Hunter

Harci robotokat kutat Szingapúr

Utcai harcokban bevethető önrendelkezésű robotok kifejlesztésére írt ki pályázatot Szingapúr egyik katonai ügynöksége. Az ország Védelmi Tudományos és Technológia Ügynöksége (DSTA) egymillió szingapúri dollárt (kb. 120 millió forint) ajánlott fel annak, akinek robotja a leggyorsabban teljesíti az általuk előírt feladatsort.

A TechX Challenge elnevezésű pályázatra bárki, bárhonnan jelentkezhet, legyen az magánszemély, cég, egyetem vagy kutatóintézet, az egyetlen kitétel a külföldiek számára, hogy együttműködjenek az ügynökség helyi partnereivel. A DSTA ügyvezetője, Richard Lim a Discovery News tudósítójának elmondta, az utóbbi idők katonai tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a városok bevételéért folytatott utcai összecsapások. Az USA által előszeretettel emlegetett és folytatott terrorizmus elleni harcban egyre nagyobb teret nyernek az utcai harcok, melynek áldozatainak minimalizálását várják a high-tech fegyverzetektől.

Jelenleg a lakott övezetekben folytatott hadi tevékenységekhez általában emberek által, távirányítással vezérelt robotokat alkalmaznak, jelentős erőforrásokat kötve ezzel le. Éppen ezért szeretne a DSTA egy olyan robotot készíttetni, ami egyedül is képes tevékenykedni, városi környezetben bel- és kültéren is tud navigálni és az előírt időn belül teljesíti a megadott feladatokat, sorolta az elvárásokat Lim, hozzátéve, hogy a feladatsort csak később teszik közzé.

A nevezőknek május végéig kell leadni a jelentkezésüket, névsorukat június végén hozzák nyilvánosságra. A robotok 2008 májusában mérettetnek meg először, a legjobbakra pedig augusztusban még egy kör vár. A gépeknek képesnek kell lenniük lépcsők és felvonók használatára, a tervezőknek pedig fel kell készülniük a műholdas navigáció kiváltására is, ami az épületekben nem alkalmazható. Ennek megfelelően célszerű a jövendő harci robotokat számítógépes látással is ellátni, hogy vizuális támpontok alapján is képes legyen tájékozódni a tervezett útvonalon.

A szakértők szerint a szingapúriak igen komoly kihívás elé állították a robottervezőket, a gépekkel szembeni elvárások pedig még a legfejlettebb robotokat is alaposan próbára tennék, és természetesen nem is navigáció a legnagyobb feladat. A mai robotok 3D-s virtuális térképet alkotva viszonylag könnyedén tájékozódnak egy "korlátlan városi környezetben", ennél azonban már valamivel összetettebb feladat az ajtók kinyitása vagy a liftek működtetése.

"Honnan tudja, hogy melyik gomb megnyomásával hová juthat, vagy hogy eleve melyik emeleten tartózkodik?" - tette fel a kérdést Robert Richardson, a brit Manchester Egyetem robotrendszer kutatója. "Ez a feladat rengeteg zavart okozhat a rendszerekben". Richardson szerint az egyik lehetőség a különböző, több száz felvonótípus adatainak betáplálása lehet, az ajtóknál mechanizmustól, nyitási iránytól és egyéb jegyektől függően szintén számos eshetőséggel kell számolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • feamatar #86
    kukacos: azt kell mondjam tévedsz. Sajnos vannak még egy páran(szerencsére kevesen) akik hasonlóan gondolkodnak mint ő. Multkor találtam egy lapot, magyar birodalom 950 AD térkép. Erre kb egész Eut a mi kezünkbe nyomta. Szerintem sokat nyomhatták a Europa Universalist...
    Ha végignézem a történelmet most talán a legjobb élni... Eddig minden rendszerben statisztikai alapon vmi olyan osztályba jutottam volna ami nem korrekt.Még Mátyás király idejében sem lettem volna jobbágy.
    A családom nem gazdag ugyan, de nem is tanult emberek a szüleim, kemény melósok ők, és ahhoz képest sokat elértek. Van házunk meg minden ami gy emberséges léthez kell. Sok dolog van amit nem engedhetek meg magamnak(májustól pl közlekedés:-)),de egy két dologgal itt nyugaton sok ember nincs tisztába.
    Mi még mindig a világ szerencsésebb felén vagyunk. Egy mesterségesen fenntartott jóléti társadalom tagjai. Tudatosan ástunk magunknak egy vermet amiből fáj kimászni és inkább behunyjuk szemünk.
    Ez nem az állam hibája, hanem a választóké. Kenyeret és cirkuszt a népnek. Nem ma találták ki. Mi mulatságot akartunk és megkaptuk. Nyugaton az utóbbi 60 évben itt pedig az utóbbi 16 évben pazaroltunk sokat. Elvárjuk hogy az állam mentesítsen minket terhek alól. Ennek ára van. Vazz 13ik havi nyugdíj??? Mire fel??? VAn a mi jár, az elesettnek támogatás hogy fel tudjon állni. MI jelenleg csak pénz dobunk ki az ablakon. ÉS minden alkalommal amikor Kínából származó árut veszünk egy elnyomó diktatúrát támogatunk míg a mi cégeink nem bírják a versenyt és becsődölnek. A probléma nem az állammal van. Ha valaki egy demokráciában hatalmat akar, akkor a népet kell kiszolgálnia: a nép pedig csak 2 dolgot szeret: az ételt és a dicsőséget.

    A harci robotokról: ez egy kezdődő technológia, melynek 2 fő alkalmazási területe lehetséges az elején: speciális felhasználás és támogatás.
    a mnodern hadviselés fontos eleme a heterogén sokoldalú hadsereg felépítése. Az USA ez alapján alkotta meg a JSF, az új gyalogos ruházati meg még pár projectet.
    A vietnami és főképp az afgán háborúk óta bebizonyosodott hogy a klasszikus tömeghadseregek fölött eljárt az idő. Ennek köszönhetően az USA is jelentősen csökkentette a haderejét. Az F22 fejlesztésénél a költségek minimalizálása nagyon fontos feladatot jelentett, az új generációs vadászgépekig egy új generáció fejlesztése többszörösét emésztette előzőnek(F4 és F15 között elképesztő a különbség) Tehát ellentétben halgatyó állításával a fegyverkezésre szánt összeg erősen csökkent, holott az ütőképesség látványosan nőtt.
    A modern hadsereg fő ismérvei:
    -relatív költséghatékonyság
    -mobilitás
    -széles körű alkalmazhatóság
    Az USA hadseregében( és persze sok más államéban is ) ezeket figyelembe véve kezdődött el a hadsereg átalakítása.
    A harci robotok alkalmazása egy ilyen hadseregben:
    -Figyelembe kell vennünk hogy a technológia még gyerekcipőben jár.
    -Mozgékonyságát és tűzerejét tekintve a páncélos és a gyalogos osztagok között van.
    -A modern hadsereg célja a különböző fegyvernemek egymást kiegészítő leghatékonyabb alkalmazása.

    Tehát:Gyalogság nélkül valószínűleg az rpgk és hasonló páncéloselhárítók hamar megsemmisítenék(ezen páncél se segít, páncéltöbblet=méret többlet=kisebbmozgékonyság>>tank kategóriának minősíteném). Viszont gyalogsági támogatás mellett, kihasználva a robot adottságait, nagyon hasznos eszköz lehet.
    pl:páncélos elhárítás, tűzfedezet, visszavonulásnál biztosíthat, ember számára veszélyes esetek(pl: ha tudják hogy nincs a házban páncéloselhárítás, meg előre robot és jól van), a robot erősebb szenzorai felderítésben, aknakersesésben, robbanószersemlegesítésben segíthetnek.
    Bázisok védelmére aktuális, a robotok együttműködhetnek, közös érzékelőrendszerük és külső érzékelőrendszerük lehet. Ellenállhatnak környezeteti és vegyi ártalmaknak.

    A fejlesztési időtartam akár 10-15-20 év is lehet. ÉS rengeteg kívánalomnak kell megfelelni. Mesterséges intelligenciák még nagyon egyszerűek, jelentős fejlődésre van még itt szükség. Emellett kellően mozgékonynak kell lenniük( felborulhat, elakadhat, lépcsőzhet stb) s további kívánalmak...
    Ezek a robotok egy hadsereg részét képezik, nem maguk a hadsereg, ahhoz hogy az emberi faktor háttérbe szoruljon hadseregben legalább 100 év...

    Emellett( ahogy a repülésnél, űratásnál, internetnél, és másoknál tapasztalhattuk, a katonai fejlesztés a civil szférában is fejlődést indukál!!!!
  • lee56 #85
    lol, ez teccett :)
  • kukacos #84
    Mondjuk persze az értelmes vita nem fórumműfaj, inkább beszívós szeánsz ez. Körbeülünk, és hülyeségeket böfizünk, aztán mindenki mond rá valamit, aminek semmi köze az eredeti böfihez.
  • kukacos #83
    Nem tűnt fel, hogy kicsit kiürült a topik? Próbáltam elmagyarázni, hogy a beszéded alapját képező feltételezéshalmaz nem közös tudás. Nincs értelme valami olyasmiről szónokolni, aminek az alapvetéseiről sem egyezel meg a legtöbb emberrel. A szomorú határvonal, amit te már átléptél, amikor az illető már azt hiszi, hogy igenis, a feltételezéseim igazak, aki pedig nem fogadja el, az pedig nem érdekel/buta/vak/őrült. Így aztán tartalmi vizsgálat nélkül utasítod el a sajátodtól különböző véleményeket, azok már nincsenek is hatással rád. Csapdahelyzet, amiből már nagyon nehéz újra megtalálni a közös emberi beszédet, az illető kommunikációja folyamatosan beszűkül. Egyre kevesebbekhez fog szólni, akik egyre kevésbé értik.

    Talán mégis próbálhatnál egy kicsit nyitottabb lenni kifelé, és nem csak a saját képzelt világod építgetni, hanem meghallgatni másokat is. Különben ahogy öregszel majd, és az ötleteid vadulnak, egyre inkább egyedül leszel. Nem fogod szeretni, csak még jobban becsavarodsz.

    Na ennyit a mai jócselekedetemről. További kellemes agymenést.
  • halgatyó #82
    Persze az is elképzelhető, hogy a nagyon rossz népszaporulatú fejlett országok így próbálják majd megvédeni magukat a világ többi, erősen szaporodó és meglehtősen agresszív felétől. Ez az egyetlen cél, amivel 100%ban egyet tudnék érteni.

    A probléma ott van, hogy -- több okból -- ez nem látszik túl valószínűnek. Hogy miért, arról nem akarok már több litániát írni. csak címszavakban:

    Pusztán önmagukban a robotok nem oldják meg véglegesen a kérdést. Ugyanis a kínaiak, indiaiak milliárdjai között igen nagy számban található magas intelligenciájú ember. Ők is ki fogják fejleszteni a saját robotjaikat, de addig is meg fogják találni a védekezési (támadási) módszereket a mi, kezdetben még nem annyira fejlett robotjaink ellen.

    Tehát a robotok fejlesztésén túlmenően egy sor egyéb fejlesztést is el kellene végezni ahhoz, hogy fennmaradhassunk. Ilyenek:

    -- Atomenergiára való átállás,
    -- Népszaporulat jelentős növelése,
    -- A dolgozó középosztály megbecsültségének helyerállítása,
    -- A termelői reálszféra megerősítése, a kamatpénzuralmi rendszer felszámolása.

    Sajnos, ezeket nem látom. Márpedig ezek nélkül az egész harci marci robotfejlesztés teljesen alkalmatlan arra, hogy a kínaiakat és a többi milliárdokat megállítsuk. Így, ahogyan most állnak a dolgok, ezek a robotok csak a saját népeink, dolgozó rétegeink ellenei hatékony harcra lesznek jók.
  • halgatyó #81
    A robotok igen bonyolult készülékek. Gondoljunk csak bele, hogy kifejlesztésük mennyibe kerül, és hány alkatrészből állnak. És ezek az alkatrészek nagyon megbízhatóak -- annak kell lenniük -- kiváltképp ha harci alkalmazásra kerül sor.

    Egy ilyen robot iszonyatos pénzekbe kerül. Most ne egy embrionális állapotban levő fejlesztésre adott -- visoznylag kis -- összegben gondolkodjunk, szerintem mire ebből használható eszköz lesz az dollár tízmilliárdokban mérhető.

    Egy ilyen eszköz kifejlesztése csak akkor rentábilis, ha NAGYON NAGY SOROZATBAN készül.

    Gondoljunk egy valamilyen autóra, például egy opel astra. Mire a termék sorozatgyártásra érett lesz, több évtizedes fejlesztése esett keresztül és sok millió példányban készül el, hogy elfogadható áron lehessen adni. Még így is több millió forintba kerül.

    Sok autó csak úgy készíthető el rentábilisan, hogy sok alkatrésze más tipusokkal közös. Az autók fejlesztése nem 10 éve folyik, hanem 100 éve, és a világon eddig elkészített autók száma legalább több százmillió.

    Mire akarok kilyukadni? Egy robot elkészítése sokkal-sokkal nagyobb feladat, mint egy autóé. Több alkatrészből fog állni, komolyabb megbízhatósági követelményekkel, nagyon bonyolult szoftverrel, stb.

    És most jön a lényeg, két pontban:

    1.) Mekkora sorozatban kell majd gyártani ahhoz, hogy elfogadható áron lehessen beszerezni? Nyilván óriási sorozatban. Sok millió vagy akár több százmillió példányban.

    Ki ellen akarnak bevetni ennyi millió harci robotot?

    2.) Mennyibe fog kerülni ez a rengeteg robot? Ki fogja azt megfinanszírozni, ÉS MILYEN CÉLBÓL? hmm...
  • halgatyó #80
    Pontosan így beszélnek azok az emnberek, akiknek a pillanatnyi jóléltük és sikereik elveszik a tisztánlátásukat. A magadfajta az az embertipus, akikre majd rá lehet bíznia sok ezr harci robot irányítását, amikor a tömegbe kell lövetni.

    A mi tapasztalataink annyira különbözőek, hogy soha nem győzzük meg egymást. Amit írtam, az egyszerűen nem neked szólt. Remélem hogy másokban sikerült gondolatokat ébreszteni. Nem az a fontos hogy egyetértsenek velem. Arra pedig nagy ívben tojok hogy "eredeti" vagyok-e vagy sem.

    A zsidókról nem véletlenül hallgattam. Ugyanis a tipikus (és hibás) sztereotipiákat felesleges ismételgetni. Ahány ember, azaz egyén, annyiféle. Azok, akik a társadalmakat lassan maguk alá gyűrik, valójában semmilyen néphez sem tartoznak. Legfeljebb akkor amikor szónokolni kell és egymásnak ugarasztani különféle csoportokat. És persze vannak néhányan (zs. vezetők vagy annak önmagukat kijelőlt alakok) akik nagyon gusztustalan módszerekkel próbálnak folyamatosan népet kovácsolni maguk alá. Erről ennyit.
  • lee56 #79
    Amit írsz az már azért egy sokkal fejlettebb katonai megoldás, és az még picit távolabb van, nyilván nem ez az alapkoncepciójuk a szingapuriaknak sem egyenlőre. Gondolom kézenálva ugrálva örülnek majd annak is, ha egy darab önállóan mozgó, tájékozódó, célt felismerő, és elpusztitani/megbénítani képes robotot látnak majd, a pályázat végén. Egyenlőre mégis a leg egyszerübb megoldás (persze ez is elég bonyolult még manapság) ha minden funkciót integrálnak a robotba, ami a feladata végrehajtásához szükséges, és pont ez lesz a gyenge pontja is, amint azt leírtam pár hsz-el lejebb.

    "ezért a robotok tömeges bevetése sokkal hatékonyabb lehet mintha csak egy-egy übersoldat menne mindenhova." - ez kétségtelen, csak unreális egyenlőre (mind költségek, mind fejlesztések, mind jobb technológiák hiányában), ugylátszik nem én állok sci-fi hatás alatt :))

    "A környék előre "bekamerázása"" viszont abban az értelemben megoldható jelenleg is, hogy mivel terroristák ellen lenne városi bevetésre, elméletileg bizonyos szinten ellenőrizhető környezetről van szó, igy már lehetséges lehet az előre rögzített célokra reagáló robot, érzékelőmentesen. :)
  • kukacos #78
    Évek óta nem nézek tévét. De értem én anélkül is, a nemzetközi helyzet fokozódik, minden mutatód lefelé konyul, hamarosan világvége, ja, és persze az elmaradhatatlan nemzethalál. A magyarázat pedig természetesen világösszeesküvés, háttérből mozgató hataloméhes pénzemberek, a zsidókat egyelőre valamiért udvariasan kihagytad, de úgyis tudjuk, miről van szó. Ebbe a nyilvánvaló trendbe illeszkednek az autonóm harci robotok is, csak a vak nem látja.

    Bocs, hogy ilyen degradálóan nyilatkozok szerinted nyilván fontos és értékes gondolataidról, de van valami közös a hozzád hasonló elméletgyártókban és a B-kategóriás horrorfilmekben. Nem lenne baj, hogy illogikus a történet, az elején még megtette egy kis riogatásnak. De egy idő után már csak ugyanazokat a kliséket ismételgetik, szóval már csak nem is szórakoztató. Nézd, én, és sokan mások sem azt látják, hogy a világban minden rossz irányba haladna. Lehet, hogy azt hiszed, de a lányok bugyija sem attól fog lecsúszni, hogy elmagyarázod, milyen pocsékul mennek a dolgok. Nem vagy tőle sem eredeti, sem a szöveged nem lesz igaz. Beléd ki rúg naponta százszor? Pontosan hogy? Mesélj. Vajon melyik kisember frusztrált annyira, hogy szétfeszítse ezt a társadalmat, muszlim bevándorlókkal együtt vagy anélkül? Eltekintve persze a társadalomellenes dilinyósoktól, akik vallástól és országtól függően a Kossuth téren szónokolnak hasonló elméleteikről vagy bombát robbantanak. A többségnek megvan a nintendója (copyright Monty Python), és ez több mint elég. Én elég sokat láttam már a világból, jelenleg külföldön élek, sok helyen megfordultam már, sok embert ismerek, és mégis kicsit más az összbenyomás. De ha ugyanaz lenne, akkor sem próbálnék a benyomásaimra támaszkodva univerzális elméleteket gyártani. A világ ennél bonyolultabb.
  • halgatyó #77
    Itt most nem egyénekről akartam szót ejteni. Nekem is van munkám, házam, családom.
    Az IMF-en nam az múlik, hogy egyénileg ki lesz a vesztes, hanem az, hogy egy ország szétrohad-e a privatizációs általános tolvajlásban és korrupcióban vagy se.

    Kissé szocreál ízű optimizmusod nem új, 30-40 évvel ezelőtt is voltak emberek (többen is mint ma) akik hasonlóképpen vélekedtek. Ma egy részük munkanélküli, más részük nagyon is jól megvan.

    A keresztény szót zárójelbe téve említettem, mint történelmi összetartó erőt és közös tulajdonságot, amikor a nyugat-Európai dolgozó középrétegekről írtam és a sokmillió, ijesztően nem beilleszkedő bevándorlóról. Nem azt kérdeztem, hogy Te milyen vallású vagy, de azért örülök hogy van akinek (ezidáig még!) sikerült kivédenie a bajokat.

    Beírásod alapján nem Te tehetsz személyesen az általános hanyatlásról (és ellene sem). Nem sokat változtat a helyzeten az, hogy Te észreveszed-e a tágabb környezetben élők sorsát, amely utódaid sorsa is lehet könnyűszerrel.