• NEXUS6
    Szerintem is tök fölösleges a GDP-vel számolgatni, amikor tudom hogy nekem mint viszonylag jól fizetett emberkének kilóg a seggem, nem csak a verszácsét nem vehetem meg de a közepes minőségű, "tömeg" árukat ruhát, műszaki cikket stb sem engedhetem meg magamnak. És ráadásul látom, hogy aki hasonló kategóriában van (középréteg) ugyan így kűzd!
    Az a GDP amiről általában beszélnek ugyanis a nagyvállalatoknál, a bankoknál keletkezik én a kis megélhetésemhez kénytelen vagyok feketézni, kínai piacos ruha, ukrán csempész cigi, használ műszaki cikkek számla nélkül stb. Ez viszont nem kerül bele a GDP-be.
    Szal ha a GDP-t nézzük egyrészt kő gazdagnak kéne lennem, másrészt sok gazdasági tevékenység nem jelenik meg a statisztikákban! És ez nem az én egyéni gondom, hanem olyan probléma, ami azért nap mint nap szóbakerül közgazdasági körökben.

Állami beavastkozás: a hadsereg ennek tipikus példája, szerintem nem véletlen, hogy a nyugati világ a hidegháború vége óta gyelkélkedik.
    Egyéni szinten is működik ez a rendszer, az a pénz amit korábban egy jól fizetett katonának adtak, a pékhez, zöldségeshez, butikoshoz ment, aki ezáltal több beruházást tudott megtenni, új kemencét, traktort, polcokat vett. Vagy is egy egységnyi pénzbeinnyektálás a gazdaságba, akár 10x-es forgást is hozhatott egy év alatt, abból pedig az adóból is jut annyi amennyivel a köv évben is ki tudja fizetni az állam azt az egy egységnyit!

"A fejlett nyugat ezt nem teheti, neki új területeket kell teremtenie és itt az állami beavatkozás negatív következményekkel jár."

Mire gondolsz? Milyen negatív következményre? Az Airbus pl a .csában sem lenne, ha nyakló nélkül nem öntik vagy 10 évig bele a pénzt, meg nem adják le neki tucatszám a megrendeléseket a gépekre az európai országok!
    Ne keverjük össze az állami beavatkozást, a korrupcióval!