Hunter

Az idegenek is részei Isten tervének?

Az intelligens idegenek felfedezése sok tekintetben forgatná fel világunkat, a Föld vallásai számára azonban külön dilemmát jelentene, vélik a csillagközi utazási koncepciókon elmélkedő teológusok.

A legnagyobb kihívással alighanem a keresztényeknek kellene megküzdeniük, mivel a keresztény hitbe a legnehezebb más intelligens lények beleillesztése, nyilatkoztak a keresztény gondolkodók az Egyesült Államok Fejlett Védelmi Kutatási Projekt Ügynöksége (DARPA) által megrendezett találkozón, a 100 Year Starship szimpóziumon, ahol a Naprendszeren kívüli utazás körüli kérdéseket vitatták meg a szakértők.

"Más szavakkal Jézus a klingonokért is meghalt volna?' - kezdte beszédét Christian Weidemann, a németországi Ruhr Egyetem filozófia professzora a más világok meglátogatásának lehetőségeit filozófiai és vallási szemszögből vizsgáló bizottság előtt. "A kereszténység szerint egy történelmi esemény közel 2000 évvel ezelőtt megmentette a teremtés egészét. Ugye érzik az ellentmondást?" Ha a teljes teremtés, ami magába foglal 125 milliárd galaxist, egyenként több százmilliárd csillaggal, ahogy azt a csillagászok tudni vélik, akkor mi van, ha ennek a töménytelen csillagnak egy-két bolygóján szintén fejlett civilizáció él? Miért jött volna csak a Földre Jézus a világegyetem összes benépesített bolygója közül, magára hagyva Isten többi teremtményét?

Weidemann, aki önmagát protestáns kereszténynek vallja, több lehetséges magyarázattal is szolgált. Talán a földönkívüliek nem bűnösök, mint az emberek és ezért nincs is szükségük a megváltásra. Mindazonáltal a mediokritás, vagyis a középszerűség elve, mely szerint semmi sem tüntet ki minket, "nincs valami hatalmas nyíl az égen, amely oda mutat, ahol mi élünk", fogalmazott egykor Philip Morisson, amerikai fizikus, a SETI egyik alapítója, kétségeket támaszt a fenti okfejtéssel szemben. "Ha léteznek intelligens földönkívüli lények, nyugodtan feltételezhetjük, hogy köztük is akadnak vétkezők" - folytatta Weidemann. "Ezért, vajon Jézus őket is megmentette? Az állásfoglalásom szerint nem. Ha pedig nem, akkor a mi helyzetünk rendkívül kivételes a világegyetem intelligens lényei között”

Egy másik lehetőség, hogy Isten többször is megtestesült és minden egyes lakott bolygó megmentésére leküldött magából egy változatot. Azonban azon kalkulációkból kiindulva, hogy mennyi civilizáció létezhet az univerzumban és milyen hosszú egy bolygó és civilizációja várható túlélése, Isten inkarnációinak körülbelül 250 helyen kellett volna egyidejűleg jelen lenniük, feltételezve, hogy minden inkarnáció körülbelül 30 évig tartott, számolgatott Weidemann, aki szerint, ha Isten valóban testet öltött és Jézus Krisztus születésével emberi alakot öltött, akkor ez nem lehetséges.

"Ha az életet máshol is felfedezik, akkor mindezt alaposan meg kell vitatnunk" - mondta Thomas Hoffmann protestáns lelkész, aki szerint ez igen kényes kérdéseket fog feszegetni. Bár az intelligens élet felfedezése valószínűleg mély önvizsgálatra kényszeríti majd az összes hívőt, bármilyen vallási felekezethez tartozzanak is, a kereszténység lehet az első és egyetlen, ami belebukhat az új ismeretekbe.

"Úgy tűnik, ez csak a kereszténységnek jelent majd problémát" - véli Michael Waltemathe, ugyancsak a Ruhr Egyetem teológusa. Az iszlámban például Mohamed egy próféta volt, Isten hírnöke, nem Isten megtestesülése, vagyis más próféták egyidejűleg ellátogathattak más bolygókra megmentve a földönkívüli fajokat. A hinduknál él a többistenhit, néhány újabb isten bevezetése, akik az idegen civilizációkat őrzik, igazán nem jelent gondot, taglalta Waltemathe.

Hoffmann szerint mindezek ellenére sem jelentene súlyos problémát az intelligens idegenek felfedezése a kereszténységnek, hiszen a vallás már számos tudományos kinyilatkoztatást élt túl eddig is. "A vallás mindenekelőtt konzervatív" - magyarázta Hoffmann a SPACE.com-nak. "Szinte bármit az arcába lehet vágni, mégis alig rezdül meg, majd idővel visszaáll a minden a régi kerékvágásba. Láttunk már erre néhány példát a történelem során"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #312
    Miért is csúfoltak? Mert azt halloták otthon aki nincs megkeresztelve egy gyökér.

    Mi ez ha nem agymosás?

    Ha meg vagy keresztelve automatikusan beleszámítanak a keresztények közé, holott tagadhatod is leszarják.

    Szülők nem kötelezik? Áá nem, akinek vallásosak a szülei és templomba járnak azoknak 99% hogy a gyerekük is valamilyen különös oknál fogva vallásos lesz.

    Egyházi iskola? Hmm mintha KÖTELEZŐ lenne a hittan óra és a templomba járás, holott sokszor a gyereknek NINCS választása hogy egyházi iskolába megy-e vagy sem mert nincs más.

    Valóban nem agymosás.
  • Doktor Kotász #235
    Ja még valami.

    Ha létezik, és úgy létezik Isten, ahogyan a keresztény vallásokban állítják...

    Akkor a leggonoszabb, legmocskosabb, legundorítóbb, legmegvetendőbb, csak gyűlöletet érdemlő identitás, amit valaha az életben ember tapasztalhatott.

    És nem szeretitek, hanem a gatyátokba fosva rettegtek tőle, hogy a pokolban fog gyötörtetni benneteket a kedvenc szadistájával. Ha valaki vallásos, akkor magába nézve tudja, hogy szinte az egész életét úgy élte le, hogy mit gondol róla az Isten, és vajon hogyan fogja őt megbüntetni.
  • Rotyoka #307
    Igaza van.

    18 éves kor alatt elzárással büntetném aki meg meri keresztelni a gyerekét. (Bebasznám a szüleit 2-3 évre a fogházba) ill. a papot elvből 10 évre.
    Kérlek szépen itt kezdődik a vallási agymosás.

    Hittan órát kitiltanám az ÖSSZES iskolából, egyházi iskolákat BEZÁRATNÁM.

    Majd ha akar hinni a gyerek, majd fog is hinni és így nem lesz ráerőltetve.

    Ezen felül nem adnék 1 fillér állami támogatást sem illetve azt a 25%-adót kivetném az egyházra is.
  • MATiTO #112
    Szerintem jelentsük ki azt a nyilvánvaló logikus tényt, hogy nincs Isten és minden vallás egy ősi jópofa történet! Amiket szándékosan úgy állítottak össze azok az áldott papok, hogy azok az emberek akiknek az intelligencia szintje a 100 pont alatt helyezkedik el azok mind jól becumizzák a meséiket. Nem állítom egyikről sem azt, hogy egy rakás szar, mindegyikben valószínűleg rengeteg a bölcsesség és a jó tettekre való tanítás... De mivel évszázadokon keresztül a papok kihasználták a buta embereket a saját maguk jólétének megteremtésére, szerintem épp itt lenne az ideje ennek a felszámolására... Ki merem jelenteni , hogy kevesebb gyilkosság történt volna a világon ha nem lennének vallások! Nézzük csak meg Izraelt... Afgatnisztánt.. 9/11... Hitler... Keresztesháborúk... a terroristák vajon olyan bátrak lennének ha tudnák, hogy nincs túlvilág?! szerintem nem hitler irtotta volna zsidókat ?! izrael háborúzna 2000 éve?! és még biztos nagyon sok történést fel lehetne sorolni... A lényeg a lényeg a vallásnak hála kurvára nomád körülmények uralkodnak a földön az a laza néhány évszázad mikor az eretnekeket üldözték szerintem elég jól jött volna a tudománynak... de köszönjük meg a szentléleknek és jézusnak h megváltott minket mikor majd a következő nagyobb darab aszteroida megtalálja a kis butus buksinkat;) Azért mert a mami nagy vallásos és nem akarod megbántani és ezért te is az leszel szerintem vedd figyelemben h a mami akármennyire cukcsi is és akármennyire szereted is akkor is buta... könnyű mindenre rávágni a csoda szót és azt h az úr keze van benne.......................................
  • R0n1n #82
    - És így győződtek meg róla uram, hogy a Föld banán alakú.
    - Bámulatos, hol tart már a tudomány. Mondd csak el mégegyszer hogyan is lehet birkavesével földrengést megelőzni!

    A vallás azért jó, mert teljesen képlékeny, mindig a kornak megfelelő eszmékhez lehet igazítani, nem kell őket félteni.
  • Rotyoka #338
    Ha 100%-san be lenen bizonyítva az ősrobbanás akkor a vallás annyit mondana:
    Na de ezt is megteremtette isten...

    Ennyire értelmes a vita kb. Nem kell foglalkozni az egyházzal. El kell pusztítani minden vallást ami nem naturális és ennyi lenne a megoldás a világ gondjainak 60%-ra.
  • Rotyoka #315
    Figyelj én a következő pár sorral le is zárom a vitát.

    A vallás olyan mint a pénisz.

    - Nem baj ha valakinek van.
    - Nem is baj ha büszke vagy rá.
    - DE ne vedd elő nyílvánosan és kezd el lóbálni
    - NE akart lenyomni a gyerekeim torkán.
  • Rotyoka #313
    húsvét, karácsony, mikulás.. Ma már SEMMI köze sincs a valláshoz. Ateistánál ugyan úgy van mint kereszténynél mivel már nem a vallás miatt tartja ezt a józan ember.

    Tudod hogyan lehet véletlenül ölni? Egyszerű. Kirabolsz mondjuk egy bankot és amikor menekülsz elütöd a biztonsági őrt nem szándékosan. Igen ő meg akart állítani de te nem tudtad kikerülni. Nem tervezted el előre hogy aznap meg fogsz ölni bárkit is.
  • Rotyoka #306
    Ugye ezt a depressziós ökörségedet még te sem hiszed el ?

    Én szerintem depisebb lennék ha attól kéne fosnom mikor jön értem a keresztes brigád hogy elvigyem megtéríteni.
  • Doktor Kotász #234
    Leszarva magasról a maszlag.
    Minden vallást a hatalomért, pénzért alapítottak vagy szimplán elmebetegként, bedrogozva vizionált valaki valamit, amiben talán hitt. A maszlag, amit utólag körítenek, leszarva magasról. Eleve röhej, hogy számon kéred valakin, hogy tanulta-e...

    Mit bazdmeg?
    Iratkozzak be vallástörténetet tanulni, amikor egy szintre sorolom a tenyérjóslással, pénzenergiaküldéssel?

    A vallás csak azért létezik, mert az ember alapvetően ostoba, egy üres lap. Tanulással, tapasztalatokkal tölti meg saját magát, de nem ceruzával ír, hanem tollal.
    Tehát, ha egy gyereket úgy nevelnek, hogy elhitetik vele, hogy Isten létezik, akkor valószínűtlen, hogy ebben valaha is kételkedni fog. A vallásos embereket nevelik a vallásra. Vagy valaki szimplán ostoba, semmit nem ért a világból, ezért elhiszi felnőtt fejjel. Vagy totál lelki sérült. Mert arra nagyon utaznak.
    A kereszténység nagyon maipulál a bűntudattal. Mocskosul fenyeget az örök kárhozattal.