Hunter

Fossett egyedül körberepülte a Földet

Tegnap este magyar idő szerint 20 óra 48 perckor földet ért Steve Fossett a Virgin Atlantic GlobalFlyer gépével, ami annyit jelentett, hogy elsőként teljesített egyedül egy leszállás és tankolás nélküli világkörüli repülést.

A világcsúcs tehát megszületett, a rekord egészen pontosan 67 óra és 1 perc. A 60 éves milliomosnak nem ez az egyetlen érvényben lévő világcsúcsa a földkörüli utazások terén, teljesítette már ezt a távot vitorlással, ballonnal, és más sugárhajtású gépekkel is. A mostani diadal elérése során saját bevallása szerint jó pár kihívással kellett szembe néznie, ezek egyike volt az alvás. Háromnapos repülése során mindössze néhány három-négyperces szunyókálást engedhetett meg magának a 2,3 méter hosszú pilótafülkében, ami talán a gép egyetlen olyan része volt, ahová nem töltöttek üzemanyagot.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Fossett egy úgynevezett szimulált pihenést alkalmazott, aminek lényege, hogy a lehető legnagyobb mértékben ellazítsa izmait és minél kevesebbet mozogjon. "Tudom hogyan lazítsak és azt is tudom, hogy ha nem végzek túl sok mozgást, akkor minimális alvásra van szükségem" - mondta. "Kétszer is - a ballonos repülés és a vitorlázás során - képes voltam három napon keresztül ébren maradni." A keleti irányba történő repülés miatt valójában négy éjszakát élt át a két és fél napos utazás alatt.

Az indulásul szolgáló kansasi Salina Városi Repülőtérre való visszatérését több ezres tömeg várta. Fossett és csapatának választása azért esett erre a reptérre, itt található a világ egyik leghosszabb kifutópályája, ami ideális a GlobalFlyer fel- és leszállása számára. A leszálló gépet két hatalmas kockás zászlóval intették le a célba érés jeleként, majd a Virgin Atlantic tulajdonosa, Richard Branson fogadta a kifutópályán a kissé elgémberedett pilótát, aki néhány perces készülődést követően - ha kissé ingatagon is - de megállt a saját lábán, majd lelépkedett a pilótafülkéhez odakészített lépcsőn.

Klikk ide! Klikk ide!
Steve Fossett a pilótafülkében

Fossett azonban nem panaszkodott, csak azt ecsetelte röviden mennyire kényelmes volt a gép, mivel rengeteg hely maradt a könyökének. Az út során vizet, a sportolók által is használt energiaitalokat és diétás turmixokat fogyasztott. A repülés technikai oldalát nézve a helyezt már nem tűnt ennyire rózsásnak. Már a felszállás utáni első órákban meghibásodott a gép globális helymeghatározó rendszere, azaz Fossett gyakorlatilag vakon repült. Szerdán már-már úgy tűnt meg is kell szakítania az utat Hawaii felett, mivel a földi irányítás észlelte, hogy a vártnál 1181 kilogrammal kevesebb üzemanyaga van.

Klikk ide! Klikk ide!
Rutan, Branson és Fossett a gép mellett

A hétfői felszálláskor az amúgy 1522 kilogrammos egyhajtóműves gép 8210 kilogramm üzemanyaggal vágott neki a távnak. Kedden még mindent rendben találtak az üzemanyaggal, sőt Fossett szerint még sikerült is megspórolnia némi mennyiséget. Bár a szerdai üzemanyag-veszteséget még nem állapították meg, a szervezők szerint elképzelhető, hogy szivárgás történt, vagy a felszálláskor használtak el túl sok üzemanyagot. Csütörtök reggel Dél-Kalifornia felett Fossett azonban már magabiztosnak tűnt a kitűzött cél teljesítését illetően. "Jól érzem magam. Kezdek magamhoz térni, mivel már közel van a cél" - nyilatkozott Fossett, aki saját leghosszabb megállás nélküli sugárhajtású géppel megtett rekordját szárnyalta túl.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A GlobalFlyert a már élő legendának számító Burt Rutan tervezte, aki legutóbb a SpaceShipOne-nal került az újságok címoldalára, az első magán repülőgéppel, ami két héten belül kétszer jutott el a világűr peremére, ezzel elhódítva a 10 millió dolláros X-díjat. A kizárólag kompozit anyagokból elkészített ultrakönnyű GlobalFlyer aerodinamikai elemeit számítógép segítségével tervezték meg. Rutan alkotta meg azt a gépet is, amivel testvére Dick Rutan és Jeanne Yeager leszállás és üzemanyag-felvétel nélkül repülte körbe a világot. A Voyager nevű gépnek akkor kilenc nap alatt sikerült teljesíteni a távot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #42
    Ez csa egy elmélet a sok közül..
  • dez #41
    "Szal azt mondom, bár csak figyelne bennünket az a Nagytestvér, akkor sokkal kevesebb félnivalónk lenne!!!!"

    Hacsak nem attól, hogy félreértelmezi, amit lát...
  • NEXUS6 #40
    Hát azért én még (vagy már?) itt nem tartok. ;)))

    De ha már szóba került a káosz elmélet, akkor azt hiszem elmondható, hogy a sok komponensű, amúgy viszonylag egyszerű kapcsolatokkal rendelkező dinamikus rendszerek, hihetetlenül bonyolult és még is célszerűnek tűnő formákat, viselkedést tudnak produkálni(fraktálok, különös atraktorok) ami nem teszi szükségessé az ilyen illuminátusok, és más titkos hatalmi központok beavatkozását.

    A megtévesztő látszólagos célszerűség viszont egy fajta hamis biztonságérzetet is adhat. Mert miközben azt képzeljük hogy a Nagytestvér ugyan figyel bennünket, de másrészről akár úgy is érezhetjük hogy vigyáz is ránk, de legalább is nem fog olyan szélsőséges dolgokat tenni, ami veszélyezteti a rendszer egészét.

    A káosz teoria szerint nem ez a helyzet. Bizonyos politikai erők, amúgy teljesen jószándékú azon törekvése, hogy csökkentsék az emberek közötti különbségeket autómatikusan gyengíti a tradicionális lokális kapcsolatokat (család, kis közösségek stb) ezzel atomizálják a társadalmat. Viszont az ilyen tipusú azonos komponensekből felépülő nagy komplexitású rendszerek fokozottan hajlamosak a szélsőséges reakciókra, melyek akár a rendszer egészét is veszélyeztetik.
    Ha a vályogházból kiszeded a szalmát (lokális kapcsolatok) akkor kapsz egy nagy homokvárat, ami ettől kezdve bármikor összeomolhat!!!

    Szal azt mondom, bár csak figyelne bennünket az a Nagytestvér, akkor sokkal kevesebb félnivalónk lenne!!!!
  • valamit #39
    Olvasgatva ezeket a(z amúgy eléggé off) hozzászólásokat, az tűnt fel, hogy 50 évben gondolkodva leírtok egy véleményt, h mi lesz, feltételezve, h minden megy ugyanúgy, ahogy most... mit csinált 50 éve (1955) Kína? a kis tigrisekről ki beszélt akkor? az USA? talán Rákosi Mátyás idején egyértelműnek tűnt a mostani kapitalizmusunk, annak hatásaival? mik voltak akkor az 50 éves kilátások?
    Másrészről, az a véleményem, hogy az eltérő nagyságrendek eltérő problémákat okoznak, eltérő megoldást igényelnek. (Nagyon távoli példa, de a rovarok mérete se véletlen, és a különböző égitestek is, tömegüktől (is) függően eltérőek, gondoljunk csak a Napra, meg fekete lyukakra, de a magyarországi vasútrendszer is más volt a történelmi Magyarország területén pl.) Ezt csak azért mondom, mert a jelenleg jól fejlődő országok idővel (csupán fejlődésük miatt is) változó körülmények (problémák) közé kerülnek és kérdés hogyan oldják/oldhatják majd meg. (pl. nagyon eltérő egy 300-es, egy 3000-es és egy 30000-es település vagy éppen egy ilyen GDP/fő-s ország problémái és lehetőségei)
    A másik dolog a káoszelmélet, ami ugyan nem tudom mennyire közgazdasági tétel, de a valóság jellemzéséhez állítólag van köze... (2001.09.11. pl. akár ide is sorolható lenne, de 1945.09.01. is alighanem, sőt tán még 1929.10.29 is, a következményeik pedig mindegyik esetben eléggé súlyosak, 1914.06.28. is eléggé ilyen esemény pl., meg 1789 is, hatásaik legalább 10-20-40 évben mérhetőek, esetenként még ma is érződnek, és pl. háború esetén ma az USA kapná valszeg a legjobb odsokat)
    A harmadik dologról meg nekem valamiért a fraktálok jutnak az eszembe, ugyanis az elmúlt cirka 2500 év során az európai kultúrkörhnöz kapcsolódott az amit mi európaiak vezető szerepnek nevezünk, pedig érték támadások, de mindig ismétlődően meg tudott újulni... (hozzáteszem ez a harmadik bekezdés már számomra is nagyon elvont, csupán távoli intuítiv gondolat)
    Másik ilyen kósza gondolat, hogy most az USA és az EU közt egyfajta (gazdasági?) háború folyik, ennek következménye az MS-Linux, MS-EU háború (miközben az USÁ-ban ez jóval másképp zajlik), hisz az MS reprezentálja az USA hatalmát a világban, emiatt támogatja az Airbust az EU az USA-béli Boingel szemben, emiatt alacsony a dollár árfolyama is, mivel ez kedvezőtlen az EU számára; ezért lehet beszélni Eurofighterről; ezért van külön európai űrközpont, hisz az űrkutatás szintén kitűnő hatalmi propaganda, stb. stb. ... hozzáteszem nekem üldözési mániám van ;)
  • [HUN]PAStheLoD #38
    kár volt bezárni a pol topicot :/

    btw, grat ennek a fószernek :) Nem a repülés miatt, hanem hogy kibírt 3 napot egy ilyen repülő koporsóban :))
  • HUmanEmber41st #37
    Ha belegondoltok, minden cég valamelyik bank(ok) tulajdona(i) végsősorban.
    Ott tartják nyilván a tőkét, amiből mostanában inkább Ázsiában építenek gyárakat, és az ottani olcsó munkaerőt "zsákmányolják ki ".
    A gyár a megtermelt profitot nem az ázsiai ország bankjában tartja. Az adott országnak igazából nem sok haszna van a gyárból..
  • HUmanEmber41st #36
    Gazdasági háttérhatalom ?Ugyanez rövidebben
  • NEXUS6 #35
    Szerintem is tök fölösleges a GDP-vel számolgatni, amikor tudom hogy nekem mint viszonylag jól fizetett emberkének kilóg a seggem, nem csak a verszácsét nem vehetem meg de a közepes minőségű, "tömeg" árukat ruhát, műszaki cikket stb sem engedhetem meg magamnak. És ráadásul látom, hogy aki hasonló kategóriában van (középréteg) ugyan így kűzd!
    Az a GDP amiről általában beszélnek ugyanis a nagyvállalatoknál, a bankoknál keletkezik én a kis megélhetésemhez kénytelen vagyok feketézni, kínai piacos ruha, ukrán csempész cigi, használ műszaki cikkek számla nélkül stb. Ez viszont nem kerül bele a GDP-be.
    Szal ha a GDP-t nézzük egyrészt kő gazdagnak kéne lennem, másrészt sok gazdasági tevékenység nem jelenik meg a statisztikákban! És ez nem az én egyéni gondom, hanem olyan probléma, ami azért nap mint nap szóbakerül közgazdasági körökben.

    Állami beavastkozás: a hadsereg ennek tipikus példája, szerintem nem véletlen, hogy a nyugati világ a hidegháború vége óta gyelkélkedik.
    Egyéni szinten is működik ez a rendszer, az a pénz amit korábban egy jól fizetett katonának adtak, a pékhez, zöldségeshez, butikoshoz ment, aki ezáltal több beruházást tudott megtenni, új kemencét, traktort, polcokat vett. Vagy is egy egységnyi pénzbeinnyektálás a gazdaságba, akár 10x-es forgást is hozhatott egy év alatt, abból pedig az adóból is jut annyi amennyivel a köv évben is ki tudja fizetni az állam azt az egy egységnyit!

    "A fejlett nyugat ezt nem teheti, neki új területeket kell teremtenie és itt az állami beavatkozás negatív következményekkel jár."

    Mire gondolsz? Milyen negatív következményre? Az Airbus pl a .csában sem lenne, ha nyakló nélkül nem öntik vagy 10 évig bele a pénzt, meg nem adják le neki tucatszám a megrendeléseket a gépekre az európai országok!
    Ne keverjük össze az állami beavatkozást, a korrupcióval!
  • Laci73 #34
    Rövidesen a jóléti országok szociális és egészségügyi rendszere is leépül majd - a középosztály ott is elkezd szegényedni a munkahelyek megszűnése és az árverseny miatt. (Magas munkabérük nem lesz versenyképes) Hidd el, nem lehet magántőkére alapozni egy ország jövőjét.

    Holnap - azaz ma - folytatjuk az offolást, feltéve hogy a rendszeradmin még beenged minket :) Aludjatok jól.
  • BlackRose #33
    Ja és persze a szegmentáció is fontos dolog, ugyanis a szagények sem járnak gatya nélkül, megveszik az olcsó Kínai vagy Török ruhát, a középréteg már mondjuk Adidas-ban vagy Nike-ban jár a gazdagok meg Versace vagy John Philips London cuccokat viselnek. Az egézségügy is lehet ilyen szegmentált, tehát megvan a magas szint is és aki megfizetheti az használhatja (sokszor a szegényeknek is megfizethető pl. kritikus esetben donáció által ezt meglehet oldani csak akarni kell), de aki nem fizetheti meg magának az sincs kizárva, valameddig az ő egézsége is megvan őrizve, ha pedig ez a szint már nem elég akkor mindég könnyebb néhány rászorulón segíteni mint mindegyiken). Na egyrészt ezért nem szabad privatizálni a korházakat, mert akkor a szagények ki lesznek zárva. Amikor túlszocializálják az egézségügyet akkor a komolyabb betegeknek nincs segítség még akkor sem ha megfizethetik, mert az egézségügy nem képes ezt nyújtani. Ezért van az, hogy sokszor az USA-ba vagy Svájcba kell utazni operációra. De erre is érvényes a globalizáció, ugyanis pl. az USA-ból sokan utaznak Singapore-ba meg Hong Kongba meg Ausztráliába gyógykezelésre, mert ott 2-3x olcsobban megusszák.