél viszont figyelemre méltó, 2050-ig Európa áramigényének 15%-át fedeznék.
  • jaspercry #28
    az a legkevesebb,mert addigra szétlopják a benszülöttek...
  • Zolivok #27
    na kb, nem biztos hogy megtérül pl megy1 nagy homokvihard azt rárak 10 méter homokot
  • astrobal #26
    az meg a másik hogy a termelés/szállítás infrastruktúrának kiépítése is annyiba kerülne, hogy az jelentősen megdrágítaná a fajlagos árat is. viszont előbb utóbb annyira magas lesz az energia ára, hogy meg fogja érni sivatagba naperőművet létesíteni. meg azért némi politikai stabilitás sem ártana a régióban, ld. pl a Bamako rallira leső veszélyek.
  • Rotyoka #25
    Azt már rég tudjuk pár % os veszteséggel, csak éppen kiépíteni drága