Specker Balázs
Borkóstoló robot Japánban
Egy roboszomeliének is hívott szerkezet képes megízlelni és beazonosítani a különböző borokat, valamint kielemezni az ételeket.
Az NEC és a Mie Egyetem által kifejlesztett alig több mint fél méter magas robot infravörös fény segítségével ismeri fel a különböző összetevőket - áll a NEC sajtóközleményében. A BBC News értesülései szerint képes arra is, hogy gazdája vacsorájához a leginkább megfelelő bort ajánlja. A zöld-fehér, illetve kék-fehér színben készülő borkóstolót eredetileg arra fejlesztették ki, hogy megízlelje és megkülönböztesse a különböző ételeket, és hogy felismerje bennük a különböző összetevők mennyiségét. Ám mostanra ízlelőtechnológiáját sikerült olyan szintre emelniük, hogy több fajtájú és ízű szőlőt is képes beazonosítani.
"Temérdekféle robot létezik már, akik sokmindent tudnak, mi most úgy döntöttük a borokra koncentrálunk, mivel az igazi kihívásnak látszott" - fogalmazott Hideo Shimazu a NEC System Technolgy kutatólaboratóriumának vezetője az Indepent oldalán.
Az ízlelő robot a karjába szerelt érzékelők segítségével vizsgálja a borokat és az ételeket. A kibocsátott infravörös fény áthalad a mintán, majd az elnyelt fény hullámhosszából kikövetkezteti az étek vagy az ital típusát. A beépített hanggenerátor segítségével a roboszomelié pontosan közli, mit talált. Azonban a fejlesztők elismerték, ízlelési képességeinek még megvannak a maga korlátai. A világ borpiacán több ezer féle bor található meg, a robot azonban csak néhány tucat között képes különbséget tenni.
Atsushito Hashimoto szerint a kis borkóstolók előtt nagy jövő állhat, például a bortermelők remekül alkalmazhatják őket termékeik minőségellenőrzésére. Persze van aki nem így vélekedik, például Dan Coward, a Bibendum Wine bortermelő vállalat részéről meglehetősen szkeptikusan fogadta a hírt. "Kedvelem a borászati újdonságokat, ám ez szerintem csak öncélú technológia, semmi más" - mondta a borász, majd hozzátette, hogy az embert soha nem helyettesítheti gépi megoldás, mivel az ízek komplex elemzésére csak ő képes.
Az NEC és a Mie Egyetem által kifejlesztett alig több mint fél méter magas robot infravörös fény segítségével ismeri fel a különböző összetevőket - áll a NEC sajtóközleményében. A BBC News értesülései szerint képes arra is, hogy gazdája vacsorájához a leginkább megfelelő bort ajánlja. A zöld-fehér, illetve kék-fehér színben készülő borkóstolót eredetileg arra fejlesztették ki, hogy megízlelje és megkülönböztesse a különböző ételeket, és hogy felismerje bennük a különböző összetevők mennyiségét. Ám mostanra ízlelőtechnológiáját sikerült olyan szintre emelniük, hogy több fajtájú és ízű szőlőt is képes beazonosítani.
"Temérdekféle robot létezik már, akik sokmindent tudnak, mi most úgy döntöttük a borokra koncentrálunk, mivel az igazi kihívásnak látszott" - fogalmazott Hideo Shimazu a NEC System Technolgy kutatólaboratóriumának vezetője az Indepent oldalán.
Az ízlelő robot a karjába szerelt érzékelők segítségével vizsgálja a borokat és az ételeket. A kibocsátott infravörös fény áthalad a mintán, majd az elnyelt fény hullámhosszából kikövetkezteti az étek vagy az ital típusát. A beépített hanggenerátor segítségével a roboszomelié pontosan közli, mit talált. Azonban a fejlesztők elismerték, ízlelési képességeinek még megvannak a maga korlátai. A világ borpiacán több ezer féle bor található meg, a robot azonban csak néhány tucat között képes különbséget tenni.
Atsushito Hashimoto szerint a kis borkóstolók előtt nagy jövő állhat, például a bortermelők remekül alkalmazhatják őket termékeik minőségellenőrzésére. Persze van aki nem így vélekedik, például Dan Coward, a Bibendum Wine bortermelő vállalat részéről meglehetősen szkeptikusan fogadta a hírt. "Kedvelem a borászati újdonságokat, ám ez szerintem csak öncélú technológia, semmi más" - mondta a borász, majd hozzátette, hogy az embert soha nem helyettesítheti gépi megoldás, mivel az ízek komplex elemzésére csak ő képes.