MTI

Hajléktalanok elleni atrocitások videói az interneten

Mind sűrűbben kerülnek fel a világhálóra olyan videofilmek, amelyeken amerikai hajléktalanok megverése vagy megalázása látható. Egyes amerikaitörvényhozók ezért szigorúbb büntetést követelnek a szegényeket sújtó gyűlöletbűntettek esetében.

"A hajléktalanok olyan új kisebbségi csoportot alkotnak, amelyet "szabad" gyűlölni. Ha bármely más kisebbségi csoporttal esik meg az, ami velük történt, bojkott vagy tiltakozás lenne a válasz" -jelentette ki Michael Stoops, a hajléktalanok ügyét védelmező országos szövetség (NCH) igazgatója.

2008-ban 106 támadás történt hajléktalanok ellen, 27-et megöltek. A legtöbb agressziót 25 éves vagy annál fiatalabb férfiak hajtottak végre - olvasható az NCH augusztusban közzétett jelentésében. Igaz, 2007-ben 160 volt a hajléktalanok elleni bűntettek száma, de egy évtizeddel korábban csak 60. Általános vélemény szerint az incidensek tényleges száma nagyobb, de sokat közülük nem jelentenek be.

Az interneten közben divatba jöttek a "bumcsatákról" készült videofelvételek, szerzőik azzal mentegetik ezeket a filmeket, hogy csak a "szórakozás" vagy "a hecc" kedvéért készítik őket. Az NCHszerint csak júliusban 86 ezer, hajléktalanokról készített megalázó videofelvételt - a tavalyi számnál 15 ezerrel többet - tettek fel a YouTube portálra.

"Az embereket éppen akkor használják ki, amikor a mélypontra jutottak" - mondta az AFP-nek Andrew Davis, aki maga is hajléktalan Washingtonban, az ország fővárosában. "Ma a fedél nélkülieknek nincshangja. Meg kell akadályoznunk ezeket a dolgokat, ehhez a közösség éberségére van szükség" - fűzte hozzá a 44 éves férfi, miközben éppen az ingyenkonyhán állt sorba több tucat sorstársával együtt. A trend 2001-ben kezdődött. Ekkor jelentek meg a hajléktalanok verekedését bemutató videók, illetve olyan jelenetek, amelyekben ezeket az embereket arra szólították fel, hogy valahonnan a magasbólugorjanak rá egy szemétdombra. Azóta csaknem 7 millió ilyen videót adtak el DVD-n.

"Egyesek azért mennek bele a dologba, mert alkoholisták, szellemileg zavartak, vagy nincs pénzük" - magyarázta el Stoops. "Azt mondják nekik, hogy ha leugranak a magasból, vagy ha beleegyeznekabba, hogy egy bevásárlókocsiba ültessék és megtolják őket, kapnak 5 dollárt vagy egy karton sört." David ezt a gyakorlatot a kutyaviadalokhoz hasonlította. Megjegyezte, hogy a szervezők sok esetben drogdílerek. "Van kidobni való pénzük, így a fickót crackkel, heroinnal, +fűvel+ vagy itallalfizetik ki, hogy harcoljanak egymással, aztán fogadásokat kötnek a csata kimenetelére".

Az Egyesült Államokban minden este 672 ezer ember alszik idegen fedél alatt - közölte az amerikai hajléktalanok országos szövetsége (NAEH). 2,5-3,5 millió főre becsülik azok számát, akik éventelegalább egyszer az utcán vagy hajléktalanszálláson alszanak. Washingtonban hivatalos adatok szerint csaknem 3000 hajléktalan él - bár az őket segítő szervezetek szerint valós számuk ennek legalább a duplája. Harmadrészük azt mondta, hogy már érte támadás.

A Watergate lakókomplexum közelében tavaly karácsonykor álmában meggyilkolták a 61 éves Yoshio Nakadát: fejszével hasították szét a koponyáját. A nyomravezetőnek 25 ezer dollárt ajánlott fel arendőrség. 2008 áprilisában egy tizenhat éves fiatalember alumínium baseballütővel agyonverte a 49 éves Brian Michael Myerst a Washington közelében lévő Glen Burnie helységben. Stoops elmondta: csoportja egy évtizede nyomoz ilyen bűnügyekben. Megállapították, hogy az elkövetők 95 százaléka férfi volt, legtöbbjük 25 évnél fiatalabb. A legkülönbözőbb anyagi helyzetűrétegekből kerültek ki, 85 százalékuk fehér bőrű.

Egyes amerikai államok törvényekkel próbálják megfékezni a hajléktalanok elleni erőszak terjedését. District of Columbia, azaz Washington augusztus elején szavazott meg egy ilyen értelműszabályozást, öt másik amerikai állam hasonló törvényeket készít elő. Maryland állam októberben szigorítani kívánja e bűncselekmények büntetését, az amerikai kongresszus elé is beterjesztettek hasonló törvénytervezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Ez az egész úgy agyatlan hülyeség ahogy van.
    A hajléktalanok és általában a védtelenek ellenei erőszaknak igen súlyos morális okai vannak.
    1.) A verőket tekintve:
    Az ifjúság egyre nagyobb része céltalanul, félig tanultan, reménytelenül, és sok sotbaság miatt MEGZAVART TUDATTAL téblábol a világban. Világos célok és értékek nélkül LÁTSZAT világképpel, LÁTSZAT célokkal és "értékrenddel".
    2.) Az áldozatokat tekintve:
    A hajléktalanok puszta jelenléte is egyes esetekben zavaró. Tömeges megjelenésük rontja egy környék ingatlanjainak értékét, ronthatja a közbiztonságot, vagy a lakók közérzetét.

    Ugyanakkor a díszes törvényhozás (ép olyak okádék ócska nyomorult sz**r mint nálunk) "MEGFELEDKEZIK" arról az egyszerű tényről, hogy a hajléktalan ember nem úgy születik, hanem azzá lesz.
    Valamikor valaki azzá tette! (leginkáb egy rablógyalázat bank) Lehet agyalni az illető hibájáról vagy sem, de én úgy gondolom, hogy egy normális, emberközpontú, gondoskodó társadalom a hajléktalanokat akaratuk ellenére is -- ha ez szükséges -- kiragadja abból a helyzetből és megtanítja azokra a tudnivalókra, amelyekre még megtanítható.