Hunter

Lézermeghajtású repülőgépet tesztelt a NASA

A NASA olyan távirányítású repülőgéppel kísérletezik, melyet a földről hajtanak meg egy lézersugár alkalmazásával. A repülésben eddig egyedülálló módszer elvezethet egy olyan repülőgéptípushoz, ami nem visz üzemanyagot a levegőben.

A kisméretű repülőgépmodellt teljes mértékben egy láthatatlan sugár működtette a próbarepülések alatt, ami a NASA Marshall Űrrepülő Központjának egy hangárában zajlott. Fejlesztésünk úttörőnek számít a repülés történetében, mondta Robert Burdine, a lézerrendszer projekt vezetője. A 300 grammos repülőgépet másfél méteres szárnyfesztávjával egy emelvényről lőtték ki, majd egy lézersugár beléptetésével látták el energiával a modell motorját. A gép a lézer kikapcsolásáig a levegőben maradt, majd vitorlázó repüléssel sima leszállást hajtott végre.


Tony Frakowiak technikus (balra) és Tim Blackwell kutató a repülés előtti utolsó ellenőrzés közben

"A gép mindaddig képes repülni, amíg az energiaforrás - esetünkben a lézersugár - zavartalanul eléri a repülőgépet" - mondta Burdine. "Ez volt az első eset, amikor a repülőgépet kizárólag a lézersugár energiája működtette."

Mivel a gépnek nem kell sem üzemanyagot, sem akkumulátorokat magával vinnie, jelentős hely szabadul fel, amit a NASA esetében tudományos műszerekkel vagy kommunikációs berendezésekkel töltenének fel. A tudósok szerint az új technikát leginkább a megfigyelő, nagy magasságú felderítő repülőknél és a kommunikációs kapcsolatok ellátására tudnák használni.


A lézersugarat a bemutatóterem közepén lévő állványról vezérelték

"Egy telekommunikációs vállalat átjátszókat helyezhetne el egy repülőgépen, amit egy nagyváros felett reptethetne" - magyarázta David Bushman, a kaliforniai Dryden Repüléskutató Központ sugárenergiájú projektjeinek vezetője. "A repülőgép felhasználható lenne szinte bármilyen kommunikációt szolgáló alkalmazás működtetésére, a mobil telefonok átjátszójától kezdve a kábeltelevíziózáson át egészen az internetes kapcsolatokig."

Beszámolók szerint a NASA az új repülőgépek fejlesztéseit tekintve nagy lehetőségeket lát a lézer energiájának alkalmazásában. "Úgy véljük ez egy olyan lépés lesz, ami jó irányba viszi a fejlesztéseket" - tette hozzá Bushman.


A pillekönnyű modell a fotocelláira irányított lézersugártól kapja az energiát

Ez a gép egyébként nem az első, lézer energiáját hasznosító megoldás. Tavaly egy japán kutatócsoport is bejelentette, hogy sikeresen röptettek egy papírból készült repülőt lézermeghajtással. Azonban ennek a csapatnak a megközelítése némileg különböző: a lézernyaláb pulzálása gőzzé alakította a vízcseppeket a repülőgép 2,5 centiméteres szárnyán, amelyek hirtelen elpárolgása hajtotta előrefele a repülőt.


Dave Bushman projektmérnök a lézer irányítása közben

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #14
  egy energiaforrást fellősz és utána rakat kis gépet szorhatsz szét mindenfelé...

  pl fellönek 8-10 gépet 40-50 km magasra, amit egy atomerőművel rendelkező müholdról (rakat már van fenn most is!) táplálnak folyamatosan lézerrel akkor nincs ilyen gond, ott se vihar, se egyéb zavaró körülmény

 • TheZsenyka #13
  És mi a fasz van ha beborul?
 • IrkaBirka #8
  jó pár madár hullik le a sugárhajtásúak miatt, no és?
  Az lehet,hogy a légkörben gondok vannak veel, de egy űrszonda, ha elég jól eltalálható a földről lézerrel, akkor simán lehet tölteni az ionhajtóművét. Amíg rádiókapcsolatod van vele, addig táplálhatod. Így a kezdősúly a 100-adára esik le, tehát bazinagy hasznos terheket lehet fellőni majd nemsokára...
 • Darth Sith #3
  elég érdekes. jó dolog ez. remélem még vmi nagyon kirr dolgot csinálnak ezekből pár éven belül!
 • gz8 #1
  Király! Jobb, mint a gumimotor ;-)