Hunter

Kísérlet igazolja az űrenergia életképességét

John C. Mankins a Discovery Channel stábjának mutatta be azt az eljárást, melynek távlati célja, hogy a földkörüli pályán keringő féltonnás műholdakkal napenergiát gyűjtsenek, majd az energiát átadják a földi vevő-állomásoknak.

Az egykor a NASA alkalmazásában álló tudós rádióhullámokkal sugározott át napenergiát két hawaii-i sziget között, bizonyítva az űrből történő napenergia lesugárzás technológiai életképességét. Mankins 25 éven át dolgozott az amerikai űrügynökségnek, felügyelve a NASA űrbeli napenergia programját, egészen addig, míg költségvetési megfontolásokból sok más projekttel együtt el nem tűnt a süllyesztőben.

A tudós legutóbbi kísérletében 20 watt energiát juttatott el a két, egymástól 148 kilométerre fekvő pont között, a vevők azonban olyan kicsik voltak, hogy az energia csupán egy ezrede jutott célba. A négy hónapnyi előkészítést igénylő kísérlet megközelítőleg 1 millió dollárba került; a tudós szerint több pénzből nagyobb tömböket konstruálhatnának. Elképzelése szerint a majdani műholdakat kiszolgáló vevők több kilométeres átmérővel kell hogy rendelkezzenek.


Valahogy így nézhetne majd ki a napenergiát a Föld felé sugárzó műhold

A kísérletben bevetett kilenc nappanel mindegyikét úgy építették meg, hogy körülbelül 20 wattnyi energiát tudjon átadni. Az átvitelt azonban kénytelenek voltak panelenkénti 2 wattra mérsékelni, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala ugyanis biztonsági okokra hivatkozva csak így adott engedélyt a kísérletre. A minimális átvitel ellenére Mankins úgy véli, a földi teszt bebizonyította, hogy lehetséges a napenergia átvitele a légkörön. "A teszt koránt sem tekinthető teljesen sikeresnek, mindenesetre sikerül bebizonyítani, hogy a napenergia gyorsan és költséghatékonyan lesugározható az űrből" - összegzett.

A nappanelek elhelyezése az űrben - melynek előnye, hogy kiküszöböli mind a felhők, mind az éjszakák akadályozó hatását - 40 éve merült fel először, a becsült költségek azonban csillagászatiak voltak. Az emelkedő olajárak és a technika fejlődése azonban újjáélesztette az ötletet és az USA Védelmi Minisztériuma egy jelentésében már kivitelezhetőnek és gazdaságilag is életképesnek nevezte a megoldást. Az álláspont igazolására a Légierő Akadémiája nemrég közzétette terveit egy kis méretű demonstrátor műholdra, amely csekély, tudományos szempontból mégis jelentős 0,1 wattnyi napenergiát sugározna le. Az átviteli módról még nem született döntés, a Légierő főként a mikrohullámokban gondolkodik, de a lézert is lehetséges alternatívaként tartják számon.

Ugyanakkor a japán űrügynökség, a JAXA is komolyan foglalkozik az űrből származó energiával, immár egy évtizede kutatva a területet. Űr Napenergia Rendszerük (SSPS) célja, hogy 2030-ra egy geostacionárius pályán keringő műholddal félmillió lakást tudjanak egy gigawatt energiával ellátni. Jelenleg a JAXA kutatói egyidejűleg vizsgálják a mikrohullámú és a lézeres átvitelt - nem véletlenül tanulmányozza ugyanezeket az amerikai fél is.


A mikrohullámos földi vevő elképzelése

"A mikrohullámú átvitel műszakilag előbbre tart, mivel a jelenlegi kommunikációs műholdakon alapul" - magyarázta Susumu Sasaki, a JAXA kutatás vezetője. Ahhoz azonban, hogy a japánok által vizionált energiamennyiséget lejuttassák a Földre egy fókuszált sugárban, az átadó antennának az űrben körülbelül 2 kilométer átmérővel kellene rendelkeznie, a vevőnek pedig még ennél is nagyobbal. Az alternatíva a lézer lenne. A japán tudósok különleges fémötvözet tányérokon dolgoznak, ami az elnyelt napsugarakat közvetlenül egy infravörös lézersugárrá alakítja. A lézer átsugárzásakor az átadó és a vevő eszközök tízszer kisebbek lehetnének, mint a mikrohullámokhoz szükséges alkalmatosságok, illetve a lézereknél nem áll fenn a mikrohullámú kommunikációs rendszerekkel való interferencia kockázata sem.

Sajnos a lézer sem tökéletes, sőt van egy nagy hátránya a mikrohullámokkal szemben. Ha felhőkön kell áthatolnia, akkor akár az általa szállított energia fele is elveszhet, magyarázta Sasaki. A lézersugarakat kilövő műholdak emellett fegyverként is használhatók, a mikrohullámú sugár alatt azonban biztonságosan át is sétálhatunk, legfeljebb egy kicsit melegebbnek érezzük az adott területen a levegőt, taglalta Mark Hopkins az amerikai Nemzeti Űrtársaság alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • egyén #74
    És bármit veszel abban 30% energiaár benne van.
  • Epikurosz #73
  • Epikurosz #72
    Jövedéki adó: 35%!

  • Tetsuo #71
    Igen ez tok jo lenne, de ez senkinek sem erdeke, vagyis cegek, befolyasos politikusok, akarki, nem gondol ra komolyan mert nincs azonnali profit. Sajna ilyen a mai vilag. A feudalis v eppen a torzskozossegi rendszerekben elorelatobbak voltak a nepek; most max a hatterhatalom az elorelato, de az nem az atlagember erdekeit nezi, elhiheted. :(
  • Piel #70
    Végül is nem értem miért van az, hogy egyre több és több energiát akarunk fejleszteni, miközben felégetjük a Földet. Miért nem energia megtakarítással teremtjük meg a fejlődéhez szükséges plusz energiát? Annyi pénzből amibe a műhold és az összes energiatermelő kütyü kijön, abból kifejleszthetnénk a családi házak energiatakarékos szerkezeteit. Ilyenekre gondolok mint a hűtőszekrény vagy a klíma. Nem csak arra gondolok, hogy ezek a szerkezetek csak néhány év üzemelést bírnak ki, majd kidobjuk őket. Sokkal hatékonyabb lenne az energiafelhasználás ha a családi ház vagy a panelháznál rendszerben gondolkodnánk. Milyen pazarlás az, hogy használunk egy klímaberendezést, ami energiát zabálva a környezetünket fűti, miközben plusz energiát használva vizet melegítünk. Miért ne lehetne rendszerbe kötve a klíma és/vagy a hűtőszekrény és vizet melegítene a fürdéshez, mosogatáshoz? Ez nem pazarlás? Ezer apró dolog van egy házban amit jobbá lehetne tenni csak meg kellene mutatni az embereknek, hogy másképpen is lehetne csinálni. Meg kell teremteni a feltételeit, hogy mezőgazdasággal foglalkozó települések biogázt fejlesszenek és ezt saját áraikon továbbadják a lakosságnak! A technológiánk megvan rá. Még nem vagyunk elég érettek?
  • Voldi #69
  • toto66 #68
    "Napelem, szélturbina, biomassza, atom, Perendev motor, geotermika, meg még minden, amit el tudsz képzelni."
    Persze, csak ezek arányait is vedd figyelembe, az összes alternativ, csak töredékét tudja a szükségesnek fedezni... (sajnos)
    És még azt is vizsgálni kell, mennyit nyerünk és mennyit veszítünk, úgy pénzben mint környezetünkben. (pl: a teljes energiaszükséglet egy jelentős részét szélturbinával akarnánk előállítani, az már elég környezetszennyező lenne)
    Sajnos most nincs megfelelőbb az atomerőműnél... az alternatívok csak korlátozottan alkalmasak...

  • CELL9999 #67
    Hé "Tetsuo", ilyen a mai világ--->semmi alternatíva, csak a fosszílis erőforrások kiaknázása, kibáníászása...ami persze (azt a néhány ezer f..szt leszámítva) senkinek sem jó...sőtt.
  • Tetsuo #66
    Jah bocsi, azt alapnak vettem, h csodas Karpatmedencenket kihasznalva furdunk a geotermikus energiaban es pl melegvizre napkollektort hasznalunk (ami telen is biztositja azt), nameg mar epitesnel odafigyelnek a fe'ny es ho"komfortra (h ne kelljen pl legkondi).
    Az olcso arammal -ha szukseges- meghajthato magas hatasfoku hoszivattyu is.

  • Molnibalage #65
    "Erről papolok már évek, évtizedek óta, de egyik fületekn be, a másikon ki.
    Te a s..be is atomerőművet dugnál, holott azt ugatom, hogy: több, több, több lábon állás"

    Látom szelektív az emélkezeted neked is. TÖBBSZÖR is leírtam már, hogy az energetika nem törekszik monokultúrára. Ezt Aszódi Attillan is megemlítette itt

    A lényeg a hangsúlyon van és jelenleg a rendszer simán elbírna több atomerőművet és szükség is van rájuk.