Berta Sándor

Számítógépes hálózattal a hatékonyabb napcellákért

Közös számítógépes programot indított az IBM és a Harvard Egyetem, amelynek célja a napenergia-kutatás forradalmasítása.

A Harvard Egyetem tudósai a World Community Grid (WCG) segítségével keresik a jelenleginél hatékonyabb napcellák létrehozásának lehetőségét. A néhány évvel ezelőtt megalapított WCG hasonlóan működik, mint a SETI-program, vagyis a projekthez csatlakozott emberek és cégek számítógépeinek és laptopjainak szabad számítási teljesítményét használja fel a különböző kutatásokban.

Az eredmény egy 179 teraflops teljesítményű virtuális szuperszámítógép, amely ezáltal a világ tizenegyedik legerősebb ilyen berendezése. Alan Aspuru-Guzik, a Harvard Egyetem professzora elmondta, hogy azt reméli, miszerint a programot két éven belül be is tudják fejezni. Amennyiben nem használnák ki a WCG erőforrásait, akkor a projekt kereken 22 évig tartana. A kutatás során a szakemberek megvizsgálják a különböző organizmusokat azért, hogy meggyőződjenek arról, melyik használható a leginkább napcellák alapanyagaként. Figyelembe veszik többek között az anyagok kémiai tulajdonságait és a napfénnyel kapcsolatos reakcióikat, mindezeket az adatokat körültekintően elemzik és eltárolják egy adatbázisban.A WCG-nek köszönhetően így a következő két évben összesen több mint egymillió atomkonfigurációt tesztelnek. A tudósok olyan organikus molekulákat keresnek, amelyek a jelenlegieknél hatékonyabban dolgozzák fel a napenergiát. A műanyag napcellák a szilikon-alapú technológiánál nemcsak olcsóbbak, hanem rugalmasabbak is, és éppen ezért a legeltérőbb felületeken helyezhetők el.

A szakemberek azt remélik, hogy a program eredményei jelentősen csökkenthetik a napenergia felhasználásának költségeit és ezáltal hozzájárulhatnak nemcsak a hatékonyabb megoldásokhoz, hanem a környezetvédelemhez is. Az eredményeket folyamatosan nyilvánosságra hozzák, hogy a napcellákat gyártó cégek mielőbb profitálhassanak belőlük.

Az IBM hálózata 2004 novembere óta érhető el, alapvetően a világ legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi problémáinak megoldására hozták létre. A WCG-t használták már az AIDS és a rák elleni, a HIV-vírussal, valamint legutóbb a rizstervezéssel kapcsolatos kutatások segítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Eleskanyar #18
  Már megy is, ez egy nagyon jó kezdeményezés!
  :)
 • 05lampard #17
  BARGAIN
 • metaljesus #16
  "szabad számítási teljesítményét használja fel"
  szóval ha a gép amúgy is megy, akkor a procin az a plusz 10-20-50 százalék nem dob akkorát hogy annyival többet fogyasszon.
  amúgy meg én fizetem a számlát, aztán majd tudok venni jó napcellát és mindenki boldog. fogd fel befektetésnek.
 • Vorpal #15
  a gazdasági válságban magas áramszámlát fizetni okos dolog-e?
  nem ingyé van az a GRID projekt - te fizeted a számlát - ők adják el a napcellát.
  wow - várjá csak?
 • TorrenteXY #14
  Melyiket kell kiválasztani? Nem találom a listában. Engem csak ez meg a rizses érdekel, mert azok életképes programok. Pl. Aids-est úgyse engedi majd a gyógyszerlobbi! :)
 • bmw #13
  Application: Help conquer cancer
 • mousee #12
  Nekem is aids-et számol, mert elfogyott a napcella számolandó anyag :P Nembaj, legalább ezzel is előrébb viszek valamit :P
 • bmw #11
  No work sent, most ezt irta ki.
 • jeec #10
  (megjegyzem, hogy most éppen rákgyógyszert számol, mert éppen nem volt feldolgozandó csomag a napelemeshez)
 • jeec #9
  Letölt. Csatlakoz. Számol.
  Ok.