Gyurkity Péter

Százezer galaxis sem mutatja civilizáció nyomát 

Az eddig megvizsgált 100 ezer galaxisban sincs jele nagy területre kiterjedő szupercivilizációnak.

Nem is olyan rég olvashattunk arról, hogy a NASA egyes illetékesei szerint akár 20 éven belül rábukkanhatunk az idegen élet nyomaira. Ez persze nem jelenti földönkívüli civilizációk felfedezését, már csak azért sem, mert egy részletes, még 2010-ben elkezdődött kutatás most közzétett eredményei szerint ezek jelenlétét egyelőre semmi nem mutatja.

A Glimpsing Heat from Alien Technologies Survey (G-HAT) névre keresztelt projekt azt célozta meg, hogy a galaxisok által kibocsátott hő alapján mérjék fel a földönkívüli szupercivilizációk esetleges jelenlétét, ezek eloszlását. Maga a munka arra a feltevésre épült, hogy az egy-egy galaxis erőforrásait a saját céljaira felhasználni képes, a Kardasev-skálán 3-as típusúként említett civilizációk olyan nagy mennyiségű hőkibocsátást eredményeznek, amely az infravörös tartományban viszonylag gyorsan és könnyen kimutatható, ezáltal pedig következtetni lehet az intelligens életformák jelenlétére.

A kutatók a 2009-ben fellőtt WISE űrteleszkópra támaszkodva figyelték meg mintegy 100 ezer galaxis adatait, és bár bőven akadnak lehetséges jelöltek, egyértelmű bizonyítékot egyik esetben sem találtak. Nem teljesen reménytelen munkáról van itt szó, hiszen félszáz galaxis mutat a szokásosnál nagyobb infravörös sugárzást, ezek jó része azonban teljesen egyértelmű módon természetes úton, többnyire a tömeges csillagképződés miatt mutat a megszokottnál nagyobb sugárzási szintet, igaz, háromnál korábban nem került sor hasonló megfigyelésre, így egyelőre nem ismerik a hő pontos forrását. Éppen ezért a következő lépés ezen három galaxis részletes megfigyelése lesz, bár egyelőre nem találtak arra utaló jelet, hogy itt valóban a teljes galaxisra kiterjedő szupercivilizációról van szó.

Mások, így például a SETI Intézet igazgatója, Seth Sostak, azt emeli ki, hogy ettől még bőven akadhatnak földönkívüli civilizációk, hiszen ezek jó része (hozzánk hasonlóan) valószínűleg nem ural hatalmas területeket, nincs módjában kiaknázni a galaxis erőforrásait, nem beszélve arról, hogy a fejlettebbeknek talán nincs is szükségük a hőt kibocsátó eszközök tömeges használatára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #93
  "Százezer galaxis sem mutatja civilizáció nyomát "

  Nem baj, van elég hülye így is az univerzumban :)
 • VolJin #92
  Akkor mondok egy nagyon szemléletes példát. Stadion, meccs, mindegy a sport. Ha történik valami fontos esemény, a másodpercek tört része alatt elkezdenek az emberek felugrálni, és örömködni vagy mérgelődni. Az aki ülve maradna, az lemaradna az eseményről. Ezért minden egyes racionálisan gondolkodó személynek érthető döntése a felugrás. Mert a rendszer olyan, hogy ez egy megkerülhetetlen jelenség. Minden meccsen bekövetkezik, feltéve, ha nem üres a lelátó.

  Aki, viszont ezért pálcát tör a sporteseményeken racionálisan viselkedők feje felett, hogy milyen hülyék, mert ha nem állnának fel, akkor mindenki kényelmesen ücsörögve nézhetné tovább a mérkőzést, az egyszerűen szimplán hülye, aki nem is érti az őt körbe vevő világot.

  Ennek ellenére nem nézlek hülyének. Egyszerűen azt gondolom, hogy szimpla intellektüelmenősködő pózolás, vagy magad is átvered, mert valamiért szükséged van az önértékelésedhez, hogy lehülyézd az emberiséget. Segítek, valóban hülye az emberiség, pontosabban szólva az átlagember, csak éppen nem ezért.

  Amiért szóltam, az az, hogy ez a szemlélet nagyon káros. Még annál is károsabb, mintha penta-metán-szulfid-trinitrátot öntenél kamionszámra a Dunába. Szociológiai okai vannak, de had ne fejtsem ki, ha a félhülye tömegek elkezdik idiótának nézni a többi embert. Ráadásul a környezetvédelmet is hátráltatja. Amíg az emberek úgy gondolkodnak, mint én, addig látják, hogy miért nem működik, de onnantól kezdve, hogy lezárják annyival, hogy minden ember hülye, akkor konzerválják a nem működést.

  Tudod mi jutott eszembe erről a jelenségről?
  Az a filozófiaprofesszor, aki a katedráról osztja az észt, hogy angolszász kultúrmocsok, miközben farmernadrág van rajta, és az asztalán egy félig teli mekis zacskó, és az egyik szendvicset már megette az óra előtt, a másikat meg az óra után fogja az extraburival.
 • senki687 #91
  Érdekes gondolat. Szerintem ha van ilyen, akkor azt jelenleg nem az intelligencia fejlesztésére használják, hanem a vásárlási divat növelésére van kiélezve. Cél lehetne pl. a környezet megóvása, a környezetszennyezés csökkentése, az emberiség túlszaporodásának önkéntes visszafordítása úgy, hogy 2 gyereknél többet egy család nem vállalna (ezzel lassan csökkene a lakosság).
 • Cyberdog #90
  Szerintem a tömegintelligencia ugyanúgy fejleszthető, mint az egyéné. Adj célt, amely köré szerveződhet a tömeg.

  Nem tudom, hogy erről született-e bármilyen tanulmány, de kíváncsi lennék rá.
 • senki687 #89
  Ok, meggyőztél.

  Cyberdog: Ha nincs konkrét vezető, akkor arra példát én még nem láttam, hogy jól működne. Ha vezető van, akkor a tömeg csak egy báb a dologban, így ezt a változatot sem illetném a butától eltérő jelentésű szóval. Ez utóbbi esetben el tudom képzelni, hogy átmenetileg látszólag jól működik, de hosszabb távon keresztül működni belátható időn belül kizártnak tartom.

  Szerintem ez a hőtérképes dolog még mindig nem más, mint kamu a támogatóknak. Mellesleg szerintem sem rejtenék el a saját nyomait, szerintem inkább csökkentenék az energiafelhasználást és fejlett civilizáció inkább ettől válna észrevétlenné, nem a szándékos rejtőzködéstől. Már az emberiség egy része is kezd gondolkodni az alacsonyabb energiafelhasználás lehetőségében. Szerintem egy igazán fejlett civilizációnak ez szükséges velejárója lenne. Akkor se vennénk őket észre, ha az Androméda galaxist népesítenék be.
  Utoljára szerkesztette: senki687, 2015.04.27. 18:19:12
 • Cyberdog #88
  Ezt így nem mondanám, hogy a tömeg buta. Egységként működhet, de működhet, minden egyes tagja külön-külön, nem szinkronban egymással. Attól függően, hogy milyen rendezőelv alapján áll össze a tömeg, meghatározható a természete.

  A tömegre több fajta rendezőelv érvényesülhet, mint a csordaszellem és a kaptárszellem, s még lehetne sorolni. Az előbbi lehet, egy felvonulás, egy spontán tömegdemonstráció. A kaptárszellem már a fanatizált tömeget jelentheti egy karizmatikus vezetővel. S a tömeg szervezeti egységként működik.

  De az ember nem buta,, mindig lesznek olyanok akik megkérdőjelezik ezen rendezőelveket. megkérdőjelezik az általánosan elfogadott trendeket, társadalmi normákat, társadalmi szemléleteket, legyen az politikai, vagy vallási. vagy egyéb más. Az individuum alapvető természete, hogy a felszínre akar törni. Ezen témával a szolipszizmus foglakozik.

  A másik a vallás illetve szükségszerű-e, hogy kiszoruljon a az életünkből, azaz a szekularizáció szükségszerű-e vagy sem?
  Meglátásom szerint, mindig is jelen lesz a vallás, vagyis inkább valláspótló rendszerek léphetnek a helyébe.
  A kérdés az, hogy egyáltalán megvalósítható-e a szekularizáció? A vallás kiszorítása a mindennapokból űrt hagy maga után. A Szolipszizmus kitöltheti az űrt, úgy hogy az egyén az individuum, veszi át a helyét, A hinni magunkban, a szolipszista megközelítésben, teljesen új értelmet nyer. S mint ilyen előléphet a vallás pótlására.

  Térjünk vissza a tömegre. Amennyiben egységes rendezőelv van érvényben a tömegnél (egy karizmatikus vezető), akkor kevés az esély, hogy bármilyen spontán cselekmény alakuljon ki (mint például: tömeghisztéria). A pszichológia nemhiába foglakozik a tömegpszichológiával. annak jobb megismerése végett.

  Visszatérve a cikkre. minthogy már néhány megjegyeztétek, vagyis rámutattatok, hogy felesleges vizsgálat volt, Mert a szuper civilizációk elfedik a nyomaikat vagy olyan energiaforrást használnak amely nem mutatható ki.

  1) Felesleges elfedni a nyomaikat, mert attól függően, hogy milyen messze is van a vizsgált galaxis tőlünk, abban az esetben csak azt az állapotát tudják megvizsgálni, amely lehetett több százezer vagy több millió fényévvel ezelőtt.

  A több százezer év egy bolygófejlődésében nem egy nagy időintervallum. De egy civilizációéban hatalmas. Ami azt jelenti, hogy attól még, hogy a hőképek nem mutatják szuper-civilizáció nyomát, attól még ott lehetnek, mivel 100 ezer év alatt, nem hogy egy szuper civilizáció ki tud alakulni, de akár ugyanazon a bolygón akár többször is ki tud alakulni. Na most egy olyan galaxist vizsgálva, amely több millió fényévre van, ez jóval több szuper-civilizációt jelenthet.

  A fény az univerzum emlékezete, s ezért mi csak a galaxisok múltját (emlékeit) látjuk és nem a jelenüket.

  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2015.04.27. 16:52:20
 • Venator #87
  Ha a tömeg tagjai globális problémával néznek szembe, ahogy írod, valóban nagyobb arányban fognak hasonló szempontok alapján mérlegelni. Úgyhogy lehet, hogy tényleg kevesebben lesznek, akik például le akarják lőni ET-t. Persze attól még, mert kisebb ezek aránya, valószínűleg kirobbanna egy háború, de valóban megnyugtató, hogy az emberiségnek csak egy kisebb hányada miatt... Sajnos az Osztrák-Magyar Monarchia se egyedül Gavrilo Principnek, hanem Szerbiának küldött hadüzenetet... (tudom, hogy bonyolultabb, meg hogy csak ürügy volt, de akkor is...)

  Sajnos a tömegben előforduló egyének szélsőértékei (a feltűnőbbek) alapján ítéltetik meg a közösség. (...kukákat borogattak, kirakatokat törtek be... lehet, hogy 10 az 1000-ből... attól még jellemzik az egész tömeget)

  Úgyhogy változatlanul fenntartom a kollektív felelősség elve alapján, hogy az emberi faj úgy ahogy van hülye, s megtoldom azzal, hogy a normális egyedek meg ezen nem tudnak változtatni...
 • Cyberdog #86
  Ez, egy rendkívül jó érvelés.
 • Cyberdog #85
  Amit nem tudunk megmagyarázni, nem biztos, hogy természetfeletti. Sőt szerintem nincs olyan, hogy természetfeletti. Minden a természet része, csak vannak bizonyos aspektusai amit még nem ismertünk meg vagy tártunk fel, és ezért nem vagyunk képesek megmagyarázni.
 • Cyberdog #84
  Azért ne felejtsük el, hogy ez a fajta istenkép a tudósoknál, sok esetben különbözik a többség által elfogadott istenképtől. Hiszik, hogy van egy felsőbb teremtő és pusztító erő, hatalom, egy rendező elv. De azt már sokan nem hiszik közölük, hogy ez az isten, azonos a bibliai istenképpel. A tudósok istene, kevésbé tudatos, anyagtalan, Nem foglalkozik az emberekkel vagy egyéb más teremtményekkel, Ők a részei, mint nekünk a sejtjeink. Tudjuk, hogy vannak, de vajmi keveset foglalkozunk vele és még kevésbé tudunk befolyással lenni rájuk. Valahogy ilyen a tudósok istene is. Minden a része neki. A galaxisok, csillagrendszerek bolygórendszerek,

  A galaxisok a molekulák, a csillagrendszerek a sejtek, a bolygók az elektronok, mi emberek valahol a szubatomi részecskék szintjén lehetünk.
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2015.04.27. 15:56:16