259
  • woody2000
    #259
    Bocsánat, hogy bele szólok a vitába, de ezt már nem bírom szó nélkül.
    Életemben csak Windows-t használtam(95,98,XP,W7). Idén tettem fel az Ubuntu 9.04-et próbára és mondanom se kell nagyon megy. A W7 persze, hogy kézre áll, nekem is kézre állt miután minden rendszere ugyan olyan kicsit felturbózva. Még az ikonok is. 2hét meló utáni olvasgatás és már nevetségesnek találom a Windows-t.
    Ha valakit nem érdekel akkor nem is tanulja meg az Ubuntut. De ne szóld le. Szerintem a Windows használata sem egy napodba került. A W7 valóban felhasználóbarát. Csak az a fránya pénz, feltört OS-el meg ne vagánykodgyunk, ugye?
  • woody2000
    #258
    Jó kis viták kerekedtek itt ki már megint a témában. :)
    Azért fura, hogy a MS Windows verziók külalakja, mindig a linuxból már ismert külsőkhöz passzol, érdekes. Kíváncsi lennék, mi történne ha a játékok és egyéb windows-os alkalmazások mindegyike menne WINE alatt, elgondolkodtató.
    Bár jól csinálja az MS. Levesz egy zsák pénzel, kilesi a jó megoldásokat az ingyenes OS-ből, függővé tesz. Persze ez már természetes, szomorú...
  • Epikurosz
    #257
    Nem beszélve arról, hogy pld. valaki bérel egy lakást mondjuk fél évre. Mégsem fúrkálhat szét minden falat. Stb.
  • Epikurosz
    #256
    Persze, hogy a pincér a kábelben botoljon meg, és vágja a vendég arcába a tálca tartalmát.
    Gondolkodni nem tilos!
  • Sanyix
    #255
    arra hogy ahol más lehetőség nincs, ott lehessen hálózatozni. Netkávézóban simán lehetne utp aljzat, sőt sok helyen így is van. Otthon is. Képzeld nekem 3 szobába megy a lankábel a tv kábelek csatornáiban. 2 helyen fúrva is van. Jobb ez mint fostos lassú wifivel szarakodni.
  • Epikurosz
    #254
    Ne irkáld már a hülyeségeidet.
    Netkávézóban vezeték?
    Otthon vezeték? Vinni a vezetéket a lkaáson kerezstül-kasul, áttörni a falakt stb.?
    szerinted minek találták fel a wifi routereket?
  • Sanyix
    #253
    Egyébként alap, hogy csak akkor használsz wirelesst ha vezetéket lehetetlen. Ugyanis állandó szopás a wireless (vindózon is szoptam vele nem keveset), lassú, laptopnál pl sokkal többet fogyaszt mintha vezetékről menne.
  • richi105
    #252
    Újabb Windows vs. Linux csata ez úgy látom örök mint az Nvidia vs. ATI vagy Intel vs. AMD. De az ember már csak ilyen hajlamos isteníteni azt a dolgot ami neki jobban tetszik és a másik értelemszerűen már nem is jó. A Windows és a Linux jól megfér egymás mellet szerintem a Linux nem egy ingyenes Windows helyettes, hanem egy önálló operációs rendszer aminek megvannak a korlátai és előnyei is. Persze a Windows érdemeit se alacsonyítsuk le hisz tetszik vagy sem vezető operáció rendszer a felhasználók körébe ez nem véletlen hisz nem kell mindenkinek informatikusnak tanulni aki csak használni szeretné a számítógépét. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Linux a szuper kockáknak készült sőt mostanra némelyik disztribúció olyannyira felhasználóbarát lett, hogy átlagos dolgokhoz a felhasználónak sose kell találkoznia a konzollal. De azt megjegyezném itt, hogy a hardver-ek nagy része Windows alá van ajánlva miért mert a gyártó adja a driver-t. Persze a Linux kernel is fejlődik és vannak Linux driver-ek is szép számmal de speciális esetekbe és újabb hardver-eknél azért akadhatnak gondok. Szóval mindenki próbálja és használja a neki megfelelőt én mindkettőt használom miért ,mert mindkét rendszernek van előnye és pont ez használom ki. Viszont sok év alatt megtanultam ,hogy mindenki azt használ amit akar és ezt tartsam tiszteletbe és ha lehet ezt kérném mindenkitől.
    Ami a support dolgot illeti igaz a Linux fő ereje a Internet és a rengeteg fórum és ember aki segít , de azért van Windows-os fórum is szép számmal és ott is lehet segítséget kérni. Mondjuk a Microsoft nézőpontját én sem támogatom igazán megtehetné, hogy ennyi pénzért kicsit jobban támogassa felhasználókat. Szerintem jelen helyzetbe ez még előny is lenne neki. Abba pedig biztos vagyok, hogy nem rokkanna bele anyagilag.
  • Epikurosz
    #251
    Ez a "segítettek online" nagyon megható, majdnem meg is könnyeztem, de ha nincs net, akkor nincs segítség.

    No, mondom a híreket: közben a blackPanthert is kipróbáltam, annak van egy varázslója, azzal picit tovább jutottam, de drivert kért (bcmwl5.sys), és az meg nem volt. Így kiléptem, visszajöttem. Apropó: ez a Vista kezesbáránynak tűnik, ilyen viszontagságok után! :-))

    Ennek a fájlnévnek persze utánagulgiztam a neten, és mindjárt bejött az Ubuntu fóruma (angol), ahol leírják, hogy ezek a Broadcom wifi kártyák nagyon mocskok, mások is megszenvedtek vele. Egyelőre a vasárnapom el lett cseszve.
    Legközelebb, ha lesz kedvem, majd még belevágok. Mindenestre, a Linuxot sikerült elindítanom, kettőt is, de mivel internetezni nem tudtam vele, fabatkát sem ért. Grafikát tudok nézegetni máshol is.
  • sathinel
    #250
    Megy a wpa ha jól tudom csak pár eszköz lehet nincs supportálva, vagy kellenének az új frissítések a netről, vagy + telepítés. Mint mondtam és ha megnézed a youtubeon, vagy neten akkor sokan használják. De egy linux-ot net nélkül nehéz telepíteni. Vagy letöltesz minden frissítést külön és azt pakolod át. WPA nem kell bankhoz ha pl vezetékes hálózatod van. Aki nem ismeri a linux-ot még nagyon annak wpa-val rendesen meggyűlhet a gondja. Ezért jobb alapoktól kezdeni. nincs titkosítás, és felrak mindent majd kipróbálni hogy kell titkosítással használni. Linux nem win tehát vagy belejön az ember hogy kell csinálni vagy kér segítséget.

    "There are a number of Internet Relay Chat (IRC) channels on the Freenode network (irc.freenode.net) used for support or development of Ubuntu. The best place to start for general help with Ubuntu or just to meet other Ubuntu users is #ubuntu or one of the many local language channels. "

    Ez még segíthet mivel nekem sabayon alatt chat-en kérdezve nagyon sokan segítettek online. Rákérdeztem valamire és szinte mindig azonnal válaszolt valaki. Csak copy paste kellett és ment minden. Ubuntun nem volt gondom de én kábelen neteztem nem wireless.
  • Epikurosz
    #249
    amúgy nem adtam fel!

    Itt ülök most 2 gép előtt.
    Egyiken megy a kubuntu, a másikon az xp.
    Azért, hogy egymás mellett legyenek, a notebookot át kellett hoznom a nappaliba egy nagyobb asztalra.
    AAmikor kihúztam a hálózati csatlakozót, azonnal jelezte, hogy 10 mp múlva hibernálja magát.
    Ezt sem értem. Akkor a kubuntu telepről nem működik?
    Ha ezt Windows alatt csinálom, simán érzékeli, hogy nincs hálózati áram, és megy tovább a telepről a noti.
  • SityiSXT
    #248
    Előrebocsájtom, hogy nem próbáltam mostanában az ubuntut, wireless cuccal pláne nem, úgyhogy lehet, hogy lámaság, amit most kérdezni fogok (nem flame, csak kíváncsiság).
    Ha ezekszerint nem megy WPA2-vel az ubuntu, akkor hogy a mákba intézzem a netes bankügyeimet? Nem arról van szó, hogy az én gépemet feltörnék, hanem hogy belehallgatnak a forgalomba, azt meg nagyon nem szeretném.
  • sathinel
    #247
    vagy még találtam 9.04-re külön WPA install how-to oldalt.

    Titkosítás beállítása nem egyszerű de ha egyszer valaki végigmegy rajta másodjára már jóval egyszerűbb. Amíg rájöttem én is dolgokra addigra megtanultam mit hogy kell, mire való.

    WPA crack ubuntu 9.04 alatt:
    wpa crack

    tehát valsz működik, de wpa gondja sok embernek van. Nekem nincs wireless cuccom.
  • sathinel
    #246
    Igen valsz a titkosítással lesz a gond. wpa ubuntu pl itt írnak róla de nem egyszerű. Egyébként linux alatt nem nagyon kel félned hogy kapásból feltörnek. egyébként vagy egy szűz vinyón kezd, vagy usb-re install és ott próbáld meg. A router beállításait úgyis valsz el tudod menteni. később ha kell visszatöltöd ami kell.
  • sathinel
    #245
    Javaslom hogy alap beállítások mellett használd a routert és alapból ki tudsz menni. Aztán ha belejöttél, illetve felismerte alapból a routert lépj tovább. Ha még nem csináltál ijesmit alapoktól kezd. És valsz titkosításnál, stb még kell majd telepítened valamit bár nem csináltam még ilyet.
  • Epikurosz
    #244
    Lehet, hogy a routerem VxWorks oprendszere nem tetszik neki, vagy nem jó a wpa2 personal titkosítás, csak sima wpa kellene, vagy nem jó, ha rejtett a router (pedig ha megadom a nevét, még az okostelefonom is megtalálja) stb. stb.
    Szóval, kezdhetem a próbálgatásokat, a kísérletezgetéseket, amíg fokhagymaszaga lesz. Na, ez az, amihez én már öreg vagyok. Ami egy-másfél órán belül nem indul el, azt vágom is ki a francba. Na, mindegy, keserű csalódás. Kb. 3 éve is emiatt adtam fel a Linuxot. Pedig kár, milyen nagy kár...
  • sathinel
    #243
    Hát az tényleg gáz. Nekem router mögött még nem volt gondom. Igaz nem is nagyon állítgattam el. Automatikusan észrevette és már telepítés közben frissített a netről.

    Pendrive linux még nagyon király kis oldal. Innen csináltam már pár féle rendszert kipróbálni. Ugyanaz mint a Live cd csak usb kulcsról.

    Ubuntu NetBook Remix meg nagyon király notebookokhoz.
  • Epikurosz
    #242
    Talán jó lenne egy kis varázsló, amely segít a hálózat beállításában.

    Egyébként ezt magyaráztam a blackPantheres kollégának is: az alapvető, leglényegesebb az, hogy a rendszer elinduljon, és könnyen lehessen csatlakozni az internetre. Ugyanis, egyéb problémákra a fórumokon vagy a keresőkkel lehet megoldást találni, de ha a net nem megy, akkor minden meg van halva.
  • Epikurosz
    #241
    Újabb fél óra próbálkozás után fel kellett adnom, mert nem megy.

    Az tény, hogy a routerem rejtett, és konfiguráltam rajta azoknak az eszközökenek a MAC címét, amelyek tudnak csatlakozni, de Windows alól, miután megadom a vezetéknélküli hálózat nevét és a jelszót, tudok csatlakozni a netre.
  • Gabo
    #240
    A Linux Mint se rossz, én azt választottam. Az Ubuntura épül, csak alapból telepítve vannak a kódekkek és még akad néhány okos kiegészítő progi benne.
    Nálam elsőre ment a net. Csak egy szimpla ADSL elérésem van, így ehhez kellett egy kapcsolatot beállítani. Felhasználónév, jelszó és már ment is.
    Egyébként van Ubuntu topik a Felhasználói programok fórumán.
  • Epikurosz
    #239
    Nos, elindult a Kubuntu, bár LiveCD módban egy kicsit lassú, de azért elindult. A felülete szép, meg minden, csak egy hubája van: nem tudtam csatlakozni at internetre. A Network részt megtaláltam, megadtam a vezeték nélküli hálózatom nevét, jelszavát, de nem csatlakozik. Szerintem meg kell adni a PC-m BSSID-jét és a router MAC címét is. Fél óra próbálkozás után kiléptem, most az említett adatokat kajtatom.
  • kakateve
    #238
    Érdekes az ikonoknál jóval többet (hajjaj, de mennyire) ismerek Win alatt, mégis pokolra kívántam mikor használtam.
    Apám meg mindenfélét feltelepít, mert az milyen jó. Ubuntun csak néztem, hogy ez meg már minek. A Kubunton meg már csak nevetni tudtam (azóta is énekeljük anyámmal: A kubuntu rostos OS, tele vitaminnal)

    De abszolút nem értem, hogy egyesek miért nem tudják elfogadni azt, hogy egy hét teszt elég volt belőle. Windows nálam eddig tökéletesen futott, a Win7-be bele vagyok esve, mint öreg ló a gödörbe, miért váltanék?
  • SityiSXT
    #237
    Sok sikert!
  • Epikurosz
    #236
    Apropó: Most írtam ki a Kubuntu 9.04-et egy CD-re, és újra fogom indítani a gépem, kipróbálom Live módban. Szorítsatok nekem!
    :-)
  • Epikurosz
    #235
    Kaptam egy levelet az (egyik bp.-i ker.) önkormányzat gépjárműadó osztályától a tegnap.
    Azt írják nekem az idióták, hogy "Egyenleg 2009.07.20.-én"

    Az az idióta programozó arra nem képes, hogy a dátumból kivegye a napot, és ha az értéke a {2,3,6,8,13,16,18,20,23,26,28,30} tömb egyik eleme, akkor -án ragot tegyen a dátum mögé, ellenkező esetben pedig -én ragot.

    Ezért Szlovákiában 5000 euróra büntetnék őket nyelvrontásért.
  • sathinel
    #234
    Nem tom milyen linux van apádnál, van amelyiket hegeszteni kell hogy működjön, de pl egy ubuntut nem. Ha meg apád ért hozzá akkor pillanatok alatt megmutatja és 1-2 alkalom után egy informatikával foglalkozónak meg kéne csinálnia magától is. Ezek alapvető dolgok.

    Programozásnál, vagy nem tom mit végzel gépen nem kell angolul olvasnod??? Elég érdekes mert az IT alap nyelve. Ja van magyarul is pár dolog már de töredéke mint angolul ha valamit keresel.

    Mint mondtam win-t használok legtöbbször, de most veszek laptopot, és azon valsz dualboot, vagy linux lesz. Linux olyan mint a legó. Azt raksz össze amit akarsz belőle. Ha érdekel az IT akkor alap beállításoknak nem kéne gondot okoznia. Az olyanoknak okozhat gondot akik win alatt is csak pár ikont ismernek.

    2. winyó a gépemben 13 gigás régi fos amin ubuntu megy. Fura de nekem játékon kívül mindent sikerült szinte rajta használni. Azon msn-eztem mert utálom és win-en tiltva nálam alapból. Aki csak azt ismeri azzal inkább nem beszélek gépen.

    Bár már olyat is láttam aki 4.5 átlagot elért diplomás IT szakember és tőlem kérdezgetett dolgokat mi mire való, hogy kell megcsinálni. Hihetetlen mi megy itthon, és milyen embereket alkalmaznak informatikusként néha.
  • kakateve
    #233
    Persze, persze...
    Ezt kb. úgy mondod, mint ha én felsoroltam volna az összes programot amit feltettem (vissza olvashatnál, mert én csak arról írtam, hogy az anyám mit használt, én nem soroltam fel, mit használtam).

    Másodsorban pedig próbálgattam, hátha... de hát nálam úgy elhasalt, mint az ól ajtó. Ha nem valami, szóltam apámnak, és nem győztem csodálkozni, hogy na ez a Windows-on egy kattintás, itt meg mennyit kell vele szöszmötölni.

    Persze, ha valakinek nem jön be (már elsőre se, de másodjára se, de sokadjára se), akkor ő a hülye, mert nem ért hozzá, mert nem olvas utána, mert a Linux maga az Isten. Persze, jah...

    Érdekes módon az XP után a Vistára és a Win7-re is ráállt a kezem. Az utóbbi pedig engem is meglepett, hisz eredeti, angol nyelvű verzió volt a gépemen, s sok mindent nem értettem, mi mire való. Érdekes módon egy idegen nyelvű operációs rendszeren jobban boldogultam, mint a magyar nyelvűn. Érdekes.

    Abban meg biztos lehetsz, hogy nem fogok utána olvasni (sőt, még telepíteni se)Linuxot, amikor ott van a Windows, ahol nem kell utána olvasni, hogy kell egy programot telepíteni.
  • SityiSXT
    #232
    Ebben is egyetértünk, bár azzal vitatkoznék, hogy a kereskedő ad supportot, mert nem. Az adott gép márkaszervíze köteles segíteni probléma esetén, nem pedig a forgalmazó/kereskedő.
  • sathinel
    #231
    Nem érted mit írtunk? Azok amiket mondtál kb 2-3 kattintás megcsinálni. Te azt mondod napi 5-6 órát dolgoztál rajta és ezeket nem tudtad belőni. Mondjuk így kíváncsi lennék milyen lehetett a munkád ha 2 firefox addont, és 1-2 progit amihez nem kell parancssor nem tudsz felrakni.

    Mint írtam linux-ot néha használok, de win-en játszok nincs kedvem szarakodni. De amiket írtál egy 11 évesnek sem esne nehezére felrakni.

    Pl MSN alternatíva install
    kérlek mond hányszor nyitotta meg a konzolt.

    Mindazt amit mondtál, felsoroltál mi nem ment kb 5 perc installálni. És utánna nem szoptál volna. De úgy szólod le a linux-ot hogy fingod sincs ezekről mert nem mondanád hogy nem működik. Azt mondod csak FF ment fel mikor az alapból települ.....

    Értem hogy a falba vered a fejed és így próbálsz tudáshoz jutni de előbb próbálj meg utánaolvasni, kérdezni és talán akkor nem fáj a fejed nagyon és nem lesz gondod olyasmivel hogy 4-5 alkalommal kattintani kell egy telepítéshez.
  • dilofekete
    #230
    Tehát mindenféleképpen be kell szerezni hozzá valami újat, ha régebbi rendszer volt a pc-n., ezért nem tökéletes, tényleg lehetne olcsóbb, márcsak eggy szervízköltséggel is, ami eggy elitebb helyen 10k huf.
    Na?
  • dilofekete
    #229
  • dilofekete
    #228
    Akkor jártam volna jól az eredeti vista-al, amikor a gta 4 közben lefüstölte az enermax tápomat.
    Amúgy most tettem fel a win 7-et és tényleg gyorsabb.
    Aki meg nem akar fejlődni ne vegye meg, mert komplikltabb(több az opcio, komplexebb) a rendszer. Én tuti megveszem kb fél év múlva, ha folyamatosan erre gyűjtök. Magyarul nem kell ennyiért. Márpedig dobozos kell, hogy ha megint megöli a gta 4 a gépemet akkor írhassam az emaileket, talán fölöslegesen.
    Az viszont még mindig nagyon nem tetszik benne, hogy a régi(másik) NTFS partíciót nem látja, pedig azon vannak az adataim. Ezért vegyél mégeggy winyót, ha xp-d volt? Vagy old meg, mintha oem-es lenne a rendszer. Keresek valami netes servert ahova elmenthetek 350gb-ot. Remélem ingyen lesz, mert ha nem akkor szétcsapom a win7-et is!
  • Epikurosz
    #227
    Én meg azt próbáltal elmondani, hogy a Windows-os termékekhez - elvileg - a Microsoft suport ért a legjobban, nem n+1 kereskedő. Egyébként elképzelhető, hogy egy hibajelenségre 3 kereskedő mást (pld. mind hülyeséget) mond. Ez a Microsoft imidzsét rontja. Neki lenne érdeke kézben tartani a dolgokat.
  • kakateve
    #226
    Te aztán nagyon tudod, hogy én mire használom...
    Persze, ha veszel egy fűnyírót, és nem nyír rendesen, akkor nem a fűnyíró a rossz, hanem te vagy hülye... Ezt a felfogást...

    Egyébként meg van véleményem, sajnálom, ha ennyire szerelmes vagy a Linuxba, hogy nem bírod a kritikát (ez ugyanúgy szól Gabo kollégának is).

    Kipróbáltam, véleményem van, és le is fogom írni. Nem tetszik? Nem érdekel.
  • SityiSXT
    #225
    Így már más a dörgés. Hogy túl van árazva, azzal teljes mértékben egyetértek, főleg a dobozos verzió. Viszont a supporttal kapcsolatban ha megengeded, továbbra is vitatkoznék. Ha OEM Windows-zal veszed a géped, az ugyanúgy a gép részévé válik, mint a benne lévő ODD, HDD, proci, RAM, stb. Ha elromlik a gép, a "hova vigyem javítani" kérdéskör igencsak komplexszé (így kell ezt írni?) válna, hiszen - az én gépemet példának hozva - a HDD Fujitsu, az ODD Optiarc, a kijelző LG-Philips, a VGA Ati, az OS Windows Vista Home Premium... Sőt, tulajdonképp a gép egy Uniwill laptop. Akkor már nem egyszerűbb a Fujitsuval elintézni mindent, mivel Fujitsu-Siemens termékről van szó? Értem én a logikádat, szakember lévén logikus, hogy ha az OS döglik be, akkor irány az MS, de ezt a rendszert gyanítom, hogy az olyanok kedvéért találták ki, akik egyszerűen vesznek egy gépet tokkal-vonóval-Windows-zal, aztán ha gubanc van, viszik a márkaszervízbe. Én ennyit próbáltam-próbálok elmondani, nem többet.
    A személyeskedéshez meg még csak annyit, hogy peace! Én azt a vitát szeretem, amikor érvek és ellenérvek feszülnek egymásnak, és nem a másik szellemi szintjéről kerül felületes véleményformálás.
  • Epikurosz
    #224
    m->d
  • Epikurosz
    #223
    Én meg továbbra is fogok személyeskedni. Na, jó, velem nem.
    El vetted a kedvem. :-))

    Azért bazi nagy különbség van ott árban! Már a 40k ft is sok, bár én 2 éve még 30k-ért kaptam.
    Ha eladnak x millió oem-et, mondjuk 1000 kereskedőn keresztül, akkor a szuport tutira nem lesz egységes, nem garantált a színvonal. Minőségbiztosításról e téren ne is beszéljünk.
    Nem egyszerűbb saját hatáskörben intézni, egy bazi nagy központon keresztül?

    Én egyébként, megsúgom, olyan támogatást alakítanék ki, mely az általad említett súgó mellett, teljesen net alapú. Ha nincs net, na onnan kezdődik a telefonos támogatás. De mindegy, nem ez a téma, a mondanivalóm lényege, hogy túl van árazva az MS Windows, meg a többi szutyok is.
    Én világ életemben Win felhasználó voltam, de eljött az ideje a váltásnak. Most már hiába dobják utánam a dobozos (!) kicsi Officet 16k-ért, nem köll!
    Elmuzsikál a 2003-as még, ameddig szükség van rá, és jönnek a linuxos cuccok.
    Egyébként, visszaemlékszem egy 1993-as beszélgetésemre egy pasassal. Épp munkát kerestem, és mesélte, hogy náluk csak unixos cuccok mennek, én meg húztam a vállam, hogy inkább olyan céghez mennék, ahol az alap Windows. Biggyesztette a száját, nagyon gyermetegnek tartotta a Windowst. 3.1-es volt akkor. Végül nem jött össze a dolog, és nekem is másfelé ment a pályám. Igazából, most, amikor kezdett feljönni ez a szutyok Win, jöttem rá, hogy már akkor azon a vonalon kellett volna elindulni. Na, mindegy, legalább van tapasztalatom ezzel is.


  • SityiSXT
    #222
    A személyeskedő részre nem reagálok.
    Árösszehasonlítás: OEM Vista Home Premium 39500 (akció nélkül), dobozos változat 102900, ez esetben jár a hivatalos MS-felől jövő support. Akkor miről beszélünk?
    (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a súgó, ami online frissíti magát, mindkettőben benne van, csak ritkán használják, pedig nem véletlenül van benne, sőt.)
  • Epikurosz
    #221
    Te tényleg ennyire képtelen vagy önálló gondolkodásra?

    Olvass el a hsz-eim: szoft kb 115k, ehhez képest egy asztali gép kijön 100k alatt.
  • SityiSXT
    #220
    Soha nem állítottam ilyesmit. Többe kerül, mint a vas? Hmmm... milyen vasnál?