Hunter

"Idegenszerű" koponyák egy mexikói ásatáson

Furcsa, kúpalakban végződő koponyákat találtak egy mexikói ásatáson. Az i.sz. 945-1308 közötti időszakra datálható leletekre véletlenül, egy öntözőrendszer ásása során bukkantak rá Mexikó délnyugati területén.

Az eddig kiásott 25 tetemből 13 rendelkezett deformálódott koponyával, magyarázta Christina Garcia Moreno, aki az Arizona Állami Egyetem régészeivel dolgozott az ásatáson. "Nem tudjuk, miért deformálódott ilyen jelentősen ennek a populációnak a feje" - nyilatkozott az ABC hírügynökségnek.

A területet, amit El Cementerio-nak (a temető) neveztek el, 1999-ben fedezték fel, a kutatók azonban csak a múlt hónapban fejezték be a maradványok elemzését. Terveik szerint a következő ásatási idényben is folytatják a helyszíni munkálatokat. A csontokon túl műtárgyakat is találtak a területen, függőket, orrgyűrűket és más ékszereket.


A kutatócsoport szerint a sci-fik űrlényeinek koponyáira emlékeztető deformáció egy ősi, ezer évvel ezelőtti rituálé része volt. A koponya torzulását a fej két fadarab közé szorításával érték el, melyek pántokkal a koponyához rögzítve nyomást fejtettek ki. "A koponya deformálását világszerte alkalmazták egyes társadalmakban szertartásként, vagy a társadalmi státusz megkülönböztetésére" - taglalta Moreno. "Az El Cementerio-nál talált egyének esetében az ok még ismeretlen"

Az elemzések szerint a temetőben talált csontok többsége gyermekeké, ami arra utal, hogy a koponya torzításának gyakorlata gyakran végződhetett tragédiával. Az észak-amerikai Chinook és Choctaw törzseknél is gyakorolták ezt a rituálét, Moreno szerint a mexikói ásatásnál a fontos, vagy esetleg a más csoporthoz tartozó embereket akarták megkülönböztetni ezzel a módszerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #274
    Bronzot ismerték., fúrhatnak vízszintesen is, és ha időnként belefújnak, kijön a kőpor.
  • Vol Jin #273
    Ja, eloszlatnám egy tévhitedet, hogy nem ismerték a fémeket.

    Rezet és bronzot használtak az aranyon kívűl.
  • gforce9 #272
    Ezeket tesztelni kell, hogy lehetséges e. Csak szólok, hogy a mély furatok elkészítésénél a "forgácsot" el kell távolítani, különben a fúró beleszorul. Gondolom azt nme hiszed, hogy a luk aljáról a por csak úgy kijön. Egyébként is. azt mondod a fúrószár fa a feje meg kő. Mindez pár mm átmérőben. A rögzítést, ami tartós a kettő között szeretném megvalósítva látni. Mégpedig olyat, ami annak az említett furatnak a kifúrásához megfelelő. Marhaegyszerű azt mondani, hogy kő meg fa aztán kötéllel forgatták. Meg kell valósítani, akkor kb. hihető. Ez olyan, mint a kövek mozgatása a piramisnál. Tudtommal ezt megkísérelték görgőkön. Az eredmény az lett, hogy a görgő a súly alatt belenyomódott a talajba és annyi. Nem ment az sehová. A fúrós elméletednél is gyanítom ez lenne.

    Busmanok? Nem mindegy hogy fel kell melegíteni olyan anyagot lobbanáspontra, ami amúgy is könnyebben gyullad, mint kifúrni egy fél méter mély lukat pár mm átmérővel. Mondani marhakönnyű, csak ha meg kell csinálni akkor vannak a gondok ezekkel a teóriákkal.

    ui(gyk): nem vagyok ufóhívő!!!! nem gondolom, hogy földönkívüliek készítettek bármit is (a lehetőségét nem vetem el, de nme hiszek ebben) Pusztán annyit mondok, hogy ezek a teóriák sokszor az ufóhívőkénél is gyengébb lábakon állnak, ha a megvalósításukról van szó. Nem szégyen valamit nem tudni, viszont tudálékoskodni úgy, hogy tapasztalata nincs az embernek az adott kérdéskörben (nem a "4 mm lukfúrás kőbe" világbajnoka) az viszont szerintem égő. A kő az egy nagyon makacs anyag, aki dolgozott vele az tudja. Nem olyan egyszerű azt megmunkálni, mint azt elgondolják egyesek. Ki kell próbálni, hogy az elmélet helyes e, akkor bizonyítást nyer. Tudtommal a "faszárú fúró félméter hosszan kőbe, kőfejjel" még senki se bizonyította, úgyhogy jogosan kételkedhetek a megvalósíthatóságában.
  • wraithLord #271
    "Attól, hogy valamit nem látunk, nem tapasztalunk és nem tudunk megmagyarázni okosabbnál okosabb teóriákkal, számításokkal attól az még létezhet!"

    Igen, ezt jól mondtad. Mert az egy dolog, hogy mi nem tudjuk, és megint egy másik dolog, hogy nem lehet... Amit nem lehet, az nem létezik .(Igaz, ez viszonyítás kérdése, de a viszonyítási pont nyilván mi magunk, mi más lenne/lehetne...) Amit nem tudunk (jelenleg), az létezhet.
    És az ember arra törekszik, hogy meg tudja magyarázni, új dolgokat fedezzen fel (észleljen, lásson, tapasztaljon), és ezeket is meg tudja magyarázni. Ha tetszik, ha nem, akkor is.

    "Abban sem vagyok biztos, hogy egyedül vagyunk az univerzumban!!!"

    Már statisztikailag is biztos, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Sőt, nagyon is sokan voltak egyszer/vannak most/lesznek még - és ezek kombinációi - rajtunk kívül. :)
  • Elk Hunt #270
    "... a sátán tudósai. " - na ezen jót nevettem.
  • hunwhite #269
    Hát fiatalok! Mintha űrkutatási cikk lett volna. Igazából csak ott szoktam számítani az önjelölt DOKTORKOPONYÁK véget nem érő okosabbnál okosabb hozzászólásaira illetve számítgatási kényszereire!
    Attól, hogy valamit nem látunk, nem tapasztalunk és nem tudunk megmagyarázni okosabbnál okosabb teóriákkal, számításokkal attól az még létezhet!
    Abban sem vagyok biztos, hogy egyedül vagyunk az univerzumban!!!
    Sőt!
    Ennyire hülyék egyedül nem lehetünk!
    LOL:D

    BUÉK!
  • csimmasz #268
    Nem!

    Én azt sejtem, hogy nem az a civilizáció készítette akikről tartják, hanem egy jóval fejlettebb ami esetleg azóta elveszett, eltünt, stb.
    Az, hogy nem zárom ki azt , hogy értelmes lények esetleg valamikor jártak itt az nem azt jelenti, hogy szentül meg lennék győződve róla.
    De semmivel sincs több bizonyíték arra, hogy a primitiv népek csinálták mint arra hogy nem, mivel írásos emlék nem maradt fenn csak legenda istenekről meg égből jött emberekről, stb.
  • BladeW #267
    én meg nem tarom valószínünek hogy 3-4 mm átmérőlyü és 60 cm mély lyukakat másik kővel becsiszolnak.

    De valószínűbbnek tartod, hogy ufó technologiával csinálták... Ejj azért ez dászííp!
  • shamanist #266
    Namennyetekmár a. ....!
    :-D
    Ismét jó volt titeket olvasni. :-D

    Sört bort pezsgőt mindenkinek!
    Feldobtátok az estém!


    BUÉK!
  • Vol Jin #265
    "Asszem ez patt helyzet, te állítod, hogy lehet, bár még csak utalni sem utalsz rá hogyan, max anyit , hogy másik kővel csiszolják ami egy nagy marhaság én meg nem tarom valószínünek hogy 3-4 mm átmérőlyü és 60 cm mély lyukakat másik kővel becsiszolnak."

    Azt a legkönnyebb. A luk fúrásnál nincs egyszerűbb. Egy rudat kell forgatni. A húr-íj, fűrészként húzogatásával gyerekjáték. A Kalaháriban a bushmanok is így csiholnak tüzet.

    Na, mentem az ékszakába, mindenkinek BUÉK.