• VolJin
    #92
    Akkor mondok egy nagyon szemléletes példát. Stadion, meccs, mindegy a sport. Ha történik valami fontos esemény, a másodpercek tört része alatt elkezdenek az emberek felugrálni, és örömködni vagy mérgelődni. Az aki ülve maradna, az lemaradna az eseményről. Ezért minden egyes racionálisan gondolkodó személynek érthető döntése a felugrás. Mert a rendszer olyan, hogy ez egy megkerülhetetlen jelenség. Minden meccsen bekövetkezik, feltéve, ha nem üres a lelátó.

    Aki, viszont ezért pálcát tör a sporteseményeken racionálisan viselkedők feje felett, hogy milyen hülyék, mert ha nem állnának fel, akkor mindenki kényelmesen ücsörögve nézhetné tovább a mérkőzést, az egyszerűen szimplán hülye, aki nem is érti az őt körbe vevő világot.

    Ennek ellenére nem nézlek hülyének. Egyszerűen azt gondolom, hogy szimpla intellektüelmenősködő pózolás, vagy magad is átvered, mert valamiért szükséged van az önértékelésedhez, hogy lehülyézd az emberiséget. Segítek, valóban hülye az emberiség, pontosabban szólva az átlagember, csak éppen nem ezért.

    Amiért szóltam, az az, hogy ez a szemlélet nagyon káros. Még annál is károsabb, mintha penta-metán-szulfid-trinitrátot öntenél kamionszámra a Dunába. Szociológiai okai vannak, de had ne fejtsem ki, ha a félhülye tömegek elkezdik idiótának nézni a többi embert. Ráadásul a környezetvédelmet is hátráltatja. Amíg az emberek úgy gondolkodnak, mint én, addig látják, hogy miért nem működik, de onnantól kezdve, hogy lezárják annyival, hogy minden ember hülye, akkor konzerválják a nem működést.

    Tudod mi jutott eszembe erről a jelenségről?
    Az a filozófiaprofesszor, aki a katedráról osztja az észt, hogy angolszász kultúrmocsok, miközben farmernadrág van rajta, és az asztalán egy félig teli mekis zacskó, és az egyik szendvicset már megette az óra előtt, a másikat meg az óra után fogja az extraburival.