• Cyberdog
    #88
    Ezt így nem mondanám, hogy a tömeg buta. Egységként működhet, de működhet, minden egyes tagja külön-külön, nem szinkronban egymással. Attól függően, hogy milyen rendezőelv alapján áll össze a tömeg, meghatározható a természete.

    A tömegre több fajta rendezőelv érvényesülhet, mint a csordaszellem és a kaptárszellem, s még lehetne sorolni. Az előbbi lehet, egy felvonulás, egy spontán tömegdemonstráció. A kaptárszellem már a fanatizált tömeget jelentheti egy karizmatikus vezetővel. S a tömeg szervezeti egységként működik.

    De az ember nem buta,, mindig lesznek olyanok akik megkérdőjelezik ezen rendezőelveket. megkérdőjelezik az általánosan elfogadott trendeket, társadalmi normákat, társadalmi szemléleteket, legyen az politikai, vagy vallási. vagy egyéb más. Az individuum alapvető természete, hogy a felszínre akar törni. Ezen témával a szolipszizmus foglakozik.

    A másik a vallás illetve szükségszerű-e, hogy kiszoruljon a az életünkből, azaz a szekularizáció szükségszerű-e vagy sem?
    Meglátásom szerint, mindig is jelen lesz a vallás, vagyis inkább valláspótló rendszerek léphetnek a helyébe.
    A kérdés az, hogy egyáltalán megvalósítható-e a szekularizáció? A vallás kiszorítása a mindennapokból űrt hagy maga után. A Szolipszizmus kitöltheti az űrt, úgy hogy az egyén az individuum, veszi át a helyét, A hinni magunkban, a szolipszista megközelítésben, teljesen új értelmet nyer. S mint ilyen előléphet a vallás pótlására.

    Térjünk vissza a tömegre. Amennyiben egységes rendezőelv van érvényben a tömegnél (egy karizmatikus vezető), akkor kevés az esély, hogy bármilyen spontán cselekmény alakuljon ki (mint például: tömeghisztéria). A pszichológia nemhiába foglakozik a tömegpszichológiával. annak jobb megismerése végett.

    Visszatérve a cikkre. minthogy már néhány megjegyeztétek, vagyis rámutattatok, hogy felesleges vizsgálat volt, Mert a szuper civilizációk elfedik a nyomaikat vagy olyan energiaforrást használnak amely nem mutatható ki.

    1) Felesleges elfedni a nyomaikat, mert attól függően, hogy milyen messze is van a vizsgált galaxis tőlünk, abban az esetben csak azt az állapotát tudják megvizsgálni, amely lehetett több százezer vagy több millió fényévvel ezelőtt.

    A több százezer év egy bolygófejlődésében nem egy nagy időintervallum. De egy civilizációéban hatalmas. Ami azt jelenti, hogy attól még, hogy a hőképek nem mutatják szuper-civilizáció nyomát, attól még ott lehetnek, mivel 100 ezer év alatt, nem hogy egy szuper civilizáció ki tud alakulni, de akár ugyanazon a bolygón akár többször is ki tud alakulni. Na most egy olyan galaxist vizsgálva, amely több millió fényévre van, ez jóval több szuper-civilizációt jelenthet.

    A fény az univerzum emlékezete, s ezért mi csak a galaxisok múltját (emlékeit) látjuk és nem a jelenüket.

    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2015.04.27. 16:52:20