Berta Sándor

Linux kerülhet az osztrák iskolákba

Hamarosan komoly konkurenst kap Ausztriában a Windows. Egy alsó-ausztriai tanárokból álló csoport ugyanis egy kifejezetten iskolákban használható Linuxot készített.

A LinuxAdvanced nevű disztribúció legnagyobb előnye, hogy akár egy 2 gigabájtos USB-kulcson is elfér. A kremsi gimnázium tanárai által létrehozott operációs rendszer a Debian Lenny-változatán alapul. "A három informatikai teremben lévő összes számítógépen ma már a Windows helyett ezt a szoftvert használjuk. Mivel a mérete 1,4 gigabájt, így USB-kulcsokra másoltuk és úgynevezett Live-rendszerként alkalmazzuk. Így a bootolási folyamat alig 5 másodperccel hosszabb" - mondta Rene Schwarzinger, akinek két kollégája, Klaus Misof és Ewald Zimmermann segített a munkában.

Minden pendrive-on három partíció található: egy rendszer-, egy adat- és egy a fájlok csereberélésekor használt. Az utóbbin tárolt információk olvashatók akár Macintosh, akár Windows alatt is. Bár elegendő egy 2 gigabájtos USB-kulcs, a tanárok mégis inkább egy 4 vagy 8 gigabájtos modell használatát javasolják. Minden diák maga formázza le a saját eszközét, majd önállóan felmásolja az operációs rendszert. Schwarzinger szerint a folyamat körülbelül 7 percet vesz igénybe. Utána van egy kész rendszerünk, amit bárhova magukkal vihetnek és amit bárhol használhatnak, akár az otthoni számítógépeiken is.

A LinuxAdvancedben megtalálható az OpenOffice irodai szoftvercsomag; a Ktouch nevű tízujjas gépelést tanító szoftver; az Iceweasel böngésző, ami a Firefox debianos változata; az Audacity zeneszerkesztő; a Songbird zenelejátszó és képszerkesztőként a GIMP. Jelenleg a tanulók 50 százaléka futtatja otthoni PC-jén a Linuxot. A tanárok szerint a döntés önkéntes, senkinek sem kötelező az új operációs rendszert használni. "Az elsősöknek és a másodikosoknak ugyanakkor ez a dolog már teljesen természetes, nincsenek aggályaik és nem idegenkednek tőle. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az új megoldással rengeteg pénzt takaríthatunk meg, hiszen nem kell fizetnünk a Microsoftnak az Office-licencekért" - tette hozzá Schwarzinger.

A LinuxAdvanced felkeltette más iskolák vezetőinek érdeklődését is. Walter Klein, a bécsi Laaer-Berg Gimnasium munkatársa például jelezte, hogy a jövő szeptembertől OpenOffice-t fognak használni. "A nyílt forráskódú programok egyre népszerűbbek és nem sok különbség van az OpenOffice és a Microsoft Office között. Úgy gondolom, hogy a redmondi konszernnek át kell gondolnia a licencpolitikáját. Ráadásul nem akarjuk arra bátorítani a diákjainkat, hogy másolt szoftverekkel dolgozzanak" - hangsúlyozta Klein. A kérdés azért is érdekes, mert 2012-ben lejárnak a szövetségi iskolák Microsoft-licencei és mielőbb döntést kellene hozni, hogy 2012 után milyen szoftvereket használjanak az intézmények.

Rene Schwarzinger tisztában van vele, hogy más hasonló Linux-disztribúciók is léteznek. Svájcban például szintén létrehoztak egy iskolai Linuxot, az osztrák fejlesztők már fel is vették a kapcsolatot a helvét kollégáikkal. S hogy mit hoz a jövő? Nos, a kremsi gimnáziumban szeptembertől önálló netbook-osztályt indítanak. Minden készülékhez mellékelnek majd egy USB-kulcsot a LinuxAdvanced 9.1-es verziójával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • richi105 #41
    Na igen szorít az üvegcipő ha kiürül a pénztárca akkor csinálni kell valamit ami szerintem a Microsoft üzletpolitikáját is nagyba befolyásolni fogja. Elhangzott azokért a termékekért minek fizessünk amik az adott feladatra tökéletesen megfelelnek. Persze azért marad még a Windows uralkodásának elengedhetetlen kellékei Adobe család és most már így a Macromedia, Corel, AutoCAD vagy ArchiCAD, hogy csak a nagyokat említsem és ezek nélkül sajnos nem nagyon lehet dolgozni manapság sok helyen. De ez nem monopol helyzet hisz mindenki eldöntheti mit használ legfeljebb nem kap állást nagy dolog majd jön más. De az Általános iskolába az alsósokat nem zavarja, hogy Linux -ot használnak, hogy bírják nem is értem biztos ők már valami UFO gyerekek.
    Ami pedig külön tetszett az, hogy a tanárok megválogatták a programokat és ki alakíthatták a saját elképzelésüket ez a Linux és a szabad szoftverek lényege és senki nem kövezte meg őket.
    Nem vagyok én Windows ellenes nyilván van helyzet ahol szinte muszáj azt használni, de senki nem fog a pokolra jutni ha tanul egy két dolgot még a számítástechnikáról és ezen belül ismerkedik a Linux -al.
  • Sanyix #40
    1 aki linuxot tanult, röhögve megértin a vindózt
    2. ha azt tanítanák, az a 99% (ami egyébként hülyeség) rögtön erősen elkezdene zuhanni.
  • god25 #39
  • homeless #38
    Nem azért használnak windowst, mert azt oktatják az iskolákban, hanem azért, mert azok a programok amiket általában a cégek használnak, csak windowsra érhetők el. Ha platformfüggetlenek lennének ezek az alkalmazások, akkor egy csomó cég gondolkodás nélkül váltana linux-ra és leszarnák, hogy az alkalmazottaik windows-t tanultak az iskolában, mert egy felhasználónak nem az operációs rendszert kell tudni használni, hanem azokat az alkalmazásokat amikkel naponta dolgozik.
  • Ranbó #37
    Ez így a helyes megfogalmazás.

    Sokszor hallom , hogy "én nyomom" a linuxot, pedig egyszerű "hittérítő" vagyok, csak fel akarom nyitni az emberek szemét, hogy csak a nyílt forráskód az , ami a számítástechikát egyszerűvé teheti számukra, különösen egy olyan világban , ahol , ahogy Palinko is mondta még a házakat is számítógéppel tervezik.

    A zárt forráskód körül mindig csak keverés-kavarás, melléduma, terelés, ködösítés, troyanok, és egyéb szívások lesznek, míg a nyílt forráskódnál megmarad az eredeti és az egyetlen problema : maga az adott feladat, amit az adott programnak végre kell, vagy kéne hajtania.
  • Turdus #36
    Félreértésben leldzel. Nem azért oktatnak Winfost az iskolákban, mert a cégek 99,9999%-ban azt használnak, hanem fordítva, azért használnak a cégek Winfost, mert az alkalmazottaik azt tanulták az iskolában. Ergo ha előbb-utóbb egyre többen kerülnek ki az iskolából úgy, hogy láttak már linuxot, akkor a cégek is átállnak rá (már csak azért is, mert SOKKAL olcsóbb, és kevesebb vele a gond).
  • Palinko #35
    "vagy éppen építészmérnök szeretne lenni..."

    és elköltözik afrikában ahol még talán fognak szgép nélkül házakat tervezni...

    a szgép oktatás nélkül nem megy, attól még nem lesz kocka, ha tud dolgokat, csak nem fogják totál hülyének nézni.
  • FoodLFG #34
    Arra gondolt, hogy pl entert egymásután nem használunk a bekezdések pozicionálására. Vagy pl ha a következő bekezdést új lapon szeretnénk kezdeni, akkor nem enterezzük le a következő lap tetejére, hanem pl használjuk az oldaltörés funkciót stb.
    Nekünk két enter egymásutáni használatáért alapból egyest adtak az iskolában. Szóval ez alap dolog (elvileg).

    Nem billentyű kombinációról van szó.
  • Sir Ny #33
    én kipróbáltam most, csak közben a hozzászólásban volt a kurzor, beírt egy csomó szóközt, a tabbal a mehet gombra váltott, és az enterrel elküldte.
  • Sir Ny #32