Berta Sándor

Már több ezer internetkávézó-hajléktalan van Japánban

A kormány számára készített legfrissebb felmérés szerint a szigetországban már kereken 5400 olyan állampolgár van, aki rendszeresen internetkávézókban húzza meg magát.

Az 5400 személy egyharmada 20 és 30 év közötti és nekik egyáltalán nincs bejelentett lakcímük. Ezek az emberek nappal ugyan dolgoznak, de éjszakánként rendszeresen internetkávézókban húzzák meg magukat. 23 százalékot tesznek az 50-es korosztály tagjai, akiknek a többsége naponta alkalmi munkákból tartja fenn magát vagy munkanélküli. A japán egészségügyi minisztérium úgy szeretne segíteni ezeken az embereken, hogy munkahelyet keres nekik, ahol egyúttal szállást is kapnak.

A probléma idén júniusban kapott sajtóvisszhangot, amikor kiderült, hogy egyre több japán alszik és tisztálkodik Tokióban az internetkávézókban, mert nem bírják fizetni a magas lakásbérleti díjakat. A legtöbb internetkávézó-hajléktalan annak a gazdasági válságnak és megváltozott hagyományos munkaetikának az áldozatai, amely Japánt egy évtizeddel ezelőtt érte el. Az érintettek többségének nincs állandó munkája, alkalmi megbízásokból tengeti az életét. Akkor úgy becsülték a szakemberek, hogy már több mint kétmillióan élnek így. Szerencsére erről nincs szó, de a helyzet súlyos, a hajléktalanok közül sok ugyanis depressziós vagy más betegségben szenved.

A mostani felmérést júniusban és júliusban összesen 1173 internetkávézóban végezték el a szakemberek és több ezer embert kérdeztek meg. A hajléktalanok több mint a háromnegyede férfi, több mint felük elveszítette a munkahelyét, ezután került az utcára. 14 százalékuk családi okokkal indokolta a döntését. A megkérdezettek havi átlag jövedelme 113 000 jen, ami 715 eurónak felel meg. Egy tokiói internetkávézóban öt óra 3000 jenbe, vagyis 20 euróba kerül. 200 jenért egy fél óra alatt bárki lezuhanyozhat és akinek van pénze, az akár új alsóneműt is vásárolhat magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JeD #10
    Kajálás nagy pénz? Szerintem nagyon el vagy tévedve... 500 yenért lehet enni viszonylag normálisan, itt is ott hagysz annyit egy kifőzdében.
  • arty #9
    100ezer forint egy kombinált "buszbérlet"

    kemény világ van odakint is :(
  • Frosty01 #8
    NAGYON tévedsz.
    durván 300e forint átlagosan tokioban egy nagyon kicsi lyuk béreti díja, az átlagfizetés meg ennél jóval több. viszont ott a kajálás is nagy pénz.
  • Mike at home #7
    csakhogy egy 20-30 négyzetméteres lyuk bérleti dija havi 100 ezer körül van pl. Tokioban
  • Mike at home #6
    5. a japán internetkávézóban alsógatyát is vehetsz
  • Mike at home #5
    ha japánban kirúgnak, a családból is mehetsz, nem kellesz
  • AranyKéz #4
    Ebből a pénzből ott csak éhendögleni lehet.
  • cye #3
    Megeloztel... :) Szal ott kint a hajlektalan keres 190e Ft-ot... Igaz, ehhez az tarsul, hogy minden nagyon draga!

    De ami megutotte, de nagyon kirivoan a szemem: a hajlektalan is KERES!! Meg ZUHANYZIK!
  • NEXUS6 #2
    "A megkérdezettek havi átlag jövedelme 113 000 jen, ami 715 eurónak felel meg."
    KB 190 ezer FT-ból azért itthon is el lehet lenni, talán még internetkávézókban lakva is!;)))

    Szal most már tényleg teljesen kétségbe estem a helyzetükön, nem lehetne gyűjtést rendezni a számukra, vagy csak átköltözni Japánba hajléktalannak?
  • Szemi90 #1
    Na most ha 5 óra 3000 jen, akkor fél óra az nem 200, hanem 300 jen.
    Egyébként meg nagyon hasznos a cikk. Megtudtuk, hogy:
    1; a japán internetkávézók drágák,
    2; a japán internetkávézókban van zuhanyzó,
    3; a japán internetkávézók éjszaka is nyitva vannak,
    4; a japán internetkávézók nagyon messzi vannak.