Gyurkity Péter

Online fájlmegosztással bővül az Ubuntu

Érdekes megoldással készülnek a népszerű Linux disztribúció fejlesztői, amely egyelőre a bétafázisnál tart. Saját online tárhelyen menthetjük el állományainkat, amelyeket meg is oszthatunk másokkal.

Az Ubuntu One névre keresztelt online platform egyelőre zárt bétaként elérhető azok számára, akik a hivatalos oldalon kérnek és kapnak meghívót a tesztelésre. Az egyetlen feltétel, hogy a regisztrált tagoknak az Ubuntu Linux 9.04 verzióját kell használniuk, a nyilvános debütáláskor (amelyre valószínűleg októberben kerül majd sor) pedig a 9.10-es verzióhoz készül el a végleges változat.

A megoldás révén minden tag saját online tárhelyet kap, amelynek mérete előfizetés nélkül 2 GB lesz. Ezen a tárhelyen gyakorlatilag bármilyen állományt elmenthetünk, a kliens telepítését követően pedig egy külön mappa jelenik meg a Gnome grafikus kezelőfelület asztalán. Aki meg szeretné úszni a kliens használatát, az igénybe veheti a webalapú felületet is, amelyen keresztül minden opció ugyanúgy elérhető, ám a lényeg, hogy tárhelyünk tartalmát megoszthatjuk másokkal is, a kiválasztott tagok pedig ezután egy "Shared With Me" mappát kapnak saját készülékeiken.

Amennyiben a könyvtárban található állományokon bármilyen változást eszközölünk, ezt a kliens azonnal feltölti a szerverre, így nem kell vesződnünk az online tárhely naprakészen tartásával. A Canonical illetékesei elmondták, hogy a tervek szerint havi 10 dolláros előfizetés esetén a tárhely mérete 10 GB-ra ugrik, bár a részletek itt még változhatnak. További funkciókat is terveznek, így például elérhetővé válhat az alkalmazások beállításainak és adatainak szinkronizálása, valamint a KDE felület támogatása is.

Az Ubuntu One nem az egyetlen ilyen megoldás a piacon, a Dropbox például szintén 2 GB tárhelyet kínál ingyen, ráadásul nemcsak Linux, hanem Mac és Windows platformokra is. A Canonical részéről ezzel kapcsolatban annyit árultak el, hogy a külső fejlesztők bármikor megoldhatják majd a kompatibilitást a különböző operációs rendszerek esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • richi105 #164
  Ez azért jó ötlet a Canonical -tól mert mindent meg akar adni a felhasználóknak, hogy segítséget kérjenek. Miért is egyszerűbb ez, mert valaki egy problémát már megoldot vagy írt egy script -et és megossza velem nem kell nekem is végig kínlódnom a dolgot. Azért az Ubuntu csapat nagyon nagyot alkotott ezt nem szabad elvenni tőlük, hogy valaki a Linux -ot itt le akarja járatni. A Debian alapokra épülő rendszer ami talán a legjobban őrzi a Linux szellemiségét egy olyan operációs rendszeré nőtte ki magát pár éve ami a Linux -ok közt is meghatározó ahol azért elég népes a tábor.
  Én köszönöm a Canonical -nak, a rengeteg fejlesztőnek és fordítónak a fáradságos munkát és itt nincs megállás hisz most jött ki a 9.04 és már készül a 9.10 hisz félévente ki jön egy másik verzió.
  Mindig meg tudnak lepni néhol apróságokkal sokszor nagyobb fejlesztésekkel, de ezért nem kell fizetnem és mióta a Linux része az életemnek sok mindent másképp látok a számítástechnikába és az életbe is. Arra sarkalt, hogy új dolgokat tanuljak más szempontokat számításba vegyek és más szemszögből nézzek dolgokat persze ez most ott tart, hogy tanulom a rendszert folyamatosan. De ez nem baj rengeteg segítségem van az Internet-en a sok fórumozó és felhasználó. Ezért is örülök ennek a tárhely dolognak ha valaki nagyobb tudású megosztja velem majd a tárhelyét és a tudását az nekem csak előnyel jár. Szerintem jó ötlet!
 • Sir Ny #163
  "-nem megy az 50 éves ulánbátorban gyártott tv/hangkártyád? Szar a linux! Nem megy más windózon? A gyártó a szar ugye...
  Szinte biztos hogy minden elterjedt, márkás hardver megy linuxon, max a gagyi szar noname cuccaid nem. De ha nem megy, az sem a linux hibája, hanem a gyártóé."

  ugyan már. én most egy órája telepítettem az ubuntut, mert a windows nem ismerte fel a hálókártyát.
 • johnsmitheger #162
  Egyetértek. A tesztelést jó, hogy felhoztad: linux nálam is első körben sima live cd-vel iszonyat kényelmes. Win7-et kénytelen voltam felnyomni VMPlayerrel :)), ami nem kis idő volt, de nem érte meg :D
 • Babgulyas #161
  "Az egyik a Win98 a másik meg az XP." ezzel én is egyetértek, csak még annyival egészíteném ki, hogy a 98-ból kizárólag az SE angol, és az is csak megfelelően bekonfigurálva volt 90%-ig stabil és használható, de az máig megállja a helyét és máig a leggyorsabb MS OS-ek egyike, ami ráadásul a ma megírt Windows programok zömét is képes futtatni és a leggyorsabban képes azokat futtatni.
  XP-ből pedig az SP2-es angol Corporate Professional-t szabad csak feltolni , de arra sem árt egy alapos tweak mielőtt az ember nekiesik és használja...
  Gyakorlatilag többet kell tanulni ahhoz, hogy egy normális Windows XP-d legyen és ráadásul trükkös dolgokat, amiknek a valódi lényegét soha nem is értheted meg, mert a előbb-utóbb valahol a zárt forráskód örökös problémájába fogsz ütközni. Linux-ok közül én a Novell-SuSÉ-t használtam évekig , úgy 5 éve elég intenzíven a 9.1 -10.1 verziókat és a YasT kezelő és konfigurációs paneljével 200%-ig meg voltam és meg vagyok máig elégedve. Voltak persze apróbb hibák, kényelmetlenségek amik szinte minden disztróban előbb-utóbb a felszínre kerülnek, pl. az OTi-Flashdisk nevű pendrive-omat a SuSE 9.1 csak először volt képes mindig felismerni és kezelni, másodszor bedugva már nem.

  Aki ma kezdi a számítástechnikát tanulni mindenképpen azt javaslom hogy szerezzen be egy "nagyobb" disztrót (Pl. Ubuntu, Fedora, SuSE), de lehetőleg többet és újabbakat próbálgassa végig hogy az adott gépén hogy megy, jól megy-e ... plussz hogy amire neki kellene a mindennapokban arra használható-e. És szép lassan meg fogja tanulni kezelni rendesen és nem az idijóta Microsoft trükköket fogja tanulni.
 • Kecske2 #160
  [UFF]
  A Végtelen Univerzumunk Végtelen dimenziójából mi pontosan a Végtelen 4 dimenziós téridőt tudjuk érzékelni és azt hisszük ebben élünk. A Végtelen téridő a Semmi közepén helyezkedik el. Vannak olyan élőlények , amelyek néha képesek érzékelni a többi körülöttünk lévő és bennünk lévő alacsonyabb és magasabb számú dimenziókat, ilyenek pl.: a sámánok.
  Az alábbi képsorok a 2+1(=3) dimenziót, -illetve annak egy részét- jelenítik MEG, azáltal hogy Síkkaput nyit a szemünk 2 dimenziós Felületéről az agyunkba egy lineáris idődimenzión keresztül (+1 Dim) ezáltal hozzásegít a közös sámántudat globális létrejöttéhez.Az aláfestő zenével együtt pedig egy alternatív téridőbe nyit Térkaput.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Frakt%C3%A1l
  [/UFF]
 • A1274815 #159
  Upsz! Valóban kimaradt az AmigaOS, valamint a konkurencia GeOS-sza is.
 • johnsmitheger #158
  Elméleti vitákba nem szeretnék beszállni, illetve, hogy ki mikor milyen szervert látott, de pár gyakorlati dolog:

  2007: 4-5 különböző linux distrot teszteltem és végül az Ubuntu a gépemen volt pár hónapig (nem 3 napig vazzeg!!) (dual boot persze). Addig a napi dolgaimat végeztem rajta (e-mail, web, programozás, játék) és a megszokott szint kb. 85%-át adta ezen szolgáltatások szintjén, de volt amiben iszonyat jó volt, pár dolgoban elmaradt.

  2008: Megint az aktuális beharangozott új distrok, de csak az Ubuntu megint pár hónapra. 90%! Baromi sokat javult, és ablakkezelésben (is) megalázta a win ablakkezelőt. A lent említett telepítés, olyan érzés, amit win alatt egyáltalán nem tapasztaltam. Ezt sajna ki kell próbálni, nem lehet magyarázni. GW directx játék cucc simán futott a gépemen 60 FPS-el, ami win-en 120 FPS-el ment. Ez azért már durva. Belebotlottam egy programozási hibába és nem vágtam, hogy miért kapok hibaüzenetet (XML fakezelés, nem lényeges), de beleolvasva a forrásba (csak olvasás, mint egy könyv vazzeg) és simán adta magát a megoldás. Win alatt csak nézel...

  2009: [email protected] várom az új Ubuntu cuccot, mert le akarom váltani a win-es ablakkezelőmet. Szépek a mesék, de a gyakorlat mást mutat. Illetve, aki védi a win-t lécci írd le, hogy pontosan mire használod, mert azért van benne jó dolog is: igaz egy, az egérmozgató cucc, na az vazzeg nem áll le soha :DDD
 • Athlon64 #157
  Igen. Ez egy érdekes dolog számomra. Én Commodore16+ -al kezdtem. A rendszer váltás tájékán kaptam, de már akkor az Amiga volt a menő. Grafikus feülette indúlt a masina. Később lett egy 286-osom. Akkoriban még csak a Win3.1 volt amit én úgy utáltam hogy csak na, mert a játékok mind DOS-ba voltak és így az ablakok csak bohóckodásra voltak csak jók. Már csak amiatt is mert az 1Mb RAM-ommal örökké elégedetlenkedett...

  Én azt tudom mondani, hogy az MS pályafutása során GUI-s OS terén kettő olyat alkotott amit én szerettem használni és nem volt vele sok baj. Az egyik a Win98 a másik meg az XP.

  Ami a Linux-okat illeti. Szóval fejlődnek elég szépen. És ingyenesek ill. amit biztosan tudok hogy ingyenes 100%-ig (magán, cég, OS tovább fejlesztés)azaz Ubuntu.
  Ez bizony egy komoly projekt és ahhoz képest, hogy 2004-ben indult, most már ott tart, hogy az arányokat nézve most már többször vagyok Ubuntu-ba mint XP-be.

  És ami a klikkelgetős géphasználatot illeti, nekem igenis igényem van rá! Én nem szeretek kódokat írogatni. Na persze a rosszul vagy gyengén konfigurálható progikat se szeretem.
 • Sanyix #156
  Na már megint a tipukus 0 bites winen nevelkedett logikát nélkülöző, csak előre betanult dolgokra képes emberkék ubuntu szapulása:
  -hogy van az hogy nálam nem fagy, és hogy van az, hogy a 0 hozzáértésű apám 2 éve használja? Ja igen egyikőnk se próbál admin jogokkal win-es drivereket telepíteni linuxos fájlokba copypasteléssel, vagy egyszerűen mondjuk kitörölni az etc mappát :D na meg nem próbálunk meg egetrengető marhaságokat csinálni vele, csak mert azt hisszük ez egy vindóz verzió

  -sok agyhalott hülye barom a függőségekről beszél. A legnagyobb szopacs ezzel az, hogy winen IS vannak ugyanúgy függőségek, és még ismered is. Telepítsél .net-et-et, telepítsed a visual c runtime-okat, stb. Na az micsoda??? Függőség bazmeg! Na és ki találkozott olyannal, mikor egy wines program kiírja hogy xy.dll pl msvcr71.dll hiányzik? Szerintem mindenki. Na az micsoda? Függőség megint!
  És milyen az amikor a vista újításakén bejött 0 hibaüzenet kiírja hogy nem indul a program? 90% hogy függőség, elő a dependency walker, és keresgélni milyen libraryk kellenek! Jah a dependency walker is m$ cucc, winre. Házi feladat rákeresni szótárban a dependency-re...
  A fos linux aminek pofátlan módon szintén vannak függőségei, meg azt csinálja, hogy a csomagkezelő automatikusan letölti mindet... source fordításnál meg kiírja mi hiányzik, guglival rákeresve meglesz.
  De igen szapulni kell egy olyan kezelő rendszert(linuxé) ami jobb, és közben példálózni egy olyan rendszerrel ami ebben sokkal rosszabb, és le van maradva, mert az illető még ahhoz a rendszerhez sem ért aminek a fanja...

  -nehéz használni, paranccsor szöveg. Hát az a véleményem, hogy aki egy ubuntut nem képes használni, annak az agyával komoly gondok vannak. Kis józan paraszti ész és egy csöpp logika kell hozzá, ami épeszű embernél megvan. Paranccsor van winben is! JAAA hogy nem kötelező használni? Mint ahogy ubuntun sem? Szét kéne hackelni a rendszert? Azt mondod winen akkor sem kell paranccsor? HAZUDSZ!

  -nem megy az 50 éves ulánbátorban gyártott tv/hangkártyád? Szar a linux! Nem megy más windózon? A gyártó a szar ugye...
  Szinte biztos hogy minden elterjedt, márkás hardver megy linuxon, max a gagyi szar noname cuccaid nem. De ha nem megy, az sem a linux hibája, hanem a gyártóé.
 • jtrencsenyi #155
  A1274815: kihagytad a felsorolásból az AmigaOS-t, ami nem szép dolog! :)
  A Windows 3.1 idején fényévekre volt használhatóságban (pozitív irányban) a legtöbb akkori GUI-s cucctól!