Berta Sándor

Jönnek a női robotok

Eddig a robotok nem a szépségükről, hanem praktikus használatukról és a drágaságukról voltak híresek. Nos, Dél-Koreában és Japánban ennek a folyamatnak vége, az új női robotok már a helyi nőideálokra hasonlítanak.

Az első női robot az EveR-1, illetve az Eve Robot 1 neveket viselte. Az új Eva 1.0 és 2.0 viszont a külalakjában eltér az elődjétől. Csak ámul és bámul az ember, igaz a mozgás vagy a beszéd azonnal elárulja, hogy nem egy hús-vér nővel van dolgunk.

A Koreai Technológiai Intézet (KITECH) munkatársai által kifejlesztett prototípus egy 20 éves, 1 méter 60 centi magas lányt testesít meg, akinek a megalkotásakor különösen nagy hangsúlyt fektettek a szépségre és a természetességre. Az új Eva arcát két női sztár arcából gyúrták össze, a testét pedig egy énekesnő testéről mintázták.

Eva létrehozói, Kim Soo-jung és Chung Chan-subdie összesen 171 koreai szépségkirálynő arcát és testét tanulmányozták, hogy rájöjjenek, milyen is a koreai szépségideál. A kutatók végül rájöttek, hogy Dél-Koreában a magas homlok és az ehhez társuló kicsi áll, valamint a kerek arc és teltebb ajkak számítanak szépnek.

Az új Eva azonban még közel sem tökéletes. Csak ülni vagy állni tud, menni még nem. Ugyanakkor a mimikája segítségével képes a különböző érzelmek kifejezésére. A partner mimikájának és mozdulatainak figyelésére 15 kamerát építettek be, a robotnő így tud megfelelően reagálni az emberi reakciókra. A szókészlete jelenleg 400 szóból áll, így alkalmas például egy kiállításon a látogatók üdvözlésére. A női robotnál azonban ez még csak a kezdet. A cél annak elérése, hogy menni, táncolni, énekelni tudjon, sőt, hogy egyre intelligensebbé váljon.

"Komoly problémákat okoz az esztétikai szempontoknak is megfelelően vékony lábak létrehozása, valamint a kellő üzemidőt biztosító akkumulátorok kifejlesztése" - mondta az egyik kutató, Baeg Moon-hong. A női robotok létrehozásával a japánok is kísérleteznek és ebben a tekintetben meg is előzték vetélytársaikat. A Repliee Q1 nevű gynaikoid azonban szintén csak ülni tud és hasonlít a társára abban is, hogy egy élő személyről, egy televíziós bemondóról mintázták.

Hiroshi Ishiguro, az oszakai egyetem robotkutatója szerint hamarosan eljön az az idő, amikor nem fogjuk tudni, hogy egy robot vagy egy másik ember áll-e előttünk.

A hangsúly azonban most már nem elsősorban a külalakon van, hanem a viselkedés és a beszéd tökéletesítésén. Komoly gondot jelent, hogy hiába jól működő egy robot, nagyon nehéz biztosítani. Az eddig 3 millió dollárt felemésztő koreai Evára ugyanis egy biztosítótársaság sem volt hajlandó biztosítást kötni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #110
    "Az első kozmikus sebesség (körsebesség) az egy égitest körül körpályán haladó test sebessége (a Föld felszínén ez 7,91 km/s, azaz kb. 28000 km/h)."

    Ezzel a sebességgel lehet a holdig eljutni, mert ezzel lehet kilépni a föld vonzásából. A sugárhajtású motor nem rakéta. Tudod milyen gyorsan repül a leggyorsabb gép?
  • Epikurosz #109
    Minden attól függ, hogy a motort meghajtó üzemanyag oxigénszükségletét miből fedezik. Ha simán beszívják a légköri levegőt, akkor vannak korlátok (az a bizonyos kb. 26 km), de ha van oxigéntartály az üzemanyagtartály mellett, akkor akár a Holdig is el lehet repülni, kis túlzással.
  • dez #108
    Kérdés, hány km-t tudnak "felugrani". Gondolom, nem sokat.
  • dez #107
    Nem úgy értettem. :P
  • dez #106
    Állítólag ez valami kísérleti hajtóműves gép volt. Nem tudom, mennyire volt különleges, de a legjobbakkal majdnem a sztratoszféra tetejéig lehet jutni (50km). Az egyik műsorban mutattak egy orosz nyelvű animációt, ahol épp ezt mutatták. Na persze 50km sem éppen 80.
  • Epikurosz #105
    A maximális repmagasság ilyen gépeknél tudtommal 26 km.
  • Epikurosz #104
    Ja, vagy úgy.
    Amit én tudok, hogy ezek a gépek a csúcsra felugornak, ott már nem is megy a motor, majd visszazuhannak, és bizonyos magasságnál megint beindul a motor.
  • babajaga #103
    A sugárhajtású gépek motorjai levegőbeszívásra vannak beállítva nem tiszta oxigénre, és ha ritkul a levegő a motor nem gyengébben megy hanem egy pillanat alatt leáll. Powers 20km magasan repülő gépéhez a vadbarom orosz tábornokok először egy olyan gépet küldtek fel ami csak 15km-re tudott emelkedni szerncsétlen pilótát a biztos halálba küldték, nem is élte túl.
  • Epikurosz #102
    Oxigént biztos vittek, mert ha csak ide a Mount Everestre ugrasz fel, 8,5 km-re, ott is kinyúlsz, ha nincs oxigénpalackod.
  • Epikurosz #101
    Az űr hivatalosan 100 km magasan kezdődik, vagy testvérek között 80 km-nél.
    A MIG-31-ek kb. 25 km-ig szállnak fel. Ott még csak zűr van. :-)
    Ettől függetlenül, én is szeretnék legalább odáig feljutni.