Hunter

Űr-napenergia rendszert tesztelne az EADS Astrium

Európa legnagyobb űrvállalkozása partnereket keres a világűrből begyűjthető napenergia projektjének demonstrátorához.

Az EADS Astrium tervei szerint a szóban forgó műhold-rendszer a Nap energiáját egy infravörös lézerrel juttatná le a Földre, ahol elektromossággá alakítanák. Az űr-napenergia nem új keletű, több projektről számoltunk már be a témában, összességében több mint 30 éves múltra tekint vissza. Bár költségeit, hatékonyságát és biztonságát kérdőjelek hada veszi körül, az Astrium meggyőződése, hogy technikájuk bizonyítani fogja, hogy egy közel kiforrott megoldásról van szó.

"Ma még nem vagyunk működési stádiumban, ez csak egy teszt" - nyilatkozott Francois Auque, a projekt vezetője a BBC-nek. "Ahhoz, hogy az egészet megvalósítsuk, vagyis egy működő rendszert kifejlesszünk, természetesen partnereket és befektetőket kell találnunk."

Auque űrügynökségek, kormányzati hivatalok és az energia cégek támogatására számít. Az űr-napenergia több szempontból is vonzó lenne, hiszen egy tiszta, kimeríthetetlen és napi 24 órán át elérhető energiaforrásról van szó. A földkörüli pályán elhelyezett napcellákkal nyerhető energia jóval nagyobb, mint amit ugyanezekkel a panelekkel a Föld felszínén be tudnánk gyűjteni, mivel az űrben a fényt nem befolyásolja a felhők, porok vagy a légköri gázok szűrő hatása.

A kritikusok persze eddig is elsősorban az akadályokkal vagdalkoztak, a költségektől a kilövésen és a nagy napenergia állomások űrbeli összeszerelésének nehézségein át, egészen az átalakításkor bekövetkező energiaveszteségig, valamint a vezeték nélküli átadási módok biztonsági kérdéseivel bezáróan. Az Astrium szerint az utóbbira már megoldással szolgálnak az infravörös lézerek, amik a korábbi mikrohullámos megoldással szemben ha félresiklanak, akkor sem főzik meg az útjukba kerülőket. A lézeres átvitelt már tesztelték laboratóriumi körülmények között és a hatásfokán is folyamatosan tudnak javítani.

Robert Laine, az Astrium műszaki igazgatója ezzel együtt elismeri, hogy több jelentős kihívást kell még leküzdeniük. "Ma még lekorlátozza a kinyerhető energia mennyiségét a lézer mérete. Ez az elsődleges akadály"- magyarázta. "A fogadó oldalon az infravörös energia elektromossággá való átalakítása területén nagyon gyorsan haladunk, köszönhetően az átalakítók kifejlesztése terén kialakított együttműködésünknek a brit Surrey Egyetemmel. Az alapelv, hogy nagyon nagy hatékonyságú átalakítást nyerjünk. Ha sikerül 80 százalékot elérnünk, már győztesnek mondhatjuk magunkat."

Laine szerint az előttünk álló évtizedben kilövésre kész állapotba kell kerülnie egy technológiai demonstrátornak. "Mint minden más technológiánál, itt is először be kell mutatnunk a képességeit, mielőtt belekezdünk egy működő rendszer megvalósításába" - tette hozzá. "Elértünk egy pontot, ami alapján az elkövetkező öt év során meg tudunk építeni egy 10-20 kilowatt hasznos energiát átsugárzó eszközt".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #105
    Jujj!
  • djhambi #104
    Azt azért írtam, mert evidensnek vettem, hogy továbbmelegszik, és felforr, mielőtt elpárologna. Pontosabban nem tud elpárologni, mert felforr. Nem úgy kell értelmezni, ha megolvad, akkor azonnal nekiáll felforrni! Ismersz, és tudod, hogy nem vagyok óvodás.

    Ha a te állításod lenne igaz, akkor nem tudna felforrni, mert miután megolvad és párolog, annyira lehűti, hogy sosem éri el a forráspontot. Vissza a zöldségelveshez. Ergo nem párolog, hanem forr. De ez ott lett tárgytalan, amint elkezdtünk azon gondolkodni, hogy egy folyékony valami hogy tud zuhanás közben párologni, sőt egyáltán fennmaradni az űrhajón. Ergo... harmadszorra csak nem írom le.

    Pontatanul fogalmaztam. Te pedig halálfejes ökörséget írtá le. :)

    De gondolkodtam, és arra jutottam, ha Epikurosz csak abban téved, hogy a burkolat jó hővezető fém, akkor elkpzelhető, hogy jó hőszigetelő fém (ilyen viszonylag kevés van, és nehéz lenne ideális tulajdonságút találni űrutazáshoz), vagy más dolog, pl. parafa (:P) vagy kerámia, és ez esetben előfordulhat, hogy a pereme állandóan megolvad, párolog, forr, kopik, mindegy, de akkor is igazam van a hőszigeteléssel kapcsolatban. :)
  • Epikurosz #103
    "Megolvadás után forrni szoktak az anyagok, és nem párologni."

    i-á!
  • djhambi #102
    "kabinok külső fémrétege izzani kezd, majd megolvad, és elpárolog. Ez az elpárolgó fém hőt von el a környezetétől, mint minden párolgás, tehát a kabin nem fog túlmelegedni addig, míg van fém, ami párolghat, így a kabinban 20 fok körüli hőm. van"

    Ha nem lenne hőszigetelő, akkor még túlhűlne a kabin, ekkora párolgás mellett. :) (Elgondolkodtató viccet félretéve.)

    Miközben az olvadt páncél 2000 fokon kopik. Tudod, ha a páncél megolvadna annyra, és persze feltételezve, hogy telíett folyadékként viselkedik, akkor azon erő hatására, mire a szél lekapná a kiszakadt molekulákat, nem gondood, hogy a páncél egyszerűen "lefolyna"? Tudod hő hatására (még olvad állapot előtt), a kristályszerkezet kezd felbomlani, a kötések gyengülnek a rácsban, és engedi, hogy diszlokációk keletkezzenek, amik mozgása a rugalmas alakváltozás. Addig üsd a vasat, amíg meleg. Nem félnél attól, hogy egyszeren lepottyan, letörik, lefolyik, leszakad, még mielőtt megolvad?

    Sokat beszélsz, de keveset mondasz.
  • Epikurosz #101
    Én magyar tudósokat akarok!
  • Epikurosz #100
    (Mindkettő brit tudósnak képzeli magát!)
  • Epikurosz #99
    "Megolvadás után forrni szoktak az anyagok, és nem párologni. "

    Halló, 112-es? Sürgősen kérem a Rendőrséget és a Mentőket! Hozzanak kényszerzubbonyt is. Két tomboló páciensem van: Juszufka és DJ Hambi (ő Elvis Presleynek képzeli magát).
  • Epikurosz #98
    Segítség! Fáj a butaságotok!

    Vas:

    Olvadáspont 1811 K
    (1538 °C, 2800 °F)
    Forráspont 3134 K
    (2861 °C, 5182 °F)
  • Juszufka #97
    A hőszigetelés fontosságát se felejtsük el! A kabin hőmérséklete szempontjából mindegy, hogy 1000 fokon forró fém van kívül, vagy stabilan 1000 fokos volfrám. A hőmérséklet befelé ugyanúgy terjedni fog, amit szigetelő anyagokkal lehet lassítani.
  • djhambi #96
    "kabinok külső fémrétege izzani kezd, majd megolvad, és elpárolog. Ez az elpárolgó fém hőt von el a környezetétől, mint minden párolgás, tehát a kabin nem fog túlmelegedni addig, míg van fém, ami párolghat, így a kabinban 20 fok körüli hőm. van"

    Ezt írtad. Lehet hogy az az űrhajótervező mérnök Wolowitz volt, mert kicsit vicces, amit leírtál, meg akartalak óvni a szégyenkezéstől...

    Megolvadás után forrni szoktak az anyagok, és nem párologni. A kettő között az a különbsg hogy a forrás a hőtől következik be, és a folyadék egész térfogatából kiszakadnak gázrészecskék, a párolgás csak a felszínen történik az előbb említett módon, és a párologna az űrhajó, az azt jelentené, hogy a hőpajzs defaultból folyadék lenne, vagy telített szilárd anyag, és ilyenekről még nem hallottam. Ergo a hőpajzs legrosszabb esetben is forr. Most nem tudom, hogy valaha tapasztaltad-e, hogy a leves, miközben forr, annyi hőt elvon, hogy a krumpli szobahőmérsékleten marad? Nem tudom, hogy hol élsz, de elég eldugothelyen lehet, mert a krumpli megfő, annak ellenére, hogy felforr a víz. :) Csak ismerni kell a mikrofizikai magyarázatot.

    Viszont igaz az, mit írtam, hogyha 1000 fokon forr a hőpajzs, akkor amíg a hőpajzs el nem tűnik, a hő, az energia az elforrásra fog befektetődni, és nem a melegítésre, és vígan eléldegélnek egy pár centi hőszigetelő anyaggal. De valószínűbbnek tartom, hogy a folyékony halmazállapotot kihagyja a hőpajzs, és szublimál. Vagy többrétegű, és mindig egy réteg válik le. Vagy felizzik, és zuhanás közben leporladnak az izzó részek. Vagy megolvad, és olvadás közben potyognak le a megovladt részek, és ez esetben csak a fém olvadáspontjáig tudna melegedni a kabin külseje. Acél 800 fok, vörösréz 600. Ez a mai hőszigeetlő anyagoknak (amik az űrben is hőszigetelnek) meg se kottyan.