Berta Sándor

Csak a nyíltság lehet az internet jövője

Geert Lovink holland médiaelméleti szakember az 1980-as évek óta kritikus szemmel nézi az új médiákat és a világháló történéseit. Ezúttal az internet és a társadalom nyitottságáról, az online fizetési rendszerekről, valamint a közösségi hálózatok jövőjéről beszélt.

Geert Lovink professzor immár 15 éve foglalkozik különböző online kérdésekkel. A szakember jelenleg az Amszterdami Főiskola Hálózati Kulturális Intézetének vezetője, fő kutatási területének pedig a média számít. Lovink az elmúlt esztendőkben számos témában nyilatkozott és szavaival nagy vihart váltott ki. 2008-ban például a Zero Comments című könyvében a blogokat a digitális nihilizmus jelképeinek nevezte, míg tavaly azt taglalta egy interjúban, hogy a tartalmakkal csak nehezen lehet az interneten pénzt keresni. Úgy vélte: a hibát a hálózat kialakulásában, az azt felépítő cégek profiljában látja.

"A nyílt forráskódú szoftverek készítésekor használt alapelveket kétségtelenül alkalmazni lehet más területeken is, ha ez a civil társadalom követelései alapján valósul meg. Jó dolog, hogy ha a különböző online elérhető anyagokat megosztjuk egymással, továbbküldjük másoknak vagy letöltjük. Azonban problémát jelent, hogy ha az e folyamatok során befolyó bevételekből a tartalmakat készítő művészek semmit sem kapnak" - jelentette ki a holland professzor.

Lovink az internetes fizetési rendszerek kapcsán közölte: "A közösségi hálózatok és honlapok logikája egyszerűvé tette az emberek számára a pénzük szétosztását. Az ezt lehetővé tévő technológia egyre egyszerűbbé válik. Mindez azt jelenti, hogyha valamit be akarok fizetni, akkor nem kell minden egyes alkalommal elmennem a bankba vagy a PayPal oldalára. Az adott összeg kifizetéséhez nem kell elhagyom az adott szolgáltatás vagy termék oldalát. Ez egy nagyon okos dolog, ezt kell a jövőben továbbgondolnunk. Ezek a mikrofizetési megoldások azonban csak akkor működnek, ha más elosztórendszereket is üzembe állítunk. Ezért fel kell szabadítanunk a szerzői joghoz kötődő közszolgálati műsorszórási modellt. Fontos, hogy ezen a területen a rádió és a televízió mellett más médiáknak is helyük van."

Az amszterdami szakember kitért az Open Government Data folyamatokra is. Szerinte a kormányzati információkat már 10 vagy 15 évvel ezelőtt szabadon hozzáférhetővé kellett volna tenni. A minisztériumok ésnagyon lassan eszméltek, de a késlekedés a hivatalnokok és a politikusok hibája, mivel ódzkodnak az új szolgáltatásokhoz kapcsolódó munka elvégzésétől. De ugyanez igaz az egyetemekre és a tudomány területeire is, hiszen itt szintén biztosítani kellene az információkhoz való szabad hozzáférést.

"Úgy gondolom, hogy a Diasporának, a GNU Socialnak vagy a Onesocialnetworknek komoly esélyei lehetnek a felhasználóknál. Az egymilliárd regisztrált tagot összegyűjtő Facebooknak csak egy jövője lehet: darabjaira esik szét. Az emberek előbb vagy utóbb elfelejtik majd a Facebook-hozzáféréseiket és olyan dolgokkal foglalkoznak majd, amelyek közelebb állnak hozzájuk. Ebben rejlik a Diaspora és a többi kezdeményezés esélye. Ugyanakkor az utóbbiaknak példát kell venniük a WordPressről. Célszerű lenne tehát a szolgáltatást elérhetővé tenniük, majd azt a közösséggel együtt kellene továbbfejleszteniük."

"A Diasporában az a jó, hogy a fejlesztők eleve gondoltak a profilok más hálózatokba való átvitelére. Ez különösen okos ötlet, néhány piaci szereplő ugyanis még nem jutott el eddig. A közösségi hálózatoknak pont az az előnyük, hogy ők jelentik a célt sok internetező számára és erre már a Google is irigy. Hiszen a webes konszern szolgáltatásokat kínál, de ezek használata után a felhasználók más oldalakat keresnek fel. Az emberek a Facebookon sokkal több időt töltenek el, ami nem véletlen, hiszen a legtöbb ember legszívesebben a barátaival tölti az idejét" - szögezte le Geert Lovink.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #4
    Az "Internet" illetve az "Interneten" NAGY kezdőbetűvel írandó. Háromszori hibás előfordulás, beleértve a cikk címét is. Csúnya rossz helyesírás-fakultáció, 1. óra.
  • Komolytalan #3
    A cikk lényege annyi, hogy az illető rájött hogy a facebooknak van saját virtuális fizető eszköze, és ez a lehetőség mágnesként vonzza a tartalom szolgáltatókat a facebookra. Így az eleve fizetősre tervezett szolgáltatásuknál nem kell görcsölni a világszintű micropayment implementálásával, és nem kell ennek a havi fix díjait fizetni, és ez jó.
    Itt nem elsősorban arról van szó, hogy a kiadók zsebét hogyan tömjük - bár megjegyzem, sokan "elvileg" azért warezolnak, mert drága és macerás a netes vásárlás, nekik ez megoldást jelenthetne, legalábbis új kifogást kellene keresniük. A warezolókkal nem lehet semmit se kezdeni - ha 1 Ft lenne 1 játék/1 zenei album/1 szuper minőségű film a boltban, akkor is torrentről töltenék le. Itt inkább az a lényeg, hogy ez a fizetőeszköz megadja a lehetőséget olyan szolgáltatások létrehozásához, amelyeknek már akkora a fejlesztési, hardware, és sávszélesség igénye van, hogy ha nem lehetne élből fizetőssé tenni (legalább a prémium részét), akkor ezeket létre se hoznák.

    Mondjuk azt nem értem, hogy a facebook miért esne attól darabjaira, hogy aki ma már közösségnek szánt weboldalt készít, az szinte biztosan facebook alá rakja be, mivel így nem kell reklámoznia, automatikusan jönnek a látogatók (csak meg kell őket tartani).
  • NEXUS6 #2
    Az internet nem azért kúl, mert közvetlen pénzforrás, hanem mert a járulékos költségeket (marketing, terjesztés) gyakorlatilag zéróra redukálja.
    Az internetért, az ott megjelenő tartalmakért pénzt kérni, várni olyan mintha a postán én kapnám a pénzt mert a nagyszerű senkit nem érdeklő családi fotoalbumomat elvihetik. Vagy miután teleszemetelem a postaládáját valakinek becsöngetek hozzá, hogy fizesse ki.

    Az a kiadó, művész, aki nem látja, hogy a netten minden egyes letöltéssel növekszik a potenciális kuncsaftok, rajongók tábora az legyen szíves sürgősen haljon éhen, de előtte még húzza magára a földet!
    Köszike.
  • Frankos #1
    Azonban problémát jelent, hogy ha az e folyamatok során befolyó bevételekből a tartalmakat készítő művészek semmit sem kapnak" - jelentette ki a holland professzor.

    100%-ig egyetértek. Egyéni szociális problémájuk. Oldják meg. Hajrá!