Berta Sándor

Önmagukat cenzúrázzák a fehérorosz internetezők

Az Ukrajnában született Jurij Zisser alapította a legnagyobb fehérorosz blogportált és 2002-ben az országban az év internetes emberének választották. Jelenleg ő a legbefolyásosabb fehérorosz internetes személyiség.

Zisser 1987 óta él Minszkben, az ő nevéhez fűződik a tut.by helyi blogplatform megalapítása. Az oldalt havonta kétmillióan keresik fel. A blogolási lehetőségek mellett a látogatók számára elérhetők hírek, egy online kereső, egy üzenőfal és egy ingyenes levelezőrendszer is. A 85 000 fehérorosz blogger közül 12 000-en az ő platformját használják, amely így az államban a legbefolyásosabb blogportál.

"Fehéroroszországban az internet rendkívül fontos. Miközben a hagyományos sajtóorgánumokra nagy nyomást gyakorol a kormány, addig a világháló egy részben cenzúramentes övezet" - nyilatkozta Jurij Zisser. Nyílt titok ugyanakkor, hogy a minszki kabinet szívesen az ellenőrzése alá vonná a virtuális teret is. Alexander Lukasenko államfő az idei év elején bejelentett egy olyan intézkedéscsomagot, amely az állami szervezetek számára nagyobb mozgásteret biztosítana az interneten. Ezzel párhuzamosan létrehoztak egy olyan hivatalt, amelyet az online tartalmak ellenőrzésével és szabályozásával bíztak meg. Amennyiben a hivatal valamelyik tartalmat kifogásolja, akkor az illetékes internetszolgáltatónak azt 24 órán belül vagy el kell távolítania vagy elérhetetlenné kell tennie. Az iroda közvetlenül Lukasenko felügyelete alá tartozik.

A másik idei szigorítás, hogy minden internetezőnek azonosítania kell magát. E rendelkezés hatálya alól az internetkávézókba betérő felhasználók sem képeznek kivételt. Minden így összegyűjtött adatot egy esztendőn át tárolnak. Az erősödő cenzúrának már meg is van az első áldozata: a Vityebszkij Kurír, amely rendszeresen bírálta a kormány munkáját. Az újság honlapját letiltották, mert a kiadó megtagadta az oldal regisztrálását.

A folyamat ellenére a blogok és fórumok továbbra is többnyire zavartalanul működhetnek. Zisser azonban elismerte, hogy sokan félnek a bejegyzéseik következményeitől és ezért inkább magukat cenzúrázzák az emberek. A blogger úgy vélte: a minszki kabinet azért ódzkodik a túl drasztikus online szabályozástól, mert akkor nagyon sok felhasználó külföldre menekülne és ezáltal az ellenzéki tartalmak kikerülhetnének Lukasenko és a kormány ellenőrzése alól.

"A változások engem is elértek. Ennek az egyik jele, hogy mostanában jóval gyakrabban frissítem a Facebook-profilomat, mint a blogomat. Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy a korábbinál jóval több és értékesebb reakciókat kapok. A fehérorosz Facebook-közösség rendkívüli mértékben növekszik. Jelenleg 100 000 Facebook-tag van, de ez a szám havonta kereken 20 százalékkal emelkedik. A Twitter még népszerűbb" - összegezte tapasztalatait a férfi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #1
    Érdekes az a "the diplom" felirat a sarokban.
    94 ben a suliban angol/ciril betűs billentyűzetet használtuk. Persze szigorúan mikrokapcsolósat
    Azt hallottam otthon jól lehet keresni az orosz nyelvtudással ha valaki még emlékszik rá.