Hunter

Díjazták a robotokat Japánban

Első ízben díjazott a japán kormány robotokat. A Gazdasági, Ipari és Kereskedelmi Minisztérium által kiírt 2006-os Robot Díj győztesei igen sokszínűek, találhatunk közöttük szőrös mechanikus fókabébit, porszívórobotot, tengeralattjárót, ellenőrző rendszert és etetőgépet is.

A 152 nevezett robotot 4 kategóriába sorolták be, a kiszolgáló robotokéba, az ipariakéba, a közszféra robotjai közé, és helyet kapott a kis- és közepes méretű robotok kategóriája is.

A Paro névre keresztelt robotfóka a gondozó otthonokban elért terápiás hatásaival nyerte el a zsűri rokonszenvét és a kiszolgáló robotok egyik díját. Bundája alatt és a bajuszába elhelyezett érzékelőivel észleli a dédelgetést és ennek megfelelően reagál is a simogatásokra, ölelésekre. Gyógyító hatását a hagyományos állat terápiákhoz hasonlóan fejti ki.



Ugyanezen kategóriában díjazták még a MySpoon-t amit azok számára hoztak létre, akik nem képesek kezeik használatára. Ez a robot egy tálból juttatja el falatonként az ételt a rászoruló szájába, három fokozattal rendelkezik, állítható automatára, félautomatára és manuálisra. A zsűri minőségi díjjal is jutalmazta az etetőgépet. Szintén a kiszolgálók között kapott elismerést és egyben a fődíjat is egy épület takarító rendszer. A robot teljesen automatikusan végzi munkáját, képes a liftek kezelésére, így emeletről emeletre jár, majd ha minden helységgel végzett, visszatér kiindulási pontjára.

Az ipari robotoknál az első helyet a Motoman-DIA10/-IA20 zsebelte be, ami emberszerű mozgásával emelkedett felül társain. A díjat odaítélő bizottság szerint a két karral ellátott torzó megoldást jelenthet a japán lakosság számának csökkenéséből adódó munkaerő gondokra. Meglepő hallani, hogy van olyan ország, ahol az emberek nem féltékenyek a gépi munkaerőre.

A kategória másik díjazottja a Nagy Sebességű Ellenőrző Robot, ami fejlett vizuális rendszerének köszönhetően a futószalagon képes ellenőrizni a termék különböző stádiumait. Előnye hogy munkájához nem kell leállítani a szalagokat, így jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A közszféra robotjainak győztese egy távirányítású építőgép, melyet eredetileg a katasztrófa elhárítás munkálataira fejlesztettek ki, sőt már bizonyítottak is a 2006 júniusában bekövetkezett okinawai földcsuszamlás mentési munkálataiban. A kategória második helyét egy 10 méter hosszú önrendelkezésű vízalatti jármű, az Urashima kapta, elsősorban meghajtása miatt. Hidrogén alapú üzemanyag celláinak köszönhetően ugyanis sokkal nagyobb távolságok bebarangolására képes, mint hagyományos lítium-ion akkus társai.

A kis és közepes robotoknál egy kiegészítőt találtak a leghasznosabbnak, ez az URG sorozatú letapogató lézeres kereső, ami alacsony energiaigényével ideális érzékelője lehet bármely automata mobil robotnak. Természetesen robotokat is díjaztak, ezek egyike a zsűri különdíjasa, a rendkívül népszerű KHR-2HV, avagy Kondo, egy építsd magad robot készlet, melyből egy humanoid robot állítható össze. Gyorsasága, könnyűsége és rugalmassága révén akrobatikus mutatványokra is képes, 17 állítható "ízülete" pedig egészen emberszerű mozgással ruházza fel. Mivel kapott egy USB csatlakozást is, ezért számítógépünkhöz kötve újabb és újabb mozdulatok taníthatók meg vele.

Japánban minden más országnál szélesebb körben alkalmazzák a robotokat, melyek nagy segítséget jelentenek az elöregedő populációnak. Az ország 130 millió lakosának közel 19%-a már 65 éven túli, és ez az arány fokozatosan növekszik, 50 éven belül elérheti a 40%-ot is. Éppen ezért tekintenek a robotokra megoldásként az idősek gondozásában és a munkaerőpiacon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xszolix #15
    Ez a cikk nem a robotok jogairól, de még csak nem is az inteligens robotokról szól.

    Jogai egyébként nem is a mai robotoknak lesznek, mert ezek csak többé kevésbé buta automaták. De nem látom be hogy egy tényleg inteleigens robotnak, mesterséges inteligenciának miért ne lehetnének jogai. Mondjuk kezdetben mint legalább az állatoknak.
  • dez #14
    Milyen alapon állítod, hogy nem lehetséges? (De amúgy minek hozzuk át ide azt a vitát?)
  • babajaga #13
    " brit kormány Tudományos és Innovációs Hivatalának megbízásából, melyek az elkövetkező 50 év lehetséges fejlesztéseit és azok hatásait "

    Ott is vannak akik a hülyeségükért még pénzt is kapnak.
  • dez #12
  • dez #11
    Csótány? Te nem láttál még csótányt! :D
  • Tetsuo #10
    Az 1 másik cikkben volt, persze marhaság de a SG leírta..
  • babajaga #9
    A Japánok bizonyos tekintetben a föld legbutább emberei. A fetisizálásban és az észnélküli hagyománytiszteletben, konkrétan. A robotok díjazása a fetisizálás, azonkívül a Japánok többsége ha meghallja hogy valami hagyományos, észnélkül piedesztálra emeli nyomban.
  • T0nk #8
    Hol láttad a cikkben, hogy jogokkal akarnak robotokat felruházni?
  • Tetsuo #7
    Azért túlzás, mert a gép max annyira intelligens, mint egy csótány.
  • Viet #6
    A technika király de az hogy jogokal ruházank megelismerjenek inteligens gépeket má kicsit tulzás. Amúgy boldog karácsonyt.