Harci robotokat kutat Szingapúr
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha végignézem a történelmet most talán a legjobb élni... Eddig minden rendszerben statisztikai alapon vmi olyan osztályba jutottam volna ami nem korrekt.Még Mátyás király idejében sem lettem volna jobbágy.
A családom nem gazdag ugyan, de nem is tanult emberek a szüleim, kemény melósok õk, és ahhoz képest sokat elértek. Van házunk meg minden ami gy emberséges léthez kell. Sok dolog van amit nem engedhetek meg magamnak(májustól pl közlekedés:-)),de egy két dologgal itt nyugaton sok ember nincs tisztába.
Mi még mindig a világ szerencsésebb felén vagyunk. Egy mesterségesen fenntartott jóléti társadalom tagjai. Tudatosan ástunk magunknak egy vermet amibõl fáj kimászni és inkább behunyjuk szemünk.
Ez nem az állam hibája, hanem a választóké. Kenyeret és cirkuszt a népnek. Nem ma találták ki. Mi mulatságot akartunk és megkaptuk. Nyugaton az utóbbi 60 évben itt pedig az utóbbi 16 évben pazaroltunk sokat. Elvárjuk hogy az állam mentesítsen minket terhek alól. Ennek ára van. Vazz 13ik havi nyugdíj??? Mire fel??? VAn a mi jár, az elesettnek támogatás hogy fel tudjon állni. MI jelenleg csak pénz dobunk ki az ablakon. ÉS minden alkalommal amikor Kínából származó árut veszünk egy elnyomó diktatúrát támogatunk míg a mi cégeink nem bírják a versenyt és becsõdölnek. A probléma nem az állammal van. Ha valaki egy demokráciában hatalmat akar, akkor a népet kell kiszolgálnia: a nép pedig csak 2 dolgot szeret: az ételt és a dicsõséget.
A harci robotokról: ez egy kezdõdõ technológia, melynek 2 fõ alkalmazási területe lehetséges az elején: speciális felhasználás és támogatás.
a mnodern hadviselés fontos eleme a heterogén sokoldalú hadsereg felépítése. Az USA ez alapján alkotta meg a JSF, az új gyalogos ruházati meg még pár projectet.
A vietnami és fõképp az afgán háborúk óta bebizonyosodott hogy a klasszikus tömeghadseregek fölött eljárt az idõ. Ennek köszönhetõen az USA is jelentõsen csökkentette a haderejét. Az F22 fejlesztésénél a költségek minimalizálása nagyon fontos feladatot jelentett, az új generációs vadászgépekig egy új generáció fejlesztése többszörösét emésztette elõzõnek(F4 és F15 között elképesztõ a különbség) Tehát ellentétben halgatyó állításával a fegyverkezésre szánt összeg erõsen csökkent, holott az ütõképesség látványosan nõtt.
A modern hadsereg fõ ismérvei:
-relatív költséghatékonyság
-mobilitás
-széles körû alkalmazhatóság
Az USA hadseregében( és persze sok más államéban is ) ezeket figyelembe véve kezdõdött el a hadsereg átalakítása.
A harci robotok alkalmazása egy ilyen hadseregben:
-Figyelembe kell vennünk hogy a technológia még gyerekcipõben jár.
-Mozgékonyságát és tûzerejét tekintve a páncélos és a gyalogos osztagok között van.
-A modern hadsereg célja a különbözõ fegyvernemek egymást kiegészítõ leghatékonyabb alkalmazása.
Tehát:Gyalogság nélkül valószínûleg az rpgk és hasonló páncéloselhárítók hamar megsemmisítenék(ezen páncél se segít, páncéltöbblet=méret többlet=kisebbmozgékonyság>>tank kategóriának minõsíteném). Viszont gyalogsági támogatás mellett, kihasználva a robot adottságait, nagyon hasznos eszköz lehet.
pl:páncélos elhárítás, tûzfedezet, visszavonulásnál biztosíthat, ember számára veszélyes esetek(pl: ha tudják hogy nincs a házban páncéloselhárítás, meg elõre robot és jól van), a robot erõsebb szenzorai felderítésben, aknakersesésben, robbanószersemlegesítésben segíthetnek.
Bázisok védelmére aktuális, a robotok együttmûködhetnek, közös érzékelõrendszerük és külsõ érzékelõrendszerük lehet. Ellenállhatnak környezeteti és vegyi ártalmaknak.
A fejlesztési idõtartam akár 10-15-20 év is lehet. ÉS rengeteg kívánalomnak kell megfelelni. Mesterséges intelligenciák még nagyon egyszerûek, jelentõs fejlõdésre van még itt szükség. Emellett kellõen mozgékonynak kell lenniük( felborulhat, elakadhat, lépcsõzhet stb) s további kívánalmak...
Ezek a robotok egy hadsereg részét képezik, nem maguk a hadsereg, ahhoz hogy az emberi faktor háttérbe szoruljon hadseregben legalább 100 év...
Emellett( ahogy a repülésnél, ûratásnál, internetnél, és másoknál tapasztalhattuk, a katonai fejlesztés a civil szférában is fejlõdést indukál!!!!
Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar előtt.
Talán mégis próbálhatnál egy kicsit nyitottabb lenni kifelé, és nem csak a saját képzelt világod építgetni, hanem meghallgatni másokat is. Különben ahogy öregszel majd, és az ötleteid vadulnak, egyre inkább egyedül leszel. Nem fogod szeretni, csak még jobban becsavarodsz.
Na ennyit a mai jócselekedetemrõl. További kellemes agymenést.
A probléma ott van, hogy -- több okból -- ez nem látszik túl valószínûnek. Hogy miért, arról nem akarok már több litániát írni. csak címszavakban:
Pusztán önmagukban a robotok nem oldják meg véglegesen a kérdést. Ugyanis a kínaiak, indiaiak milliárdjai között igen nagy számban található magas intelligenciájú ember. Õk is ki fogják fejleszteni a saját robotjaikat, de addig is meg fogják találni a védekezési (támadási) módszereket a mi, kezdetben még nem annyira fejlett robotjaink ellen.
Tehát a robotok fejlesztésén túlmenõen egy sor egyéb fejlesztést is el kellene végezni ahhoz, hogy fennmaradhassunk. Ilyenek:
-- Atomenergiára való átállás,
-- Népszaporulat jelentõs növelése,
-- A dolgozó középosztály megbecsültségének helyerállítása,
-- A termelõi reálszféra megerõsítése, a kamatpénzuralmi rendszer felszámolása.
Sajnos, ezeket nem látom. Márpedig ezek nélkül az egész harci marci robotfejlesztés teljesen alkalmatlan arra, hogy a kínaiakat és a többi milliárdokat megállítsuk. Így, ahogyan most állnak a dolgok, ezek a robotok csak a saját népeink, dolgozó rétegeink ellenei hatékony harcra lesznek jók.
Egy ilyen robot iszonyatos pénzekbe kerül. Most ne egy embrionális állapotban levõ fejlesztésre adott -- visoznylag kis -- összegben gondolkodjunk, szerintem mire ebbõl használható eszköz lesz az dollár tízmilliárdokban mérhetõ.
Egy ilyen eszköz kifejlesztése csak akkor rentábilis, ha NAGYON NAGY SOROZATBAN készül.
Gondoljunk egy valamilyen autóra, például egy opel astra. Mire a termék sorozatgyártásra érett lesz, több évtizedes fejlesztése esett keresztül és sok millió példányban készül el, hogy elfogadható áron lehessen adni. Még így is több millió forintba kerül.
Sok autó csak úgy készíthetõ el rentábilisan, hogy sok alkatrésze más tipusokkal közös. Az autók fejlesztése nem 10 éve folyik, hanem 100 éve, és a világon eddig elkészített autók száma legalább több százmillió.
Mire akarok kilyukadni? Egy robot elkészítése sokkal-sokkal nagyobb feladat, mint egy autóé. Több alkatrészbõl fog állni, komolyabb megbízhatósági követelményekkel, nagyon bonyolult szoftverrel, stb.
És most jön a lényeg, két pontban:
1.) Mekkora sorozatban kell majd gyártani ahhoz, hogy elfogadható áron lehessen beszerezni? Nyilván óriási sorozatban. Sok millió vagy akár több százmillió példányban.
Ki ellen akarnak bevetni ennyi millió harci robotot?
2.) Mennyibe fog kerülni ez a rengeteg robot? Ki fogja azt megfinanszírozni, ÉS MILYEN CÉLBÓL? hmm...
A mi tapasztalataink annyira különbözõek, hogy soha nem gyõzzük meg egymást. Amit írtam, az egyszerûen nem neked szólt. Remélem hogy másokban sikerült gondolatokat ébreszteni. Nem az a fontos hogy egyetértsenek velem. Arra pedig nagy ívben tojok hogy "eredeti" vagyok-e vagy sem.
A zsidókról nem véletlenül hallgattam. Ugyanis a tipikus (és hibás) sztereotipiákat felesleges ismételgetni. Ahány ember, azaz egyén, annyiféle. Azok, akik a társadalmakat lassan maguk alá gyûrik, valójában semmilyen néphez sem tartoznak. Legfeljebb akkor amikor szónokolni kell és egymásnak ugarasztani különféle csoportokat. És persze vannak néhányan (zs. vezetõk vagy annak önmagukat kijelõlt alakok) akik nagyon gusztustalan módszerekkel próbálnak folyamatosan népet kovácsolni maguk alá. Errõl ennyit.
"ezért a robotok tömeges bevetése sokkal hatékonyabb lehet mintha csak egy-egy übersoldat menne mindenhova." - ez kétségtelen, csak unreális egyenlõre (mind költségek, mind fejlesztések, mind jobb technológiák hiányában), ugylátszik nem én állok sci-fi hatás alatt 😊)
"A környék elõre "bekamerázása"" viszont abban az értelemben megoldható jelenleg is, hogy mivel terroristák ellen lenne városi bevetésre, elméletileg bizonyos szinten ellenõrizhetõ környezetrõl van szó, igy már lehetséges lehet az elõre rögzített célokra reagáló robot, érzékelõmentesen. 😊
Bocs, hogy ilyen degradálóan nyilatkozok szerinted nyilván fontos és értékes gondolataidról, de van valami közös a hozzád hasonló elméletgyártókban és a B-kategóriás horrorfilmekben. Nem lenne baj, hogy illogikus a történet, az elején még megtette egy kis riogatásnak. De egy idõ után már csak ugyanazokat a kliséket ismételgetik, szóval már csak nem is szórakoztató. Nézd, én, és sokan mások sem azt látják, hogy a világban minden rossz irányba haladna. Lehet, hogy azt hiszed, de a lányok bugyija sem attól fog lecsúszni, hogy elmagyarázod, milyen pocsékul mennek a dolgok. Nem vagy tõle sem eredeti, sem a szöveged nem lesz igaz. Beléd ki rúg naponta százszor? Pontosan hogy? Mesélj. Vajon melyik kisember frusztrált annyira, hogy szétfeszítse ezt a társadalmat, muszlim bevándorlókkal együtt vagy anélkül? Eltekintve persze a társadalomellenes dilinyósoktól, akik vallástól és országtól függõen a Kossuth téren szónokolnak hasonló elméleteikrõl vagy bombát robbantanak. A többségnek megvan a nintendója (copyright Monty Python), és ez több mint elég. Én elég sokat láttam már a világból, jelenleg külföldön élek, sok helyen megfordultam már, sok embert ismerek, és mégis kicsit más az összbenyomás. De ha ugyanaz lenne, akkor sem próbálnék a benyomásaimra támaszkodva univerzális elméleteket gyártani. A világ ennél bonyolultabb.
Az IMF-en nam az múlik, hogy egyénileg ki lesz a vesztes, hanem az, hogy egy ország szétrohad-e a privatizációs általános tolvajlásban és korrupcióban vagy se.
Kissé szocreál ízû optimizmusod nem új, 30-40 évvel ezelõtt is voltak emberek (többen is mint ma) akik hasonlóképpen vélekedtek. Ma egy részük munkanélküli, más részük nagyon is jól megvan.
A keresztény szót zárójelbe téve említettem, mint történelmi összetartó erõt és közös tulajdonságot, amikor a nyugat-Európai dolgozó középrétegekrõl írtam és a sokmillió, ijesztõen nem beilleszkedõ bevándorlóról. Nem azt kérdeztem, hogy Te milyen vallású vagy, de azért örülök hogy van akinek (ezidáig még!) sikerült kivédenie a bajokat.
Beírásod alapján nem Te tehetsz személyesen az általános hanyatlásról (és ellene sem). Nem sokat változtat a helyzeten az, hogy Te észreveszed-e a tágabb környezetben élõk sorsát, amely utódaid sorsa is lehet könnyûszerrel.
Amíg emberekkel/emberekért békésen dolgozik, tehát nem kinyírni akarja õket hanem kiszolgálni addig pszichológiai okokból elõny ha a robot hasonlít egy emberre.
Asimo erre jó példa, emberszabású tehát "megszokott" formája van, kisebb egy átlag embernél ezért nem tûnik(!) rémisztõnek és úgy általában aranyos! <#vigyor3>#vigyor3>
Még mindig érzõdik a sci-fi hatása a megközelítésedre 😊 (Terminator)
A harci robotoknak nem kell különálló teljesértékû egységeknek lenniük, a robotok közötti kommunikáció kvázi azonnal lehetséges ami hatalmas elõny az emberi-katonákkal szemben ezért a robotok tömeges bevetése sokkal hatékonyabb lehet mintha csak egy-egy übersoldat menne mindenhova.
Az épületes példánál maradva a robotok gyakorlatilag azonnal mindent tudnak és látnak amit a másik robot lát szal elég ha egyetlen robot látja hogy mi van bent és ettõl a pillanattól az ÖSSZES robot a környéken pontosan tudni fogja hogy mi-merre és hogy hol az ellen, nem kell hogy a behatoló harci-robot lássa hogy mi van bent, elég ha egy kisebb/olcsóbb felderítõrobot már bent van vagy egy megfigyelõ "átlátva" a falon kintrõl ad infokat és a támadó robotok ezek alapján is megtalálhatják a célt.
A környék elõre bekamerázása is történhet így, pár tucat repülõ kisebb szonda teljesen le tudja fedni a területet és innentõl a konkrét harcoló robotoknak nem is kell érzékelõ.
A szondák a "szemek", a harci-robotok a "karok" és az "agy" ami koordinálja a támadást egy irányító egység pár-száz méterrel hátrébb egy páncélozott jármûben szal az igazán drága technikának nem is kell a veszély közelében lennie, megfelelõen gyors adatátvitelnél akár egy másik kontinensen is lehet a robot-raj "agya" és a tényleges veszélyzónában csak olcsó és könnyen pótolható "végtagok" mászkálnak a központ egyfajta messzire nyúló kézként.
Arról nem is beszélve hogy a központi rész is szét lehet bontani apróbb egységekre, egyfajta hálózat aminek hiába ütöd ki néhány részét attól még mûködõképes marad.
Valamilyen oknál fogva ehhez az elképzeléshez ragaszkodnak a dél-koreaiak (lakosság és intézmények robotizálása) és a japánok is. Valami olyasmi oka lehet, hogy valamilyen szinten a szociális(!) kapcsolat jó legyen ember és gép között, mert mondjuk egy mikrohullámú sütõnél, vagy egy fúrógépnél ez nem számít, de egy összetett gépnél, amin az életetd múlhat, ez úgy látszik fontos.
(Még akkor is ha a "zseme" vagy "szája" nem is olyan vagy nem is úgy mûködik, csak stilizált!)
Nem mellékesen ennek köze lehet ahhoz is, hogy ha valaha lesz A.I., akkor annak is több köze lesz pedagógiához és pszichológiához, mint a programozás tudományához.
P.S. Nézte már valaki az új Asimo bemutatót? Most már nem megy úgy, mint aki "besz*rt", futni is tisztességesen tud, megáll féllábon ha kell, kombinált mozgásokban is über ... szóval 5 év alatt elég sokat fejlõdött ám!
http://robot.watch.impress.co.jp/static/2007/01/10/honda.wmv
Azt, hogy valaki vesztesként vagy nyertesként kerül ki a "nagy-szerencsekerékbõl" az nem az IMF-en múlik.
Az, hogy valaki tanulás helyett bulizott, amikor takarékoskodnia kellett volna hiteleket vett fel - azt nem tudom sajnálni.
Én (és a környezetemben a haverok) rengeteget melóztak, és tanultak, hogy ne lógjon ki a fenekük a gatyából! És Én nem kerültem BAR listára, van hol laknom, mit ennem, és szép családom van.
És még valami - én keresztény vagyok, hiszek Jézusban, ennélfogva már nem lehetek "vesztes". Igaz?
Ne téveszd össze a mû-lázadó (többnyire gazdag szülõktõl származó) "68-asokat" a mai, egyre romló életlehetõségektõl feldühített kisemberekkel.
Hidd el, az emberek nem szórakozásból lázadnak. Hanem akkor kezdik el, amikor a lehetõségeik annyira beszûkültek, és a kiszolgáltatottságuk annyira megnõtt, hogy egymás után kell lemondaniuk a céljaikról, korábbi terveikrõl és álmaikról. Senki se redukálja le egykönnyen a céljait. De mostanában erre kényszerítik az embereket.
Az az ember, akibe naponta százszor büntetlenül bele lehet rúgni, és ezt meg is teszik azok, akik büntetlenül megtehetik, nos az az ember természetesen lázadozni fog, akkor is ha jobban él (MÉG pillanatnyilag) mint egy afrikai vagy egy albán.
A gond ott (is) van, hogy miközben egyre gyorsulva romlanak életfeltételeink, nem látjuk a mögöttes mozgató erõket. Nem látjuk, hogy ez a folyamat valah is megáll, mert nem látunk olyan erõket, amik megállásra fogják kényszeríteni.
Viszont nagyon is jól látjuk azokat az erõket, amelyek tovább akarják gyorsítani a leromlásunkat. Pl. óriási eladósodottság, szarrá privatizáslt ipar, stb..stb..stb.. de nemcsak Magyarországon romlik a heyyzet.
Természetsen az életképesség és a 100% önellátás nem keverendõ össze. Kereskedni lehet. Ha van termelés egy országban, és nem privatizálták/lopták/rombolták szét az iparát.
Azt NEM írtam, hogy a cigányokat ki telepítette BE. Senki. Jöttek azok maguktól. De a nyugat-Európába betelepülõ milliók mögött szervezett erõket sejtek. Akik egyrészt megakadályozták, hogy ezek az országok meg tudják válogatni, hogy kit engednek be (pár tzezer tanult fõt), másrészt szervezték az egész népvándorlást? Mert honnan tudja az az afgán paraszt hogy Európába kell jönnie, aki írni-olvasni se tud, és térképet nem is látott, max. egy db kecskebõrre karcolgatva? Másrészt mibõl fedezi az utiköltséget az, akinek a Kandahártól 30 km-re álló, öklömnyi kövekbõl összerakosgatott és kecskebõrrel lefedett házikója átszámítva 5 dollárért adható el? (vagy kábszer eladásból, vagy valaki kifizette neki)
A nemzetállamok ideje lejárt volna? Kétségtelen, hogy a világ arc- és névnélküli irányítói nagyon sokat romboltak a dolgozó középosztályt megvédeni képes nemzetállamok struktúráján. Épp ennek köszönhetõ, hogy napjainkban Magyarországon a dolgozó kisember számára gyakorlatilag nincs érdekvédelmi lehetõség.
Az, hogy 20-30 év múlva mivé fejlõdnek ezek a robotharcosok, nehéz most megjósolni. Ám gondold meg: a kommunista blokk szétzilálódásával csökkent-e a korábbi ellenfeleinek felfegyverzettségi szintje? Vagy éppen nõtt. Ezen érdemes elgondolkodni.
Meg azon is, hogy a most is hivatalban levõ amerikai vezetés a 21. századot a terrorizmus elleni harc évszázadának nevezte. Most eltekintve aatól, hogy ez erõs túlzás, hisz 20 évnél többet nehéz elõre jósolni, akkor is valamit jelent.
Egy dolog biztos: az ellenõrizhetetlen, abszolút hatalom még soha nem jelentett jót a népnek. Akik irányítanak különbözõ szinteken, azok SOHA NEM MAGUKTÓL JÓK. Ezek ilyen tipusú emberek. Olyan emberek -- pont ezért õket választották a hozzájuk hasonlók -- akikben belsõ fékek nincsenek, és akik mindig mindent megtesznek, amire csak lehetõségük van, hogy büntetlenül megtehetik.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy -- akár Magyarországon, akár a nagyvilágban -- hatalmas tõkekoncentráció zajlik. Rohamosn nõnek a különbségek ember és ember között, és asszem nem nehéz megjózolni hogy ez sokaknak nem fog tetszeni (a "vesztesek" száma egyre nõ).
Ha te pillanatnyilag a "nem-vesztesek" közé tartozol, akkor hiába szövegeltem. Ahhoz, hogy megértsed amit leírtam, az élettapasztalataidnak meg kell változniuk. Nagy az esélye, hogy meg fognak változni, mert a nemvesztesek száma évrõl évre csökken.
Mi annak idején (15-16 évesen) a haverokkal "alternatív" világtérképet készítettünk. Szépen megosztoztunk az országokon. Hajj, de rég volt...<#szomoru1>#szomoru1>
Tudom, tudom, a lázadás is marha jó szórakozás...
Bocsánat, hogy kapkodva válaszolok, de éppen munkaidõben vagyok.
1. Egy homogén nemzetállam gazdaságilag nem életképes. Egy politikai "kínai nagy fal" csakhamar (társadalmi/politikai rendszertõl függetlenül) Észak-Korea és a dél-amerikai banánköztársaságok sorsára juttatna bennünket.
2. Hozzád hasonlóan én sem akarok olyan országban élni, ahol megszabják, hogy ki a jó állampolgár és ki az aki nem-kívánatos személy. <#vigyor5>#vigyor5> Meg, hogy hová utazhatok, kikkel találkozhatok, hol és milyen munkát végezhetek.
3. A cigányokat II. József, majd Mária Terézia telepítették le a 18. században(nem az ilyen-olyan tõke-maffiák... vagy a "zsidó-nagytõke), mivel éppen jobbágyság volt a népnek, és az ide-oda utazgatás a nemesség egyik kiváltsága volt. A törökök pedig azért mentek No.-ba anno, mert a kelet-európai országokból némi kommunizmus okán nem mehettek vendégmunkásnak a magyarok/szlovákok/lengyelek.
4. Az általag említett (és abban a formájában - szerencsére - sohasem létezett) "nemzetállamok" ideje lejárt. Az évszázados társadalmi konszenzuskeresõ hagyományokkal ugyanakkor homogén népanyaggal rendelkezõ országokban (itt fõleg az általag valószínûleg fõ példának tekintett Finnországra gondolok) sincs már meg ez. A haverom Finnországban dolgozik egy középvállalatnál gyakornokként. A gyakornokok mindegyike külföldi! A cég kultúrája szerint a sokféleképp gondolkodás segíti jobban a csoport-problémamegoldást és a csoportmunkát (ismétlem: Finnországban!!).
5. Ezek a robotok 20-30 év múlva a szárazföldi fegyver-rendszerek részei lesznek. Nem pedig valami általad vízionált Robot-Gestapo tagjai <#circling>#circling>
Üdv, Erik
Ez a valami teszi lehetõvé, hogy a hatalom a kiegyensúlyozó-megosztó tipusból át tudjon állni nyers elnyomó hatalommá. Ennek a társadalmi hatásai nehezen megjósolhatóak, nem biztos hogy mind negatív. (például ha Magyarországon nem kellene nagylétszámú antiszociális családok terrorizálástól rettegni sok vidéki községben, az asszem inkább jó)
Ám összességében énszerintem nem lesz jó. Valamit nagyon elb**tak ott fönn, és most a mi bõrünkre akarják kijavítani. Hát ezen töprengtem, csak kihallatszott:-)
Alulbecsülték a szelidnek látszó keresztény középosztályt is. Talán azt gondolták, hogy akadálytalanul lehet õket tiporni a mocsokba. Talán nem számítottak ilyen gyûlöletre. Pedig az ál-kommunista tömb társadalmainak részletesebb tanulmányozásával észrevehették volna a dolgozó középrétegek lassú, de létezõ lázadását, lassú kisiklását a hatalom szorításából. Nem vették észre. Vagy bítak a totális sajtó-agymosási tudományukban? Ki tudja.
Nekem az az érzésem, hogy ezek a robotharcosok ezért fejlesztõdnek ilyen ütemben, hogy az igazi hatalom arctalan és névtelen birtokosainak ne legen szükségük túl sok emberre.
Ugyanis ha a 3. tipusú hatalmat át kell alakítani 2. tipusúvá, annak súlyos kockázatai vannak. Mindig minden hatalom EMBEREKEN alapul. Híveken, katonákon, hûbéreseken, akármin, de mindig embereken. Akik a szolgálataikért egyre többet követelnek, és lassan az uralkodó csoport fejére nõhetnek.
Magukat a nemzetálamokat is részben ezért kell leépíteni. Másik részben pedig azért, hogy kisebb méretû, ÖNMAGUKBAN ÉLETKÉPTELEN, érdekérvényesítésre alkalmatlan régiókra lehessen szabdalni az uralni kívánt területet (pl. Európa). Azt már nem nehéz elérni, hogy ezek a kis részegységek lehetõleg soha ne tudjanak összefogni.
1.) A döntésképes, intelligens emberek közös megegyezésén és a hatalom mindenki által elfogadott intelligenciáján és jóakaratúságán is alapulhat(-na). Asszem mindenkiben valami ilyesféle ködös képzetek élnek, amikor a "demokrácia" szót olvassa valahol.
Sajnos, ez a rendszer nem stabil. Sõt: azzal az emberanyaggal, amivel ma rendelkeznek az országok, TELJESEN MÛKÖDÉSKÉPTELEN. Egy 200 fõs marskolónia esetében elképzelhetõ, hogy jól mûködik és hosszú ideig stabil.
2.) Az elnyomás módszere. Kis létszámú, de igen jól felfegyverzett és harci képességû ("kiképzett") ember gyakorolja a hatalmat a minden visszavágási lehetõségétõl megfosztott nagylétszámú dolgozó fölött. Sok ilyen volt már a történelemben, Spártától a Szovjetúnióig.
3.) A KIEGYENSÚLYOZOTT hatalom. Ne tévesszen meg senkit ez a szó! A "kiegyensúlyozott" szóhoz a képzeletünkben általában pozitív képzetek tapadnak. Itt és most azonban semmivel sem jobb társadalmi rendszerrõl van szó, mint a 2. pontban!
A manapság önmagukra "demokratikus" jelzõt aggató és fokozatosan egyre rohadékabbá váló országok ebbe a 3. csoportba tartoznak. Mit is jelent ez?
A kiegyensúlyozottság az "oszd meg és uralkodj" elv gyakorlati használatát jelenti. Õsi módszer ez is. A megosztás módszerei azonban néha erõszakosak és hihetetlenül aljasok.
Egyszerû módszernek látszik az, amit állítólag amerikában csináltak: felállt valami elöljáró a templomban (akkor még jártak, ezért mindenki ott volt, aki mozogni tudott) és kinyilvánította: ti, a középsortól balra, ti lesztek a demokraták! Ti pedig, jobbra, ti lesztek a republikánusok!
Lehet hogy ez csak egy urban legend, de elgondolkodtató.
A mai társadalmakban -- hosszú FEJLÕDÉS (igazi fejlõdés!) eredményeképpen -- a 20 századra a nagy belsõ ellentétek eltûntek. Vagy legalábbis megpróbálták eltüntetni ezeket. Néhányan meg megpróbáltak újakat létrehozni (nemzetiségi ellentétek)
A 20. század végére tehát -- kiváltképp Európában -- nem volt elegendõ belsõ ellentét az országokban (nemzetállamok) ahhoz, hogy azt kb. egyforma erejû csoport vetélkedése módján stabilan uralni lehessen. Hát akkor hozzunk létre. Létrehozták.
Nem akarom a részletekkel fárasztani az olvasókat. A magyarországi cigánykérdéssel, akik soha a büdös életben nem fognak a szarból kivakarózni, mert az a társadalmi funkció van rájuk kiszabva, hogy a dolgozó középosztály kegyensúlyozásában segítséget nyújtsanak a kislétszámú felsõ tízezernek. Sem a nyugat-Európába szándékosan bevándoroltatott muzulmán millióknak, akik a dolgozó (keresztény) középosztály kiegyensúlyozásában segédkeznek, tudtukun kívül, óriási ál-liberálbuzi sajtótámogatással megsegítve.
Elnézést a hosszú körmondatokért. Javaslom, hogy lassan és gondolkodva olvassa el az, aki meg szeretné érteni. Lehet hogy nem fog mindenki egyetérteni, de elgondolkodni érdemes. folyt. köv.
Az uralkodás nem más, mint egyik ember hatalma a másik fölött. Lehet ezt "demokratikus" meg hasonló szavakkal függöny mögé álcázni, de a lényeg pont napjainkban világlik ki egyre jobban. Az önmagukat "demokratikus" jelzõvel felcímkézõ hatalmak kezdenek sokkal elviselhetetlenebbek lenni, mint a "hagyományos" hatalmak.
A baj nem a demokrácia alapelveivel van, hanem azzal, ahogy az államok helyébe lépõ maffiahatalom, a láthatatlan és egyre agresszívebben pénz- és hataloméhes irányítói réteg kisajátítja a demokrácia rendszerének intézményeit, elorozza fogalomrendszerét, visszaél vele, és egyre szorosabb pórázra fogja a társadalmat eltartó dolgozó rétegeket.
Azt is kimondom -- sok ember él a világon, aki egyetért ebben -- hogy van olyan élet, amely a halálnál sokkal rosszabb. (Bár ahogy az ál-liberálbuzi népbutítás egyre ijesztõbb méreteket ölt, ezt a gondolatot mintha visszaszorítani próbálnák... a jövõ dönti el, milyen sikerrel)
Ennek a tendenciának a TÁRSADALMI VONATKOZÁSAIRÓL eddig alig esett szó. Pedig ezek sokkal ijesztõbbek ill nagyobb hatásúak mint a techniakiak.
Nem a terminátor meg hasonlók. Egyáltalán nem kell a gépeknek uralkodniuk ahhoz, hogy az emberiség sorsa beteljesedejen. Ezek a robotok ugyanis kis létszámú ember (-formájú õrült rohadék) totális és korlátlan uralmát teszi lehetõvé az egész emberiség felett.
A következõ hozzászólásokban megpróbálok néhány gondolatot írmi errõl a kérdésrõl. Csak címszavakban. A kérdéskör -- mint minden más -- két részre bontható: 1.múlt és jelen, vagyis az elõzmények 2.a jövõ.
Vagyis: mik azok a társadalmi jelenségek amelyek szükségessé teszik az ilyen fejlesztéseket, és ebbõl az is látható, hogy hová fog fajulni mindez.
De és itt jön a de, mivel harci robotokról van szó, ellenséges területen nem biztos hogy megoldható a be-kamerázása, akármien módon, szóval vannak helyzetek ahol muszáj, hogy mindent ott helyben tudjon a mashina, pl. épületekben...
Még mindig emberben gondolkozol pedig egy robotnál teljesen más megoldások is lehetségesek 😊
Az érzékelõnek nem kell a roboton lennie, egy robot egy (vagy NAGYON sok) tõle független kamera képét is használhatja látásra.
Egy fegyvernek minnél egyszerûbnek (javítás + logisztika), mozgékonyabbnak, könnyebbnek, hatékonyabbnak (harci alkalmazás), és sokoldalúbbnak (redundancia) kell lennie.
AEG B.I (1914) - hát erre az általad felállított kritériumok nem voltak igazak 😊
Csak felderítésre lehetett használni mert ezeket a korai típusokat nem lehetett még felfegyverezni se és már az sikeres küldetés volt ha menet közben nem zuhant le magától, ha két ellenséges felderítõ találkozott az égen akkor csak integettek egymásnak mivel mást nem tudtak csinálni bár néha a lelkesebbek bepróbálkoztak hogy az oldalfegyverükkel átlövöldözzenek a másik gépre (nem túl sok sikerrel 😊
Messerschmitt Bf 109 (1935)
21 év telt el a kettõ között, az AEG B.I pilóta fia már ilyennel repült.
A robotgyártó cégeknek marhára érdekük eladni a terméket, szal õk nyomatják ezerrel a marketinget, meg a robotok amúgy is olyan trendi dolgok.
De valójában csak egydolog szól mellettük, az hogy még nem tudták harci körülmények között kipróbálni és így nem bizonyosodott be a használhatatlanságuk.
Egy fegyvernek minnél egyszerûbnek (javítás + logisztika), mozgékonyabbnak, könnyebbnek, hatékonyabbnak (harci alkalmazás), és sokoldalúbbnak (redundancia) kell lennie. Nos ezek a kütyük valszeg egyik kritériumot sem elégítik ki. Városi harcban én továbbra is a 8 áltisk végzettségû Kovács 2 Jánosra szavazok. Pl ha folyadékcserére szorul csak a fal felé fordul, aztán meg meghúzza az 100 Ft-os kulacsát, és nem kell visszaszállítani a javítóbázisra, hogy 20 technikus dolgozzon rajta.
Ha hiszed ha nem én 2003-ban megmondtam hogy akkorát fogunk szopni Irakban mint állat!😉)
Szal kérdezz nyugodtan...
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Szal nincs autonom energia ellátása😉)) Az jó mert akkor ezt a dugókihúzást az ellen is meg tudja csinálni!
"Nem is az a feladata. De ha kilõnek rá egy ilyen rakétát, akkor azt még pontosan rögzíteni fogja, hogy honnan is indították..."
És aról is szól a hír, hogy autómatizált tüzér (rak. aknavetõ, tarack stb) egységek is vannak a rendszerben? Mert ha nincs akkor sokat nem ér hogy rögzítik az indítás helyét, mert mire hagyományosan átadják az adatot addigra a támadó szépen odébbmászik.
"A repülõ robotok már bizonyítottak. Az uszó és víz alá merülõ robotok is. Most a szárazföldi robotokon a sor..."
Így igaz, a robotrepcsik, rakéták torpedók nagyon jól eltájékozódnak a levegõégben, ahol felhõkön kívül nincs semmi, és a célpontok is vagy megvannak jelölve, vagy más módon van róluk infójuk. De ehhez egy elemes holdjáró kifinomultsága is elegendõ.
Egy bonyolult terepen eltájékozódni, felderíteni és a célpontot azonosítani, még ha a döntéshozatal, a végsõ parancs kiadása az ember kezében is van akkor is nagyon bonyolult rendszert követel meg. Ez még simán meghaladja a jelenlegi tudásunkat. De olyan 5-10 év és megvalósulhat. Majdha a háztartási robottól már tényleg elvárhatjuk a legalapvetõbb feladatok ellátását, akkor lesz alkalmas, hogy a katona alaptevékenységét meghaladó feladatokat is ellásson.
"Ez fejlesztési költség. A robotok sorozatgyártásakor a sorozatpéldányok elkészítési költsége lesz a mérvadó."
Na ja, csak ugye ha túl olcsó és elterjedt lesz, akkor a fekete piacon is bárki beszerezheti. És ez értelmetlenné teszi a kifejlesztését!
"De sose alszik, nem lankad a figyelme, és ami a lényeg: nincs veszélynek kitett baráti katona. Manapság politikai és gazdasági okokból is fontos tényezõ ez a fejlett országokban. Abban meg biztosak lehetünk, hogy nem az Etióp félkatonai szervezetek fognak eféléket üzembe helyezni. 😊"
Neki nem lankad semmije, csak a kezelõszemélyzetnek. Eddig 1 ember volt felelõs ugyan azért(hogy nézzen ki a fejébõl az õrtoronyban), amiért most legalább 10 másik, ami azt jelenti hogy hatványozottabban több a hibázási lehetõség.
Egy fáradt õrkatonát bármikor leválthatsz, egy esetleges konstrukciós hibával felépített rendszer kijavítása, viszont hetekbe, hónapokba tellik.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
alapvetõ hiba, hogy az egyszeri júzer (némi sci-fi elõkép birtokában) antropomorfizálja a robotokat (van szeme, feje, keze ott ahol "kell")
Éjjellátó berendezéssel, jó optikával, még bázisvédelemre is tökéletes lenne pl õrtornyokon, megfelelõ páncélvédelemmel, azér ha már nem lenne olcsó mulatság, akkor már legyen faszán védve, mert az olyan "harci" robot amit akár messzirõl meg lehetne bénitani (pl mesterlövész kilövi a kameráit), az erõsen lol kategória.
Amugy, nem teljesen tartozik ide, de az ötödik elem c. filmben, amikor a "reptérnél" elkapják a lebukott idegent, aki fel akart volna jutni arra a bolygóközi járatra, ahol brúsz is utazik, és akkor elõjön két szépkis géppityu, és a fejét becélozva, arra kéri hogy helyezze a kezeit a sárga mezõre.
Na ilyet már simán megvalósíthattak volna, lehet enyhén csökkenne a banki/benzinkuti/bolti stb. rablások száma 😊
Marha jól néz ki az a Samsung lövegtorony is. Csak ha pl valami bekattan rajta, és mindenre neki áll lõni akkor hogyan fogják szervizelni?
A fegyvertorony távfelügyelettel mûködik, tehát ez nem túl valószinû. De egyébként van egy tippem: kihúzzák a konektorból. 😊
Azon kívül a csalitosban bóklászó cigánygyerkõcöket láthatólag nagy hatékonysággal levadássza, de pl egy 1-1,5 km-rõl indított páncéltörõrakétvával azért ez sem fog elbírni!
Nem is az a feladata. De ha kilõnek rá egy ilyen rakétát, akkor azt még pontosan rögzíteni fogja, hogy honnan is indították...
Egy robotkatona szerintem csak egy másik robotkatona ellen hatékony, de max egy másik reguláris katona ellen.
A repülõ robotok már bizonyítottak. Az uszó és víz alá merülõ robotok is. Most a szárazföldi robotokon a sor...
Ez mindíg is motiváció kérdése lesz, elhiheted hogy fogsz találni elég olcsón ilyen embert, de 120 milkóért -amennyit erre a robot projektre szánnak- akár én is bevállalnám😉))
Ez fejlesztési költség. A robotok sorozatgyártásakor a sorozatpéldányok elkészítési költsége lesz a mérvadó.
Márpedig ez gyak egy autómatizált géppuskafészek és annyi.
De sose alszik, nem lankad a figyelme, és ami a lényeg: nincs veszélynek kitett baráti katona. Manapság politikai és gazdasági okokból is fontos tényezõ ez a fejlett országokban. Abban meg biztosak lehetünk, hogy nem az Etióp félkatonai szervezetek fognak eféléket üzembe helyezni. 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Itt a lényeg a képességekben van, illetve azok kifejlesztésén. Ilyen téren mindig elõre kell tekinteni, és olyan célokat megjelölni, amikre szükség lehet. Az A pontból B pontba eljutó robot egyébként már megvalósult. 😉
A másik, hogy miért nem látok egy roboton se védelmet? Mindegyik egy csupasz gépfegyver lánctalpon. Nekem ne mondja senki, hogy egy gránát / rpg / tár AK nem intézi el. Csúnya dolog, de olcsóbb embert küldeni a húsdarálóba, persze azt a média nem eszi meg és aztán lesznek tüntetések 😊
Eddig két valóban bevethetõ, rendszeresített harci robot készült tudomásom szerint, de az nem a városi környezetre, az egyik a Predator, amely két Hellfire rakétával van felszerelve, illetve az Izralei Protector, amely egy kis távirányított csónak, egy géppuskával felszerelve, és a kikötõk ill. a partmenti vizek ellenõrzésére használják.
A városi harcra szánt robotok nem úgy fognak kinézni, mint a fent látható képen látható példány. Ezek még csak az elsõ eszközök, amelyeknek azt kell bebizonyítaniuk, hogy valóban helyt tudnak állni a harctéren. A kiforrot példányok annyira fognak hasonlítani rájuk, mint amennyire egy Eurofighter hasonlít a Fokker E.III.-hoz vagy a Leopard 2A6 a Mark I.-es harckocsihoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Mindenki számára nyilvánvaló hogy EZ a prototípus még nem igazi ellenfele a mai ember-katonáknak.
Ez egy kezdeti próbálkozás.
És azt hiszem az is nyilvánvaló hogy a továbbfejlesztett harcirobot változatok már el fogják érni és meg is fogják haladni az ember-katona képességeit azon triviális okból kifolyólag hogy az ember nem "fejleszthetõ" az adott biológiai korlátain túlra ellentétben a robottal ami viszont kvázi korlátlanul fejleszthetõ.
Azért az afgán nemegészen írástudó harcosok jópár Mi-24 Szu-25 gépecskét leszedtek a kis sztingerükkel, de egy sima RPG is csodákra képes. Az is elrepül vagy egy km-re, ja és baromira olcsó is. A legutóbbi izraeli-libanoni konfliktusban sem estek kétségbe a hezbollah harcosok, amikor tankelhárító rakétákat kellett használni.
"Ugye nem azt akarod bemagyarázni hogy az emberi katona mindig is hatékonyabb lesz mint egy harci robot? 😊"
Jelenleg ez a helyzet😉
Ugye nem azt akarod bemagyarázni hogy az emberi katona mindig is hatékonyabb lesz mint egy harci robot? 😊
Ez az õrszem a videoban egy korai prototípus, ezt majd tökéletesítik, egyre kisebb, gyorsabb, pontosabb lesz stb stb ez egyelõre csak a kezdet.
A lifthasználatot nem kell erõltetni. Másszon fel a lépcsõn!
Érdekesen fog kinézni annaka háznak a belseje, amiben egy ilyet használhatatlanná tettek. Pl. valami festékszóró sprayhez hasonló csak jóval nagyobb eszközzel, vagy egy csomó ragsztóval, meg mindenféle szutymákkal amin át kellene másznia, vagy szét kellene lõnie... de az a szutymák lehet nagyon gyúlékony is
Én nem nagyon örülök az ilyen irányú fejlesztéseknek. Jobban örülnék egy csomó orvosi célú kisérletnek. Pldául lehetne ennyi pénzbõl a vakoknak valami mûszemet fejleszteni. Vagy jobb pót izületeket, és sorolhatnám sokáig.
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml