Berta Sándor

A digitális koldusok

A 21. században a kéregetők már nem feltétlenül az aluljárókban is a lépcsőházakban ülnek, hanem inkább saját adománygyűjtő honlapokat üzemeltetnek a Facebook és a PayPal segítségével.

A 37 éves Lyndon Owen és az 55 éves José Manuel Calvol jelenleg Madridban élnek és első pillantásra teljesen úgy néznek ki, mint a többi hajléktalan. Előttük öt papírlap található, mindegyik azt jelöli, hogy milyen célra lehet adakozni. A feliratok sorrendben: Sörre!, Borra!, Whiskeyre! és Macskajajra! Az ötödik lapon pedig a honlapjuk címe olvasható. "Legalább őszinték vagyunk. Az, hogy megnevettettük, nem ér meg Önnek egy eurót?" - kérdezi az egyik járókelőtől José Manuel. A kérdésre válaszul számos érme landol a férfi előtt, aki udvariasan megköszöni az adományokat és közli a távozókkal, hogy keressék fel az oldalukat is. Ugyan az utóbbi viccnek tűnhet, de nagyon is valóságos dolog. A neve: lusta koldusok és bepillantást enged a két férfi mindennapi életébe.

"Mi a 21. század koldusai vagyunk" - nyilatkozta Lyndon. A honlapon is lehet nekik pénzt küldeni, méghozzá a PayPal rendszerén keresztül. De ők ketten nem csak kiberszereplésük miatt különböznek társaiktól. A 37 éves walesi Owen informatikus és Londonban egy IT-cégnél jól fizető állása volt, de egy idő után megunta a munkahelyi stresszt. "Egyik nap fogtam a hátizsákomat, telepakoltam a cuccaimmal, lezártam a lakásomat és eltűntem" - meséli, miközben épp egy új cigarettát sodor. Autóstoppal jutott el Franciaországon át Dél-Spanyolországba.


Egy granadai padon találkozott össze José Manuellel, aki a Kanári-szigetekről származik és aki egy nap szintén megunta a korábbi életét. Ő napenergiával működő berendezéseket árult. "Tenerifén egy olyan vállalatnak dolgoztam, amelynek az éves forgalma elérte a 600 000 eurót. Részlegvezetőként nyolc beosztottam volt. De az életet nem élveztem. Így hát hátrahagytam a feleségemet és a 22, illetve 33 éves éves fiaimat és bóklászni kezdtem az országban" - közölte a hobbiköltő.

A furcsa páros nyolc éve rója együtt a spanyol utakat. Hű társuk a két kutyájuk. Nem koldusként vagy hajléktalanként tekintenek magukra, hanem inkább világutazóként. "Nincs annál jobb munka, minthogy megnevettetjük az embereket, ráadásul délelőtt tíz órától este tíz óráig. Mi nem akarunk megjátszani semmit és nem akarunk sajnálatot kiváltani. A pénz egy részét a honlapunk frissítésére fordítjuk. Ahogy itt szétnézek, úgy gondolom, boldogabbak vagyunk, mint sok úgymond rendezett életvitelű ember" - tette hozzá José Manuel.

A nem mindennapi duónak már 600 barátja van a Facebookon. A terveik között szerepel, hogy Madridból hamarosan átteszik a székhelyüket a portugáliai Algarvébe, majd idén felkeresik még Berlint és Münchent is. A bajor városba az októberi sörfesztivál idején akarnak ellátogatni. Időközben egy japán turista szeretné Owent és Calvolt lefotózni, mire utóbbi elővesz egy papírlapot, amin ez áll: "Fotózás 278 euró!".

Világszerte számos oldal foglalkozik az otthontalanokkal. Milánóban hajléktalan bloggerek is vannak, míg Japánban már több ezer internetkávézóban élő hajléktalant tartanak nyilván. Hazánkban az egyik mobil szolgáltató még 2007-ben 25 szervezetnek adományozott hordozható számítógépet és egy éves, szinte korlátlan, havi 10 GB-ig ingyenes internet-előfizetést.

Azonban a segítségnyújtás mellett sajnos előfordulnak negatív dolgok is. Mind sűrűbben kerülnek fel a világhálóra olyan videók, amelyeken hajléktalanok megverése vagy megalázása látható és világszerte elterjedt a koldusok életét bemutató játék is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • metropoltopotlo #16
    "míg Japánban már több ezer internetkávézóban élő hajléktalant tartanak nyilván"
    Japánéknál a csövik az internetkávézókban élnek? De ha az internetkávézóban él, akkor nem hajléktalan, mert az internetkávézó a lakása... Vagy a hangsúly azon van, hogy "élő" hajléktalant tartanak. Igen az élő hajléktalan lényegesen több dologra képes, mint a nem élő. :D
    Amúgy erre mondják, hogy az ember jódolgában nem tudja, hogy mit csináljon. Szép, rendezett életük volt, hát akkor csövesnek állnak...
  • djw #15
    viccesek :D bizonyára olvasták Timothy Ferriss 4 ó4ás munkahét című könyvét, bár asszem Tim nem pont erre gondolt :D
  • Mister #14
    +1
  • RecoPhile #13
    Ezek a digitális koldusok nem véletlenül zene/film jogvédők?
  • jaspercry #12
    Hú bakker, az idősebb a Kanári -szigetekről lógott meg!(mert nem volt jó neki,ott melózni) ténleg milyen rossz is lehet ott
    A másik meg Londonbol IT cégtől,mert szar volt neki
    IGEN A K**VA ANYÁTOKAT!
  • byzhouse #11
    én is csinálok egy oldalt bikóz:
    A VIP regisztrációd 3 napon belül lejár!
  • Sir Quno Jedi #10
    Ha mindenki elmenne koldulni, mer a "stresszmentesebb", akkor mégis kitől koldulnának és mit ennének stb.?!?!
  • sgfelh #9
    "Akkor kérdem én, melyik a megvetendőbb, ha már ilyen hatásvadász módon próbálod összekapcsolni a megélhetési bűnöző fogalmával a koldulás ALAPJELENTÉSÉT?"

    én spéci a megélhetési ribancokra gondoltam..
  • sgfelh #8
    Probáltam érzékeltetni hogy ők nem csak szimplán koldusok hanem "jól" is akarnak megélni belőle.. Ezt az életformát nem azért választották mert kirugták/eladosodtak vagy lecsusztak.. hanem önként.. okosan.. mivel rájöttek hogy igy is lehet élni és nem is rosszul
  • globint #7
    Tényleg, ezeken nem segíteni kell, hiszen nincsenek bajban. Hazamehetnének, van családjuk, csak lusták. Iszogatni, csavarogni akarnak.
    Van egy ismerősöm, egyszer hazavitt egy hajléktalant. Lefürdette, megetette, szobát adott neki. Gondolta, másnap megbeszélik a továbbiakat. Munkahely, albérlet, egzisztencia....
    Hajnalban megszökött, azt írta egy papírlapra, köszöni szépen, de ő ettől az egésztől megfullad....