Berta Sándor

Bécs - több támogatás nyílt forráskódú programoknak

A bécsi városi tanács elfogadta az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Zöldek közös beadványát, amelynek célja a nyílt forráskódú projektek segítése.

A tervek szerint a bécsi közintézményekben és hivatalokban az eddiginél jóval nagyobb mértékben támogatnák a nyílt forráskódú szoftverek beszerzését. Ugyan a döntés nem jelenti automatikusan a Windowsról a Linuxra, annak is a speciális bécsi változatára (Wienux) való átváltást, mégis komoly jelzésnek nevezhető. A városatyák megszavazták azt is, hogy nyilvánosságra kell hozni az eddig titkosnak minősített, úgynevezett STOSS2 tanulmányt.

A javaslatok között szerepelt, hogy a közalkalmazottakat és köztisztviselőket tájékoztatni kell arról, milyen nyílt forráskódú alkalmazások érhetők el. A bécsi közigazgatásban jelenleg a Windows XP a legelterjedtebb operációs rendszer, azonban a licencek csak 2011-ig érvényesek. Vagyis a helyi vezetőknek mielőbb dönteniük kell arról, hogy melyik utat választják: maradnak a Microsoft termékeinél, váltanak Linuxra vagy a két operációs rendszert esetleg egymás mellett használják.

"Amennyiben a jövőben is szorgalmazni akarjuk a Linuxra és más nyílt forráskódú szoftverekre való átváltást, úgy komolyan kell vennünk az emberek aggodalmait, kétségeit és a leendő felhasználókat még jobban tájékoztatnunk kell az új programokról" - jelentette ki Marie Ringler, a Zöldek bécsi szervezetének technológiai ügyekben felelős szóvivője. A politikus egyébként a mostani döntést a helyes irányba megtett első lépésnek nevezte. Ringler ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a Wienuxra való váltásról még nem született egyértelmű határozat. Szerinte azonban a STOSS2 nyilvánosságra hozása segíthet eloszlatni a kételyeket és egy jobb döntési helyzetet teremthet.

A tanulmányt eredetileg tavaly ősszel kellett volna megjelentetni, ez viszont meghiúsult. Idén áprilisban az illetékes városi tanácsnok, Rudolf Schicker irodája az ORF.at kérdésére még azt a választ adta, hogy az anyag egyelőre a belső munkát segíti. A hivatalos indoklás alapján a jelentés még készül, más források szerint azonban már tavaly év végén kész volt. Bécs 2005 júliusában kezdte meg a nyílt forrású szoftverek bevezetését. Első lépésként a Microsoft Office programot lehetett lecserélni a nyílt forráskódú OpenOffice csomagra.

Az sem kizárt, hogy az osztrák fővárosban később jól megfér majd egymás mellett a Linux mellett a Windows. Egy tavalyi döntés ugyanis ezt valószínűsíti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #2
    Az egész kapitalista világ izraeli érdekeltségű...
  • SCaine #1
    Milyen érdekes, hogy csak izraeli érdekeltségű és helytartóságú helyeken (mint pl. Magyarország) tartják fontosnak a trójai Windowsok (Viszta és a Win 7) terjesztését, tűzzel-vassal.