Napi Online

Egyre több cég fejleszt napelemeket

A napelemeket gyártó vállalatok a gazdasági visszaesés ellenére folytatják fejlesztéseiket. Egy watt energiatermelő kapacitás költsége az ágazat átlagában már csak két dollár.

A napelemek gyártásának legkevesebb két tucat lépése van. Ezek során alakul át a szilíciumostyákból álló alapanyag olyan modulokká, amelyek képesek átalakítani a napfényt elektromos energiává. Az elmúlt évben szinte minden gyártási fázis hatékonysága nőtt, vannak olyan cégek, amelyek összevontak egyes lépéseket és megjelent egy új technológia, a vékonyfilm-napelemek gyártása. Mindezeknek köszönhetően mára az egykor méregdrága termékek egységköltsége az ágazat átlagában két dollár/wattra csökkent. Az energiaiparban a szénerőművek kapacitásának egy dollár/wattos kiépítési költségét tartják etalonnak, amelytől még néhány évvel ezelőtt is fényévnyi távolságra volt a napenergia-ipar - derül ki a RenewableEnergy hírportál összeállításából.

A mindössze két évvel ezelőtt alapított Abound Solar a világ vezető vékonyfilm-cégeinek alapanyagát, a kadmium-tellúrium félvezetőt használja. A cég nemrég emelte meg alaptőkéjét 104 millió dollárral. Ebből fejleszti tovább tíz éve megalkotott folyamatos, automatizált gyártótechnológiáját, amelynek alapja az említett alapanyagot tartalmazó üveg. Ennek segítségével kevesebb mint egy óra alatt készül el egy napelem, ami a cég vezetése szerint a leggyorsabb tempó az iparágban. A panelek a rájuk eső fény tíz százalékát alakítják át elektromos energiává, amit rövid időn belül 12-re akarnak emelni, a gyártási költség pedig kevesebb az etalonnak számító egy dollár/wattnál.

A First Solar, a vékonyfilm-technológia egyik jelentős képviselője pontosan megadja termékei egységköltségét, ez 0,93 dollárcent wattonként. Paneljei 11 százalékos hatékonysággal működnek. Az Abound vezetése ugyanakkor nem tekinti versenytársnak a First Solart, mert a piac egyelőre éppen eléggé nagy két hasonló hatékonysággal termelő vállalatnak.

Szakértők szerint számos vékonyfilmes kezdő vállalkozás kíván piacra lépni 2009-ben. A texasi HelioVolt, amely 101 millió dollár kockázati tőkét gyűjtött be még 2007-ben, réz-indium-gallium alapú technológiát alkalmaz. A cég az egyik megújuló energiaformákkal foglalkozó állami kutatóintézettel együttműködve fejleszti gyártási eljárását, ami a termelés jelentős további gyorsulásával és a költségek csökkenésével kecsegtet.

Sokan úgy vélik, hogy a napelemipar leggyorsabban fejlődő ágazata a vékonyfilm-termelés lesz. Ugyanakkor az ilyen panelek legnagyobb hátránya hagyományos szilíciumalapú társaikkal szemben, hogy kevésbé tartósak. Utóbbiakat 25 éven át lehet használni. A szilíciumtechnológia is fejlődik, ami a gyártási költség csökkenése mellett az energiahatékonyság javulásában jelentkezik. Az Advent Solar nevű vállalkozás állítása szerint paneljei 17-18 százalékos energiaátalakításra képesek, igaz, a cég vezetése csak 2010-re ígéri, hogy egy dollár/wattra csökkenti az energiatermelési kapacitás egységének előállítási költségét. A technológia történetében mérföldkő lesz e határ elérése, amit egy "trükk" is segít.

Az Advent - felismerve, hogy a mai világban csak nagyon nehezen juthatna hozzá a saját üzeme felépítéséhez szükséges hitelhez - licenszbe adja napelemei gyártását más vállalatoknak. A cégvezetés szerint nagy európai és észak-amerikai társaságokkal kötöttek szerződést. A német Q-Cells, a világ legnagyobb tisztított szilíciumot használó napelemgyártója szintén 18 százalékos energiatermelési hatékonyságot ígér két-három éven belül. Számításaik szerint olaszországi telepítés esetén 2010-re, az északabbra lévő Németországban 2014-re lesz egyenlően gazdaságos paneljeik használata a hagyományos energiatermelő rendszerekkel.

Tíz éven belül nagy áttörés várható. A napelemek elé helyezett prizmákkal és megfelelő anyagok egymásra rétegezésével összetevőire bontják a napsugarakat, és egyenként "vonják ki" belőlük az energiát. A kísérleti szinten már működő, kézben hordható panelek 40 százalék feletti energiatermelési hatékonyságot produkálnak, ami még tovább növelhető, ha koncentrálják a felületükre eső napsugárzást. Az ilyen panelek egyelőre drágák, de már folynak a gyártásukat előkészítő üzemi fejlesztések. Az ezekhez szükséges pénzt részben az amerikai hadsereg adja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #212
    Éljen soká a stílus.
  • Molnibalage #211
    A szimiulációk szerint még a 20%-is iszonyatos erőfeszítéseket kíván egy nagyon stabil alaphálózatot feltételezve. A gond az, hogy egyes országokban a nyári kánikula alatti áramszüneteket látva az messze nem igaz. És mér erre rárakni egy rakás, még dotálva is drága, megbízhatatlan energiatermelést? Tényleg okos ötlet...
  • Molnibalage #210
    Persze milyen jó, hogy azok a "köcsögök" áramot adnak neked erőműből és benzint az autódba. A sok hülye meg autózik és használja a villanyt. Gratulálok.
  • Epikurosz #209
    Fejezd már be, te netribanc!
  • BlackRose #208
    Most ezt sajnos nem tudom linkelni mert egy nyomtatott folyóiratban olvastam, de lehet, hogy a neten is megvan :) pl. a Bonneville Power Authority 1500MW szélerőművei egy adott hónapban (most ez nem biztos, hogy átlag, de mégis érdekes) 11 nap alatt mindössze 50MW-nak megfelelően generáltak mert nem volt szél. Persze ezt nem akarom tudományos tényként kezelni mert nem hiszem, hogy az, de rámutat egy problémára az pedig a szoláris (ide sorolom a szelet is) energia kiszámíthatatlansága. Vagyis a költségeket komolyan növeli ha akarunk egy kockázat mentes rendszert építeni amely 100%-hoz közeli időben képes biztosítani az energiafogyasztást egy adott helyen. Most ha a célünk csupán az, hogy mondjuk 5-10% energiát biztosítsunk a hálozatba akkor ez még nem kritikus probléma, de ha mondjuk 60%-ál többet képzelünk el, vagy talán 100%-ot mint ahogy a zöldek mondják akkor ez komoly gond. Elektrónikusként tudom, hogy egy energetikai rendszernél a stabilitás a legkritikusabb tényezők között van.
  • KillerBee #207
    Ezek szerint én még túl optimista voltam, amikor hármas szorzót feltételeztem?

    Én abból indultam ki, hogy egy év 8760 óra és Magyarországon a napsütéses órák száma 1800 és 2200 között van. De a napelemek akkor is adnak valami energiát, ha nem felhőtlen az ég. Igaz, a változó beesési szöget nem vettem figyelembe, a mozgatás meg drágítja a beruházást.
  • Bakutyin #206
    Álmomban az olajtőke prominens alakjait egy nemzetközi bizottság teljes vagyonelkobzásra, és kötél általi halálra ítélte, az emberiség és a Föld ellen elkövetett bűnök miatt. A kivégzést minden csatorna közvetítette világszerte, az elkobzott billiókból lenapelemeztük a szaharát, és beköszöntött a szabad energia korszaka. Aztán egy Hummer húzott el az ablak alatt és felébredtem.
  • KillerBee #205
    "Aki a "zöldfülű" és a "vén paraszt" között nem érzi a különbséget, az energetikában sem érezheti a lényeget. Úgyhogy, irkálj csak a stricidnek (segítek: molnibalagenak, a falcon borgiának), te kis ringyó."

    Hihi, te nemcsak az energetikában, hanem máshol sem vagy képes disztingválni . Sajnos az időrendiséghez sincs érzéked, különben látnád, hogy a zöldfülűzésre kaptad a vén paraszt titulust, teljes joggal. Tipikus példája vagy annak, hogy a kor önmagában nem érdemel tiszteletet, ha nem áll mögötte tapasztalat és tudás - márpedig te egyikkel sem rendelkezel, csak az arcod olyan nagy, hogy tízfős kertészbrigád szokta borotválni.

    Én nem nevezlek téged sem idióta f@sznak, sem vén trottynak, mert ettől függetlenül is az vagy. :P A dementiáddal meg fordulj orvoshoz, talán még van remény némi minimális javulásra a szellemi állapotodban. Bár elnézve csak az utóbbi időben történt égéseidet, nem nagyon reménykedj.
  • Epikurosz #204
    Kösz a linket.

    "A gödöllői egyetem munkatársa szerint a gigaberuházásokkal szemben előnyösebbek a kisebb megújuló energiára épülő erőművek. Sokkal praktikusabb, ha nem kell tárolni, szállítani az energiát, hanem ott használják fel, ahol előállították. Hasonló véleményen van Dallos György, a WWF környzetvédő civil szervezet munkatársa is, aki ennek ellenére nem tartja rossz ötletnek az afrikai napfarm ötletét."
    És hasonló véleményen van itt Epikurosz is. Én sem tartom jó ötletnek idecipelni Afrikából bármit is, de az ottani embereknek biztos jót tenne egy ilyen erőmű. Rájuk is férne, mert nagyon el vannak maradva. Esetükben felesleges atomerőművek építése.
  • Epikurosz #203
    és ideje azzal az illúzióddal is leszámolnod, hogy a piac majd normálisan szabályozza önmagát. nem müxik! Csak most, csak itt, csak Neked, íme egy példa, amikor a hatóságnak kellettt közbelépni. Jut eszembe, 2006-ban Kolozsváron jártam (az tudod egy erdélyi város), és mivel itthon felejtettem a töltőmet, el kellett indulnom töltőt venni. Mivel vasárnap volt, sok üzlet nem volt nyitva, így elég sokat kellett keresgélnem, amíg olyan nyavalyás töltőt találtam, ami jó volt az én nyavalyás mobilomba.