Napi Online

Rémálmot jósol 2020-ra Xerox

A Xeros Knowledge Work 2020 című tanulmánya azt vizsgálta, hogy milyen irányba változik az emberek és a vállalatok munkához fűződő viszonya az elkövetkező tíz évben. Elszomorítóak a kilátások.

A Knowledge Work 2020 megállapítása szerint technológiai szempontból 2020-ban az embereket szó szerint több ezer számítógép veszi majd körül. Az olcsóbbak akár darabonként egy centért megvásárolhatók lesznek, egy ezer dollár értékű számítógép pedig már 1000 gigahertzes sebességet is kínál majd, miközben a processzorok megközelítik az emberi agy teljesítményét. Az internetre kapcsolódó, egyszerű és intelligens felhasználói felületű komputerek szinte minden használati cikkbe beépülnek: gépekbe, bútorokba, épületekbe, ruhákba, sőt még az emberekbe is a biochipek révén. Utóbbiak alkalmasak lesznek például arra, hogy a chip tulajdonosának adatait naprakészen tárolják és továbbítsák.

A felmérés szerint a valós és a digitális világot finoman össze fogják kötni a virtuális és a kibővített, személyes valóságok, amelyeket az internet révén teremthetünk meg. A kibővített valóságok használatával egyszerre több helyen is jelen lehetünk ugyanabban az időben, és aktív résztvevőivé válhatunk egyszerre több, tőlünk földrajzilag távol zajló eseménynek. Ennek köszönhetően képesek leszünk rögzíteni és a világ bármely pontjára eljuttatni akármilyen adatot vagy élményt - legyen az valós vagy virtuális. Ez azt is jelenti, hogy bármikor és bárhol hozzáférhetünk az emberi és gépi logikához és az azok által felhalmozott tudáshoz.

A beépített arc-, mozdulat- és beszédfelismerő rendszerek révén a számítógépek néhány emberi gesztus felismerésére is képesek lesznek. Következésképpen automatizálni tudják az egyszerű munkafolyamatokat és önálló döntéseket hoznak. Ugyanakkor az intelligens gépekben rejlő tudást továbbra is szakértő emberek biztosítják. Az emberektől és a hálózatokba szervezett gépektől érkező adattömegek várhatóan növelni fogják az információs túlterheltség problémáját, bár lesznek olyan hatékonyságnövelő műszaki megoldások is, amelyekkel a rendszereink eddig soha nem tapasztalt átláthatóságát és irányítást biztosítanak.

Információs szempontból a tanulmány kiemeli, hogy 2020-ra sokkal több információ lesz tömegesen elérhető, akár ingyenesen is. Az emberi beszélgetések egyszerűen legyőzik a tér és az idő korlátait, igaz ugyan, hogy az üzletfelek közt (B2B) áramló információk nagy része ezután is rendezetlen marad. Gyakorlatilag minden adathoz hozzájuthatunk digitális formában, mégpedig olyan csatornákon, amelyek mind a forrás hitelesítését, mind az átvitel biztonságát garantálják. A folyamatok pozitív hatásaként az üzleti folyamatok tetemes papírfelhasználása is csökken.

Amit megtanulunk, azt azonnal tudásbázisokban rögzítjük. Ahhoz azonban, hogy az automatizált gépek logikáját megértsük, elfogadjuk és egyúttal irányítani is tudjuk, kifinomult biztonsági és betanítási technológiákra lesz szükségünk - vélekednek a Xerox elemzői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • raingun #38
  Egyesek már így is fél életüket egy nem létező világban töltik.
 • nlght #37
  Nem fogunk ilyen gyorsan fejlődni, mert a világot az hajtja, hogy minél több terméket megvetessenek a néppel és így feljlődjön a GDP. Szóval, ha jobban megnézzük akkor az egész világgazdaság arra van berendezkedve, hogy csak lassan bizonyos sebességgel fejlődjünk. Persze van 1-2 multi, aki szeret beleköpni a levesbe (pl. Google).

  Egyébként érdekes lesz, hogy hogyan fogjuk megélni a 2020-at, ha egy másik cikk azt jósolja, hogy a nap intenzívebb működése 2012-ben elpusztítja az elektronikus infrastruktúrát...
 • roliika #36
  Ezzel erősen vitatkoznék.

  Álmodtál már?

  Emlékszel rá milyen tökéletes a 3d-s képi világ, és teljes a fizikai érzékelés is!
  Na ezt semmilyen überbrutál szuperszámítógép nem übereli...még.

  Az agy komplex számításokat végez, pl mikor ránézel a kezedre, valójában amit látsz az mintaillesztések milliói, és közben a hardvered...jó esetben realtime vezérelni is tudod.

  Mikor ébrenvagyunk, hát matekban tényleg levernek a procik, de csak a primitív műveletekben, azt egyik sem tudja, hogy milyen ízű a kenyér, vagy, hogy bármit is megértsen önmagáról egy chip.

  Mikor ébren vagyunk, agyunk csak 2-3%-a üzemel, alvó állapotban aztán erősen rákapcsol, és ilyenkor álmodunk, percek alatt órák/ napok eseményeit...a technikának a biológiával szemben van még mit tanulnia.
 • Amergin #35
  1980-ban már állandó holdbázis lesz -mondták húsz évvel azelőtt. Uncsi lapozzunk.
 • kocsis1david #34
  A számítógép jóval gyorsabb az emberi agynál már most is, csak nem tud tanulni. De a többi baromságot is biztos álmodták.
 • mynameisbence #33
  Az lenne még király hogy ha eltűnne a pénz és a robotok megcsinálnák helyettünk a piszkos munkát mi meg élhetnénk úgy ahogy akarunk
 • tomonor #32
  már ez miért rémálom? Én inkább a mennynek nevezném.
 • culas25hc #31
  Hát ez nagy jóslás, ilyet én is csináltam volna, ezér kár volt a xerox embereit fizetni. Amúgy meg 2012-ben úgy is itt a világvége, nem értem mit aggódnak páran.
 • Merces #30
  A Xeros Knowledge Work 2020 című tanulmánya azt vizsgálta, hogy milyen irányba változik az emberek és a vállalatok munkához fűződő viszonya az elkövetkező tíz évben. Elszomorítóak a kilátások............. hogy jön ez a cikk többi részéhez IDIÓTA!!!
 • byzhouse #27
  yeah 2020-ban futni fog a gépemen Crysis maxon :D