• valamit
    #39
    Olvasgatva ezeket a(z amúgy eléggé off) hozzászólásokat, az tűnt fel, hogy 50 évben gondolkodva leírtok egy véleményt, h mi lesz, feltételezve, h minden megy ugyanúgy, ahogy most... mit csinált 50 éve (1955) Kína? a kis tigrisekről ki beszélt akkor? az USA? talán Rákosi Mátyás idején egyértelműnek tűnt a mostani kapitalizmusunk, annak hatásaival? mik voltak akkor az 50 éves kilátások?
    Másrészről, az a véleményem, hogy az eltérő nagyságrendek eltérő problémákat okoznak, eltérő megoldást igényelnek. (Nagyon távoli példa, de a rovarok mérete se véletlen, és a különböző égitestek is, tömegüktől (is) függően eltérőek, gondoljunk csak a Napra, meg fekete lyukakra, de a magyarországi vasútrendszer is más volt a történelmi Magyarország területén pl.) Ezt csak azért mondom, mert a jelenleg jól fejlődő országok idővel (csupán fejlődésük miatt is) változó körülmények (problémák) közé kerülnek és kérdés hogyan oldják/oldhatják majd meg. (pl. nagyon eltérő egy 300-es, egy 3000-es és egy 30000-es település vagy éppen egy ilyen GDP/fő-s ország problémái és lehetőségei)
    A másik dolog a káoszelmélet, ami ugyan nem tudom mennyire közgazdasági tétel, de a valóság jellemzéséhez állítólag van köze... (2001.09.11. pl. akár ide is sorolható lenne, de 1945.09.01. is alighanem, sőt tán még 1929.10.29 is, a következményeik pedig mindegyik esetben eléggé súlyosak, 1914.06.28. is eléggé ilyen esemény pl., meg 1789 is, hatásaik legalább 10-20-40 évben mérhetőek, esetenként még ma is érződnek, és pl. háború esetén ma az USA kapná valszeg a legjobb odsokat)
    A harmadik dologról meg nekem valamiért a fraktálok jutnak az eszembe, ugyanis az elmúlt cirka 2500 év során az európai kultúrkörhnöz kapcsolódott az amit mi európaiak vezető szerepnek nevezünk, pedig érték támadások, de mindig ismétlődően meg tudott újulni... (hozzáteszem ez a harmadik bekezdés már számomra is nagyon elvont, csupán távoli intuítiv gondolat)
    Másik ilyen kósza gondolat, hogy most az USA és az EU közt egyfajta (gazdasági?) háború folyik, ennek következménye az MS-Linux, MS-EU háború (miközben az USÁ-ban ez jóval másképp zajlik), hisz az MS reprezentálja az USA hatalmát a világban, emiatt támogatja az Airbust az EU az USA-béli Boingel szemben, emiatt alacsony a dollár árfolyama is, mivel ez kedvezőtlen az EU számára; ezért lehet beszélni Eurofighterről; ezért van külön európai űrközpont, hisz az űrkutatás szintén kitűnő hatalmi propaganda, stb. stb. ... hozzáteszem nekem üldözési mániám van ;)