Gyurkity Péter

Elismerte riválisként a Linuxot a Microsoft

A Windows fejlesztője első alkalommal nevezte meg a különböző Linux disztribúciókat az operációs rendszer közvetlen riválisaként, amelyek versenyt támaszthatnak vele szemben az asztali szférában.

A Microsoft az amerikai tőzsdefelügyeletnek eljuttatott részletes jelentésében tért ki a Windows piaci helyzetére, ezzel kapcsolatban pedig pikáns részletekre bukkanhatunk a dokumentumban. Első alkalommal került be ugyanis a közvetlen riválisok közé a Linux, amely eddig következetesen hiányzott azon versenytársak felsorolásából, akiknek bármilyen esélyük lenne kikezdeni a Windows uralmát.

A szoftvercég egészen pontosan a Red Hat és a Canonical céget nevezte meg, így tehát a Red Hat (Fedora) és az Ubuntu disztribúciók további terjeszkedését tartják valószínűnek. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a Linuxnak eredetileg esélye sem volt az asztali szférában, ám az olcsó netbook megoldások terjedésével megkapaszkodott az alternatív platform, ez az erősödés pedig a hagyományos asztali és mobil számítógépek szegmensében folytatódhat. A Microsoft a maga részéről a netbook fejlesztések helyett a könnyebb laptopokat részesítené előnyben, amelyeken nyugodtan használhatnánk a teljes Windows-változatokat, a sebességtől való félelmek nélkül.

A Microsoft korábban egyedül a szerverek szegmensében nevezte meg a Linuxot riválisként, akkor is egyedül a Red Hat disztribúciót tartották elég fontosnak ehhez. Most megjegyzik, hogy még saját OEM-partnereik, többek között a HP és az Intel is, támogatást nyújtanak a riválisnak, amire korábban nem volt példa. Sok minden függ tehát attól, hogy a netbookpiac hogyan folytatja életét, illetve hogy a Windows itt mennyire tudja tartani az XP-vel kiépített állásait. A stafétabotot a Windows 7 veszi majd át még az év vége előtt, amelyet kellően könnyűnek tartanak a sikeres használathoz.

A riválisok között természetesen ott szerepel az Apple is, amely szintén a Unix-alapú rendszerek családjában kapott helyet a Mac OS X révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • woody2000 #259
    Bocsánat, hogy bele szólok a vitába, de ezt már nem bírom szó nélkül.
    Életemben csak Windows-t használtam(95,98,XP,W7). Idén tettem fel az Ubuntu 9.04-et próbára és mondanom se kell nagyon megy. A W7 persze, hogy kézre áll, nekem is kézre állt miután minden rendszere ugyan olyan kicsit felturbózva. Még az ikonok is. 2hét meló utáni olvasgatás és már nevetségesnek találom a Windows-t.
    Ha valakit nem érdekel akkor nem is tanulja meg az Ubuntut. De ne szóld le. Szerintem a Windows használata sem egy napodba került. A W7 valóban felhasználóbarát. Csak az a fránya pénz, feltört OS-el meg ne vagánykodgyunk, ugye?
  • woody2000 #258
    Jó kis viták kerekedtek itt ki már megint a témában. :)
    Azért fura, hogy a MS Windows verziók külalakja, mindig a linuxból már ismert külsőkhöz passzol, érdekes. Kíváncsi lennék, mi történne ha a játékok és egyéb windows-os alkalmazások mindegyike menne WINE alatt, elgondolkodtató.
    Bár jól csinálja az MS. Levesz egy zsák pénzel, kilesi a jó megoldásokat az ingyenes OS-ből, függővé tesz. Persze ez már természetes, szomorú...
  • Epikurosz #257
    Nem beszélve arról, hogy pld. valaki bérel egy lakást mondjuk fél évre. Mégsem fúrkálhat szét minden falat. Stb.
  • Epikurosz #256
    Persze, hogy a pincér a kábelben botoljon meg, és vágja a vendég arcába a tálca tartalmát.
    Gondolkodni nem tilos!
  • Sanyix #255
    arra hogy ahol más lehetőség nincs, ott lehessen hálózatozni. Netkávézóban simán lehetne utp aljzat, sőt sok helyen így is van. Otthon is. Képzeld nekem 3 szobába megy a lankábel a tv kábelek csatornáiban. 2 helyen fúrva is van. Jobb ez mint fostos lassú wifivel szarakodni.
  • Epikurosz #254
    Ne irkáld már a hülyeségeidet.
    Netkávézóban vezeték?
    Otthon vezeték? Vinni a vezetéket a lkaáson kerezstül-kasul, áttörni a falakt stb.?
    szerinted minek találták fel a wifi routereket?
  • Sanyix #253
    Egyébként alap, hogy csak akkor használsz wirelesst ha vezetéket lehetetlen. Ugyanis állandó szopás a wireless (vindózon is szoptam vele nem keveset), lassú, laptopnál pl sokkal többet fogyaszt mintha vezetékről menne.
  • richi105 #252
    Újabb Windows vs. Linux csata ez úgy látom örök mint az Nvidia vs. ATI vagy Intel vs. AMD. De az ember már csak ilyen hajlamos isteníteni azt a dolgot ami neki jobban tetszik és a másik értelemszerűen már nem is jó. A Windows és a Linux jól megfér egymás mellet szerintem a Linux nem egy ingyenes Windows helyettes, hanem egy önálló operációs rendszer aminek megvannak a korlátai és előnyei is. Persze a Windows érdemeit se alacsonyítsuk le hisz tetszik vagy sem vezető operáció rendszer a felhasználók körébe ez nem véletlen hisz nem kell mindenkinek informatikusnak tanulni aki csak használni szeretné a számítógépét. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Linux a szuper kockáknak készült sőt mostanra némelyik disztribúció olyannyira felhasználóbarát lett, hogy átlagos dolgokhoz a felhasználónak sose kell találkoznia a konzollal. De azt megjegyezném itt, hogy a hardver-ek nagy része Windows alá van ajánlva miért mert a gyártó adja a driver-t. Persze a Linux kernel is fejlődik és vannak Linux driver-ek is szép számmal de speciális esetekbe és újabb hardver-eknél azért akadhatnak gondok. Szóval mindenki próbálja és használja a neki megfelelőt én mindkettőt használom miért ,mert mindkét rendszernek van előnye és pont ez használom ki. Viszont sok év alatt megtanultam ,hogy mindenki azt használ amit akar és ezt tartsam tiszteletbe és ha lehet ezt kérném mindenkitől.
    Ami a support dolgot illeti igaz a Linux fő ereje a Internet és a rengeteg fórum és ember aki segít , de azért van Windows-os fórum is szép számmal és ott is lehet segítséget kérni. Mondjuk a Microsoft nézőpontját én sem támogatom igazán megtehetné, hogy ennyi pénzért kicsit jobban támogassa felhasználókat. Szerintem jelen helyzetbe ez még előny is lenne neki. Abba pedig biztos vagyok, hogy nem rokkanna bele anyagilag.
  • Epikurosz #251
    Ez a "segítettek online" nagyon megható, majdnem meg is könnyeztem, de ha nincs net, akkor nincs segítség.

    No, mondom a híreket: közben a blackPanthert is kipróbáltam, annak van egy varázslója, azzal picit tovább jutottam, de drivert kért (bcmwl5.sys), és az meg nem volt. Így kiléptem, visszajöttem. Apropó: ez a Vista kezesbáránynak tűnik, ilyen viszontagságok után! :-))

    Ennek a fájlnévnek persze utánagulgiztam a neten, és mindjárt bejött az Ubuntu fóruma (angol), ahol leírják, hogy ezek a Broadcom wifi kártyák nagyon mocskok, mások is megszenvedtek vele. Egyelőre a vasárnapom el lett cseszve.
    Legközelebb, ha lesz kedvem, majd még belevágok. Mindenestre, a Linuxot sikerült elindítanom, kettőt is, de mivel internetezni nem tudtam vele, fabatkát sem ért. Grafikát tudok nézegetni máshol is.
  • sathinel #250
    Megy a wpa ha jól tudom csak pár eszköz lehet nincs supportálva, vagy kellenének az új frissítések a netről, vagy + telepítés. Mint mondtam és ha megnézed a youtubeon, vagy neten akkor sokan használják. De egy linux-ot net nélkül nehéz telepíteni. Vagy letöltesz minden frissítést külön és azt pakolod át. WPA nem kell bankhoz ha pl vezetékes hálózatod van. Aki nem ismeri a linux-ot még nagyon annak wpa-val rendesen meggyűlhet a gondja. Ezért jobb alapoktól kezdeni. nincs titkosítás, és felrak mindent majd kipróbálni hogy kell titkosítással használni. Linux nem win tehát vagy belejön az ember hogy kell csinálni vagy kér segítséget.

    "There are a number of Internet Relay Chat (IRC) channels on the Freenode network (irc.freenode.net) used for support or development of Ubuntu. The best place to start for general help with Ubuntu or just to meet other Ubuntu users is #ubuntu or one of the many local language channels. "

    Ez még segíthet mivel nekem sabayon alatt chat-en kérdezve nagyon sokan segítettek online. Rákérdeztem valamire és szinte mindig azonnal válaszolt valaki. Csak copy paste kellett és ment minden. Ubuntun nem volt gondom de én kábelen neteztem nem wireless.