Balázs Richárd

Kapcsolatba kell lépnünk az idegenekkel

Amerikai tudósok szerint itt az idő, hogy aktívan próbálkozzunk az intelligens földönkívüli élettel történő kapcsolatfelvétellel.

A felhívást a SETI Intézet tette közzé az Amerikai Tudományos Előrelépések Szövetségének (AAAS) ülésén. A SETI kutatói több mint 30 éve hallgatják az Egyesült Államokban elhelyezkedő rádiótávcső létesítményeikkel a világűr jeleit, eddig azonban semmi jelét nem észlelték az idegeneknek.

A szervezet igazgatója, Seth Shostak az AAAS ülés hallgatóságának elmondta, itt az idő a továbblépésre. "Az intézetben többen is szorgalmazzák az 'aktív SETI-t', hogy ne csak hallgassuk, de közvetítsünk is valamit egyes közeli csillagokra, mert esélye lehet, hogy ha valakit felébresztünk, választ is kapunk" - nyilatkozott a BBC-nek.

Nem véletlenül nem történt meg ez a lépés eddig, mivel sokan ellenzik jelenlétünk kinyilvánítását. Shostak elismeri, az aggályok egyértelműek. "Sokan az aktív SETI ellen vannak, mivel az veszélyes. Olyan, mint a dzsungelben kiabálni. Nem tudjuk, mi van odakint, jobb, ha nem tesszük. Senki sem szeretné megásni saját sírját azzal, hogy ide rángassa az idegeneket, elpusztítva a bolygót" - tette hozzá Shostak, akinek irodáját a sci-fik különböző bizarr idegen figurái díszítik.

Ezzel együtt Shostak hiteles és népszerű személy, akihez az USA vezető csillagászai, antropológusai és társadalom tudósai fognak ellátogatni az AAAS ülés után egy szimpóziumra, hogy megvitassák terveiket az aktív SETI-vel és annak tálalásával kapcsolatosan a közvélemény és a politikusok felé. A napirendi pontok egyik leglényegesebbike, kiértékelni, vajon egy ilyen lépés tényleg a Föld pusztulását eredményezné-e? "Nem látom, miért lenne az idegeneknek bármilyen indítékuk erre" - mondta Shostak. "Ezen túl, akár tetszik, akár nem, már 70 éve kinyilatkoztuk, hogy itt vagyunk. Ezek ugyan nem voltak túl érdekes üzenetek, a korai TV- és rádióadások, vagy a II. Világháború radarjelei, mind kiszivárogtak a Földről. Bármely társadalom, ami képes lenne ide jönni és elrontva a napunkat elhamvasztani a bolygót, már tudja, hogy itt vagyunk"


Érvelése - ismerjük be - nem teljesen megnyugtató, akárcsak az AAAS ülés egy másik előadójáé, David Brin sci-fi íróé sem, aki pontosan azért vett részt, hogy a terv ellen kampányoljon. "A történészek a megmondhatói, hogy az első kapcsolat az iparosodott civilizációk és a bennszülöttek között, nem ment túl jól" - nyilatkozott ugyancsak a BBC-nek.

Brin nem egy hollywoodi stílusú inváziótól tart, véleménye szerint a kapcsolatteremtés valószínűsége is rendkívül alacsony. A kockázat azonban nagyon magas, emeli ki, ezért körültekintő átgondolást igényel, mielőtt bárki jeleket küldene egy potenciálisan lakható világ felé. "Az az arrogancia, amivel elkezdünk belekiabálni a kozmoszba bármilyen kockázatértékelés nélkül, ellentmond a józanésznek. Ez egy olyan cselekmény, amivel veszélynek tesszük ki az unokáinkat" - magyarázta.

Az aktív SETI szimpózium másik napirendi pontja, hogy mi legyen az üzenetben, ha tényleg ki akarjuk küldeni. Egyesek szerint letisztított képet kellene adnunk magunkról, kihagyva történelmünk azon részeit, amire magunk sem vagyunk büszkék, egyfajta első körös állásinterjús, vagy első randis megközelítést alkalmazva. Ezzel Shostak nem ért egyet, szerinte az egyetlen mód, hogy megnyerjük az idegeneket, ha nem próbálunk másnak látszani, mint amik vagyunk. "Én személy szerint kiküldeném az internetet - kiküldeném az egészet, mert ha sok információt küldünk, akkor van esély, hogy megfejtik" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #80
    Mit kaparunk?
    A saját házunktáját sem tudjuk rendbetenni !
    Rossz esetben eltörölnek Minket - megismerve a történelmünket,és a mentalításunkat. A legjobb,amit elérhetünk,hogy Mi leszünk az Univerzum *állatkertje*ahol mutogatnak Minket a VALÓBAN értelmes idegenek egymásnak,hogy milyen elfajzott,és állatias is lehet az *értelmes lény*
  • Jawarider #79
    Minek? Van elág bajunk így is...
  • Vol Jin #78
    " de az emberiség mint összesség szempontjából viszont óriási előrelépés"

    Szerintem az az emberiség halálát jelentené. Megszűnne az emberiség, és a helyét átvenné egy tudat.
  • SaGa #77
    Szerintem nagyon félreérted annak a könyvnek a mondanivalóját. Nem véletlen, hogy az a címe, ami. Az persze vitatható, hogy attól lesz e felnőtt az emberiség, hogy az egyének tudata eggyé olvad és létrejön belőle egy hatalmas intellektus, ami már képes társalogni és együttműködni a többi hozzá hasonlóval. Az egyén nézőpontjából egy hatalmas törés, tragédiának fogható fel, de az emberiség mint összesség szempontjából viszont óriási előrelépés (lehet) az univerzumot megértő, átélő tudatok felé. (Ebben az összeolvadásban talán még az Astro félék is megtapasztalnák, hogy mi a tudomány értéke és értelme)

    Javasolt olvasnivaló: Asimov Alapítvány sorozata, különös tekintettel a tirlógia után készült részekre (pl: Alapítvány és Föld), és az azokban vázolt Gaia nevű entitásra.
  • Astrojan #76
    Már próbáltam, az egyik az Antié volt a másik meg a Józsié, de a darabjaikat meg se találtam. Lehet adásban voltak és elsugároztak.
  • AgentKis #75
    Próbáld 2 antiTV-vel! ;-)
  • BladeW #74
    Szokták mondani, hogy minden hasonlat sántít egy kicsit!!4
  • Zero001 #73
    Ja, hát ha ostoba vagy, akkor nincs semmi probléma, csak maradj inkább csendben.
  • Astrojan #72
    Tudod hogyan szoktam tévét javítani? Fogok két jó nagy ágyút és egymáshoz lövök két tv-t. Ha sikerül eltalálni egymást, akkor a szétfröccsenő darabokból megpróbálom megállapítani, hogy mi lehetett a tv baja, meg hogy hogyan nézhettek ki a csipek. Eddig még nem sikerült.
  • sanyicks #71
    Vagy inkább szivárogtat, lassan, módjával... figyelve a következményeket.

    Egyébként lépjünk kapcsolatba: Frameshift drive charging 4 3 2 1 engage :))