• djhambi
    #96
    "kabinok külső fémrétege izzani kezd, majd megolvad, és elpárolog. Ez az elpárolgó fém hőt von el a környezetétől, mint minden párolgás, tehát a kabin nem fog túlmelegedni addig, míg van fém, ami párolghat, így a kabinban 20 fok körüli hőm. van"

    Ezt írtad. Lehet hogy az az űrhajótervező mérnök Wolowitz volt, mert kicsit vicces, amit leírtál, meg akartalak óvni a szégyenkezéstől...

    Megolvadás után forrni szoktak az anyagok, és nem párologni. A kettő között az a különbsg hogy a forrás a hőtől következik be, és a folyadék egész térfogatából kiszakadnak gázrészecskék, a párolgás csak a felszínen történik az előbb említett módon, és a párologna az űrhajó, az azt jelentené, hogy a hőpajzs defaultból folyadék lenne, vagy telített szilárd anyag, és ilyenekről még nem hallottam. Ergo a hőpajzs legrosszabb esetben is forr. Most nem tudom, hogy valaha tapasztaltad-e, hogy a leves, miközben forr, annyi hőt elvon, hogy a krumpli szobahőmérsékleten marad? Nem tudom, hogy hol élsz, de elég eldugothelyen lehet, mert a krumpli megfő, annak ellenére, hogy felforr a víz. :) Csak ismerni kell a mikrofizikai magyarázatot.

    Viszont igaz az, mit írtam, hogyha 1000 fokon forr a hőpajzs, akkor amíg a hőpajzs el nem tűnik, a hő, az energia az elforrásra fog befektetődni, és nem a melegítésre, és vígan eléldegélnek egy pár centi hőszigetelő anyaggal. De valószínűbbnek tartom, hogy a folyékony halmazállapotot kihagyja a hőpajzs, és szublimál. Vagy többrétegű, és mindig egy réteg válik le. Vagy felizzik, és zuhanás közben leporladnak az izzó részek. Vagy megolvad, és olvadás közben potyognak le a megovladt részek, és ez esetben csak a fém olvadáspontjáig tudna melegedni a kabin külseje. Acél 800 fok, vörösréz 600. Ez a mai hőszigeetlő anyagoknak (amik az űrben is hőszigetelnek) meg se kottyan.