Hunter

A Szaharában termel magának áramot Európa

A Szaharában kialakításra kerülő, minden korábbinál nagyobb szolár-termál projekt, a Desertec Ipari Kezdeményezés 2050-re kontinensünk energiaszükségletének 15 százalékát fogja biztosítani.

Egy hatalmas fenntartható energiagazdálkodási kezdeményezés indulását jelentette be egy 12 európai vállalatból álló konzorcium. A 400 milliárd dolláros vállalkozásban részt vesz a Deutsche Bank, a Siemens, az E.On, valamint az ABB, Abengoa Solar, Cevital, HSH Nordbank, MAN Solar Millenium, Munich Re, M+W Zander, RWE és a Schott Solar cégek. A konzorcium központját Münchenben alakítják ki, és reményeik szerint már 2015-ben hozzájárulhatnak Európa elektromos áramellátásához.

A Desertec erőművek és energiatovábbító hálózatok kiterjedt hálózatának kiépítésével Észak-Afrikába és a Közel-Kelet napenergiáját vette célba. "Elérkezett az idő, hogy ezt az elképzelést valóra váltsuk" - nyilatkozott a konzorcium vezetője, Paul von Son. "Hatékony összefogásra lesz szükség a felek és a különböző kultúrák részéről, hogy erős alapot alkossunk egy megújítható energiatechnológiákat és kapcsolódó hálózatokat célzó ésszerű befektetéseknek."


A projekt első szakaszában koncentrált napenergia technológia (CSP) alkalmazásával hatalmas napenergia mezőket épít ki a konzorcium a Szaharában. A CPS parabola tükreivel a fogadóállomások vízzel teli tárolóira fókuszálja a napsugarakat. A felhevített víz gőzturbinákat lát el energiával, amik a nap 24 órájában elektromosságot termelnek. Az így nyert elektromos áramot a legmodernebb, minimális energiavesztést biztosító kábeleken keresztül szállítják Európába. A Szaharában termelt energia egy részét Afrika használná fel.

Van Son szerint lépésük kulcsfontosságú Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet fenntartható energiaforrásokra történő átállításában. Jelenleg csak egészen kis kezdeményezések próbálkoznak a megvalósítással, a Desertec méretei azonban messze felülmúlják ezeket. A kezdeményezést Angela Merkel német kancellár is támogatja, aki nagyon szeretne megszabadulni az orosz gázellátás okozta függőségtől. Számos észak-afrikai ország is érdeklődését fejezte ki a projekthez való csatlakozást illetően, mivel szeretnék hasznosítani legfőbb fenntartható természetes erőforrásukat, a Napot.

A koncepcióról először 2007-ben hallatott a Desertec Alapítvány, miután több kis bevezető projektet indítottak el Észak-Afrikában Hasszán jordániai herceg hathatós támogatásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #144
    "a Földközi-tengeren átívelő hálózaton keresztül jutna el Európába."

    Átível ám majd megmondom min!
  • babajaga #143
    "a tartályokban nap közben elegendő meleg folyadékot lehet tárolni, akkor a turbinák folyamatosan, tehát sötétben, éjszaka is tudnak áramot termelni."

    A józan meg a paraszt az még volna de ész az sehol! Miféle meleg folyadékról habognak? Tudod é hogy áramot 400 C fok feletti gőzzel lehet csak turbinával termelni? Tudod é milyen gyalázatos hatásfok lenne ebből? Azt hiszed hogy ha nekem egy írást mutatsz nem veszem észre a hülyeségeit másodpercek alatt? Hogy ki az együgyű arról regélhetnék. És a Szaharát ingyen adják európának? Na ne Náni néni!
  • Epikurosz #142
    Hát, persze.
    Majd a te együgyű okoskodásaidra fognak hallgatni, a józan paraszti eszük helyett.
  • babajaga #141
    Tudod a nagy nekibuzdulásban ilyen egyszerű mindennapos tényre nem gondolnak.
  • GyuriX2572 #140
    Ha jon egy homokvihar akkor az egesznek annyi, mert beteriti a homok??
  • KillerBee #139
    Ezért írtam, hogy kicsit egyszerűsítve. :) A teljes magyarázat lényegében ugyanez, csak részletesebben, amit azért nem akartam először írni, mert írtad, hogy nem szakterületed a téma. Igaz, nekem is csak hobby.

    Szóval, amikor a szekunder tekercsre terhelést kapcsolsz, akkor akkor az abban folyó áram valóban létrehozza a saját fluxusát, amely ellentétes az eredetivel, azaz a terheletlen állapot fluxusának csökkentése irányában hat. Igen ám, de csökkenni fog mindkét tekercs meneteiben az indukálódó ellenirányú áram is a terheletlen állapothoz képest. Mihelyt azonban a primer tekercsben csökkenni kezd az indukált ellenirányú áram, ez áramnövekedést indít meg a primer tekercsben és ez a növekedés mindaddig tart, amíg a vasmagban a fluxus és a tekercsekben indukált ellenirányú áram el nem éri a terheletlen állapot értékeit - vagyis kompenzálja a fluxus és az ellenirányú áram csökkenését.
  • Caro #138
    Már hogyne. a szekunder áramnak ugyanolyan mágneses tere van, mint a primer áramnak, csakhogy azzal ellentétes irányú mágneses teret hoz létre (most tekintsünk el az ok-okozati elvtől, mert ez így is igaz).
    Ha a szekunder körben áram folyik, annak fluxusa lesz, mindegy, hogy az áramot mi folyatjuk valamilyen külső áramforrással, vagy épp a primer körből tápláljuk indukcióval.
    Ez a fluxus viszont ellentétes irányú lesz a primer tekercs fluxusával, vagyis részben kioltja. A vasmag meg magábazárja és vezeti a fluxust.
    Egy rövidrezárt szekunder körű ideális transzformátorban nem is lehet véges fluxus.
  • KillerBee #137
    Nagyobb teljesítményeknél triac helyett két antiparallel kapcsolt tirisztort szoktak használni. A triac tulajdonságai ugyanis a két vezetési irányban nem azonosak, továbbá gond lehet a nullátmeneti lekapcsolással is.
  • babajaga #136
    Ja azt elfelejtettem hogy a ruszki gyártmányú szabályzók voltak 4 tranzisztorosak 1 diak helyett.
  • babajaga #135
    Nem triakkal lehet szabályozni? Vagy egyenáramot használ a motor? Én anno még a lengyel piacon vettem triakos szabályzós villanykapcsolókat.Lestem mint Jenci a közösségi filmlesőben, volt olyan hogy egy diak helyett 4 tranzisztorral triggereltek. Most meg nem tudom majd használni mert az izzókat ki akarják irtani.