Gyurkity Péter

Saját operációs rendszeren gondolkodik a HP

A HP egyelőre a lehetőségét vizsgálja annak, hogy egy saját operációs rendszer révén jobban függetlenítse magát a Microsoft termékeitől - egy Linux-alapú szoftverrel kerülnék meg a Vistát.

Ágazati források szerint a világ első számú PC-gyártója jelenleg a lehetőséget vizsgálja, még az első konkrét lépésekre sem került sor a kérdésben. Lehetséges előnyként említik a függetlenedést, a saját óriási vásárlói bázisra alapozva pedig a cégnek komoly esélye lenne arra, hogy saját megoldását viszonylag gyorsan elfogadtassa a felhasználókkal. Kérdés, hogy mindez megéri-e a fáradozást.



Phil McKinney, a HP Personal Systems Group technológiai igazgatója szerint nem, bár konkrétan ő sem cáfolta a hír valódiságát. Kiemelte azonban, hogy nem látja sok értelmét egy óriási kutatói és fejlesztői gárda finanszírozásának, amely ezt a kérdést vizsgálná - bár lehet, hogy a HP számára ez egyáltalán nem probléma és csak a szokásos ködösítés megy. A gyártó a hivatalos csatornákon keresztül egyelőre nem reagált az értesülésre, így tovább folytatódhatnak a találgatások. Azt a jól értesültek tudni vélik, hogy a szoftver a Linux alapjaira építkezne, erre támaszkodva alakítanának ki egy olyan operációs rendszert, amely még a Vistánál is felhasználóbarátibb lenne.

Ez két fő előnnyel járna a HP számára: egyrészt függetlenednének a Windows családtól (erre utaló jeleket már a TouchSmart PC termék esetében is láttak az elemzők, amelynek egyes multimédiás funkciói éppen a Vista megoldásainak megkerülését tették lehetővé), másrészt pedig jobb pozíciót vehetnének fel a Unix-alapokra támaszkodó Mac OS X platformmal szemben, jobban alkalmazkodva a fanatikusok igényeihez. Más források példaként említik, hogy az Intel erősen támogatja a Linux rendszerrel érkező netbook készülékeket, a Dell pedig szintén lehetővé tette az operációs rendszer használatát egyes konfigurációin - változóban lenne a gyártók hozzáállása?

A cég részéről konkrét információ tehát egyelőre nincs, ez nyilván csak akkor érkezik meg hozzánk, ha már valamilyen döntés született a kérdésben. A HP ilyen irányú próbálkozása azonban mindenképpen érdekes fejlemény, még úgy is figyelmeztető jel lehet, ha nem is készül el az operációs rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sgember #40
    Mi a baj linux -szal? Szépen fejlődik az. Ráadásul ez is csak amolyan "hír".
  • haxy27 #39
    Hát esélyes lenne ha nem linuxot fejlesztenének, hanem egy teljesen új rendszert írnának. Így talán életképes lenne.
  • birdo #38
    hajrá
  • akosf #37
    Amúgy az IBM OS/2 régebbi mint a Windows. Már csak azért is, mert eredetileg ez volt az IBM-Microsoft közös oprendszere és a Windows-t ebből alakították ki Bill bácsiék mikor függetlenedni akartak.
  • JTBM #36
    Munkahelyen nem lehet bármilyen OS-t használni. A nagy cégeknél általában olyan szinten limitálva van, hogy a PC bekapcsolásakor lefut egy program, ami updateli a PC-t a legújabb frissítésekre, beállításokra.

    Ha a cég linux-ot használ, akkor mindenki Linux-ot használ, ha Windows-t, akkor mindenki Windows-t.

    A szervereknél nincs ilyen megkötés, ezért terjedhetett el a Linux a céges szervereken...
  • Roli012 #35
    internet explorer eltávolítható.
  • ziipp #34
    Szerintem már most sokan átmennének Linuxra, ha a játékokat problémamentesebben lehetne futtatni. Magam is kipróbáltam az Ubuntut, tetszett is, csak a videokártyámmal gondjai voltak sajna és ez a csomagkezelő vagy mi sem volt túl szimpatikus. Lehet savazni a Windowst, azért egy előnye van: könnyen lehet programokat telepíteni vele.
  • vajon kiki #33
    "saját" oprendszer az nem lesz... ha linux alapú.. legfeljebb egy a sok (-száz) linux disztribúció közül.. és ez a fajta mentalitás , miszerint csak a microsofttól való függetlenedés jegyében fejleszt valaki (és bárki , még maga a HP is) oprendszert nem fog populáris linux disztribúcióhoz vezetni, de még a puppy, vagy a putyipista féle linuxnál is kevesebb érdeklődő lesz iránta...
  • Praetor #32
    Jaja, 3.1 és 95 idejében még döntően dos-osak voltak a játékok, és max egy + exe, amivel 95 alól volt futtatható problémamentesen a játék. A 98-as időszakban futottak fel a win-es játékok.
  • tacsaby #31
    Szerintem is jó dolog lenne, ha egy ilyen világcég linux alapú rendszerrel is piacra lépne. Nem feltétlenül lenne bukás. Egy oprendszerrel legelőször az irodai szegmensben kell agresszívan terjeszkedni, nem az otthoni desktopokon. Mivel Gizike az irodában nem fog COD-ozni, legfeljebb sutyiban pasziánszozni, amig le nem cseszi érte a főnök, tökéletesen elég oda egy alap linux disztró. Aztán ha elért ez a rendszer egy kritikus tömeget az irodákban, szépen át fog csorogni az otthoni gépekre is. Innentől fogva jelenik meg a tömegigény a játékokra is. Ugyanez történt anno a Windows-nál is. Nem emlékszem, hogy az elején lettek volna nagy játékok win3.1-re és 95-re.